Dodaj do ulubionych

uczulenie na psa

06.09.06, 11:50
Powiedzcie ludziska czy często zdarza sie u dzieci alergia na sierść psa i
jeśli faktycznie takowa wystąpi to co robić aby zwierzak i alergik mogli
jakos egzystować pod jednym dachem?
U mojej córci wystapiły alergiczne zmiany na skórze jakies 2 tyg. po
pojawieniu sie w domu szczeniaczka ratlerka. Nigdy wcześniej nie była na nic
uczulona i teraz tez nie jestem pewna czy to wpływ zwierzaka czy czegos
całkiem innego.
Obserwuj wątek
    • lola211 Re: uczulenie na psa 06.09.06, 14:46
      Zrob testy.
      • carolinascotties tylko testy - alergia 06.09.06, 16:07
        Twojej córki nie musi być alergią na sierść psa- to mogą być pyłki, jedzenie,
        detergenty...
        • grzybnia Re: tylko testy - alergia 07.09.06, 08:35
          No tak ale czy mozliwe jest aby dziecko miało alergię właśnie na psa podczas
          gdy w domu zawsze były i są jakieś zwierzeta (koty, świnki morskie, papużki) i
          nic sie dotąd nie działo? Psy mamy zreszta także od lat ale ten jest pierwszy
          całkiem domowy, inne mieszkają w budzie.
          A takie testy to gdzie można zrobić?
          • tymulek Re: tylko testy - alergia 07.09.06, 08:48
            na testy powinien dac skierowanie lekarz rodzinny - powie gdzie zrobic najblizej
            a czy razem z psem nie przyszedl do domu nowy proszek do prania, nowe mydlo??
            Mydla w plynie lubia uczulac...
            • grzybnia Re: tylko testy - alergia 07.09.06, 09:02
              A co jeśli testy wykażą, że to faktycznie uczulenie na psią sierść? Czy jest
              sposób na wspólne zycie alergika i "alergenu"?
              • mama007 Re: tylko testy - alergia 07.09.06, 09:24
                podstawowe zasady jak przy kazdym alergiku - jak masz urzadzone mieszkanie?
                powinno byc tak, zeby nie mial gdzie sie zbierac kurz (no i siersc na
                przyklad), zeby wszystko dalo sie zmyc na mokro, itp. w praktyce - brak
                dywanow, firanek, niepotrzebnych materialow, zmywalna na mokro podloga,
                odkurzacz z hepa lub wodny.
                u Twojej corki mogla wystapic reakcja na psa, ale te zna cos innego. niedawno
                chyba zaczelo cos pylic, bo moja corka z dnia na dzien dostala zapalenia
                spojowek, a na buzi wyskoczyly jej cuda - tak zareagowala niedawno jak dab
                zaczal pylic, wiec podejrzewam ze teraz tez cos moglo zaczac (na wszystko
                reaguje skora).
                ja mam w domu alergiczke i 2 koty swoje, od czasu do czasu cos tymczasowego
                tez. codziennie odkurzam min raz, zeby nie bylo siersci, nie mam firanek,
                dywanow, ksiazek na wierzchu, zwierzaki nie wchodza do pokoju Mlodej, wszystko
                czesto zmywamy na mokro.

mozesz zrobic testy, ale one nie sa w 100% wiarygodne, na panstwowe czeka sie
                najczesciej dluuugo, prywatnie kosztuja ok 80-100zl, czasem wiecej, w
                zaleznosci od ilosci alergenow (testy skorne).
                poobserwuj ejszcze Mala moim zdaniem. przestrzegaj mycia rak po zabawie z psem,
                obserwuj jej reakcje bezposrendio w czasie zabawy ze zwierzakiem. i niech pies
                nie wchodzi do pomieszczenia gdzie dziecko spi - objawy alergiczne nasilaja sie
                bardzo czesto w nocy.
                pozdrawiam
                aga
          • carolinascotties Re: tylko testy - alergia 07.09.06, 12:38
            najsilniejszym alergenem według tego, co mówi mój lekarz alergolog-są sierści
            kotów i właśnie małych zwierzatek- świnek, królików itd. - sama to
            przerabiałam - z psią sierścią nie było problemów - natomiast pewnego dnia
            uczulił mnie pers i od tamtej chwili nie mogłam nawet wchodzić do mieszkania, w
            którym są koty, czy gryzonie..poza tym zostałam uaktywniona nawet na niektóre
            pyłki traw i krzewów :( należę do tych szczęśliwców, którym pomogła akupunktura
            i w tej chwili zostało mi tylko uczulenie na trawy :)
    • ontarian najpierw odpowiedz sobie na pytanie 07.09.06, 14:49
      pies czy zdrowie dziecka jest dla ciebie wazniejsze?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka