Gość: gwiazdka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.09.03, 14:01 ile takie akwarium kosztuje? chodzi mi o takie male koliste na 1 rybke Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
maxel Re: akwarium w ksztalcie kuli 24.09.03, 14:34 Chyba nie ma nic gorszego jak kula dla ryby. Plywac bez przerwy w kolo. Grzalke w tyms czyms jeszcze da sie umiescic, ale co z filtrem. Jak go przymocowac. Domyslam sie, ze ta rybka ma byc welon. Bo przewaznie tak bywa, ze wlasnie te ryby trafiaja do kuli. A welon potrzebuje conajmniej 40 litrowe akwarium zeby dobrze rosnac. Tak wiec odradzam kule. Zreszta mozna to porownac do zamkniecia czlowieka w WC (2metry na jeden). Zyc sie nie da. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marga Re: akwarium w ksztalcie kuli IP: *.media4.pl / 10.5.15.* 27.09.03, 14:01 hej;) ja mam kule (ok.7 litrow) z ślicznym bojownikiem. Powiem Ci tak - kula rzeczywiście nie jest najlepszym terarium dla rybek ale zapewniam, że moja rybka naplywac sie moze w niej do woli i na brak miejsca nie narzeka;) jednak kula wymaga starannej troski i czestej wymiany wody, poniewaz szybko się brudzi i zamula. Ja urządzilam moją kulę w stylu "naturalnym" zrobiłam sama grote z czarnych granitów , podloze to zwirek + piasek (piasek ładnie ozdabia akwarium) i posadzilam żywe roślinki:) ale tu uwaga, bo takie roślinki niełatwo hodowac w kuli, mi najlepiej rosnie moczarka kanadyjska oraz taka roslinka z długimi zielonymi liśćmi i na powierzchni- pływająca, która tworzy ozdobne długie korzenie) inne roślinki mi zgniły...moja kula wygląda naprawde efektownie;) no to powodzenia w "meblowaniu" kuli :) i pamietaj, ze jak juz kula- to przynajmniej duza;)) Odpowiedz Link Zgłoś
maxel Re: akwarium w ksztalcie kuli 27.09.03, 21:28 Gość portalu: marga napisał(a): > hej;) ja mam kule (ok.7 litrow) z ślicznym bojownikiem. Powiem Ci tak - kula > rzeczywiście nie jest najlepszym terarium dla rybek ale zapewniam, że moja > rybka naplywac sie moze w niej do woli i na brak miejsca nie narzeka;) Tak gwoli scislosci terarium jest dla gadow, plazow. Dla rybek jest akwarium. Pewnie, ze rybka nie narzeka bo jak ma to zrobic. Od tego plywania w kolko pewnie juz sie jej w glowie kreci. jednak > kula wymaga starannej troski i czestej wymiany wody, poniewaz szybko się > brudzi i zamula. Wody nigdy sie nie wymienia, a tylko podmienia pewna ilosc. Podmiane zazwyczaj wiaze sie z odmulaniem dna. Ja urządzilam moją kulę w stylu "naturalnym" zrobiłam sama grote z > czarnych granitów , podloze to zwirek + piasek (piasek ładnie ozdabia akwarium) > Co widzisz naturalnego w kuli? > i posadzilam żywe roślinki:) ale tu uwaga, bo takie roślinki niełatwo hodowac w kuli, mi najlepiej rosnie moczarka kanadyjska oraz taka roslinka z długimi > zielonymi liśćmi i na powierzchni- pływająca, która tworzy ozdobne długie > korzenie) inne roślinki mi zgniły...moja kula wygląda naprawde efektownie;) no > > to powodzenia w "meblowaniu" kuli :) i pamietaj, ze jak juz kula- to > przynajmniej duza;)) Moje zdanie jest takie, ze nigdy zadnej kuli. Jesli ktos chce akwarium to juz lepiej male prostokatne, ale nigdy kula. Zreszta prosze poszperac w necie na temat welonek, ktora potrzebuje conajmniej 40-50 litrow na osobnika zeby moc wyrosnac na dorodna rybe. W takim zbiorniku ryba poprostu skarlowacieje. Nie mowic o meczarni plywania w kolo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zuza Re: akwarium w ksztalcie kuli IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.09.03, 16:50 A ja dostalam na urodzinki duzą kulę , okolo 20 litrową,Mam tam małą welonke i jakos nie zauwazylam zeby bylo jej ciasno w niej....plywa sobie swobodnie i nie w kolko bo tagze w dol i w gore jak jej sie podoba :) Uwazam ze jest szczesliwa.Ma roslinki, zwirek, dobry filtr, grzalki nie potrzebuje bo lubi zimna wode, tak ok 20 stopni C. Rybka jest na razie nie duza ma okolo 5 cm, ale licze sie z tym ze jak podrosnie bedzie trzeba jej kupic duuuze akwa. Pozdrawiam Pa Odpowiedz Link Zgłoś
maxel Re: akwarium w ksztalcie kuli 27.09.03, 21:32 Gość portalu: zuza napisał(a): > A ja dostalam na urodzinki duzą kulę , okolo 20 litrową,Mam tam małą welonke i > jakos nie zauwazylam zeby bylo jej ciasno w niej....plywa sobie swobodnie i > nie w kolko bo tagze w dol i w gore jak jej sie podoba :) Uwazam ze jest > szczesliwa.Ma roslinki, zwirek, dobry filtr, grzalki nie potrzebuje bo lubi > zimna wode, tak ok 20 stopni C. Rybka jest na razie nie duza ma okolo 5 cm, > ale licze sie z tym ze jak podrosnie bedzie trzeba jej kupic duuuze akwa. > Pozdrawiam Pa Jezeli sie liczysz, ze trzeba jej kupic wieksze akwa ( nie kule) to nie zwlekaj. Naprawde szkoda ryby. Mysle, ze w tej kuli wiecej nie bedzie miec niz te 5 cm. (no, moze troszke wiecej). Welonki rosna do 20-25cm. oczywiscie w dobrych warunkach. Odpowiedz Link Zgłoś