Dodaj do ulubionych

Chomik - pytania

22.10.06, 13:00
Kupilem corce 5-letniej chomiczka. Troche na necie poczytalismy jak o niego dbac, ale nigdzie nie znalazlem informacji jakie materialay mu wrzucic do budowy legowiska. Prosze o rade.
Obserwuj wątek
    • majenkir Moze cos takiego? 22.10.06, 13:58
      animalia.pl/produkt.php?kat=116&id=1459
      animalia.pl/produkt.php?kat=116&id=2849
    • siuja3 Re: Chomik - pytania 23.10.06, 14:20
      Jeszcze jedna sprawa. Chomik ciagle w dzien śpi a cała noc smiga w karuzeli. Jest szansa ze to sie zmieni? A jak dlugo moze pozostac bez wody? Od soboty chyba nic nie ubylo z poidelka ale jadl rzodkiewke wiec moze troche pragnienie zaspokoil? Zastanawiam sie czy to strach i zmiana otoczenia powoduja ze jest taki ospaly i nie wychodzi ze swojego domku? Chcielibysmy chociaz na niego popatrzec a tu nic...
      • dirgone Re: Chomik - pytania 23.10.06, 14:56
        Chomiki hodowałam dawno,ale co nieco pamiętam.
        Ja dawłam na spód trociny, a na wierzch siano. Czasami rzucałam papier toaletowy
        lub chusteczki higieniczne, które rwał natychmiast na malutkie kawałki i robił
        sobie z tego posłanie cieplutkie. Nie wolno dawać żadnej waty! Pamiętam, że
        kiedyś było to popularne - trzymanie chomika w słoiku i w wacie, fuj! od tego
        chomiki umierają podobno (bo jedzą watę).
        Chomik jest zwierzęciem nocnym, więc śmigać będzie niestety głownie w nocy. Ja
        po prostu na noc musiałam wystawiać swojego do pustego pokoju lub łazienki, bo
        spać przy takim hałasie się nie da. I nie zmieni się to najprawdopodobniej.
        Jeśli chodzi o wodę, to jeśli dostaje dużo "mokrego" pożywienia, mniej pije.
        Jednak z rzodkiewkami radziłabym uważać - tak samo jak z kapustą, bo może to
        podobno wywoływać niebezpieczne wzdęcia (tak gdzieś kiedyś wyczytałam, nei wiem,
        czy to prawda,ale w razie czego swoim gryzoniom tych pokarmów nie dawałam). Wodę
        należy wymieniać jednak często, bo w stojącej, jak wiadomo, rozwijają się bakterie.
        Przyczyny niewychodzenia z domku mogą być różne, więc tu nie pomogę. Pewnie po
        jakimś czasie się to zmieni i chomik będzie wylatywał z domku jak z procy, kiedy
        usłyszy, że ktoś się zbliża (jedzenie! jedzenie!), ale może być również
        nieśmiały i przesiadywać tam całe dnie. Z tego co wiem, to też chyba zależy od
        odmiany chomika (jest ich wiele) - jedne są bardziej "udomowione", inne mniej,
        ale to tylko moje obserwacje.
      • majenkir Re: Chomik - pytania 23.10.06, 18:19
        To chyba normalne o chomisiow...
        Zajrzyj na jakies chomicze fora:
        zwierzeta-forum.low.pl/index.php?c=17&
        zwierzeta-forum.low.pl/index.php?c=17&
        www.e-chomik.pl/foroom/
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka