Dodaj do ulubionych

owczarek belgijski, leonberger

IP: *.neonet.gliwice.pl 18.07.03, 11:21
Witam
Czy ktoś mógłby mi powiedzieć coś o tych rasach.
Wiem, że mogę sobie poczytać na stronach www, ale chodzi mi o informacje od
ludzi, którzy mają takie pieski.
Czy te rasy są tak popularne, że mogą być "przerasowione", jak spaniele i ON?
Czy są opiekuńcze i można zaryzykować do domu z dźiećmi?
Czy można je trzymać w bloku?
Czy potrzebują dużo/bardzo dużo ruchu?
Zakochana jestem w bardzo mądrych i smutnych, a raczej poważnych oczach
leonbergera i żywych oczach (i uszach)owczarka belgijskiego.
Spotykam te psy tylko na wystawach psów, sąsiad kupił ostatnio owczarka
belgijskiego, ale jest jeszcze malutki, natomiast leonbergera, wogóle poza
wystawami nie widziałam.
Dzięki z góry
Obserwuj wątek
    • Gość: Dina Re: owczarek belgijski, leonberger IP: *.zgora.dialog.net.pl 19.07.03, 23:33
      Co prawda nie mam psa z wymienionych ras, ale ostatnio interesowalam sie
      Leonbergerami. Absolutnie tego psa nie polecam do bloku, ze wzgledu na gabaryty
      oraz na grube futro, ktorym sa obdarzone. Taki pies w bloku tylko by sie meczyl
      i ulegal czestym przegrzaniom. Natomiast jest to idealny kompan dla dzieci,
      niezwykle cierpliwy i lagodny. Gdzies w prasie czytalam ze w Niemczech jest to
      jedyna rasa, ktora nie musi nosic kaganca.
      Zarowno leonberger jak i owczarek belgijski sa psami potrzebujacymi bardzo duzo
      ruchu.Nie znosza bezczynnosci i nalezy im zapewnic jakies zajecie.
      • Gość: peggy Re: owczarek belgijski, leonberger IP: *.minsk-mazowiecki.sdi.tpnet.pl 20.07.03, 00:48
        Leonberger nie potrzebuje baaaaardzo duzo ruchu. Jest raczej leniwy ale na
        spacery zabierac go jak najbardziej nalezy. Do bloku absolutnie i nie ze wgledu
        malej ilosci miejsca ale po prostu potrzeb tego psa.
        Belg to zupelnie inna bajka. Jest raczej trudnym psem, bardzo pierwotnym i
        blyskawicznym w zachowaniach i reakcjach.
        • Gość: Venus Re: owczarek belgijski, leonberger IP: *.vs.shawcable.net 20.07.03, 02:02
          owczarki belgijskie to psy ktore wymagaja duzo ruchu inaczej sa znudzone i
          moga z nudow niszczyc otoczenie..
          Sa to psy dla ludzi lubiacych ruch. Jesli sa chowane z dziecmi sa dobrymi
          opiekunami, jak nie to nalezy je stopniowo zapoznawac z dziecmi.
          Jak zreszta kazdego psa nie nalezy ich zostawiac samych z dziecmi.

Owczarki belgiskie to:
          GROENENDAEL
          www.quilazampa.it/groenendael.jpg
          LAEKENOIS
          koti.mbnet.fi/v12/erja/laekenois/omat/oudsabbingeurielvquichot2.jpg
          MALINOIS
          www.inseparabile.com/cani/images/belgaperscheda1.jpg

Leonberger natomiast to pies pochodzacy z miejscowosci Leonberg, Niemcy,
          (Schwabia) wiec nie wiem czy jest to na pewno owczarek belgijski..
          biorac pod uwage ze owczarek australijski pochodzi z Ameryki, wszystko
          mozliwe..

Leonbergers sa to raczej spokojne psy nalezace do grupy psow strozujacych, a
          nie jak owczarki belgijskie ktore biegaja za owcami.
          Raczej dobrze nadaja sie do rodzin z dziecmi, ale wymagaja wczesnej
          socjalizacji i tresury.
          sa to duze psy.
          Futro wymaga dziennego czesania ale wbrew pozorom nie wymaga takiej
          pielegnacji jak na to wyglada.

www.ziplink.net/~bmcslord/leonberger.jpg
          www.whiskers100.com/leonberger.jpg
          www.canitalia.it/lionheart/famiglia.jpg
          Venus

• Gość: peggy Re: owczarek belgijski, leonberger IP: *.minsk-mazowiecki.sdi.tpnet.pl 20.07.03, 20:58
            Gość portalu: Venus napisał(a):

> > Leonberger natomiast to pies pochodzacy z miejscowosci Leonberg, Niemcy,
            > (Schwabia) wiec nie wiem czy jest to na pewno owczarek belgijski..
            > biorac pod uwage ze owczarek australijski pochodzi z Ameryki, wszystko
            > mozliwe..
            >
            Leonberger nie ma nic wspolnego z owczarkami belgijskimi. Belgi (4 rodzaje) sa
            przedstawicielami I grupy FCI (owczarki i psy pasterskie) natomiast leonbergery
            to molosy typu gorskiego - podgrupa Grupy II FCI.
          • Gość: KONDOR Re: owczarek belgijski, leonberger IP: 217.153.35.* 21.07.03, 10:18

> Leonberger natomiast to pies pochodzacy z miejscowosci Leonberg, Niemcy,
            > (Schwabia) wiec nie wiem czy jest to na pewno owczarek belgijski..
            > biorac pod uwage ze owczarek australijski pochodzi z Ameryki, wszystko
            > mozliwe..

Nie ma nic wspólnego z owczarkami belgijskimi. To rasa stworzona z krzyzówki
            landseera, bernardyna i pirenejczyka., jako symbol miasta Leonberg.

>
            > Leonbergers sa to raczej spokojne psy nalezace do grupy psow strozujacych, a
            > nie jak owczarki belgijskie ktore biegaja za owcami.

Nie są to bynajmniej psy stróżujące.

> Raczej dobrze nadaja sie do rodzin z dziecmi, ale wymagaja wczesnej
            > socjalizacji i tresury.
            > sa to duze psy.

Doskonale nadają się do dzieci i jeśli spełniają wymogi stawiane tej rasie w
            zakresie psychiki (co często jest problemem w polskich hodowlach), socjalizacja
            nie jest problemem.
            Nawiasem mówiac, czołowy polski reproduktor (nie wymienię imienia), jest psem
            wyjątkowo agresywnym.

>
      • Gość: KONDOR Re: owczarek belgijski, leonberger IP: 217.153.35.* 21.07.03, 10:14
        Gość portalu: Dina napisał(a):

> Zarowno leonberger jak i owczarek belgijski sa psami potrzebujacymi bardzo
        duzo
        >
        > ruchu.Nie znosza bezczynnosci i nalezy im zapewnic jakies zajecie.
        >

Co do leonbergera, nie zgadzam się. Duża ilością ruchu można mu bardziej
        zaszkodzić niż pomóc. Są leniwe i uwielbiają bezczynność.
    • Gość: zoja Re: owczarek belgijski, leonberger IP: *.sympatico.ca 20.07.03, 17:50
      Nic nie wiem o leonbergerach, ale belgi to nie sa dobre psy dla poczatkujacych.
      Belg potrzebuje konkretnego zajecia, duzo ruchu, struktury (szkolenia) i
      wiecznej socjalizacji - maja powazne tendencje do bycia psami agresywnymi ze
      strachu. Jesli nie zapewni im sie wystarczajco duzo ruchu i zajecia, znajda
      sobie upust same, nie zawsze w sposob jaki nam odpowiada.
      • Gość: Venus Re: owczarek belgijski, leonberger IP: *.vs.shawcable.net 21.07.03, 20:36
        Leonberger to pies nalezacy do grupy WATCHDOG, to jak to bedzie po polsku..
        myslalam, ze stroz?
        V.
        • Gość: zoja Re: owczarek belgijski, leonberger IP: *.sympatico.ca 21.07.03, 20:51

> Leonberger to pies nalezacy do grupy WATCHDOG, to jak to bedzie po polsku..
          > myslalam, ze stroz?

U mnie Leonberger jest w grupie Working, czyli pracujace, uzytkowanie jako
          Watch, Companion and Family Dog (stroz, kompan ;) i rodzinny).
          Nie widze grupy watchdog jako takiej...
          • Gość: venus Re: owczarek belgijski, leonberger IP: *.vs.shawcable.net 22.07.03, 01:33
            Zoja, skad ty jestes? znasz angielski?
            tu jest cytat z linku ktory uzylam piszac o Leonberger..

>>Leonbergers are excellent watchdogs, not given to frivolous barking or
            unnecessary alarms.<<

a tu link.. mam nadzieje ze dobry..
            www.k9web.com/dog-faqs/breeds/leonbergers.html
            poza tym..
            jest chyba grupa "working dogs", a w tej grupie sa guard dogs - moze o inne
            okreslenie na watchdog?
            V.
            Venus
            • trufelka Re: owczarek belgijski, leonberger 22.07.03, 05:32
              watchdog to pies strozujacy:)
              • trufelka Re: owczarek belgijski, leonberger 22.07.03, 05:37
                a belgijski owczarek ile moze wazyc i z jakich ras powstal?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka