Dodaj do ulubionych

Majdan bis

07.08.14, 16:54
i niech mi ktoś powie, że nie miałem racji. Czy nadal te bojówki należy porównywać do naszych strajków i walk o wolność ?
Bo z czym oni teraz niby walczą ??
jeszcze trochę i będzie musiało wkroczyć wojsko - znowu poleje się krew, znowu zginą ludzie - tylko kto tym razem będzie twierdził, że to bohaterowie w walce o niepodległość ?

wiadomosci.onet.pl/swiat/rozebrano-czesc-barykad-na-majdanie-doszlo-do-starc/gj7b4

https://ocdn.eu/images/pulscms/N2E7MDMsMmU0LDAsMSwx/8a56e191de5d45fc967e83d7f24d86c7.jpg
Obserwuj wątek
    • coco.franelka Re: Majdan bis 07.08.14, 18:51
      Teraz to mi Majdan przypomina wydarzenia przed pałacem prezydenckim. Te wszystkie miesięcznice, kiedy to się dołączają różni. Gazeta Polska, Solidarni 2010, namioty (był czas, że nosili go, żeby nie stał) itd. Na szczęście u nas bez rozlewu krwi. Ale telebimy i filmy, scena gdzie się produkują niepokorni, transparenty no i oczywiście musowo krzyże, różańce, śpiewy, modlitwy, klecha odprawiający egzorcyzmy wink To taki nasz swojski Majdan. Na tym ukraińskim są teraz bezdomni, bezrobotni, i zwyczajni bandziorzy - wszyscy się go boją. Nie jest już miejscem spotkań, taksówkarze boją się jeździć a ludzie boją się tam chodzić. To będzie tak jak z naszym krzyżem - tylko bez udziału wojska. Będzie walka o przetrwanie, ale skazana na porażkę. Długo to trwać nie będzie. Kliczko dobrze myśli big_grin
      • wirujacypunkt Re: Majdan bis 07.08.14, 20:15
        Marzenia, jak mi się wydaje, legły w gruzach.
        • hardy1 Re: Majdan bis 07.08.14, 20:43
          Tam, gdzie są masowe protesty przeciwko rządzącym, zawsze dołączają się grupki chuliganów i chętnych do rozrób.
          Tak i na Majdanie - odszedł Janukowycz, odbyły się wybory prezydenckie, ludzie walczący z władzą Janukowycza odeszli dawno z Majdanu... a pozostali tylko właśnie ci drudzy.
          Ale to nie jest tamten Majdan. To po prostu grupa ludzi, którzy albo są wykolejeńcami życiowymi, albo nie rozumieją, że po każdej walce nadchodzi czas spokoju.

Podobnie, jak np. polska Solidarność z lat 1980-81 a "Solidarność" obecna, to dwie różne organizacje. Tylko nazwa ta sama, homonim.
          • kogucik.2872 Re: Majdan bis 07.08.14, 20:50
            spora grupa, na dodatek dobrze uzbrojona - skoro służby skonfiskowały granaty i broń ostrą. Tam nie powinno być śladu po walkach sprzed paru miesięcy.
            • anoagata Re: Majdan bis 08.08.14, 10:59
              Mieszkam,że mogę rzucić beretem do Rusaka,to są przyjażni ludzie,natomiast nie cierpię Ukraińców.
              Miałam takowe przyjaciółki,teraz wydaje się że to były przyjaciółki.
    • coco.franelka Re: Majdan bis 08.08.14, 11:50
      Jest spokój. Sprzątają. Koniec Majdanu?
      • kogucik.2872 Re: Majdan bis 08.08.14, 11:59
        to pozorny spokój, skoro dopiero teraz sprzątają i do teraz stały namioty, w których koczowali uzbrojeni po zęby gówniarze. Pomijam kwestię - skąd zdobyli tyle broni.
        • coco.franelka Re: Majdan bis 08.08.14, 12:10
          Majdan trwał tak długo zgodnie z umową. Teraz, kiedy jest już legalny prezydent i nowy mer Kijowa - Kliczko, zawarto nową umowę, że likwidują Majdan. Umowę z "prawdziwym" Majdanem. Przecież to główne miejsce w Kijowie -a tu kłopoty z ruchem i przestępczość w tym rejonie. Wojsko i służby porządkowe pilnują i trwa sprzątanie. Przestali się buntować - czas na porządki.
          • kogucik.2872 Re: Majdan bis 08.08.14, 12:22
            z art który wstawiłem wynika, że się buntować nie przestali, skoro znowu wczoraj na Majdanie były rozruchy, a sprzątanie odbywa się się w obecności wojska i siłą.
            • anoagata Re: Majdan bis 08.08.14, 12:43
              Franelko,teoretycznie,hipotetycznie masz rację ale nie dla wszystkich podoba sie nowy Prezydent i Premier ,chyba biedota jest nie zadowolono i pewnikiem oni tam tkwią.
            • coco.franelka Re: Majdan bis 08.08.14, 12:58
              Ale wieczorem i dziś w TV mówili, że owszem wojsko pilnuje, ale jest spokojnie. Już nie ma rozrób. I to nie są buntownicy, którym się nie podoba nowa władza. To pozostali ci, którzy zwyczajnie nie mają gdzie iść. Bezdomni - głównie starsi, którzy na Majdanie mieli namiastkę domu - mogli się wyżywić, lekarze też byli. A teraz ich wypędzają i gdzie mają iść? Znowu w kanały włazić? Na Majdanie mieli wszystko darmo, a teraz znowu będą musieli łazić po śmietnikach.
              • anoagata Re: Majdan bis 08.08.14, 13:07
                Mniej więcej to miałam na myśli.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka