Dodaj do ulubionych

przed studniówką

03.01.16, 00:12
takie małe podsumowanie - bo bardzo mnie ciekawi, gdzie to zajdzie.

- TK - liczba sędziów i tryb orzekania - nie ma znaczenia. Znaczenie ma jeden kluczowy przepis.
O rozpatrywaniu spraw wg kolejności wpłynięcia, oraz termin podjęcia działania.
Tym przepisem TK został skutecznie sparaliżowany. Ustawy do rozpatrzenia, będą czekały w długiej kolejce, obowiązując w tym czasie i generując szkody - niekonstytucyjność to najmniejszy, acz również ważny problem. Sprawność naszego TK potwierdziło osobiście TK niemieckie - dementując debilne informacje ministra ponoć (nigdy nie zdał egzaminów prokuratorskich i wiem to z pierwszej ręki) - z obliczeń Niemców wyszło, że rozpatrujemy dwa razy tyle spraw, co oni.

- łowiectwo - ostatnia rzecz, za którą tak strasznie krytykowano Komorowskiego. Za jego kadencji bzdurne ustawy nie przeszły.
Dziś kuriozalnie - myśliwy będzie mógł strzelać 100 m od naszego domu, na naszym obejściu - i możemy mu skoczyć. Zanim przebrniemy przez sąd cywilny - minie sporo czasu i kasy.
Gatunki, które należy objąć częściową, lub kompleksową ochroną - nie doczekają tego - gdyż każda taka decyzja będzie wymagała odrębnej nowelizacji. W odróżnieniu od dopisania kwot odstrzału - te będą wymagały jedynie pozwolenia ministra.
Lasy państwowe pozostaną w naszych rękach - po to, żeby można je było wyciąć.

- dzieci - już nie muszą zasuwać do szkoły w wieku 6 lat. Co przekłada się nie tylko na ich edukację, ale również na problem rodziców pracujących - w przedszkolach nigdy nie było miejsca dla wszystkich. Na prywatne nie wszystkich stać.

- 500 zł na dziecko - matka trójki - dostanie 1500. Pracując - zarobi coś koło tego. Opłaca się pracować ? Nie.
Wszystkie dodatki dla rodziców oparte są na wysokości dochodu na osobę. Obiecując 500 zł na dziecko - zapomniano sprecyzować, że ta kwota miałaby nie wchodzić w skład wysokości dochodu. A co za tym idzie - podwyższenie dochodu pozbawia rodziny innych świadczeń.

- policja - o ile histeria o dostępie do danych i inwigilacji - jest śmieszna - od lat mają takie prawa - o tyle zmieniło się coś ważnego - teraz mogą to wszystko archiwizować i gromadzić, nawet, jeśli osoba inwigilowana nie jest o nic podejrzana. Łamie to nie tylko ustawę o ochronie danych osobowych, czy tajemnicy korespondencji - ale również nasze konstytucyjne prawa

- mendia - nie lubię ich. Ale nawet ja rozumiem, że mendia mają ciut więcej praw. Dziś wsiowy prof Pawłowicz - tłumacząc kretyńskie wpisy na tweeterze, czy gdzieś tam - bezczelnie przyznała, że nie ma mendiów bezpartyjnych. Potwierdzając tym samym, że ustawa mendialna ma za zadanie po prostu umocnić kontrolę nad mendiami publicznymi, zlikwidować poprzednią ekipę i przejąć mendia w charakterze "telefonu"
Teraz będziemy mieć 6 programów TV Trwam i 3 Radia Ma Ryja

- czystki - u mnie już zmieniono nawet naczelnika urzędu skarbowego
trójpodział władzy leci na ryj. Wracamy do czasów prl i jedynie słusznej partii - pzpr - trwa konsolidacja władzy z pogwałceniem wszelkich praw demokracji.

- ZUS, służba cywilna, spółki z udziałem skarbu państwa - zlikwidowano wybór zarządów na drodze konkursu - oddając decyzję o wyborze - władzom partyjnym. Konkursy miały na celu wyłonienie lepszego kandydata. Teraz decyzje o kluczowych zmianach pozostają w gestii jednego człowieka. Mianowanie z ramienia partii.

- alienacja - coraz więcej państw Europy, a nawet zabawne Stany - są letko zaniepokojone torem przemian "na lepsze". Prowadzi to w prostej linii do izolacji. Dotąd mimo wszystko - rozwijaliśmy się z dotacji Unii - choć jej bzdurne zasady czasem ten rozwój hamowały. Jeszcze trochę i zostaniemy pariasem Europy.

- reżim - obecna władza zamyka ryje każdemu, kto jest przeciwko.
Ludzie mają prawo głosu mimo wszystko - obojętnie, czy to sklepowa, czy pracownik naukowy uczelni. Prawo głosu gwarantowała nam, przyjęta 25 lat temu demokracja. To, że nigdy do niej nie dorośliśmy - to jedno. Ale to, że znowu ktoś chce stanąć na poziomie Duce i kontrolować nasze życie - od tego już odwykliśmy i tak prędko nie przywykniemy znowu.

- straż miejska - już mi nie wlepi mandatu, kiedy mój pies obsra chodnik. Fotoradar też już nie działa - chuj z wpływami do gminnej kasy - grunt, że znowu można grzać do oporu. Skończył się dylemat niewyraźnych fotek, czy też problem, kto ma płacić - właściciel pojazdu, czy kierowca cyknięty na przekroczeniu o 150 km/h

banki - już szykują się redukcje etatów. Czyli walka z bezrobociem znowu na plan dalszy. Banki mają problem - po pierwsze - najwyższy na świecie podatek bankowy - po drugie deflacja.

sąsiedzi - większość skonsternowana. Ruskie się cieszą - osłabienie struktur ułatwi im aneksję.

coś pominąłem ?
Obserwuj wątek
    • sza.aliczek Re: przed studniówką 03.01.16, 11:53
      no, bo idiotom przeszkadzał jeden Komorowski.
      teraz minister od opieki nad środowiskiem - zapalczywy myśliwy - jest OK.
      ale czego Ty się spodziewasz po mentalności pisu?
      przecież to odrębna kategoria umysłu.
      • kogucik.2872 Re: przed studniówką 03.01.16, 12:17
        bo mnie fascynują odrębne stany umysłu

najbardziej podobało mi się tłumaczenie Pawłowicz - po całej tej aferze o "odpolitycznienie" mendiów - że mendia publiczne zawsze były i będą rządowe. Jaśniej nie da się tego określić.

a droga zabawna rzecz to taka - że nic nie trwa wiecznie. pis też. Tak więc przygotowują kolejnym ekipom mega prezenty - jak choćby pozostawienie wyboru na kluczowe stanowiska nie w drodze konkursu, a w drodze decyzji jednego ministra - genialne narzędzie umacniania władzy i manipulacji personalnych.

bawi mnie - osobiście zainteresowany jestem jedynie bankiem, bo podniesieniu podatku - w górę pójdą wszystkie opłaty, za to w dół oprocentowanie od lokat. Bank na swoje musi wyjść - my - niekoniecznie. Ale to też do czasu, bo wystarczy zakończyć współpracę z upolitycznionym PKO BP i przenieść się do jednego z banków komercyjnych. I to zapewne nie tylko mój pomysł, a wielu klientów tego banku.

zastanawia mnie natomiast wtórna ślepota. Bo przezabawnie jest słuchać, kiedy lud wierny powtarza że mendia odpolitycznić trzeba !!! a potem radośnie zgadza się z wywodem posła Pawłowicz - że nie odpolitycznić, tylko wymienić ekipę na politycznie właściwą.
        A jak mi jeszcze każą za to płacić - to będzie awantura, bo ja za politykę płacić nie zamierzam. Nawet symbolicznego 8 zł. Wolę przekazać na ochronę łosia - choć obecnie jaśnie nam panujący z ekipą - nie widzą takiej potrzeby.
        • sza.aliczek Re: przed studniówką 03.01.16, 14:24
          to znaczy że łosie nie są pod ochroną?
          • kogucik.2872 Re: przed studniówką 03.01.16, 14:47
            Nie - łoś nadal jest na liście gatunków łownych. Zakaz polowania obowiązuje na podstawie moratorium sprzed kilkunastu lat. Całkiem niedawno - poprzednia ekipa próbowała przywrócić prawo polowania na łosie. Nie udało się na szczęście. Jednak dzięki nowej obecnie przepychanej ustawie - żeby wprowadzić łosia na listę gatunków chronionych, potrzebna będzie normalna droga legislacyjna - projekt noweli, sejm, głosowanie, senat, podpis prezydenta. Żeby znieść moratorium na odstrzał natomiast - wystarczy zgoda ministra, zapalonego łowcy.
            • sza.aliczek Re: przed studniówką 03.01.16, 15:56
              niestety, prawie pięćset lat temu Kochanowski pisał - i niewiele zmieniło się póki co : /

Cieszy mię ten rym: "Polak mądr po szkodzie";
              Lecz jesli prawda i z tego nas zbodzie,
              Nową przypowieść Polak sobie kupi,
              Że i przed szkodą, i po szkodzie głupi.
              • kogucik.2872 Re: przed studniówką 03.01.16, 16:12
                mnie fascynuje siła propagandy i fenomen prania mózgu.

jeśli protestuję przeciwko niszczeniu, czy sprzedaży lasów państwowych - to protestuję.
                Ale jeśli protestuję tylko dlatego, że bierze się za to niewłaściwa partia - i raz jest to be, a zaraz cacy - to się nazywa paranoją.

kilka ustaw nowa ekipa praktycznie skopiowała z projektów poprzedników, tych właśnie, które nie przeszły, bo obecna władza, będąca wtedy w opozycji twierdziła, że - złe, niekonstytucyjne, niezgodne z prawem, szkodliwe społecznie. Lud wierny przytakiwał. Dziś lud wierny chwali te ustawy - wtedy będące powodem krytyki rządu. Chwali, przytakuje, baaaaaa przekonuje o ich potrzebie, słuszności, zgodności, służbie dobru społecznemu.
                A puszcza właśnie jest rżnięta masowo na sprzedaż.
                Kto zarobi ?
                ano prezesi, powołani już nie drogą konkursu, a drogą politycznych koneksji przez decyzję jednoosobową.
                Czyli zarobi obecna ekipa.
                Tak, jak na wszystkim, z TV włącznie.

teraz jest fajnie, ale zabawnie to się zacznie, kiedy obecna ekipa odpadnie w wyborach big_grin big_grin big_grin

wyobrażasz sobie, jak zaczną ostro działać, żeby pozmieniać teraz biegusiem przepychane ustawy ???? big_grin bo wszystko, co już pchnęli - uderza i mocno ogranicza opozycję big_grin więc kiedy skończy się obecne - teraz kurwa my - zacznie się dopiero kabaret, jakiego jeszcze nie było !! big_grin big_grin big_grin
                • sza.aliczek Re: przed studniówką 03.01.16, 16:17
                  A puszcza właśnie jest rżnięta masowo na sprzedaż.
                  Kto zarobi ?
                  ano prezesi, powołani już nie drogą konkursu, a drogą politycznych koneksji przez decyzję jednoosobową.
                  Czyli zarobi obecna ekipa.
                  Tak, jak na wszystkim, z TV włącznie.

a czy jest ktokolwiek, kto tego nie wie? nie widzi? wszyscy to widzą. tylko teraz to nie boli, bo swoi się nachapują ; D
                  • kogucik.2872 Re: przed studniówką 03.01.16, 16:24
                    wyobraź sobie taki numer

poprzednio opozycja, która teraz realizuje - teraz kurwa my - zaskarżała projekty ustaw i ustawy do TK.
                    TK rozpatrywał sprawy wg ważności, to jest w taki sposób, żeby niekonstytucyjne przepisy nie mogły wejść w życie, lub, jeśli weszły - można je było jak najszybciej cofnąć. Dzięki temu poprzednia opozycja przyblokowała wiele ustaw - między innymi tą o mendiach projektu poprzedniej ekipy, oraz o lasach państwowych big_grin

kiedy już przeminie obecne - teraz kurwa my - i nastanie następne - obecni rządzący przejdą znów do opozycji.
                    bez narzędzi do blokowania !!! big_grin big_grin big_grin bo zaskarżając ustawę do TK poczekają rok, dwa, trzy - aż przyjdzie ich kolej !! big_grin big_grin big_grin
                    • sza.aliczek Re: przed studniówką 03.01.16, 16:30
                      a nie! to wtedy będą oczekiwali że zdanie opozycji będzie uwzględniane.
                      a może oni znikną, po prostu pis przestanie istnieć?
                      • kogucik.2872 Re: przed studniówką 03.01.16, 16:36
                        stworzyli takie przepisy, które ograniczają rolę opozycji do minimum big_grin

który rząd zechce popsuć taki prezent ?? big_grin

żaden !! big_grin big_grin big_grin
        • kogucik.2872 Re: przed studniówką 03.01.16, 14:26
          lasy państwowe Komorus chce sprzedać !!!! chrońmy nasze lasy przed obcą siekierą !!! Żyd kupi i wyrżnie !!!!
          takie okrzyki towarzyszyły projektowi ustawy o lasach państwowych na końcu kadencji poprzedniego guru. A dziś ? Lasy są nasze. Nie sprzedane. My je wyrżniemy.

Ruch Wkurwionych.
          20 godz. ·

Dziennikarz Paweł Prus, podał na Twitterze, że zaczęła się wycinka drzew na dużą skalę w Puszczy Białowieskiej, chronionym przez UE rezerwatem przyrody, jeszcze miesiąc temu, minister środowiska, Szyszko - ten od rozpylania smug chemicznych i autostrady przez Rospudę, zdymisjonował dyrektora zarządu Puszczy, który jak podają Zieloni (twitter.com/Zieloni/status/671691943840227332) od wyborów był w konflikcie z ministrem w sprawie wycinek drzew na sprzedaż
          • kogucik.2872 Re: przed studniówką 03.01.16, 14:29
            Ruch Wkurwionych.
            2 godz. · Szczecin

Neobolszewicka Pawłowicz w Radio Maryja (tu : www.radiomaryja.pl/…/prof-k-pawlowicz-apolitycznosc…/):

"media publiczne, a poprawniej – media “rządowe” NIE są, co do zasady, od “kontroli władzy”, bo od “kontroli władzy” i “patrzenia jej na ręce”, jak też “rozliczania” władzy są media PRYWATNE, które w Polsce przez 8 lat rząd lewicowo-lewacko-postkomunistyczny ochraniały medialnie przed społeczną krytyką"

W mediach sprawa ma się podobnie jak w samej demokracji, i tak, obok Tomasza Lisa (który nigdy do PO nie należał, w przeciwieństwie do pani Lichockiej która jest w PIS) swój program w TVP miał nieco przygłupi ale jednak dziennikarz Jan Pospieszalski i to w porze primetime na ogólnodostępnej TVP Info, swój program realizowała TVP Kraków z "Mlodzież Kontra" gdzie zapraszani byli _wszyscy_ ważniejsi uczestnicy debaty politycznej, w TVP Kultura lewacko-upolitycznionymi były najwyraźniej transmisje muzyki poważnej czy Konkurs jakiegoś Chopina (Francuz!111), "Hala odlotów" (znakomity program) omawiał również najważniejsze wydarzenia kulturalne minionego tygodnia, spektakle i książki, wydarzenia i wystawy, bez politycznego zadęcia, "Świat bez fikcji" to juz sztandarowy pomysł na cykl dokumentalny TVP, o bardzo szerokiej tematyce, od tematów ekonomicznych, po społęczne i ekologię.

Może chodzi o to, żeby w TVP znów karmić widzów historią która stworzyła fałszywy mit III RP, Magdalenką - o której Lech Kaczyński mówił, że była ogromnym sukcesem, a nie zdradą (‪#‎PISzapomniał‬wink, może chodzi o to by znów pokazywać "Nocną zmianę" Jacka Kurskiego - film tak potwornie prymitywnie zmanipulowany, że historycy i badacze polskiego parlamentaryzmu łapią się za głowę, może chodzi o to by Braun znów stał się gwiazdą mediów ze swoją "Eugeniką - w imię postępu" - paradokument, oparty na parafaktach, zawierający w sobie wyjęte z kontekstu fragmenty i ziejący propagandą antypro-choice, moze chodzi o to żeby dziennikarze witali się w Wiadomościach poczciwym "Niech będzie pochwalony" a naczelnymi komentatorami politycznymi byli Ziemkiewicz, Warzecha, Semka czy (oesu) paradziennikarz Pereira których warsztat, research jest wręcz legendarny ! big_grin

Będzie śmiesznie!
            • kogucik.2872 Re: przed studniówką 03.01.16, 14:35
              Ruch Wkurwionych.
              29 grudnia 2015 o 14:21 · Szczecin ·

PIS obcina fundusze na homeschooling, który jest dla dzieci chorych, poważnie niepełnosprawnych, jedyną nadzieją na edukację. PIS utnie też wydatki na szkoły społeczne, prowadzone przez stowarzyszenia rodziców. Oberwie się też programowi wymiany studentów, Erasmus. ‪#‎dobraZmiana‬ ‪#‎jakchuj‬
              • kogucik.2872 Re: przed studniówką 03.01.16, 14:38
                big_grin big_grin big_grin big_grin big_grin big_grin

https://scontent-ams3-1.xx.fbcdn.net/hphotos-xpf1/v/t1.0-9/11255046_1075855405757928_1598801703180185323_n.jpg?oh=d0f5d32219a3d91393c7e69312d14607&oe=571C8E7D
            • sza.aliczek Re: przed studniówką 03.01.16, 16:02
              historia, a co lepsze - historia polityczna - wtłaczana na przymus a nie z faktycznych zainteresowań, błyskawicznie znudzi widzów.
              ewentualne robienie z Jedynki lub Dwójki tv.republika będzie miało krótkie nóżki.
              zobaczysz : )

na szczęście w radio słucham w zasadzie już tylko Dwójki.
              Telewizji raczej nie oglądam, a jeśli to TVN lub Polsat lub Kulturę lub Historię. A filmy dobre są w HBO - prywatny.
              Netu nie ograniczą, bo by musieli inwigilować 1/2 narodu - nie starczy na pensje dla podglądaczy : )))

• kogucik.2872 Re: przed studniówką 03.01.16, 16:15
                nie oglądam tych badziewnych stacji od lat, więc mi to lotto, kto staje za sterem big_grin
                mnie bawi droga majtków na mostek kapitański !! big_grin
            • sza.aliczek Re: przed studniówką 03.01.16, 16:12
              Semka i Lichocka - wzór bezstronnego dziennikarstwa oraz przykład dziennikarzy nikomu nie znanych z powodu blokady występów w telewizji ; )))))))))))))) po prostu piękne : ))))))))
              • kogucik.2872 Re: przed studniówką 03.01.16, 16:17
                polskie kabarety już podpisują długoterminowe kontrakty big_grin tematów im nie zabraknie przez kilka lat !! big_grin big_grin big_grin
                • sza.aliczek Re: przed studniówką 03.01.16, 16:20
                  oglądałeś Fedorowicza? urzekły mnie słowa o Janie Pietrzaku. Tak mniej więcej brzmiały: " ... i teraz Pan Janek już nie może powiedzieć: nie moja małpy, nie mój cyrk - bo to właśnie JEGO małpy i JEGO cyrk" : ) Cudnie to Fedorowicz ujął : )
                  • kogucik.2872 Re: przed studniówką 03.01.16, 16:27
                    mało oglądam
                    dzięki temu nie da się zarzucić mi wypowiedzi i przekonań pod wpływem ! big_grin jakimkolwiek big_grin
                    • kogucik.2872 Re: przed studniówką 03.01.16, 16:35
                      kolejny prezent - mendia "rządowe" oraz spółki z udziałem skarbu państwa plus ZUS - następna ekipa nie będzie już tracić czasu na rozpisywanie konkursów i szukanie pretekstów do wymiany na stołkach big_grin big_grin big_grin
                      następna ekipa wejdzie - zgodnie z przepchniętymi dopiero co ustawami - wywali na zbity ryj wszystkie resztki obecnej ekipy - nie musi nawet podawać powodu - też zgodnie z ustawą - i na spokojnie, po kumotersku - obsadzi kluczowe stanowiska swoimi big_grin big_grin big_grin
                      bez stresu, drogi proceduralnej - wystarczy kawka, ośmiorniczki i karteczka z długopisikiem - żeby w miłej atmosferze wypisać nazwiska do awansu !! big_grin big_grin big_grin
                      a co na to powie obecna ekipa, będąc znowu w opozycji ??? wydrze ryja, że to oszustwo i manipulacja i trzeba zmienić ustawy !! big_grin big_grin big_grin
          • sza.aliczek Re: przed studniówką 03.01.16, 16:04
            noooooooooooo, "dobra jakość" rządów pisu. nic dodać, nic ująć.
            • wirujacypunkt Re: przed studniówką 03.01.16, 18:35
              Niech nikt nie mówi, że '' nie da się zrobić'' - czegoś.
              Jak widać z powyższej rozmowy, jak PiS zechce, to wszystko da się zrobić, zwłaszcza jak
              prezydent z PiS-u pomoże i podpisze co trzeba wink big_grin ;D ;D

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka