szczekuszka 26.01.04, 14:47 Hej Poniewaz te imiona, dla mnie sa jakby z jendje beczki (choc wiem, ze tak nie jest), to moje pytanie jak sie Wam podobaja?! Znalam kiedys jedna Sare, spotkalam kilka maluch dziewczynek o imieniu Sandra. Nie spotkalam zadnej Sabriny. Z tych trzech imion chyba Sara jest najfajniejszym imieniem dla dziewczynki, mimo iz wiele suczek tak sie wabi.( Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
abiela Re: Sara, Sandra, Sabrina 26.01.04, 22:18 Sara jest bardyo ladne, jeszcze landiej brzmi Sarah, ale wiem ze w PL niemozliwe. Sandra to wloska wersja imienia Alexandra i dla mnie strasznie tu w Nimeczech oklepane. Sabrina poodbnie tu bylo dosc czeste - oba te imiona mi sie absolutnie nie podobaja. A. Odpowiedz Link Zgłoś
alex113 Re: Sara, Sandra, Sabrina 27.01.04, 05:16 Moja corka na na imie Sabrina. Rodziny po obu stronach oceanu nie maja problemu z pisownia i wymowa tego imienia, a o to nam chodzilo. Zreszta wiekszosc jezykow europejskich radzi sobie swietnie z tym imieniem. Ale rownie wazne jest dla mnie ze inne dzieci w szkole tez moga je z latwoscia wypowiedziec. Odpowiedz Link Zgłoś
madziarek_edziecko Re: Sara, Sandra, Sabrina 27.01.04, 08:21 Witaj. Z tych trzech imion chyba rzeczywiście Sara jest najładniejsze. Sandra - spotkałam chyba 3 małe Sandry Sabrina - nie znam nikogo o tym imieniu, -- Jestem mamą Nataniela (ur.01.02.2002) Odpowiedz Link Zgłoś
ariana1 Re: Sara, Sandra, Sabrina 27.01.04, 14:39 Moje subiektywne zdanie!: żadne z tych imion mi nie leży. Są za bardzo pretensjonalne. Odpowiedz Link Zgłoś
melka12 Re: Sara, Sandra, Sabrina 28.01.04, 11:32 Dla mnie tez sa strasznie pretensjonalne i kojarza mi się z pseudonimami panieniek lekkich obyczajów z ulotek za wycieraczką samochodu. Przepraszam wszystkie mamy Sar, Sandr itp. ale tak mi się to kojarzy. Może jeszcze Sara jest do przyjęcia. Poza tym zauważyłam, że te imiona nadają dzieciom głównie ludzie (na prawde przepraszam jeśli kogoś urażę) ubodzy, słabo wykształceni, z małych miasteczek i wsi. Ponieważ w ten sposób wydaje im się, że awansuja swoje dzieci do lepszego świata znanego z zagranicznych seriali. zauważcie, że ludzie na pewnym poziomie wracją głównie do imion starpolskich, dziadkowych. które zwolennikom tych wydumanych kojarzą się "wsiowo": Jaś, Franek, Staś itp. To oczywiście też przegięcie w druga stronę bo teraz większość polityków, aktorów, piosenkarzy ma Franki i Satsie, Zosie. Odpowiedz Link Zgłoś
alex113 Re: Sara, Sandra, Sabrina 28.01.04, 15:43 Poza tym zauważyłam, że te imiona nadają dzieciom głównie > ludzie (na prawde przepraszam jeśli kogoś urażę) ubodzy, słabo wykształceni, z > małych miasteczek i wsi. No wybacz ale w moim przypadku nie sprawdza sie zaden z powyzszych "zarzutow" zauważcie, że ludzie na pewnym poziomie wracją głównie do imion starpolskich, dziadkowych. które > zwolennikom tych wydumanych kojarzą się "wsiowo": Jaś, Franek, Staś itp. To > oczywiście też przegięcie w druga stronę bo teraz większość polityków, aktorów, > > piosenkarzy ma Franki i Satsie, Zosie. Zosia faktycznie brzmiala by super z angielsko-jezycznym nazwiskiem ( Z malej wiochy to chyba ty jestes, bo nawet do glowy ci nie przyszlo, ze niektorzy z nas mieszkaja poza polska i probuja nadac dzieciom imiona z ktorymi te dzieci moga normalnie isc do lokalnej szkoly, ale babcia w Polsce tez moze je wymowic. Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Sara, Sandra, Sabrina 28.01.04, 16:52 Szkoda, ze nie pomyslalas, ze wiekszosc dziewczyn na tym forum zyje w Polsce, jest Polkami i ocenia te imiona z polskiej prespektywy i w polskich realiach. A moim zdaniem na polskie realia Sabrina sie niespecjalnie nadaje. A. Odpowiedz Link Zgłoś
alex113 Re: Sara, Sandra, Sabrina 28.01.04, 17:12 abiela napisała: > Szkoda, ze nie pomyslalas, ze wiekszosc dziewczyn na tym forum zyje w Polsce, > jest Polkami i ocenia te imiona z polskiej prespektywy i w polskich realiach. > A moim zdaniem na polskie realia Sabrina sie niespecjalnie nadaje. > > A. Wydawalo mi sie ze skoro ktos w jednej linijce wpisuje 3 angielsko-jezyczne imiona, to nie rozmawiamy o przedszkolu w Pcimu Dolnym )) Byly tez na tym forum tematy o nadawaniu imion dzieciom mieszkajacym poza Polska. Ale jesli Sara w Polsce to nastepna Issaura to faktycznie niebardzo. Faktem jest tez ze bardzo mnie zabolaly niektore komentarze, zwlaszcza te zawierajace oceny moralne. Odpowiedz Link Zgłoś
melka12 Re: Sara, Sandra, Sabrina 29.01.04, 11:07 No i własnie tego się bałam. Że się będziecie denerwowały. Przecież przepraszałam w moim liście dwa razy jeśli kogoś uraziłam. I jeszcze raz przepraszam, a z drugiej strony jesli ktoś pisze "z malej wiochy to ty jesteś" to niestety świadczy tylko o "określonym" poziomie rozmówcy, na pewno nie o moim. Nie napisłam listu po to żeby się kłócić, czy też moralnie oceniać. Po prostu takie są moje odczucia w stosunku do tych imion. Poza tym nie słyszałam o żadnej mamie Sandry oprócz jednej biednej i prostej dziewczynie z małego miasteczka. Pewnie dlatego mi się tak kojarzy. I dla wyjaśnienia; nie jestem "z małej wiochy" chociaż to żaden przytyk. Mieszkam w Warszawie, ale znam mnóstwo ludzi, którzy do Warszawy przyjechali z "wiochy" i są to bardzo zdolne, wspaniałe i absolutnie na poziomie osoby (najlepsi studenci i najlepsi pracownicy). Łapię się na tym, że jesli mam zatrudnić Warszawiaka i kogoś "z wiochy" to wybieram tego drugiego ponieważ zwykle jest bardziej ambitny i mocniej przykłada się do pracy. W moim dziale na 6 osób tylko ja jestem z Warszawy. Pochodzenie raczej nie wpływa na naszą inteligencję. Czego i Alex życzę. Odpowiedz Link Zgłoś
alex113 Re: Sara, Sandra, Sabrina 29.01.04, 19:56 No coz przyznaje, ze mnie ponioslo i za to przepraszam Do ludzi ze wsi nic nie mam i mam nadzieje ze nikogo nie urazilam. Mam znajomych z roznych srodowisk i tych ktorzy wychowali sie na wsi w ubogich warunkach szanuje najbardziej, bo do wszystkiego musieli dochodzic wlasna ciezka praca i uporem i nikt im niczego nie dal. Z drugiej strony zastanawia mnie fakt ze wyciagalas takie daleko idace wnioski na temat czyjegos pochodzenia, wyksztalcenia i dochodow na podstawie imienia ich dziecka, a w dodatku znasz tylko jedna osobe noszaca jedno z dyskutowanych tu imion. I to mnie wlasnie wkurzylo ) Odpowiedz Link Zgłoś
judytak Re: Sara, Sandra, Sabrina 29.01.04, 15:39 alex113 napisała: > > Wydawalo mi sie ze skoro ktos w jednej linijce wpisuje 3 angielsko-jezyczne > imiona, to nie rozmawiamy o przedszkolu w Pcimu Dolnym )) Sara, to imię biblijne (a nie angielskojęzyczne) Sandra, to odmiana Aleksandry, zdaje mi się, że pochodzi z Włoch (też nie angielskojęzyczne) Sabrina, musiałabym sprawdzić pochodzenie imienia, ale tak na oko i wyczucie też jakieś włoskie zdrobnienie (jak Carolina, Angelina itp.), jedno jest pewne, że nie jest angielskojęzyczne pozdrawiam Judyta Odpowiedz Link Zgłoś
szczekuszka Re: Sara, Sandra, Sabrina 29.01.04, 15:47 Sabrina- pochodzi przypuszczalnie od nazwy rzeki Severn w płd. czesci Wielkiej Brytanii. Wedle celtyckiej legendy Sabrina byla ksiezniczka, ktora zatonela w tej rzece. Najwiecej w |Poslce jest Sandr (ok.33 tysiace) Nastepnie Sar (okolo11 tysiecy) Sabrinek mamy dotad 555 w naszym kraju nad Wisla, gdzie tez gina ksiezniczki jak np. Wanda co z Niemca isc nie chciala;P. Odpowiedz Link Zgłoś
alex113 Re: Sara, Sandra, Sabrina 29.01.04, 19:38 judytak napisała: > alex113 napisała: > > Sara, to imię biblijne (a nie angielskojęzyczne) Z imionami biblijnymi to tak sie dzieje, ze staja sie wlasnoscia wielu narodow w obrebie Chrzescianstwa. Spojz na "polskie" imiona Ewa, Maria, Magdalena itp W kazdym "europejskim" jezyku jest jakas ich odmiana i kazdy uwaza je za swoje Faktem jest tez niewatpliwym ze imie Sara (i wszelkie inne jego pisownie) spotyka sie najczesciej w krajach angielskojezycznych. W 2003 Sara i jej odmiany to bylo 6te najbardziej popularne imie dla dziewczynki w USA. Troche szkoda ze w Polsce "matka narodow" to imie dla psa ) > Sabrina, musiałabym sprawdzić pochodzenie imienia, jedno jest pewne, że nie jest angielskojęzyczne Szczekuszka wyjasnila to w nastepnym poscie. Odpowiedz Link Zgłoś
filozosia Re: Sara, Sandra, Sabrina 30.01.04, 10:33 jesli mieszkalabym pozo granicami i miala wybierac to Subrina. W Polsce zadne z tych imion nie by mi sie nie podobalo.Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
filozosia Re: Sara, Sandra, Sabrina 30.01.04, 10:35 za granica z tych trzech imion, najladniejsze dla mnie to Sabrina. W Polsce niestety zadne. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
itsola Re: Sara, Sandra, Sabrina 09.04.04, 10:52 Czesc ! Mnie najbardziej podoba sie Sara.Pa Ola Odpowiedz Link Zgłoś
aniadm Re: Sara, Sandra, Sabrina 09.04.04, 11:12 Sabrina nazywała się włoska "piosenkarka", której teledysk funkcjonował w Polsce gdzieś tak na przełomie systemów (jeszcze w "Wideotece"). W teledysku siedziała głównie w basenie, a jej talent niewiele miał wspólnego z głosem - były to raczej dwa spore talenty... Imię samo w sobie mi się podoba, ale w Polsce brzmi trochę za bardzo "egzotycznie" (w złym znaczeniu). To samo Sandra - gwiazda piosenki dla odmiany z Niemiec, nie pamiętam już których. Odpowiedz Link Zgłoś
angie555 Re: Sara, Sandra, Sabrina 09.04.04, 19:30 To ja sie dopisze do tej calej dyskusji... Mieszkam we Włoszech i tu bardzo popularne jest imie Sara, Sabrina mnie ale tez jest nadawane dzieciom. Natomiast Sandra - jak wspomnial ktos - jest to skrot od Alessandry. Jako oddzielne imie nie istnieje. Nie zgadzam sie jednak z jedna wypowiedzia ze z forum korzystaja osoby tylko mieszkajace w Polsce... jak wiadomo internet ma wiekszy zasieg... wiec nie sugerujmy sie.... Albo sie imie podoba albo nie... I popieram wypowiedz, ze jesli zyjemy poza Polska to niestety czasem mamy problem z wyborem imion dla dzieci, tak by obie strony umialy je wymowic. Odpowiedz Link Zgłoś
igga-81 Re: Sara, Sandra, Sabrina 10.04.04, 07:24 Sara jest ślicznym imieniem, możliwe że pretensjonalnym-jak juz ktoś tam zdążył zauważyć (cokolwiek to dla niego znaczy...)ale ja lubie takie właśnie twarde i zarazem bardzo kobiece imiona))))) ( i wcale ze wsi nie pochodze...)Sandra może być, Sabrina - odpada. Odpowiedz Link Zgłoś
tawananna Re: Sara, Sandra, Sabrina 10.04.04, 12:31 Sabrina kojarzy mi się z pewnym serialem o czarownicy . Nic na to nie poradzę, to silniejsze ode mnie . Ze wymienionych imion najbardziej podoba mi się Sara, ale nie mam pojęcia, jak to zdrabniać (z wyjątkiem infantylnej Sarunii), a to, przynajmniej dla mnie, potężny minus. Odpowiedz Link Zgłoś
sandra-maja Re: Sara, Sandra, Sabrina 23.06.04, 12:40 mam na imię Sandra i mam 27 lat i skoro tyle lat temu moi rodzice znali juz to imię więc się dziwie że nadal wzbudza emocje jakby było jakims novum.Przez te wszystkie lata przy przedstawianiu się bardzo często mi mówiono że to bardzo ładne imię, więc jakbym mogła go nie polecicAle ile ludzi, tyle opini.Ja osobiście jestem w 5 miesiacu ciąży, płeć dziecka do konca będzie niespodzianką, ale wiem że na pewno bedzie to nietuzinkowe imię.Trochę dziwne wydaje mi się motywowanie że dane imię kojarzy się komuś z piosenkarka, itd.-ta przynajmniej była jedna, natomiast imię Kasia, Ania, Agnieszka, czy Małgosia z nikim wam się nie kojarzą?Bo ja uważam ze przynajmniej z setka dziewczyn które znacie, bo imiona te się spotyka na każdym kroku i do każdej można przypisać jakąś łatkę-ta za gruba, ta była złośliwa a tamta miała brzydkie włosy......Pozdrawiam wszystkie Sandry, mamy Sandr, oraz wszystkie ciężarówki bez względu na preferencje imiennicze Odpowiedz Link Zgłoś
sandra_olg Re: Sara, Sandra, Sabrina 23.06.04, 12:48 Serdecznie cię pozdrawiam Sandro.Ja też mam tak na imię i bardzo mi się ono podoba. Odpowiedz Link Zgłoś
boniedydy Re: Sara, Sandra, Sabrina 23.06.04, 13:14 sandra-maja napisała: > niespodzianką, ale wiem że na pewno bedzie to nietuzinkowe imię.Trochę dziwne > wydaje mi się motywowanie że dane imię kojarzy się komuś z piosenkarka, itd.- ta > > przynajmniej była jedna, natomiast imię Kasia, Ania, Agnieszka, czy Małgosia z > nikim wam się nie kojarzą?Bo ja uważam ze przynajmniej z setka dziewczyn które > znacie, Własnie - z setką różnych, a nie z tylko jedną, konkretną. Pozdrówka Odpowiedz Link Zgłoś
ania.silenter_exunruzanka Re: Sara, Sandra, Sabrina 24.06.04, 09:41 Moim zdaniem: 1. Sara - bardzo ładnie, 2. Sandra - w Polsce tylko w wersji Aleksandra, 3. Sabrina - ((. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
herotilapia Re: Sara, Sandra, Sabrina 25.06.04, 12:30 Z tych imion tylko Sara, zresztą tak zamierzam nazwać dziecko jesli to będzie córa. Saraj matka Izaaka, gdy Bóg obwieścił Saraj nowinę, że będzie miała syna, zmienił jej imię na Sara ( a miała już 90lat) I właśnie tylko tak kojarzy mi się to imię, piękne imię dla pięknej i silnej kobiety po "Matce narodów". Pozostałe dwa nie bardzo mi się podobają. Sandry żadnej nie znam, a tylko z 1 Sabriną miałam kontakt i też odpada (pewnie uprzedzenie ). Pozdrawiam cieplutko Karolina Odpowiedz Link Zgłoś