Dodaj do ulubionych

Kot kastrat- specjalna karma

IP: 40.0.96.* 23.10.03, 10:03
Mam problem z 3-letnim kocurem. Do tej pory nie mial zadnych problemow
zdrowotnych totez dostawal normalna karme sucha (Kitekat) i puszki. Teraz
okazalo sie ze ma kamice nerkowa i musi dostawac specjalna karme dla
kastratow. Czy mozeci mi polecic najlepsza z nich? Weterynarz powiedziala ze
leczenie polega na podawaniu kocurowi wlasnie takiej karmy. A moze jeszcze
znacie hurtownie gdzie mozna to kupic? Bede wdzieczna za pomoc.
Obserwuj wątek
    • astrit Re: Kot kastrat- specjalna karma 23.10.03, 11:04
      Specjalna karma weterynaryjna, do kupienia u weta - jest dosyć droga, albo
      Purina Urinary. Najlepiej kupić karmę weterynaryjną i mieszać z Puriną - będzie
      taniej i wystarczy na dłużej. Poza tym nie wolno kotu dawać ryb, ograniczyć
      gotową karmę typu Wiskas, Kit Kat, do picia woda niskozmineralizowana, dużo
      surowego mięska żeby kota dobrze nawodnić, żadnego mleka, ograniczyć przetwory
      mleczne.
    • Gość: kaska Re: Kot kastrat- specjalna karma IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.10.03, 14:31
      ja kupuje dla mojego kastrata suche dla kastratow firmy Royal. W sklepie dla
      zwierzakow.
      • Gość: fenol Re: Kot kastrat- specjalna karma IP: *.devs.futuro.pl 28.10.03, 20:19
        Royal w sklepie dla zwierzaków nie ma systemu zapobiegania kamieniom.Jeśli
        sprzedawca mówi inaczej to KŁĄmie
    • Gość: Witaj Anulu! Re: Kot kastrat- specjalna karma IP: *.mech.pw.edu.pl 23.10.03, 14:32
      • Gość: kot Re: Kot kastrat- specjalna karma IP: *.mech.pw.edu.pl 23.10.03, 14:37
        Witaj!
        Pospieszyłem się i wyszło dziwnie, ale do rzeczy. Kot nie powinien być karmiony
        wyłącznie suchą karmą, nawet gdyby była nie wiem jak lecznicza. Choroba nerek
        najprawdopodobniej jeszcze się pogłębi ze względu na niedobory wody, której kot
        nie jest w stanie wypić w odpowiedniej ilości. Jeśli chcesz, przeczytaj moje
        wypowiedzi w wątkach "co jada kot?" i "kotka, ruja, hormony".
        Pozdrawiam, Juliusz.
        • venus22 Re: Kot kastrat- specjalna karma 23.10.03, 20:40
          Podobno te kamienie powstaja ze wzgledu na zawartosci "ash" w jedzeniu.
          Nietety nie wiem jak to przetlumaczyc na polski bo w ogole ash to popiol.
          W kazdym razie wykastrowane kocury powinny dotawac karme z niska zawrtoscia
          tego ash'u.
          Venus
          • Gość: kot Re: Kot kastrat- specjalna karma IP: *.mech.pw.edu.pl 28.10.03, 14:19
            Witam!
            Popiół to składniki minerane. Nie można ich całkowicie wyeliminować, bo również
            są potrzebne dla rozwoju organizmu, np. wapń i fosfór do budowy kości. Nie tędy
            droga, te składniki zawsze będą, bo są wszędzie, skuteczne jest tylko ich
            rozcieńczanie i przepłukiwanie nerek.
            Pozdrawiam, Juliusz.
            • venus22 Re: Kot kastrat- specjalna karma 28.10.03, 18:21
              Tutaj sa specjalne karmy dla kastrowanych kotow z niskim poziomem ash'u.
              Oczywiscie ze nie calkowicie sie go usuwa.
              venus
    • Gość: FEnol Re: Kot kastrat- specjalna karma IP: *.devs.futuro.pl 28.10.03, 20:18
      Polecam Royal Canin z lini veterynaryjnej.ROYAL CANIN MALE tylko w gabinetach
      weterynaryjnych.Jest niedroga koszty miesięczne około 40 zł.Każdy pożądny
      weterynarz to ma jeśli nie ma nie jest na bierząco.Uwaga dla persów i syjamów
      jest inny rodzaj bo mają rasowe skłonności do oksylatów.Bardzo ważne.PURINA NIE
      działa to pić

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka