Dodaj do ulubionych

Owczarek niemiecki

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.07.03, 19:03
Chcę kupić szczeniaka 2mies. owczarka niemieckiego. Mam duży ogród dookoła
domu.Chcę nauczyć psa nocowania w budzie i chętniejszego przebywania na
dworze niż w domu ale przecież nie zabronię całkowicie wstępu do muieszkania-
to ma być nasz przyjaciel a nie pies łańcuchowy. Czy jest możliwe nauczenie
owczarka aby nie szczekał na każdego poruszaącego się za ogrodzeniem ?
Czy musi szaleć wzdłuż ogrodzenia ? Na przeciwko mieszka doberman z kaukazem,
godzinami szczekają- są trzymane na zewnątrz. Czy będą wielogodzinne
ujadania? Ogólnie- jak ograniczyć "bezmyślne " /z naszego punktu widzenia
oczywiście/ hałasowanie ? Może taka psia natura i trzeba się z tym
pogodzić?
Obserwuj wątek
    • Gość: Munio Re: Owczarek niemiecki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.07.03, 20:00
      Raczej nie nauczysz, pies w końcu musi pilnować swojego terenu, chyba że
      pójdziesz z nim na jekieś super szkolenie. Nasz Brutus (też owczarek niemiecki)
      ma 12 lat, i cały czas szaleje przy płocie.
      • Gość: peggy Re: Owczarek niemiecki IP: *.minsk-mazowiecki.sdi.tpnet.pl 07.07.03, 12:54
        Pies naprawde nie musi pilnowac terenu ciagle ujadajac i ganiajac nieustannie
        przy ogrodzeniu w ta i spowrotem. Jezeli tak sie zachowuje, swiadczy to jedynie
        o jego niezrownowazeniu. Obserwuje wiele owczarkow na podworkach i tylko nikly
        ich procent zachowuje sie przyzwoicie. Poza tym ONy to bardzo czesto szczekliwe
        psy, niestety :-((((
    • kgrabinski Re: Owczarek niemiecki 07.07.03, 16:02
      napisze tylko tak
      www.hauhau.com.pl
      wejdz w galerie a potem zdecyduj czy zadzwonic czy nie :)
      pozdrowienia
    • kgrabinski Re: Owczarek niemiecki 07.07.03, 16:13
      Tak mnie jeszcze sumienie ruszylo i odpisze na twoje pytania :)
      Gość portalu: Hanka napisał(a):

> Chcę kupić szczeniaka 2mies. owczarka niemieckiego.
      Są własnie w takim wieku

Mam duży ogród dookoła
      > domu.Chcę nauczyć psa nocowania w budzie i chętniejszego przebywania na
      > dworze niż w domu ale przecież nie zabronię całkowicie wstępu do muieszkania-
      > to ma być nasz przyjaciel a nie pies łańcuchowy.
      Nasze psy mieszkają w kojcach na dworzu i czuja sie z tym o wiele lepiej niz z mieszkaniem w domu. Nawet zimą wola sobie lezec na świerzym powietrzu i obserwowac co sie dzieje na dworzu niż siedziec w ciepłych zasłonietych od wiatru budach, a tym bardziej w rozgrzanym domu w którym traca zimowe futro i lnieja non stop...

Czy jest możliwe nauczenie
      > owczarka aby nie szczekał na każdego poruszaącego się za ogrodzeniem ?
      Oczywiscie ze tak, wystarczy aby pies byl zrównoważony... a my takie mamy :)

> Czy musi szaleć wzdłuż ogrodzenia ? Na przeciwko mieszka doberman z kaukazem,
      > godzinami szczekają- są trzymane na zewnątrz. Czy będą wielogodzinne
      > ujadania? Ogólnie- jak ograniczyć "bezmyślne " /z naszego punktu widzenia
      > oczywiście/ hałasowanie ? Może taka psia natura i trzeba się z tym
      > pogodzić?
      Z niczym nie trzeba sie godzic a każdy właściciel jest zobowiazany za zachowanie ciszy nocnej... Pamietaj, że w psie najważniejszy jest charakter, my w hodowli postawilismy wlasnie na charakter a przy okazji sa bardzo ladne :) napewno wyrosnie owczarek :)
      • Gość: mona Re: Owczarek niemiecki IP: *.koszalin.cvx.ppp.tpnet.pl 09.07.03, 02:00
        tym szczekaniem,to sie za bardzo nie pzrejmuj....psy poprostu sie w ten sposob
        komunikują,jak kaukaz z dobermanem pzryzwyczaja sie do twojego
        wilczura,to bedzie spokoj,no chyba ze w okolicy pojawi sie naprawde jakis
        nieznajomy pies lub czlowiek,to wtedy zacznie sie harmider.My juz
        rozpoznajemy rodzaj ujadania naszych psow/mam na mysli moich sasiadow i
        nas/.w naszej dzielnicy prawie w kazdym domu jest duzy pies i nie ma z tym
        problemu.poprostu sie pzryzwyczailismy.
        • ciekava1 Re: Owczarek niemiecki 09.07.03, 04:22
          Powiem Tobie zebys najlepiej kupila szczeniaka w czasie cieplej pogody.
          Bo taki malutki musi byc w cieple. Wtedy Wy tez mozecie duzo przebywac z nim w
          ogrodzie. Ja mam wilczura akiego wiekszego szczeniaka.

A teraz powiem Tobie co mowia rozni eksperci od psow:
          Jezeli nie chcesz psa ktory szczeka, to nie kupuj psa strozujacego tj.
          owczarka niemieckiego, kauzkaza, dobermana, itd. Ci esperci sie dziwia ze
          ludzie nabywaja psa strozujacego a potem narzekaja ze szczekaja. My swojego
          nigdy nie uciszamy, bo jeden nasz byly w ten sposob przestal szczekac wogole.
          Poprostu jak nie chcemy by nasz szczekal, odciagamy jego uwage. A w nocy (gdzie
          obowiazuje cisza dla sasiadow) bierzemy go do domu. A w dzien przeciez moze
          szczekac do woli.
          • venus22 Re: Owczarek niemiecki 09.07.03, 07:40
            Prawie wszystkie przypadki o ktorych czytalam lub slyszalam kiedy wlasciciele
            psa zostali okradzeni pomimo ujadania, odbyly sie przewaznie w nocy i z psem
            nocujacym na dworze.
            po prostu zlodzieje weszli tak ze pies nie zdarzyl zareagowac. Albo bylo ich
            wiecej i jeden odwracal psu uwage a drugi wchodzil?
            Nie potrafie zrozumiec dlaczego nikt nie slyszal szczekania ...- moze po
            prostu bo pies co chwila szczeka to sie przestaje na to zwazac?....
            Dlatego ja osobiscie radzilabym trzymac psa w nocy w domu.
            Venus
          • venus22 Re: Owczarek niemiecki 09.07.03, 07:41
            P.S. - co to jest kaukaz?
            V.
            • ciekava1 Re: Owczarek niemiecki 09.07.03, 09:10
              venus22 napisała:

> P.S. - co to jest kaukaz?
              > V.

www.psy.pl/home/porady/index.php?show=obronny
              na tym linku on jest. Nie wiem jak to sie robi by mozna bylo tylko kliknac.
              • Gość: Venus Re: Owczarek niemiecki IP: *.vs.shawcable.net 10.07.03, 01:34
                Nie moglam znalezc zdjecia.
                Probowalam gdzie indziej..
                www.sznauceraswiat.republika.pl/photo/Galeria/dylan%20i%20ben.jpg
                moze wyjdzie..
                V.
                • ciekava1 Re: Owczarek niemiecki 10.07.03, 05:37
                  Gość portalu: Venus napisał(a):

> Nie moglam znalezc zdjecia.
                  > Probowalam gdzie indziej..
                  > www.sznauceraswiat.republika.pl/photo/Galeria/dylan%20i%20ben.jpg
                  > moze wyjdzie..
                  > V.

Tam jest pare zdjec tylko trzeba troche poczekac az sie otworza. One sie
                  otiwraja za minutke od klikniecia na ten link.

Ale swoja droga te psy to nie jest moj gust. A Tobie sie podobaja?
                  • Gość: Venus Re: Owczarek niemiecki IP: *.vs.shawcable.net 10.07.03, 07:28
                    Ja lubie wszystkie psy... nawet pugsy..
                    venus

ps - ale najlepsze psy to australisjkie owczarki!!!! :-) :-) :-)
                    www.pepedog.com/friends/ash2.jpg
                    www.pets.ca/breedprofiles/a/australianshepherd/a19.jpg
                    www.moonlightpintos.com/skyladyl_small.gif
                    ~~~~ przy okazji chcialabym zwrocic uwage ze australijski owczarek to NIE
                    kelpie... gdzies pisalo ze jest - na pewno nie..
                    tu zdjecia kelpie..
                    dogswithjobs.com/dog_images/misc_dogs/kelpie.jpg
                    winsoft.net.au/~seis/jed.jpg
                    www.petsmart.com/aspca/images/dogs/australian_kelpie.jpg
                    zycze milego ogladania..
                    V.
    • Gość: wesoły ślimak Re: Owczarek niemiecki IP: *.pila.gazeta.pl / *.pila.agora.pl 10.07.03, 18:44
      Jeżeli już miałaś psy to napewno wiesz jak dużo czasu trzeba poświęcić na
      tresórę. Jeśli jeszcze nigdy z psem nie byłaś na tresórze, to proponuję znajdź
      adresy/telefony paru treserów (takich od grup i indywidualnego toku), umów się
      na spotkanie, weź ze sobą kogoś doświadczonego i wybirzcie człowieka godnego
      zaufania. Może ktoś Ci takiego poleci? Po dobrym szkoleniu pies będzie pilnował
      obejścia (bo taka jego natura) ale bez potrzeby nie będzie ujadał.
      Pamiętaj że indywidualna tresóra jest ponad 2 razy droższa ale efekty są o
      niebo lepsze.
      • Gość: Rambo Re: tresóra IP: *.wcp.pl 10.07.03, 20:09
        Kórczę Ślimaku, tresóra się pisze przez u zwykłe.
        Sorry. Wiem, że od ortografii jest osobne forum ale czasem nie mogę się
        powstrzymać.
        • venus22 Re: tresóra 10.07.03, 20:11
          Tresura niewatpliwie duzo daje ale tak czy siak trzeba wziac pod uwage
          charkterystyke danej rasy.
          jak ktos slusznie zuwazyl psy obronne lub do pilnowania maja we
          krwi "przestrzeganie", wiec halasuja.

Terriery, ktore byly hodowane wlasnie ze wzgledu na 'szczek" halasuja
          strasznie.
          itd..
          venus
      • Gość: nikt Re: Owczarek niemiecki IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.07.03, 21:46
        Ślimaczku z tekstem się zgadzam!!!Mam nadzieję, że słowo tresura , o
        przepraszam tresóra to tylko chochlikowy żart.
        • Gość: nikt zaćmilo mnie Re: Owczarek niemiecki IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.07.03, 21:48
      • Gość: nikt Re: Owczarek niemiecki IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.07.03, 21:47
      • Gość: nikt Re: Owczarek niemiecki IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.07.03, 21:52
        Jeszce raz przepraszam . Więcej nie będę wypisywać takich głupot
        • Gość: Venus Re: Owczarek niemiecki IP: *.vs.shawcable.net 11.07.03, 00:43
          a ja chcialam napisac *ostrzeganie*..
          V.
          • trufelka Re: Owczarek niemiecki 11.07.03, 01:28
            Gość portalu: Venus napisał(a):

> a ja chcialam napisac *ostrzeganie*..
            > V.

ale te owczarki australijskie maja dlugie wlosy, chyba po dywanie ich pelno.
            a ja mam problem bo odkurzacz ich nie wciaga. cZytalam ze ktos juz mial na
            forum ten problem, ale to fakt niestety smutny.
            • Gość: Hanka Re: Owczarek niemiecki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.07.03, 15:55
              Dziękuję Wam wszystkim za odpowiedzi- na razie nie mamy jeszcze pieska .
              staram się poznać wszystkie plusy i minusy- czytam ,dowiaduję się od znajomych
              - jedno jest pewne - wszyscy znajomi posiadający psa namawiają mnie z całych
              sił więc rozumiem , że każdy pies to więcej miłości niż kłopotów i
              niedogodności .Pozdrawiam.
            • Gość: Venus Re: Owczarek niemiecki IP: *.vs.shawcable.net 11.07.03, 19:50
              Oj maja maja - trzeba je czesac czesto, najlepiej codziennie.
              czy ty masz odkurzacz z obrotowa szczotka?
              Taki powinien wciagnac.
              Chyba ze dywan jest extra szorstki to wtedy nawet nie kazda obrotowa szczotka
              wciaga...
              australki gora!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! :-)
              Venus
    • Gość: Rena Re: Owczarek niemiecki IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 14.07.03, 01:09
      Zdecydowanie weź sobie owczarka. To nie prawda ,że będzie ci szczekał cały
      czas przy ogrodzeniu. Miałam 13 lat owczarka i nigdy nie wariował przy
      ogrodzeniu . Częściej nawet można było wejść na posesję, ale nikt z niej nie
      wyszedł. Teraz mam 8 miesięczną suczkę. Jest jeden warunek mimo ,że pies jest
      w ogrodzie musisz z nim wychodzić na długie spacery . Sam musi poznać ludzi .
      Bardzo Ci polecam książkę Jan Fennell Zapomniany język psów w praktyce - Jak w
      30 dni zbudować prawdziwą więź ze swoim psem. Książka powinna być podstawową
      lekturą każdej osoby która ma psa. Wybór rasy jest doskonały. Owczarki to
      naprawdę inteligentne psy. powodzenia.
      • trufelka Do Venus 14.07.03, 01:39
        Ja mam odkurzacz ktory moze miec albo sczotke albo gladka powierzchnie, czy to
        o to chodzi? A jezeli nie to jak sie mowi po angielsku : "obrotowa szczotka" i
        kaj oona wyglada? Dziekuje z gory:)
        • Gość: Venus Re: Do Venus IP: *.vs.shawcable.net 14.07.03, 03:25
          oj.... to taka okragla szczotka co sie obraca wokol osi..
          po angielsku to jest POWER BRUSH..
          Mialam taka zupelnie tania za niecale sto dolarow ( dla porownania, dobry
          odkurzacz tu kosztuje 400) i miala tak mocna Power brush ze sciagal nawet
          lepiej niz profesjonalny odkurzacz.
          Niestety -tanie, to byle jakie- mniej wiecej po dwoch latach zczynala sie
          psuc..
          venus
      • Gość: Venus Re: Owczarek niemiecki IP: *.vs.shawcable.net 14.07.03, 03:26
        A ja polecam bardzo Stanley Coren- nie wiem tylko czy jego ksiazki sa dostepne
        w Polsce.
        V.
        • trufelka Re: Owczarek niemiecki 14.07.03, 03:37
          ten power brush to jest taki jeden z attachments jak sie kupuje odkurzacz?
          • Gość: Venus Re: Owczarek niemiecki IP: *.vs.shawcable.net 14.07.03, 03:59
            Raczej nie- raczej jest to glowna wielka (najwieksza) szczotka ktora musi miec
            przewod z pradem.
            Pozostale sa dodatkami.
            www.easyflo.com/images/carpet-brush.jpg
            www.samsung.ru/images/prod/vacuum-petbrush.jpg to jest pet brush
            images.google.ca/images?hl=en&lr=&ie=UTF-8&oe=UTF-8&q=pet+brush+vacuumVenus
            • Gość: Venus Re: Owczarek niemiecki IP: *.vs.shawcable.net 14.07.03, 04:04
              ooops sorry zrobilam pomylke tu jest ten trzeci link..

images.google.ca/images?hl=en&lr=&ie=UTF-8&oe=UTF-8&q=pet+brush+vacuum
              mam nadzieje ze teraz jest dobrze..
              V
              • trufelka Re: Owczarek niemiecki 14.07.03, 05:29
                Dzikuje bardzo:)))))) juz wiem o co chodzi.
                Moj owczarek bardzo gubi wlosy i ja bardzo potrzebuje takiego sprzetu.
    • Gość: joa Re: Owczarek niemiecki IP: *.konin.cvx.ppp.tpnet.pl 15.07.03, 21:12
      polecam trzymanie w nocy psa w domu. Mój owczarek ma w korytarzu koszyk pod
      drzwiami wejściowymi i tam nocuje. Zdecydowaliśmy się na to właśnie ze wzgledu
      na bezpieczeństwo. Takiego psa trudniej unieszkodliwić, gdyż włamywacz nie
      spodziewa się psa po drugiej stronie. A mój Reksiu, jak ktoś wchodzi w nocy
      (np. jak ja wracam do domu), to nie szczeka tylko wstaje i z odpowiedniej
      odległości patrzy kto wchodzi. Jak raz nocowała u mnie kumpela i wracała ze
      mną to zaczął warczeć jak tylko zobaczył, że nie wchodzi domownik. Nie
      ukrywam, że czuję się bezpieczniej jak on śpi w domu. Poza tym bez żadnej
      tresury sam nauczył się spać w koszyku więc mimo tego, że ma wszystkie drzwi
      otwarte (w końcu włamywacz niekoniecznie musi wchodzić przez drzwi frontowe)
      to i tak śpi tylko w swoim koszyku :)

a poza tym większość dnia spędza na dworze i wcale nie pcha się do domu
      (chyba, że jest upał, to idzie do piwnicy i kładzie się na płytkach). A
      szczeka na obce psy, które przechodzą koło naszego płotu, bo on po prostu
      uznaje, że jest to jego terytorium :)

• ciekava1 Re: Owczarek niemiecki 16.07.03, 03:09
        Gość portalu: joa napisał(a):

> polecam trzymanie w nocy psa w domu. Mój owczarek ma w korytarzu koszyk pod
        > drzwiami wejściowymi i tam nocuje. Zdecydowaliśmy się na to właśnie ze
        wzgledu
        > na bezpieczeństwo. Takiego psa trudniej unieszkodliwić, gdyż włamywacz nie
        > spodziewa się psa po drugiej stronie. A mój Reksiu, jak ktoś wchodzi w nocy
        > (np. jak ja wracam do domu), to nie szczeka tylko wstaje i z odpowiedniej
        > odległości patrzy kto wchodzi. Jak raz nocowała u mnie kumpela i wracała ze
        > mną to zaczął warczeć jak tylko zobaczył, że nie wchodzi domownik. Nie
        > ukrywam, że czuję się bezpieczniej jak on śpi w domu. Poza tym bez żadnej
        > tresury sam nauczył się spać w koszyku więc mimo tego, że ma wszystkie drzwi
        > otwarte (w końcu włamywacz niekoniecznie musi wchodzić przez drzwi frontowe)
        > to i tak śpi tylko w swoim koszyku :)
        >
        > a poza tym większość dnia spędza na dworze i wcale nie pcha się do domu
        > (chyba, że jest upał, to idzie do piwnicy i kładzie się na płytkach). A
        > szczeka na obce psy, które przechodzą koło naszego płotu, bo on po prostu
        > uznaje, że jest to jego terytorium :)

A jaki to koszyk? Musi byc bardzo duzy
        Ja mam z kolei odwrotny problem. Owczarek ciagle chce byc w domu. (moze dlatego
        ze ja jestem w domu?) Woli dom niz ogrod.>
        • kgrabinski Re: Owczarek niemiecki 16.07.03, 10:50
          Owczarek Niemiecki moim zdanem jest kwintesencja psa pracujacego. Niema innej rasy tak wszechstronnej, i tak ukierunkowanej na czlowieka... Ma to swoje pozytywne i negatywne strony.
          Owczarek wymaga stalego (codziennego) kontaktu z czlowiekiem i to aktywnego. Ta rasa to urodzeni pracocholicy, którzy dla pochwaly od swojego ukochanego pana sa w stanie zrobic wszystko. Nie powinno sie traktowac ON jako psa typowo strozujacego, poniewaz wowczas staja sie nerwowe i dlatego moga ujadac na wszystko co sie rusza. Zdrowy i zrównoważony ON nie bedzie szczekal na wszystko (Tylko na jakies okreslone bodzce - kot ;), nie bedzie sie domagal przebywania non stop z czlowiekiem... Bedzie poprostu najlepszym przyjacielem, obronca, strozem, ratownikie, kompanem itd... Ale trzeba mu poswiecac troche swojego czasu...
        • joa1 Re: Owczarek niemiecki 16.07.03, 10:58
          ciekava1 napisała:

> A jaki to koszyk? Musi byc bardzo duzy
          > Ja mam z kolei odwrotny problem. Owczarek ciagle chce byc w domu. (moze
          dlatego
          >
          > ze ja jestem w domu?) Woli dom niz ogrod.>

to taki duży koszyk z materiału - całkiem fajny, zwłaszcza, że Reskio rzadko
          leży w jego środku - zazwyczaj kładzie się na nim tak, że połowa psa wystaje
          (mimo, że zmieściłby się w koszyku). Niestety nie ma takich długich koszyków,
          aby mój piesek mógł się swobodnie wyciągnąć ;)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka