martino.a 16.12.09, 21:16 Witam , pare tygodni temu zalozylismy watek w ktorym zastanawialismy sie nad imieniem dla corki. Zdecydowalismy, ze siostra Kornela i Erny bedzie miala na imie Nora. Przyszla na swiat siodmego grudnia. Pozdrawiamy, szczesliwi rodzice. Marcin i Laura Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
olianka Re: Nasza corka- Nora 16.12.09, 21:32 Gratuluję córki! A Nora to zdrobnienie od Eleonory? Jeśli tak, to ślicznie! Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Nasza corka- Nora 16.12.09, 21:32 Gratuluję córeczki! Pozdrawiam, g. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cyprysiowa Re: Nasza corka- Nora IP: *.centertel.pl 16.12.09, 21:40 A my tu gadu gadu a imie samo sie znalazło gratuluje Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: Nasza corka- Nora 16.12.09, 22:16 Gratuluję! Czyli Maleńka sama sobie imie przyniosła Odpowiedz Link Zgłoś
martino.a Re: Nasza corka- Nora 16.12.09, 22:22 Dziekujemy! Czekalismy na coreczke by zobaczyc ja i nadac imie, drugiego dnia zgodnie stwierdzilismy ze nie jest ani Daria ani Irma ani Greta. Nasza corcia jest Nora Odpowiedz Link Zgłoś
aneladgam Re: Nasza corka- Nora 19.12.09, 10:34 witaj z samej życzliwości - dużo lepiej będzie brzmieć "Nasza córcia ma na imię Nora" niż "Nasza córcia jest Norą". pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
wzorowa_mama Re: Nasza corka- Nora 17.12.09, 08:43 Mam kuzynkę Honoratę, do której czasami mówi się Norcia, Norka. Do tej pory byłam przekonana, że Nora to srót od Honoraty lub Eleonory. Wielkie gratulacje z okazji narodzin Wszystkiego najlepszego dla córeczki Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Nasza corka- Nora 17.12.09, 22:29 IMO od Eleonory, ale tu jak widać zostało zarejestrowane w takiej właśnie formie. Odpowiedz Link Zgłoś
adziunia Re: Nasza corka- Nora 17.12.09, 11:17 Gratuluje, fajne imiona mają wasze dzieci Odpowiedz Link Zgłoś
quasi.modo Re: Nasza corka- Nora 17.12.09, 12:18 Gratuluję bobasa! Nie mogę się jednak powstrzymać przed uwagą, że nora to w języku polskim rzeczownik pospolity. Owszem, również w Polsce znane są osoby o tym imieniu (Nora Jones, Nora Roberts) i ludzie prawdopodobnie odbiorą je w miarę naturalnie, ale chyba nie odważyłabym się nazwać tak dziewczynki... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ewa Re: Nasza corka- Nora IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.12.09, 17:36 Aż dziwne,że USC wyraziło zgodę,uważam,że to obrazliwe imię! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rybka Nemo Re: Nasza corka- Nora IP: *.214.77-86.rev.gaoland.net 18.12.09, 09:07 Gratuluje coreczki! Nie odwazylabym sie na nadanie tego imienia. Odpowiedz Link Zgłoś
pluskotka Re: Nasza corka- Nora 18.12.09, 19:38 Gratuluję. Tylko nie czeszcie jej mysich ogonków, bo skojarzenie z mysią norą nieuniknione. Odpowiedz Link Zgłoś
mel_bi Re: Nasza corka- Nora 19.12.09, 02:59 Gratuluję córci Imię mi się bardzo podoba, jedna z moich znajomych ma córcię Norę i myślę, że dziecku to imię "nosi się" całkiem ok Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kasia Re: Nasza corka- Nora IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.12.09, 17:33 Gratuluję córki. Nie rozumiem jednak wyboru:/Nora?norka?://// Odpowiedz Link Zgłoś
liliowewzgorze Re: Nasza corka- Nora 20.12.09, 23:37 Gratuluje Ostatnio myślałam o tym imieniu, Nora brzmi bardzo ładnie, podoba mi się ! Odpowiedz Link Zgłoś
ga_lapagos Re: Nasza corka- Nora 22.12.09, 18:26 mocne, odważne i piękne. jeszcze raz gratuluję Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Malwina Re: Nasza corka- Nora IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.12.09, 00:17 NORA,pięknie??chyba żarty sobie robisz?DZIURA też ci się podoba:/? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paulinnnkaa Re: Nasza corka- Nora IP: *.chello.pl 25.12.09, 10:19 Gratuluję córeczki, ale moim zdaniem nadanie takiego imienia w Polsce nie jest trafione. Nora się źle kojarzy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kat.Kitikoti Re: Nasza corka- Nora IP: *.11.28.78.cable.dyn.petrus.com.pl 30.12.09, 19:03 W Polsce ludzie mogą mylić słowo "nora" i imię- Nora,"flora" i Flora słowo "tania" i imię- Tania, słowo "pola" i imię- Pola, mowa o ludziach, ktorzy mają przyciasne mózgi. Cieszcie się Nora i pięknymi imionami waszych dziecaków. Odpowiedz Link Zgłoś
hayet Re: Nasza corka- Nora 30.12.09, 20:30 dobrze powiedziane kiedy czytam czy slysze imie Nora to mi sie w ogole z rzeczownikiem nie kojarzy tak jak i imie Pola czy Tania..potrafie to rozgraniczyc... Odpowiedz Link Zgłoś
anettia28 Re: Nasza corka- Nora 31.12.09, 11:07 Polacy na ogół imion nie mylą. Nasuwają nam się tylko skojarzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
pluskotka Re: Nasza corka- Nora 31.12.09, 11:30 I proszę mi tu przyciasnych mózgów nie sugerować. Poza Polską imię Norah bardzo by mi się podobało, ale u nas gdzie ma znaczenie, jakie ma - już niestety nie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dolmadakia Re: Nasza corka- Nora IP: 188.117.135.* 31.12.09, 13:15 Jak to się mówi? "Uderz w stół....." ))) Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Nasza corka- Nora 31.12.09, 13:30 Nie ma takiego imienia: Tania. Jest Tatiana, po polsku Tacjan(n)a. Odpowiedz Link Zgłoś
aneladgam Re: Nasza corka- Nora 03.01.10, 15:01 nie myl, kiciuś, mylenia ze skojarzeniem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: l Re: Nasza corka- Nora IP: *.elpos.net 31.12.09, 16:15 a jakie macie nazwisko? Mam nadzieję, ze nie Mysia. Odpowiedz Link Zgłoś
hazaja Re: Nasza corka- Nora 31.12.09, 18:18 Gratulacje! A co do wyboru nie ma co tragizować drodzy forumowicze. Jak córa będzie na imię narzekać - po prostu je sobie zmieni. Ale z doświadczenia wiem, że prześladowania imionowe wynikają najczęściej nie z samego imienia, ale z osobowości właściciela Odpowiedz Link Zgłoś
bonnie75 Re: Nasza corka- Nora 03.01.10, 21:56 Gratuluje coreczki! Jednakze w kwestii samego imienia chyba sie powtorze - gdyby bylo zdrobnieniem od Eleonory (tak jak np. Niemenowej corki) - super! Jako samo imie w Polsce - juz nie za bardzo mi sie podoba. Tak samo jak nie rozumiem Poli zamiast Apolonii - ale to juz moj problem. Doo Kornela i Erny - Greta bylaby cudna Jednak imie dziecka to wybor rodzicow! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ksoe Re: Nasza corka- Nora IP: *.icpnet.pl 08.01.10, 18:33 Tak bardzo często spotykam "suczki" o tym imieniu. Sami mieliśmy jamniczkę Norę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ksoe Re: Nasza corka- Nora IP: *.icpnet.pl 08.01.10, 18:46 ale dla maleństwa życzenia jak najpiękniejsze!!! Dla Rodziców hm.. im bardziej wymyślne imię tym bardziej śmieszne. Podobno (nie chcę być złośliwa), ale im niższe wyksztacenie tym dziwaczniejsze i bardziej wymyślne imiona (jeśli nie pochodzą z zwiazku z obcokrajowcem). Tak czy inaczej aktualnie mam do czynienia z dwoma pieskami o tym imieniu Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: Nasza corka- Nora 08.01.10, 19:08 Gość portalu: ksoe napisał(a): > ale im niższe wyksztacenie tym dziwaczniejsze i > bardziej wymyślne imiona Ale to wszystko jest kwestią tego, co dla kogo jest dziwaczne i wymyślne. Dla mnie dziwaczna jest np. Pola, ale ludzie nazywają tak swoje córki. Poza tym, nie pojmuję tej filozofii. W sumie np. imię Alan, może się kojarzyć z nizinami społecznymi, ale nawet E.G. nazwała tak swojego syna. To samo Andżelika, przecież tak na imię ma córka, bodajże A.Samusionek, która jakby nie patrzeć, niziną społeczną nie jest. Gusta i guściki ... Odpowiedz Link Zgłoś
martino.a Re: Nasza corka- Nora 08.01.10, 22:26 Wiele przykrych komentarzy przeczytalam pod tym postem. Moderacja nie wnika, ich sprawa, wystawiaja tylko opinie forum swoim postepowaniem. Mozesz mowic, ze imie: Nora bedzie sie kojarzyc z psem, nic mnie to nie obchodzi, pies sasiada mojej mamy ma na imie Olga, a znam innego psa o imieniu Brunon. Ludzie bez wyobrazni daja zwierzetom ludzkie imiona. Nauczylismy sie byc asertywni przy imionach naszych dzieci, gdy nazwalismy starsza corke - Erna, rodzina wyslala do nas babcie z apelem o zmiane imienia.Babcia machala laska i grozila, ze bedzie na mala mowic: Ela. Imie Nora w rodzinie wzbudzilo mniej kontrowersji niz Erna. Jednak tak daleko idace teorie jak przypisywanie mi pochodzenia z nizin spolecznych bo nazwalam dzieci oryginalnymi imionami to cios ponizej pasa. Rozumiem juz dlaczego moja przyjaciolka zrezygnowala z udzialu w tym forum chociaz kiedys bardzo jej sie tu podobalo. Dla waszej wiadomosci: wszystkie nasze dzieci urodzily sie w Polsce ale mieszkamy w Berlinie, jestesmy muzykami w tamtejszej filharmonii i operze niech to da Wam obraz naszego wyksztalcenia.Dziwi mnie tylko ze tak "obeznani" forumowicze nie powoluja sie na polska poetke o imieniu Nora i slynna baletnice. Zegnam. Odpowiedz Link Zgłoś
pluskotka Re: Nasza corka- Nora 08.01.10, 22:34 I tu wszystko obraca się o parę stopni. Nie mieszkacie w Polsce, to nadajcie imiona jak wam się żywnie podoba. Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Nasza corka- Nora 08.01.10, 22:38 Martino nie było to ewidentnie obrażliwych, chamskich postów, które należałoby od razu skasować. Podając imię dziecka na forum, trzeba się liczyć z opiniami pozytywnymi jak i negatywnymi. Imię waszej córki może wzbudzać kontrowersje, a postów na temat wykształcenia rodziców było już bez liku - tego nie da się uniknąć. Pewnie, że nie jest zbyt taktownym produkowanie takiego postu pod wiadomością o narodzinach dziecka ale nie łamie to jeszcze netykiety. A przy okazji, ja też mieszkam w Berlinie Odpowiedz Link Zgłoś
martino.a Re: Nasza corka- Nora 08.01.10, 22:46 Nie ma roznicy gdzie mieszkamy. Jestemy Polakami i dlatego szukalismy porad na polskim forum. Abiela, licze sie z roznymi opiniami. Jak pisalam ja i wczesniej maz imiona naszych dzieci wielu osobom wydawaly sie kontrowersyjne. ale tego typu komentarze: NORA,pięknie??chyba żarty sobie robisz?DZIURA też ci się podoba:/? Aż dziwne,że USC wyraziło zgodę,uważam,że to obrazliwe imię! uwazam za puste, zlosliwe i obrazajace osobe mojej coreczki. Unioslam sie bardzo w poprzednim wpisie i zapomnialam podziekowac wszystkim za gratulacje, a tych, ktorzy umieja rozsadnie polemizowac i dyskretnie wyrazac swoja negatywna opinie na temat imienia mojej coreczki, pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
hayet Re: Nasza corka- Nora 08.01.10, 22:57 martino a co wy sie przejmujecie wpisami ludzi na forum? grunt, ze wy jestescie zadowoleni, wiecie kim jestescie to nie ma sie co przejmowac Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: Nasza corka- Nora 08.01.10, 23:07 Ale przecież nikt nie pisał o Waszej córce, tylko o imieniu ! I mnie także zastanawia o jakiej to baletnicy mowa Bo szukałam i nic nie znalazłam ... Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Nasza corka- Nora 08.01.10, 23:10 Ja znalazłam, wymienioną w google 1 raz, nie-Polkę. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Nasza corka- Nora 08.01.10, 22:57 martino.a napisał: > Dla waszej wiadomosci: wszystkie nasze dzieci urodzily sie w Polsce ale mieszka > my w Berlinie, jestesmy muzykami w tamtejszej filharmonii i operze Jesteście homoseksualistami? W Filharmonii Berlińskiej jest niewielu Polaków i wszyscy są mężczyznami. Żaden nie ma na imię Marcin. Ponadto piszesz z francuskiego serwera, tego samego, z którego pisywała niegdyś Lotka. niech to da > Wam obraz naszego wyksztalcenia. Faktycznie, nawet jeśli faktycznie muzyczne, to bez szaleństw. Dziwi mnie tylko ze tak "obeznani" forumowicze > nie powoluja sie na polska poetke o imieniu Nora pl.wikipedia.org/wiki/Nora_Szczepa%C5%84ska - nie znam jej i chyba to żadna strata? A o jakiej baletnicy piszesz? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ania Re: Nasza corka- Nora IP: *.home.aster.pl 10.01.10, 17:05 Nora ma na imię moja koleżanka z Bułgarii. Tam to dość standardowe imię. Moje pierwsze skojarzenie było właśnie z nią, a nie z psem czy dziurą. Ale... niestety ludzie mają rację. Nadając takie imiona dzieciom polskiego pochodzenia lub o polskim nazwisku trzeba pamiętać, że zawsze się znajdzie ktoś komu imię się tak skojarzy i niestety to jego prawo. Dlatego nie ma się co unosić i naskakiwać na moderację, tylko zastanowić się, że może osoby, które to napisały, mają rację. Swoją drogą istnieje sporo imion, które w jednym języku nie znaczą nic, zaś w innym moga budzić (pseudo)dowcipne komentarze i o ile w przypadku Bułgarów trudno oczekiwać, żeby znali znaczenie nora w języku polskim, o tyle od kogoś kto posługuje się tym językiem na codzień raczej oczekuje się odrobiny zdrowego rozsądku. Odpowiedz Link Zgłoś