Dodaj do ulubionych

NIE KUPUJCIE PSOW I KOTOW....!!!

18.12.03, 05:40
ani krolikow, chomikow, myszek, szczurow, ptaszkow itd., w prezencie pod
choinke.
To jest zbyt powazna sprawa - dac komus zywe stworzenie "bo to taki mily
prezent".
Prezent szybko urosnie i przestanie byc "Mily", i rzadko ktory zwierzak tak
naprawde zostaje w takim domu na stale.
Albo przynajmniej ma w nim tyle milosci i opieki na ile zasluguje.

Opanuj odruch - kup pluszaka!

Venus
Obserwuj wątek
    • monikaj1 Re: NIE KUPUJCIE PSOW I KOTOW....!!! 18.12.03, 11:29
      Popieram!!!!!
    • default Re: NIE KUPUJCIE PSOW I KOTOW....!!! 18.12.03, 12:03
      Też poruszyłam ten problem w wątku "dziecko w domu". To dziecko, czyli małego
      szczeniaka dostałam na Mikołajki, ale to czysty przypadek - akurat w tym dniu
      nasz wyczekany piesek był już po szczepieniach i do odbioru.
      Generalnie to nawet nie chodzi o to, aby nie kupować "pod choinkę", ale żeby
      nie kupować bez zastanowienia, pod wpływem chwilowego zachwytu i emocji. Każda
      decyzja o wzięciu żywego stworzenia musi być przemyślana, a nie podejmowana na
      łapu-capu. Niestety, ludzie często zupełnie zapominają, że śliczny i mięciutki
      szczeniaczek to nie jest pluszowa przytulanka, którą w międzyczasie można
      odłożyć na półkę i przestać się zajmować. Kupują słodkie stworzonko, a potem
      się okazuje, że słodkie stworzonko wali paskudną, śmierdzącą kupę na środku
      dywanu, a w nocy piszczy i nie daje spać, w dzień pracowicie niszczy co mu w
      zęby wpadnie, po czym wymiotuje, bo się nażarło waty z rozdartej
      poduszki.....itd.
      Ci co marzą o zwierzątku, niech nie myślą na początek o tym jak miło przytulić
      ciepłego, miękkiego szczeniaczka, ale o tym co on nabroi i jak oni to zniosą.
      • Gość: BlueBerry nie kupujcie ani na prezent ani pod wplywem chwili IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.12.03, 13:05
        nie nalezy kupowac zwierzakow w prezencie czy podarunku ani pod choinke ani na
        urodziny. szczegolnie dziecku! nawet jesli to przemyslana decyzja to nie robcie
        ze zwierzaka prezentu - to powoduje ze postrzega sie go w sposob milej zabawki
        a nie codziennego obowiazku. nowy domownik powinien sie pojawic w domu bez
        zadnej okazji, jak decyzja calej rodziny, w ktorej kazdy ma jakies obowiazku w
        zwiazku z nowym domownikiem. nie bierzmy wszystkich obowiazkow na siebie ani
        nie zrzucajmy ich an dziecko/meza/zone. nigdy nie myslmy JAKOS TAM BEDZIE.
        nigdy nie zakladajmy - tyle psow siedzi samych w domu to i moj bedzie mogl. a
        jak sie okaze ze nie bedzie? nie ogladajmy pieknych zdjec w necie a raczej
        wejdzmy na strone z opisem najczestszych psich chorob (czy dolegliwosci danej
        rasy). poczytajmy ile kosztuje karma dla psa alergika czy rekonwalescenta.
        zastanowmy sie czy nie bedzie nam przeszkadzac ze na wakacje przestaniemy latac
        samolotem i jezdzic do Anglii. nie zakladajmy ze psem w tym czasie beda mogli
        zaopiekowac sie np. nasi rodzice*. zastanowmy sie czy stac nas bedzie na
        poswiecenie naszego urlopu na siedzenie z psem w domu po operacji przez dwa
        tygodnie. nie zakladajmy ze czasy sie zmienily i teraz jest latwiej i wszedzie
        mozna z psem pojsc lub pojechac. nie mozna chyba ze jest yorkiem w koszyku albo
        mamy ochote za niego placic w hotelu jak za osobe. i moglabym mnozyc mnozyc
        mnozyc. (o kupach, wymiotach, biegunkach, sikaniu, niszczeniu, gryzieniu, wyciu
        wspomnieli moi poprzednicy).
        oczywiscie sa to skrajne przyklady ale absolutnie mozliwe przy posiadaniu
        kazdgo zwierzaka. warto sobie odpowiedziec wlasnie na takie pytania i problemy.
        i nie zakladac ze jakos tam bedzie.

* stala opieka mojego psa (czyli rodzice mojego meza i dwojka moich przyjaciol)
        mieszka na 3 i 4 pietrze bez windy. pies od pol roku nie moze chodzic po
        schodach a wazy 60 kilo. to dobry przyklad ze nie nalezy niczego zakladac.)
        • Gość: Lenka Re: nie kupujcie ani na prezent ani pod wplywem c IP: *.chello.pl 18.12.03, 13:36
          BlueBerry masz całkowita rację.Niestety mało jest ludzi,ktorzy przed kupnem
          psa myślą.Dużo jest takich osób,które uważają,że obowiązki sprowadzają sie
          wyłacznie do wyprowadzania psa,dawania mu jeść i szczepienia na wściekliznę
          raz w roku.Przykre, ale prawdziwe.A poźniej jest wielkie rozczarowanie.Bo pies
          sika,bo pies brudzi,nieszczy,choruje,bo nie można nigdzie wyjechać z psem,bo
          dziecko ma "alergie",bo karma jest droga,i tak można by wymieniać...
        • Gość: Iza Re: nie kupujcie ani na prezent ani pod wplywem c IP: *.dip0.t-ipconnect.de 18.12.03, 16:04
          Tez popieram ze zwierzaka nie powinno sie dawac w prezencie i jego kupno nalezy
          dokladnie przemyslec....no ale z tym lataniem samolotem to lekka przesada.
          Ja zawsze biore psa na urlop z soba.
          Musze troche poglowkowac z wyborem urlopu (lot nie dluzszy nie 4-5 godzin) no i
          troche poszukac Hotelu ewentualnie jakiegos domu do wynajecia.
          Ale dla chcacego nic trudnego....nawet ze zwierzakiem mozna latac samolotem na
          urlopy....nie musza to byc koniecznie te kraje w ktorych psy musza przejsc
          kwarantanne (na szczesie tych nie jest duzo).

Wesolych Swiat
          • Gość: BlueBerry samolot IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.12.03, 16:36
            no szczerze mowiac ja jakos sobie nie wyobrazam latania z moim psem samolotem,
            bowiem wazy on (pies a nie samolot) okolo 70 kilo, bardzo zle znosci jazde
            samochodem (wiec i samolotem pewnie tez nie najlepiej), nie jest absolutnie
            przyzwyczajony do zamykania w klatce, i zeby uprzedzic porady- bardzo zle znosi
            wszelkiego rodzaju srodki uspokajace i glupie jasie. a Londyn podalam bo akurat
            tam kiedys wyjezdzalam na wakacje, dopoki w prezencie od mojego meza nie
            dostalam psa:))))))))
            • iza_r Re: samolot 18.12.03, 21:52
              No nie kazdy ma takiego duzego psa.
              Moja suczka wazy "tylko" 25kg i jest od malego przyzwyczajona do samolotu.
              Z tego co widze na lotniskach nie tylko moja.
    • Gość: kluba1 Re: NIE KUPUJCIE PSOW I KOTOW....!!! IP: *.we.client2.attbi.com 18.12.03, 17:33
      Popieram, popieram !! Absolutnie POPIERAM !!! Bardzo popieram !!!!
      • venus22 Re: NIE KUPUJCIE PSOW I KOTOW....!!! 18.12.03, 23:11
        Macie wszyscy racje!!
        rzeczywiscie, zywych prezentow nie powinno sie robic w zadnych okolicznosciach!

Do tego watku natchnal mnie napis spotykany po drodze wracajac do domu z
        dzieckiem ze szkoly:

CHRISTMAS PUPPIES!
        miniature pinscher for sale- in time for Christmas!

czyli- Bozenarodzeniowe szczeniaczki, minaturowe pinczerki w sam raz na
        Gwiazdke!

az mnie zatrzepalo.
        Venus

Co za reklama.
        • macpor Re: NIE KUPUJCIE PSOW I KOTOW....!!! 18.12.03, 23:31
          Nie sądziłem, że kiedykolwiek zgodzę się niektórymi osobami tu podpisanymi ;)

Ale też apeluję: nie kupować zwierząt bez zastanowienia!!!!!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka