19.01.12, 16:20
"Człowiek może znieść bardzo dużo, ale popełnia błąd sądząc, że potrafi znieść wszystko."

ku przestrodze. komentarz w sumie zbędny. Ale warto poczytać, żeby uniknąć czegoś bardzo złego.

Przemoc psychiczną widać w znacznie mniejszym stopniu niż fizyczną, jest ona najbardziej nieuchwytną i zdradliwą formą maltretowania. Może ona polegać na wywieraniu nacisku lub też być skierowana na otoczenie. Najczęściej występującą formą przemocy jest znęcanie się moralne, polegające na używaniu w stosunku do ofiary słów wulgarnych. Istnieje jednak wiele innych, w tym bardziej drastycznych przejawów zachowania się sprawcy: groźby popełnienia samobójstwa, znęcanie się nad zwierzętami, ciskanie przedmiotami, awanturowanie się w domu, groźby bicia, niszczenie domowych sprzętów, wypędzanie z domu, zastraszanie, zmuszanie do przyglądania się szokującym scenom, pozbawienie poczucia bezpieczeństwa.

Przykłady aktów przemocy psychicznej stosowanej na co dzień to: poniżanie, zastraszanie, prześladowanie, bezwzględność, nie liczenie się z potrzebami i pragnieniami innych, narzucanie własnych racji i norm, cyniczne szydzenie, wyśmiewanie i kpienie, odrzucenie emocjonalne, brak wsparcia i zainteresowania, ignorowanie, szykanowanie, nadmierne kontrolowanie, wywieranie presji psychicznej, wzbudzanie poczucia winy, nieposzanowanie godności i prywatności drugiego człowieka, wymuszanie czegokolwiek by osiągnąć wyłącznie własne korzyści, a przede wszystkim by utrzymać stan strachu i poczucie bezsilności w ofierze w celu utrzymania specyficznej kontroli nad ofiarą. Elementem podporządkowania sobie ofiary jest stałe domaganie się od niej drobnych przysług i ustalanie reguł gry w życiu codziennym. Sprawcy często grożą samobójstwem, zastraszają ofiarę w celu przejęcia kontroli nad jej życiem towarzyskim i rodzinnym, grożą skrzywdzeniem innych osób. Najpotężniejszą bronią z arsenału agresora jest szantaż emocjonalny stosowany wobec bliskich. Służy on uzależnieniu ofiary od szantażysty i odseparowaniu jej od osób, które szantażysta uważa za zagrożenie dla swojej władzy. Sam szantażysta często nie zdaje sobie sprawy z tego jak bardzo krzywdzi bliską sobie osobę, nie dostrzega w swoim zachowaniu niczego złego, jest to dla niego naturalny sposób komunikowania swoich uczuć i wpływania na innych. Jedyną skuteczną formą obrony przed szantażem jest obnażenie szantażysty, poprzez powiedzenie wprost "szantażujesz mnie".

Zjawiskiem postrzeganym przez niektórych jako część przemocy domowej jest tzw. stalking. Najprościej mówiąc jest to powtarzalny ciąg zachowań podejmowanych przez napastnika w celu wywołania u prześladowanej przez niego osoby, stanu uzasadnionych obaw o bezpieczeństwo jej lub osób jej najbliższych. Dręczyciel stosuje w tym celu również metody, które z perspektywy prawa karnego są obojętne a dla postronnego obserwatora mogą być postrzegane jako wyraz przyjaźni czy wręcz uwielbienia.
Obserwuj wątek
    • kogucik-2972 Re: dylematy 19.01.12, 16:21
      poniższy cytat pochodzi z zssb.ids.czest.pl/www/przemoc/index.php?id=przemoc_psychiczna
      • kkkkosmita Re: dylematy 19.01.12, 17:00
        Cześć Koguciku...
        wbiegłem tutaj..., żeby zobaczyć czy żyjesz.
        dobre jest to co wkleiłeś

jest to dla niego naturalny sposób komunikowania swoich uczuć i wpływania na innych.

To jest prawdziwe

A z tym się nie zgadzam:
        Jedyną skuteczną formą obrony przed szantażem jest obnażenie szantażysty, poprzez powiedzenie wprost "szantażujesz mnie".
        Szantażysta nawet nie zauważy, że został obnażony.
        Będzie uważał, że został obrażony, zaatakowany i pokrzywdzony.
        • kogucik-2972 Re: dylematy 19.01.12, 17:24
          tak. Dokładnie przez to przeszedłem. Stąd dziś mój post. Najtrudniej jest powiedzieć - stop - ale w końcu granica zostanie przekroczona.
          • rudka-a Re: dylematy 19.01.12, 21:53
            Cos mi sie wydaje, ze na szantaz sa odpowiednie chyba paragrafy..to brzydka zabawa trzymac kogos w szachu, bo...cos tam sie wie...
            cienka linia..nie warto po niej stapac..mozna bolesnie upasc...
            • kogucik-2972 Re: dylematy 19.01.12, 22:07
              szantaż to nie tylko - bo coś tam się wie. szantaż emocjonalny polega na czymś innym - na wykorzystywaniu zaangażowania emocjonalnego do osiągnięcia własnych celów
              • droga_mleczna_1 Re: dylematy 19.01.12, 22:26
                > szantaż emocjonalny polega na czymś
                > innym - na wykorzystywaniu zaangażowania emocjonalnego do osiągnięcia własnych
                > celów

Pod tym podpisuje się obiema rękami.
                • rudka-a Re: dylematy 19.01.12, 22:32
                  masz w zwiazku z tym jakies doswiadczenie?
                  • droga_mleczna_1 Re: dylematy 19.01.12, 22:44
                    skąd takie przypuszczenie, poza tym to pytanie za nadto osobiste smile
                    • rudka-a Re: dylematy 19.01.12, 22:50
                      Zacznij sie w koncu kontrolowac...tak z dobrego serducha Ci poradze smile)
                      • droga_mleczna_1 Re: dylematy 19.01.12, 23:01
                        Dobrymi radami jest piekło wybrukowane smile
                        • rudka-a Re: dylematy 19.01.12, 23:15
                          Echhh, Milky, Milky...
                          zmien sie, kobieto...nam bedzie przyjemniej, a i Ty poczujesz sie..lepiej
                          smile)))
                          • droga_mleczna_1 Sztandarowa 19.01.12, 23:25
                            piosenka... "Tolerancja"
                            Nie wymagam od Ciebie akceptacji.
                            Dobranoc

szafirowych snów

pod puchowolśniacą kołderką smile
                            • rudka-a Re: Sztandarowa 19.01.12, 23:37
                              No, tak jakos mam, ze nie toleruje pewnych zachowan..

> Nie wymagam od Ciebie akceptacji.

Ty gryziesz juz wlasna reke....
                              Dobranoc.
                              • droga_mleczna_1 Re: Sztandarowa 20.01.12, 11:14
                                Oj serduszko, serduszko... istniejesz w tym wirtualnym świecie z powodzeniem bo potrafisz być bezwzględna, a w życiu istnieje coś takiego jak akceptacja, tolerancja, kompromis i miłość, która jest motorem napędowym każdego życzliwego działania. Z wiekiem inaczej patrzy się na ludzi i to co robią, a zachowania stanowcze kobiet potrafią irytować. To dobre na początek, później oczekuje się czegoś innego... Gdy na drugą osobę będziesz patrzyć przyjaźnie nawet jak robi przykrości od samego początku... tu ukłon w twoja stronę, to nie jest straszne takie zachowanie. Każdy jest inny i wymaga innego podejścia traktowania, a kto to zrozumie jest szczęśliwym człowiekiem.
                                Szczęście
                                to uśmiech dziecka,
                                promyk słońca wbiegający prze okno,
                                śpiew ptaków w pobliskim żywopłocie,
                                osoba przechodząca obok,
                                obraz malowany śniegiem,
                                pojedyncze płatki muskające dłoń ciepłym chłodem.
                                z miodnym słońca wschodem i zachodem...
                                Dobrego dnia smile
                                • kogucik-2972 milky 20.01.12, 20:24
                                  ostrzegam - po raz ostatni - jeszcze raz zobaczę osobiste wycieczki w stronę kogokolwiek - to publicznie oświadczam że wypieprzę bez gadania i nigdy więcej tu nie wejdziesz w żadnym wcieleniu
        • 0yotte Re: dylematy 19.01.12, 18:49
          Kosmito, trafne spostrzeżenie...
          • kkkkosmita Re: dylematy 19.01.12, 19:15
            Cześć Oyotte...
            Cały czas kombinuje... o tym Twoim kosmicie... którego istnienie mi (nie tak dawno) zgłosiłaś! big_grin
            • 0yotte Re: dylematy 19.01.12, 19:57
              o matko... skarżyłam się na jakiegoś kosmitę? suspicious
              • kkkkosmita Re: dylematy 20.01.12, 01:01
                Nie skarżyłaś się tylko chwaliłaś go, bo na święta ... miałaś kogo po zakupy wysłać.(ja się wtedy skarżyłem, że jestem wysyłany na zakupy...)
                • 0yotte Re: dylematy 20.01.12, 09:43
                  aaa, na tego?
                  a to znaczy że się skarżyłam big_grin
      • kkkkosmita Re: dylematy 19.01.12, 17:02
        Czy można wkleić ten tekst jeszcze w jedno miejsce.?
        • cieplanata Re: dylematy 19.01.12, 17:18
          oczywiście, że mozna
        • kogucik-2972 Re: dylematy 19.01.12, 17:25
          tak. tylko z adresem strony. podałem w drugim poście. tekst jest zapożyczony.
          • 1agfa Re: dylematy 19.01.12, 18:58
            To jest cytat z podanej wyżej przez Kogucika strony:
            "...Przyczyną nasilenia zjawiska mobbingu jest prawdopodobnie potrzeba rozładowania negatywnych uczuć takich jak lęk lub wściekłość które powstają w wyniku frustracji, niepowodzeń czy poczucia krzywdy. Często agresorzy rekompensują sobie niepowodzenia i poczucie bezsilności wobec własnych problemów poprzez zepsucie opinii ofierze, zniszczenie jej kariery, pogorszenie relacji z innymi osobami. Przyczyną mobbingu może być nie tylko agresja czy lęk, ale również nuda i monotonia, chęć rozrywki lub dążenie do wyróżniania się spośród innych.
            Doktor Hanna Rylke psycholog i inicjator programów przeciwdziałania przemocy rówieśniczej w szkołach - twierdzi, że dziecko nieświadomie przenosi do klasy zwyczaje, z którymi spotyka się w rodzinie. W wielu domach , w których dziecka się nie bije, zadaje mu się często cierpienia psychiczne, sprawiając że czuje się poniżane, obrażane, zawstydzane. Prawdopodobnie te same uczucia będzie chciało wzbudzić w kimś innym..."

Podkreślenie moje.

W tym przypadku, w tym fragmencie, jest mowa o dzieciach. Jednak przecież dzieci dorastają i niosą w życie, już jako dorośli, ten właśnie model postępowania; sami skaleczeni - kaleczą innych.
            Nie da się z nimi współegzystować na dłużej - wcześniej czy później (a raczej wcześnie), wyjdzie z nich to wszystko.
            • kkkkosmita Re: dylematy 19.01.12, 19:18
              Agfo, ten tekst pisał ktoś naprawdę mądry.
              W mediach... temat agresji w szkołach nie jest obecnie omawiany.
              niestety, z tego co wiem... to agresji w szkołach jest coraz więcej...
              kiedy to się skończy???!!!

Taki test... widoczny dla nauczycieli... jasno pokazujący, to co się dzieje w rodzinach...
              • 1agfa Re: dylematy 19.01.12, 19:45
                Kosmito, ja do tego tekstu jeszcze wrócę, ponownie i uważnie przeczytam; fakt, jest ten artykuł przejmująco prawdziwy. Mądry jak piszesz. Agresja w szkołach, przemoc (rzeczywiście, z tego co sie słyszy - coraz więcej), jest jednakże pochodną domowego wychowania !
                I co pozostawia ślady na całe, dorosłe już życie.
                To wyraźnie jest powiedziane w tym artykule.
                Szkoły (żadne szkoły) nie naprawią tego, co popsuje dom, choć będą i mogą próbować, na pewno. Pokazuje nauczycielom, co się dzieje w rodzinach...
                W niektórych...źle się dzieje.
                • droga_mleczna_1 Re: dylematy 20.01.12, 11:25
                  Najgorsze, że takie zachowania przenosi się w późniejszych latach na swoja rodzinę mając taki przykład wyniesiony z domu. Gdy ma się czyste reguły, zasady co jest dobre, a co złe, jak należy w takich sytuacjach postępować, co wybierać, jak traktować, akceptować i kochać swoje dziecko każde na równi choć każde jest inne i wymaga innego podejścia. jedne są wylewne, drugie zamknięte co nie oznacza, że nie maja uczuć, że nie są wrażliwe, delikatne, kruche.. Często nieodpowiednie zachowanie dzieci jest spowodowane narastającymi problemami, a obecnie życie lekkie jest w modzie, zero problemów, luzactwo, które jakoby jest przejawem radzenia sobie w życiu, a tak naprawdę wyborem... bo w obecnym świecie nie łatwo sobie poradzić z narastającymi wymaganiami, które niesie ze sobą rozwój, skok cywilizacyjny. Najważniejsze, słuchać młodzież, dzieci, maluszki, akceptować i kochać za to a nawet pomimo tego jakie są. To przyniesie rezultaty naprawdę dobre rezultaty. Będziemy ze swoich pociech dumni. To jest to do czego każdy został powołany. Od nas dorosłych zależy jaki zapewnimy im start w życiu, co w przyszłości osiągną i jakie będą smile
                  Pozdrawiam Agfo smile
                  • droga_mleczna_1 świat wiedzy 20.01.12, 12:09
                    styczniowy numer.
                    Najgroźniejsze miejsca Internetu
                    oraz min.,
                    str. 96 "Czy można przeprogramować Psychikę ? "
                    Doskonałe artykuły, można znaleźć w necie i przeczytać.
                    Odkrywasz- Poznajesz- Rozumiesz.
                    Lepiej czytać poważną prasę niż plotkarskie czytadła.
                    • 1agfa Re: świat wiedzy 20.01.12, 21:33
                      Dobry wieczór, Milky. Dziekuję za wiadomość o Świecie wiedzy. Nieznane to dla mnie czasopismo, ale poszukam. Wolę wydania "papierowe" niż internetowe, dla mnie to kwestia wygody czytania. Również - nawzajem - pozdrawiam.
                      smile
                      • droga_mleczna_1 Re: świat wiedzy 20.01.12, 22:18
                        Kupuję ten miesięcznik, tylko nie jestem pewna czy będzie obecnie dostępny, dlatego jest możliwość przeczytania w necie. Też tak mam Agfo, wolę wydanie mieć w dłoni. Lubię zapach świeżego druku, a w dodatku czytam gdy mam czas, to samo dotyczy książek.
                        Takie zamiłowanie, a wracanie do ulubionych fragmentów, aby odkryć coś nowego jest fascynujące. Śnieżnego, słonecznego weekendu. Serdeczne pozdrowienia dla Pana i Wybranki serca, oraz małego Słoneczka. Miłego wieczoru smile

Posłuchaj wiatru
                        za oknem przez chwilę
                        spienionego morza
                        szumu z krzykiem mew
                        cichego szeptu
                        w szeleście liści
                        w jesiennym parku
                        ptaków cudny śpiew

To wszystko muzyką
                        rozkosznym koncertem
                        takie niezwykłe
                        jak Pola Elizejskie