Dodaj do ulubionych

czy moja kicia moze 'wpasc'

16.10.07, 20:56
w styczniu moja kicia skonczy pol roku.planuje wtedy jej sterylke.czy jest
mozliwe w w okresie miedzy 5 a 6 miesiacem zycia kicia zajdzie w ciaze?prosze
o powazne odpowiedzi.
Obserwuj wątek
    • salma75 Re: czy moja kicia moze 'wpasc' 16.10.07, 23:15
      Tak, jest to możliwe, znam kilka takich przypadków. Sama miałam kotkę, która
      pierwszą rujkę przeszła w wieku 5 m-cy - zaraz potem została wysterylizowana.
      Ciąża u tak młodego zwierzaka, dzieciaka wręcz, może być bardzo ryzykowna dla
      młodej mamy :(.
      Czy nie mozna koteczki nie wypuszczać do czasu sterylizacji??
      • asiczek21 Re: czy moja kicia moze 'wpasc' 17.10.07, 17:02
        czyli co-miesiąc mam ja trzymać w domu?? co do ciąży ja tez znam taki przypadek,
        ze kotka urodziła wszystkie martwe, ale chodzi mi o to czy kicia może wpaść w
        styczniu? nie wiem jak wygląda ruja u kotki.. może ktos mi podpowie? pozdr
        • seniorita_24 Re: czy moja kicia moze 'wpasc' 17.10.07, 21:42
          Do stycznia jeszcze daleko. Kotkę dobrze jest wysterylizować juz przed pierwszą
          rujką. Nie widzę nic dziwnego w niewypuszczaniu kotki przez miesiąc - moje w
          ogóle nie wychodzą luzem na dwór.
          Rujka może byc cicha i ty nawet sie nie zorientujesz, że coś jest na rzeczy -
          okoliczne nieodjajczone kocurki owszem.
          • mist3 Re: czy moja kicia moze 'wpasc' 18.10.07, 15:02
            rujka kotki wcale nie musi pojawiać się co miesiąc - kotka może wpaść w ruję
            permanentną czyli mieć od pierwszej rui następną rujkę za 2 tygodnie, potem np.
            za tydzień, potem za kilka dni a potem już cały czas.
            Jeśli planujesz sterylkę kici to może lepiej zdecyduj się już teraz, skoro mała
            ma już odpowiedni wiek.
            Ponadto to co pisze seniorita_24 jest również prawdą - możesz nawet nie
            wiedzieć, że kicia rujkę przechodzi i wtedy czeka cię sterylka aborcyjna.
            Naprawdę polecam wątek na vetserwisie o sterylizacji, jest tam również mowa o
            rui permanentnej.
            www.vetserwis.pl/sterylizacja_kot.html

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka