najma78 Re: wątek dotyczący imienia Nicola 05.01.10, 14:30 Czy imię Nikola jest dla Was w złym guście i oznacza rodzinę z nizin społecznych? Czy ty jestes wierzaca? Jesli tak to niech Bog sie nad toba zlituje. Odpowiedz Link Zgłoś
papalaya Re: wątek dotyczący imienia Nicola 05.01.10, 14:32 ona nie jest wierząca, ona jest po prostu głupia i bufonowata Odpowiedz Link Zgłoś
krejzimama Re: wątek dotyczący imienia Nicola 05.01.10, 14:41 Co za agresja. Co za słownictwo. Odpowiedz Link Zgłoś
papalaya Re: wątek dotyczący imienia Nicola 05.01.10, 14:44 to ciebie lalka tną nie mnie, śp. hrabia Dzieduszycki miał rację z tym frakiem, hehe Odpowiedz Link Zgłoś
krejzimama powołujesz sie na agenta UB? 05.01.10, 14:49 Przypomnę że Dzieduszycki pod pseudonimami „Jeden” i „Turgieniew” przez ponad dwadzieścia lat współpracował z tajnymi służbami Polski Ludowej. Ale ty masz autorytety. Odpowiedz Link Zgłoś
krejzimama Re: powołujesz sie na agenta UB? 05.01.10, 15:00 Nie wiem o czym, ale Dzieduszycki był donosicielem a ty powołujesz się na jego słowa. Takie widać masz autorytety. Odpowiedz Link Zgłoś
papalaya Re: powołujesz sie na agenta UB? 05.01.10, 15:02 tak, chodzi o ten frak, hehe Odpowiedz Link Zgłoś
papalaya Re: wątek dotyczący imienia Nicola 05.01.10, 14:35 nie jest pretensjonalne... mamy więc remis i co z tym zrobimy??? Odpowiedz Link Zgłoś
agang Re: wątek dotyczący imienia Nicola 05.01.10, 14:41 mam córke Nikolę oboje jestesmy z M po wyższych studiach, no chyba ,że to też nizina społeczna ;P Odpowiedz Link Zgłoś
papalaya Re: wątek dotyczący imienia Nicola 05.01.10, 14:43 elytowym standardom krejziloli cięzko dorównać, więc niewykluczone, że dla niej jesteś niziną Odpowiedz Link Zgłoś
ankh_morkpork Re: wątek dotyczący imienia Nicola 05.01.10, 14:39 > Czy imię Nikola jest dla Was w złym guście Moim skromnym subiektywnym zdaniem tak. Zwłaszcza pisane przez "C". No żenada. Jeszcze JESSICA niech sobie córkę nazwą Dla mnie brzmi sztucznie, pretensjonalnie i kiepsko się zdrabnia. > i oznacza rodzinę z nizin społecznych? Nie. Ocenianie statusu rodziny po imionach dzieci to bzdura. Odpowiedz Link Zgłoś
premeda Re: wątek dotyczący imienia Nicola 05.01.10, 14:43 Zawsze czytając takie dyskusje czuje się jak bym w czasach młodości mojej babci żyła Podróżujemy po całym świecie, oglądamy filmy i porogramy telewizyjne, czytamy literaturę, i tak imiona rzeczywiste i wymyślone przewijają nam się przez umysł, a jak ktoś da dziecku tę nieszczęsną Nikolę na imię to jakby się czas zatrzymał kilkadziesiat lat wstecz. Zaakceptować ani przejść nad tym do porządku dziennego nie potrafimy, a szkoda Odpowiedz Link Zgłoś
anmoko niziny mentalne sa znacznie gorsze... 05.01.10, 14:44 Znam ladniejsze imiona i sama bym tak dziecku nie dala, ale to pewnie z powodu skojarzenia: mam znajoma (wredna jak malo kto!), 35 lat. Jako dziecko byla NIKOLA (znam ja od urodzenia), potem NICOLA, a ostatnio widze, ze na tabliczce w pracy ma napisane NICOLETTE Niektorzy pisza jej imie NICOLE I to jest to, z czego mozna sie smiac do rozpuku: niziny mentalne Odpowiedz Link Zgłoś
papalaya Re: niziny mentalne sa znacznie gorsze... 05.01.10, 14:47 nie oceniam ludzi po imionach, jeden z najwspanialszych jakich znałam nazwywa się Czesław (dla niektórych na tym forum pewnie totalne buractwo)... jakoś jednak zawsze mi się chce smiać kiedy w radiu słyszą reklamę Żanet Kalyta... Odpowiedz Link Zgłoś
becitka87 Re: wątek dotyczący imienia Nicola 05.01.10, 14:51 Tak nabijasz się z imienia Nikola, to może pochwal się jak Twoje dzieci mają na imię albo jak Ty masz na imię. Chociaż pewnie skłamiesz,żeby nie być obiektem drwin ... Odpowiedz Link Zgłoś
krejzimama Re: wątek dotyczący imienia Nicola 05.01.10, 14:58 Już pisałam Brajan Xawier Odpowiedz Link Zgłoś
agang to w tej reklamie jest Żanet 05.01.10, 14:58 Kalyta? a ja cały czas myślałam że Żanetka Lyta i się wkurzałam czemu dorosła kobieta mówi o sobie Żanetka hahahha ale dobre! musze to komus zaraz powiedziec Odpowiedz Link Zgłoś
agang Re: to w tej reklamie jest Żanet 05.01.10, 15:00 bo jedno po polsku a drugie po zagranicznemu albo Brayan ja Brajan tez bym nie dała Odpowiedz Link Zgłoś
krejzimama Re: to w tej reklamie jest Żanet 05.01.10, 15:00 Przez X jest bardziej czadowo. Odpowiedz Link Zgłoś
becitka87 Re: to w tej reklamie jest Żanet 05.01.10, 15:00 Psssss ... No comment Odpowiedz Link Zgłoś
ihanelma Ona nazywa się Jeannette 05.01.10, 15:57 Z francuskiego dla ułatwienia. Czyta się mniej więcej tak jak napisałaś. Pomyśl sobie dlaczego tak się mogło zdarzyć. Ale się ubawiłaś - zazdroszczę. Odpowiedz Link Zgłoś
sanrio Re: to w tej reklamie jest Żanet 05.01.10, 21:13 o jasny gwint ja tez tak myślałam kiedyś, ale byłam pewna, że tylko ja tak słyszę Odpowiedz Link Zgłoś
luxure Re: wątek dotyczący imienia Nicola 05.01.10, 15:02 > Czy imię Nikola jest dla Was w złym guście i oznacza > rodzinę z nizin społecznych? Mniej więcej tak samo jak Staszek, Władzio albo Franek. O gustach się nie dyskutuje. Odpowiedz Link Zgłoś
agang Re: wątek dotyczący imienia Nicola 05.01.10, 15:04 to juz teraz widze ,że nieźle towarzystwo podpuściłas Odpowiedz Link Zgłoś
carmita80 Re: wątek dotyczący imienia Nicola 05.01.10, 15:05 Czy imię Nikola jest dla Was w złym guście i oznacza rodzinę z nizin społecznych? Dla mnie nie. A dla ciebie? Ludzie wybieraja imiona dla swoich dzieci kierujac sie roznymi kryteriami jak np. moda, ladnie brzmienie z nazwiskiem, podoba im sie, daja po krewnych, tradycja itp. Moim zdaniem poddanie wyborow innych krytyce jest pomylka i w bardzo zlym tonie. Odpowiedz Link Zgłoś
skanke czasami tylko jest tak, 05.01.10, 15:16 że w połaczeniu z nazwiskiem bądź jakimiś specyficznymi cechami wyglądu, lub charakteru zlepek ten może być powodem do drwin, niestety, ale to dziecko poniesie konsekwencje. zamiast imienia na fali wolałoby być zwykłym rudowłosym adamem bulwą a nie rudowłosym brajanem bulwą. Odpowiedz Link Zgłoś
kicia031 Re: wątek dotyczący imienia Nicola 05.01.10, 15:24 W moim srodowiku nie ma dzieci ani doroslych o takim imieniu. Odpowiedz Link Zgłoś
leneczkaz Re: wątek dotyczący imienia Nicola 05.01.10, 15:45 Czyli, że niby jesteś z arystokracji? Odpowiedz Link Zgłoś
spam_killer2 prawdziwe niziny to Isaura 05.01.10, 16:06 dzisiaj to Panie 21 letnie (wtedy ten brazylijski serial nadawali) Odpowiedz Link Zgłoś
najma78 Re: prawdziwe niziny to Isaura 05.01.10, 16:48 Isaura to imie portugalskie, nie tak popularne ale funkcjonuje do dzis. Imiona przenikaja do roznych kultur, popolarne w Polsce Kiedys Anny, Katarzyny, Malgorzaty, Krzysztofy, czy chocby teraz Dawidy, Julie, Wiktorie choc maja polska pisownie i zmienione brzmienie nie sa imionami polskimi, a jednak przyjely sie funkcjonuja, czy osoby noszace te imiona a jest ich sporo maja czuc sie glupio i wstydzic tak jak Isaury? Jak mozna tak obrazac innych? Tego rodzaju komentarze jedynie udowadniaja jak polskie spoleczenstwo jest nietolerancyjne. Zascianek poprostu, wiocha, sloma z butow itd. Lepiej ci? Odpowiedz Link Zgłoś
edycia274 Nie wiem co ma imię dziecka do tego czy to nizina 05.01.10, 17:06 Czy wyżyna Znam pełno Nikol, i zapewniam Was ,że rodziny sa całkowicie na poziomie. Nie wiem co ma imię dziecka do tego kim jest jego rodzina albo jakie sfery reprezentuje. Odpowiedz Link Zgłoś
angazetka Re: Nie wiem co ma imię dziecka do tego czy to ni 05.01.10, 17:31 > Nie wiem co ma imię dziecka do tego kim jest jego rodzina albo jakie sfery reprezentuje. Sporo ma, serio. Czytałam opracowania dotyczące imion w XIX w. czy dwudziestoleciu - rozdźwięk pomiędzy imionami nadawanymi przez szlachtę/inteligencję a tzw. lud był zawsze widoczny. Odpowiedz Link Zgłoś
iwles Re: Nie wiem co ma imię dziecka do tego czy to ni 06.01.10, 09:52 rozdźwięk pomiędzy imionami nadawanymi przez > szlachtę/inteligencję a tzw. lud był zawsze widoczny. a polegał na tym, że tzw. lud nadawał dzieciom różne imiona, zaś szlachta/ynteligecnja nadawała dzieciom numerki do imienia ojca/dziadka/pradziadka Odpowiedz Link Zgłoś
angazetka Re: Nie wiem co ma imię dziecka do tego czy to ni 06.01.10, 10:05 Niekoniecznie O, proszę, coś takiego znalazłam na forum "Wszystko o imionach". Szalenie ciekawe: forum.gazeta.pl/forum/w,12924,10449796,0,imiona_sprzed_stu_lat.html?s=0 Odpowiedz Link Zgłoś
echtom Re: Nie wiem co ma imię dziecka do tego czy to ni 06.01.10, 10:48 Agata, Agnieszka, Katarzyna i Weronika jako starożytne imiona prababek - dobre Świat się zmienia - osobiście znam takich kilkadziesiąt w przedziale wiekowym 5-30. Odpowiedz Link Zgłoś
angazetka Re: wątek dotyczący imienia Nicola 05.01.10, 17:14 Uważam, że to imię pretensjonalne i w zły guście, kojarzące się silnie z mamusią-tipsiarą i ojczujkiem-dresiarzem. Taki stereotyp, co - oczywiście - nie wyklucza istnienia rodzin innego typu, które nadają córce to imię. Odpowiedz Link Zgłoś
edycia274 angazetka :) 05.01.10, 17:19 całe szczęście,że mój mąż to nie dresiarz a ja nie jestem tipsiarą Odpowiedz Link Zgłoś
des4 Re: angazetka :) 05.01.10, 18:54 a angzetka to pewnie tzw. inteligencja pracująca duperelowskiej proweniencji, hehe... Odpowiedz Link Zgłoś
mrs.solis Re: wątek dotyczący imienia Nicola 05.01.10, 17:29 To samo mozna powiedziec o imionach brajan xawier Poprostu wiocha i obciach Odpowiedz Link Zgłoś
najma78 Re: wątek dotyczący imienia Nicola 05.01.10, 17:40 A Julia i Wiktoria lub Victoria to juz nie obciach, a Andzelika (Angelika) czy Zaneta to ok? Gdzie logika? Odpowiedz Link Zgłoś
demonii.larua Re: wątek dotyczący imienia Nicola 05.01.10, 17:22 Dla mnie niziną kompletną jest ten wątek. Odpowiedz Link Zgłoś
aurita Re: wątek dotyczący imienia Nicola 05.01.10, 18:12 > Dla mnie niziną kompletną jest ten wątek. gdybym nadal mieszkala we Francji to rozwazalabym imie "Nicole" (mialam mila kolezanke o tym imieniu) albo "Nicolas", Mikołaj zreszta nadal mi sie podoba,ale spolszczona Nikola nie podoba mi sie. Nizina to jest powiedzenie komus ze jest patologia bo tak lub inaczej dal dziecku na imie... Odpowiedz Link Zgłoś
lena05 Re: wątek dotyczący imienia Nicola 05.01.10, 19:08 Imie jak imie.Ot co. Ale skoro "Nicola" to niziny spoleczne, to imie "Mercedes" to juz napewno elYta. ;p Odpowiedz Link Zgłoś
angazetka Re: wątek dotyczący imienia Nicola 05.01.10, 19:12 > Ale skoro "Nicola" to niziny spoleczne, to imie "Mercedes" to juz napewno elYta Przecież to dokładnie ta sama kategoria... Odpowiedz Link Zgłoś
lena05 Re: wątek dotyczący imienia Nicola 05.01.10, 20:21 Ale Mercedes inaczej brzmi,co nie? A tak na powaznie - o gustach PODOBNO sie nie rozmawia.Tak czynia kulturalni ludzie. Jak widac Podobno....No ale coz - Nowy Rok - nowe, zyciowe problemy....<rotfl> Odpowiedz Link Zgłoś
angazetka Re: wątek dotyczący imienia Nicola 05.01.10, 20:26 > Ale Mercedes inaczej brzmi,co nie? No jakoś nie. > A tak na powaznie - o gustach PODOBNO sie nie rozmawia. Jasne. Tylko że jeśli nie o gustach, to jakie tematy do rozmowy zostają? Odpowiedz Link Zgłoś
lena05 Re: wątek dotyczący imienia Nicola 05.01.10, 22:01 Oj cale mnostwo. Np o bialych kozaczkach, ktore podobno wracaja do mody. Degradacja ludzi na podstawie imienia ich dziecka nie nalezy chyba do tematow ludzi z elYty? Ale z drugiej strony...jak widze rozwoj watku,to sie zastanawiam nad pojeciem "niziny spoleczne". Zdaje sie,ze zabierajac glos w powyzszej dyskusji,sama sie do nich niejako zaliczylam Odpowiedz Link Zgłoś
angazetka Re: wątek dotyczący imienia Nicola 05.01.10, 22:08 > Np o bialych kozaczkach, ktore podobno wracaja do mody. Dyskutuj więc, kto ci broni. Tylko czy to też aby nie będzie dyskusja o gustach? > Degradacja ludzi na podstawie imienia ich dziecka nie nalezy chyba do tematow ludzi z elYty? Nie "degradacja", tylko korelacja imienia dziecka z pochodzeniem społecznym rodziców. Odpowiedz Link Zgłoś
lena05 Re: wątek dotyczący imienia Nicola 05.01.10, 22:17 >> Nie "degradacja", tylko korelacja imienia dziecka z pochodzeniem > społecznym rodziców. < Aaaaa..wiec imie dziecka ma determinowac pochodzenie spoleczne rodzicow? >> Dyskutuj więc, kto ci broni. Tylko czy to też aby nie będzie > dyskusja o gustach?< Nie,bo nie bede dyskutowac o gustach,tylko o kozaczkach i ich korelacji z np najnowzsza kolekcja torebek Batyckiego Odpowiedz Link Zgłoś
angazetka Re: wątek dotyczący imienia Nicola 05.01.10, 22:32 > Aaaaa..wiec imie dziecka ma determinowac pochodzenie spoleczne rodzicow? Zajrzyj do linku w poście o 21.37. Pochodzenie społeczne rodziców rzutuje na imiona, jakie nadają dzieciom. > Nie,bo nie bede dyskutowac o gustach,tylko o kozaczkach i ich korelacji z np najnowzsza kolekcja torebek Batyckiego Dawaj. Chętnie zobaczę, jak ci to wyjdzie, choć nie znam się na żadnym z tych tematów. Odpowiedz Link Zgłoś
lena05 Re: wątek dotyczący imienia Nicola 06.01.10, 00:02 No przeczytalam. I co? Jak to ma sie do Nicoli? Jak wiekszosc dziewczyn tu, zauwazylam,ze imie to stalo sie popularne w ostatnich latach,wiec nie martwilabym sie o "innosc" w doroslosci owych dziewczynek. Ja mam na imie Lena. Baardzo "dziwne" jak bylam dzieckiem. A teraz? Od wafla Len - nawet zauwazylam w tym watku pare. A nie sadze,zeby aurat TAK mialy na imie Raczej ich corki ;p Smiac sie i wyszydzac - bardzo latwo.Niestety o tolerancje dla innnosci - zwlaszcza tej,na ktora nie mamy wplywu - mozna pukac w chodnik. Z tego artykulu wynika jedynie,ze im ktos prostszy, niekszatlcony - tym wymyslniejsze imie wybiera dla swojego dziecka. Ale mysle,ze to kwestia tych "ksztalconych",zeby takiego dziecka nie przekreslac za jego imie. Skoro dla Ciebie imie "Nicola" jest badziewiarskie,to dla twojego dziecka tez bedzie i to ono bedzie szydzic w pierwszym rzedzie z Nicoli,ktora byc moze bedzie bardzo fajna dziewczyna.Ale skreslona przez glupote, nabawi sie kompleksow - wspomnianych w w/w artykule. Dla dziecka swiat jest prosty.A jego ksztalt warunkuja rodzice na poczatku. Nigdy nie wiesz dlaczego rodzice TAK WLASNIE nazwali swoje dziecko. Moze po przodkach,a moze dlatego,ze tak dlugo na nie czekali? A moze poprostu - bo tak chcieli. czesto chodze w dresie - jak mam wolne od pracy - bo tak mi wygodnie. czy jestem dresiara? Odpowiedz Link Zgłoś
angazetka Re: wątek dotyczący imienia Nicola 06.01.10, 00:12 > Skoro dla Ciebie imie "Nicola" jest badziewiarskie,to dla twojego dziecka tez > bedzie i to ono bedzie szydzic w pierwszym rzedzie z Nicoli, W życiu. Primo, należy odróżnić imię od właściciela. Secundo, mogę myśleć o imieniu Nikola co chcę, póki nie robię z tego powodu przykrości innym. Do głowy by mi nie przyszło szydzić z "żywej" Nikoli. > czesto chodze w dresie - jak mam wolne od pracy - bo tak mi wygodnie. czy jestem dresiara? Dresiara to mentalność, a nie strój. Odpowiedz Link Zgłoś
lena05 Re: wątek dotyczący imienia Nicola 06.01.10, 00:33 >Dresiara to mentalność, a nie strój. < Ale od czegos to okreslenie sie wzielo? A w/w artykule rowniez imie utozsamia sie z czlowiekiem Wiec skoro nazywasz sie inaczej niz powszechnie dla ciebie jest to przyjete - pogarda i dezaprobata. >> W życiu. Primo, należy odróżnić imię od właściciela. Secundo, mogę > myśleć o imieniu Nikola co chcę, póki nie robię z tego powodu > przykrości innym. Do głowy by mi nie przyszło szydzić z "żywej" > Nikoli.< Alez wlasnie zrobilas to w tym watku - piszac o tym,ze to imie mam-tipsiar, ktore sa z tzw "nizin spolecznych" Myslisz,e tu same trole pisza i dziewczyny nie majace nic innego do roboty? To jest forum pt "emama". Wiec pisza tu rozne osoby - w tym i mamy Nicoli. A TO SA ZYWE OSOBY. >Primo, należy odróżnić imię od właściciela< Ciekawe jak? Skoro dla ciebie pierwszym wyznacznikiem jest imie,dla ktorego czujesz pogarde,z powodu pochodzenia z nizin spolecznych? Odpowiedz Link Zgłoś
angazetka Re: wątek dotyczący imienia Nicola 06.01.10, 00:39 > Alez wlasnie zrobilas to w tym watku - piszac o tym,ze to imie mam- tipsiar, ktore sa z tzw "nizin spolecznych" Że się stereotypowo z takimi kojarzy, choć tak być nie musi. > Myslisz,e tu same trole pisza i dziewczyny nie majace nic innego do roboty? To > jest forum pt "emama". Wiec pisza tu rozne osoby - w tym i mamy Nicoli. A TO SA ZYWE OSOBY. A to jest dyskusja nad tym, co myslimy o pewnym imieniu. Gdyby się w niej odzywały tylko osoby, którym się ono podoba, nie byłaby to dyskusja. > Ciekawe jak? Skoro dla ciebie pierwszym wyznacznikiem jest imie,dla ktorego > czujesz pogarde,z powodu pochodzenia z nizin spolecznych? Tak. I wszytkim znanym mi Nikolom (btw, nie znam żadnej) wybijam szyby w oknach. Odpowiedz Link Zgłoś
krejzimama Re: wątek dotyczący imienia Nicola 06.01.10, 00:45 Tak. I wszytkim znanym mi Nikolom (btw, nie znam żadnej) wybijam szyby w oknach. A ja pluje do zupy pomidorowej na bulionie albo wyżeram śliwki ze schabu. Odpowiedz Link Zgłoś
edycia274 Re: wątek dotyczący imienia Nicola 06.01.10, 00:52 Przekaże te wasze słowa jutro mojej córce..... żenada Odpowiedz Link Zgłoś
angazetka Re: wątek dotyczący imienia Nicola 06.01.10, 01:07 W jaki celu? I czy córka zna już pojęcie ironii? Odpowiedz Link Zgłoś
edycia274 Re: wątek dotyczący imienia Nicola 06.01.10, 01:23 A 5 latka nie zna? pewnie już zna...chyba lepiej ją wcześniej przygotować nie???? Odpowiedz Link Zgłoś
krejzimama Re: wątek dotyczący imienia Nicola 06.01.10, 01:28 Żeby tylko znów przez to jakiegoś kota przez okno nie wyrzuciła. Odpowiedz Link Zgłoś
edycia274 Re: wątek dotyczący imienia Nicola 06.01.10, 01:29 Nie bój się nie wyrzuci. Odpowiedz Link Zgłoś
anyx27 Re: wątek dotyczący imienia Nicola 06.01.10, 01:41 A u nas w przedszkolu jest Nicoletta Odpowiedz Link Zgłoś
edycia274 Re: wątek dotyczący imienia Nicola 06.01.10, 01:43 no i co z ta Nicolettą?? rodzice z nizin? czy wyżyn? bo o to tu Panią łazi Odpowiedz Link Zgłoś
anyx27 Re: wątek dotyczący imienia Nicola 06.01.10, 02:07 edycia274 napisała: > no i co z ta Nicolettą?? > > > rodzice z nizin? czy wyżyn? bo o to tu Panią łazi Trudno powiedzieć, bo przedszkole prywatne, mam straszna paniusia, ale tata podobno w więzieniu siedzi :\ Nicoletta sympatyczna Odpowiedz Link Zgłoś
edycia274 Re: wątek dotyczący imienia Nicola 06.01.10, 02:15 to,że paniusia też nie jest złe bynajmniej jakoś wygląda ))) a więzienie każdemu może się zdarzyć hehe Odpowiedz Link Zgłoś
angazetka Re: wątek dotyczący imienia Nicola 06.01.10, 09:59 Może jej rodzice są fanami Sapkowskiego? Odpowiedz Link Zgłoś
minkapinka Re: wątek dotyczący imienia Nicola 05.01.10, 19:15 imię pretensjonalne, nie znam nikogo, kto nazwał tak dziecko Odpowiedz Link Zgłoś
delecta Re: wątek dotyczący imienia Nicola 05.01.10, 20:33 Pomocnik glazurnika (świeżo po zawodówce) nazwał swoje dziecko NIKOLINA. A może Nicolina przez "c". Z nazwiskiem komponowało się fatalnie. Ale było to 17 lat temu, może już panienka zarzuciła sieci na chłopaka z ładnym nazwiskiem? Odpowiedz Link Zgłoś
pocztarenata Re: wątek dotyczący imienia Nicola 05.01.10, 20:35 Nie sądzę żeby jakiekolwiek imię nadane dziecku, automatycznie powodowało jego(tego dziecka i rodziny) spadek do nizin społecznych Bo czy jak menel nazwie swe dziecię spłodzone w pijackim widzie Konstanty Franciszek to z miejsca wejdzie do elity??? Odpowiedz Link Zgłoś
fogito Re: wątek dotyczący imienia Nicola 05.01.10, 21:01 Jak dla mnie Nicola brzmi pretensjonalnie na równi z takimi imionami jak Brajan, Xavier, Andżelika, Sandra, Jessica itp. itd. Są to imiona niepolskiego pochodzenia i nadawane przez wyłącznie polskich rodziców brzmią śmiesznie. I najczęściej takie imiona 'popełniają' rodzice z niższym wykształceniem, żeby podnieść swój prestiż zagranicznym imieniem dziecka. Bardzo często słyszę takie właśnie imiona na Pradze Północ i padają one z ust rodziców o nieciekawym pochodzeniu. Podobne udziwniane imiona nadają swoim dzieciom czarni mieszkańcy Ameryki. Im dziwniejsze tym podobno ma być bardziej prestiżowe a wychodzi po prostu śmiesznie. Odpowiedz Link Zgłoś
sandorianka Re: wątek dotyczący imienia Nicola 05.01.10, 22:20 A ten post napisała śmieszna, pretensjonalna rasistka z wyższym wykształceniem. Gdybyś miała ciekawe pochodzenie, to nie pisałabyś tak bzdurnego postu. Odpowiedz Link Zgłoś
fogito Re: wątek dotyczący imienia Nicola 06.01.10, 09:22 sandorianka napisała: > A ten post napisała śmieszna, pretensjonalna rasistka z wyższym wykształceniem. Nie trzeba być rasistą, żeby wiedzieć iż to właśnie czarni i ludzie z nizin społecznych nadaja dzieciom wydumane imiona, które mają coś tam rodzicom rekompensować. Nie wiem co. > Gdybyś miała ciekawe pochodzenie, to nie pisałabyś tak bzdurnego postu. To co napisałam to fakty, ale skoro uważasz, że są bzdurne, to cóż poradzę. Bardziej martwi mnie ten trend do nadawania imion, których sami rodzice nie są w stanie poprawnie wymówić a nierzadko i napisać. Odpowiedz Link Zgłoś
sandorianka Re: wątek dotyczący imienia Nicola 06.01.10, 10:58 Samo używanie słowa "czarny" w kierunku człowieka jest rasizmem. W imieniu Sandra nie widzę nic egzotycznego, a problemu z wymawianiem i pisownią ja nie mam żadnego (moje dziecko też nie), może Ty masz. Może zamiast zamartwiać się trendami co do imienia, zajmij się głodującymi dziećmi, przyniesie to więcej korzyści. Odpowiedz Link Zgłoś
fogito Re: wątek dotyczący imienia Nicola 06.01.10, 14:42 sandorianka napisała: > Samo używanie słowa "czarny" w kierunku człowieka jest rasizmem. Nie moja droga. Używanie słowa murzyn lub czarnuch jest rasizmem. Użycie słowa czarny lub biały nie jest rasizmem. Ja się nie oburzam jak ktoś określi mnie białą. Tak zresztą mam wpisane w papierach - rasa kaukaska, biała. > W imieniu Sandra nie widzę nic egzotycznego, a problemu z wymawianiem i pisowni > ą > ja nie mam żadnego (moje dziecko też nie), Ciekawa jestem jakie to imię >może Ty masz. Nie, nie mam. Ale wiele mamuś i babć ma > Może zamiast zamartwiać się trendami co do imienia, zajmij się głodującymi > dziećmi, przyniesie to więcej korzyści. To rada w stylu - zamiast siedzieć na forum zajmij się czymś pożytecznym I chyba dotyczy wszystkich wypowiadających się w takich wątkach Co do dzieci przekazujemy odpowiednie kwoty dla tych chorych. Póki co. Odpowiedz Link Zgłoś
sandorianka Re: wątek dotyczący imienia Nicola 06.01.10, 15:07 Czarny albo biały to może być przedmiot a nie człowiek, moja droga. Rada w stylu lepiej pomagać jak głupoty gadać, kierowana jest do wszystkich, którzy nie mają większych zmartwień jak imiona cudzych dzieci. Sandra ma pochodzenie greckie, ale brzmi i pisze się je całkiem po polsku. Ja mam na imię Magda, niby po polsku, a jednak pochodzenie aramejskie, hebrajskie. Większość imion jest niestety pochodzenia niepolskiego. Tylko nie każdy o tym wie. Odpowiedz Link Zgłoś
echtom Re: wątek dotyczący imienia Nicola 06.01.10, 17:41 > Sandra ma pochodzenie greckie, ale brzmi i pisze się je całkiem po polsku. Wydaje mi się, że Sandra to zdrobnienie od włoskiej formy imienia Alessandra. Podobnie jak Anita od hiszpańskiej Juanity. Czyli Sandra to Ola, A Anita to Janka Odpowiedz Link Zgłoś
ardzuna Re: wątek dotyczący imienia Nicola 06.01.10, 19:31 fogito napisała: > sandorianka napisała: > > > Samo używanie słowa "czarny" w kierunku człowieka jest rasizmem. > > Nie moja droga. Używanie słowa murzyn lub czarnuch jest rasizmem. Nie. Użycie słowa Nègre albo Negro jest rasizmem. Użycie słowa Murzyn nie jest rasizmem. Murzyn ma inny wydźwięk po polsku, niż jego odpowiedniki po angielsku i francusku. Odpowiedz Link Zgłoś
angazetka Re: wątek dotyczący imienia Nicola 06.01.10, 23:44 > Nie. Użycie słowa Nègre albo Negro jest rasizmem. Użycie słowa > Murzyn nie jest rasizmem. Murzyn ma inny wydźwięk po polsku, niż > jego odpowiedniki po angielsku i francusku. Sami zainteresowani mają inne zdanie w tej kwestii, a ono chyba powinno być kluczowe. Odpowiedz Link Zgłoś
ardzuna Re: wątek dotyczący imienia Nicola 07.01.10, 00:16 Jesteś pewna, ze zainteresowani tak dobrze znają subtelności języka polskiego żeby wiedzieć, co jest po polsku obraźliwe a co nie? Większosć krajów afrykańskich jest oprócz języków lokalnych anglofońska lub frankofońska i jak ktoś przyjeżdża to raczej przenosi specyfikę tych języków na polski. A my mamy akurat zupełnie inaczej. Odpowiedz Link Zgłoś
angazetka Re: wątek dotyczący imienia Nicola 07.01.10, 01:13 Opieram się na badaniach, o których swego czasu czytałam. Też mnie to zdziwiło, bo dla mnie Murzyn nie jest odpowiednikiem słowa Nigger - ale dla nich jest. Odpowiedz Link Zgłoś
ardzuna Re: wątek dotyczący imienia Nicola 10.01.10, 12:48 To widocznie powinni się lepiej nauczyć polskiego, zanim zaczną nas pouczać o jego subtelnościach i tyle. Albo może trzeba ich uświadomić, że Murzyn nie jest odpowiednikiem słowa Nigger, zamiast potakiwać i powtarzać dalej to samo. Przede wszystkim myśmy nie mieli kolonii więc u nas słowo Murzyn nie kojarzy się z niewolnikiem, tylko z kolorem skóry. W moim odbiorze słowo Czarny jest bardziej obraźliwe niż Murzyn, tym bardziej że od Czarnego można urobić Czarnucha, a od Murzyna nie ma żadnych obraźliwych form. Odpowiedz Link Zgłoś
edycia274 Re: wątek dotyczący imienia Nicola 05.01.10, 22:24 Wiesz ja na Pradze na nie mieszkam i nie uważam iż mam jakieś fatalne pochodzenie a dziecku dałam na imię Nikola.A w środowisku mnie i Nikole otaczającym nikt nie robi z tego powodu jej ani mi przykrości. Odpowiedz Link Zgłoś
fogito Re: wątek dotyczący imienia Nicola 06.01.10, 09:24 edycia274 napisała: > Wiesz ja na Pradze na nie mieszkam i nie uważam iż mam jakieś fatalne > pochodzenie a dziecku dałam na imię Nikola.A w środowisku mnie i Nikole > otaczającym nikt nie robi z tego powodu jej ani mi przykrości. To cieszę się, ale właśnie Praga to zagłębie Brajanów, Sandr i Nicoli właśnie. I chyba nie bez powodu. Odpowiedz Link Zgłoś
drinkit Re: wątek dotyczący imienia Nicola 05.01.10, 21:10 W złym guście - tak. niziny społeczne - niekoniecznie Odpowiedz Link Zgłoś
phantomka Re: wątek dotyczący imienia Nicola 05.01.10, 21:37 Kiedys byl artykul na ten temat. Bodajze socjologowie badali, jakie grupy spoleczne nadaja imiona Nikola, Brajan, Sandra, itp. No i wyszlo im, ze jednak te nizsze, potocznie zwane nizinami. Pewnie, ze sa odstepstwa, sama je znam, ale imie w jakis sposob naznacza. www.rp.pl/artykul/82677,277985_Lolita_na_szefa_banku_.html Odpowiedz Link Zgłoś
minerallna Tyle piszecie o Nikoli, a takie imię jak... 05.01.10, 22:45 Tyle piszecie o Nikoli, a takie imię jak Lolita? Mnie mało dziwi, ale w sobotnim dodatku GW publikuje zdjęcia nowo narodzonych dzieci i takie imię znalazłam. To chyba nieco dziwne imię zważywszy na skojarzenia , których zapewne nie macie Odpowiedz Link Zgłoś
edycia274 Re: Tyle piszecie o Nikoli, a takie imię jak... 05.01.10, 22:55 E Lolita to pewnie na poziomie jest ;P Odpowiedz Link Zgłoś
angazetka Re: Tyle piszecie o Nikoli, a takie imię jak... 05.01.10, 22:58 Lolita podpada pod znęcanie się nad dzieckiem Podobnie jak Alfons i Adolf. Odpowiedz Link Zgłoś
edycia274 Re: Tyle piszecie o Nikoli, a takie imię jak... 05.01.10, 23:03 Może dzieci powinny bezimienne być? Odpowiedz Link Zgłoś
angazetka Re: Tyle piszecie o Nikoli, a takie imię jak... 05.01.10, 23:08 Nie widzisz nic złego w nazywaniu dziecka Lolita czy Adolf? Odpowiedz Link Zgłoś
angazetka Re: I Józef, nie zapomnij o Józefie :-P 05.01.10, 23:22 Hm. Znasz jakiegoś "pozytywnego" Adolfa? Bo Józefów paru by się znalazło... Odpowiedz Link Zgłoś
edycia274 Re: I Józef, nie zapomnij o Józefie :-P 05.01.10, 23:24 ciężko stwierdzić czy mały Adolf jest pozytywny , może się okaże jak wyrośnie z okresu noworodkowego Odpowiedz Link Zgłoś
iwoniaw Re: I Józef, nie zapomnij o Józefie :-P 05.01.10, 23:30 No, Adolf mi się z Nowaczyńskim kojarzy. I z Dymszą. Nie mówiąc o tym, że paru Adolfów i w realu znałam, w tym jednego w dość bliskiej rodzinie. Zapewne każde imię może się komuś z jakiegoś powodu źle kojarzyć, niemniej inni nie mają obowiązku podzielać cudzych zafiksowań, zwłaszcza jeśli sami mają skojarzenia w zupełnie inną stronę. Odpowiedz Link Zgłoś
angazetka Re: I Józef, nie zapomnij o Józefie :-P 05.01.10, 23:33 > No, Adolf mi się z Nowaczyńskim kojarzy. I z Dymszą. Uhm, i z powodu Dymszy to imię po II wojnie praktycznie wyginęło... Odpowiedz Link Zgłoś
iwoniaw A Klementyna to z czyjego "powodu" wyginęło? 05.01.10, 23:36 Coraz bardziej mi się ten wątek podoba, mimo że nie mam nawet córki, żeby jej choć na trzecie dać jakoś arystokratycznie Odpowiedz Link Zgłoś
iwoniaw No coś ty 05.01.10, 23:50 Nie wiem, czy w ogóle istnieje jakieś imię żeńskie, które nie brzmi pretensjonalnie, menelsko, tipsiarsko, snobistycznie, staromodnie lub pospolicie - no i żeby przypadkiem w szkole lub na forum nie dało się w żaden sposób z niego kpić, bo wszak nie mogę własnemu dziecku życia niszczyć, nie? Odpowiedz Link Zgłoś
edycia274 Re: No coś ty 05.01.10, 23:55 kochana Panie forumki Ci pozwolą jakieś znaleźć co by szkodliwe nie było Odpowiedz Link Zgłoś
angazetka Re: A Klementyna to z czyjego "powodu" wyginęło? 05.01.10, 23:42 > A Klementyna to z czyjego "powodu" wyginęło? A wyginęło? > Coraz bardziej mi się ten wątek podoba Mnie też. Próba udowodnienia, że Adolf nijak się nie kojarzy z Hitlerem - bezcenne. Odpowiedz Link Zgłoś
iwoniaw Re: A Klementyna to z czyjego "powodu" wyginęło? 05.01.10, 23:46 > > A Klementyna to z czyjego "powodu" wyginęło? > > A wyginęło? No skąd, menele i arystokracja nadają tak córkom na pierwsze, drugie i trzecie. > Próba udowodnienia, że Adolf nijak się nie kojarzy z > Hitlerem - bezcenne. Ktoś udowadniał, że "nijak"? Odpowiedz Link Zgłoś
krejzimama Re: I Józef, nie zapomnij o Józefie :-P 05.01.10, 23:32 Adolf Dymsza Adolf Dygasiński Adolfo Perez Esquivel Odpowiedz Link Zgłoś
aurita Re: I Józef, nie zapomnij o Józefie :-P 06.01.10, 07:39 ja znam "pozytywnego" Adolfa Starszy sasiad, tak ponad 70... To imie tez wg ciebie ma wplyw na czlowieka??? a wstecz to dziala? Odpowiedz Link Zgłoś
lisbethh Re: Imiona 06.01.10, 08:35 Na całym świecie każdy nazywa dzieci jak chce,stąd np Apple Paltrow,a także pamiątki-imiona po epoce flower-power typu Star,Moon,no i jest pięknie i oryginalnie! tylko u nas :co powiedzą sąsiedzi? co napiszą na forum? Chrzanić to! Odpowiedz Link Zgłoś
angazetka Re: I Józef, nie zapomnij o Józefie :-P 06.01.10, 10:01 > To imie tez wg ciebie ma wplyw na czlowieka??? Ciekawe, jak różnie można interpretować czyjeś słowa. A chodziło mi tylko o to, że imiona mocno kojarzące się z jakąś negatywną czy kontrowersyjną (Adolf, Lolita) postacią, są potworne naznaczające i warto to brać pod uwagę. Wiem, że Adolf przed wojną to było normalne imię jakich wiele, ale po wojnie już nie. Odpowiedz Link Zgłoś
edycia274 Re: Tyle piszecie o Nikoli, a takie imię jak... 05.01.10, 23:20 Wiesz dla mnie niech sobie każdy daje swojemu dziecku na imię jak chce. Co mnie to obchodzi. A dla zatroskanych tym czy dziecko przez imię nadane przez tipsiarę czy dresiarza jest pokrzywdzone niech poczyta to forum forum.gazeta.pl/forum/f,12924,Wszystko_o_imionach.html albo zajmie się innymi problemami bitymi dziećmi w sąsiedztwie, czy głodującymi ludźmi itp itp Odpowiedz Link Zgłoś
sandorianka Re: Tyle piszecie o Nikoli, a takie imię jak... 06.01.10, 15:10 No co Ty, a o czy by na forum dziewczyny gadały? Odpowiedz Link Zgłoś
bellinetta Re: wątek dotyczący imienia Nicola 05.01.10, 23:33 Dla mnei jest to normalne imię, zadne z nizin społecznych. Odpowiedz Link Zgłoś
edycia274 Re: dobijemy dziś do 200? n/t 05.01.10, 23:55 a co chcesz rekordy bić? Odpowiedz Link Zgłoś
krejzimama Re: dobijemy dziś do 200? n/t 05.01.10, 23:57 Chcę!!! Tadaaammmmmm jest 200. Dostałam pierścień mocy i +3 do zbroi. Odpowiedz Link Zgłoś
krejzimama Re: dobijemy dziś do 200? n/t 06.01.10, 00:05 Dopóty jesteśmy dziećmi dopóki dziwimy się światu. Dopóki dziwimy się światu nasze życie ma sens a nie jest wegetacją. Odpowiedz Link Zgłoś
minerallna Re: dobijemy dziś do 200? n/t 06.01.10, 00:23 Ooo, to ciekawe. Poproszę o rozwinięcie, szczególnie z tą wegetacją... --- Odpowiedz Link Zgłoś
snob_nad_snoby Re: wątek dotyczący imienia Nicola 06.01.10, 08:43 Dla mnie jest w złym guscie. Moi znajomi i rodzina nazywają dzieci tradycyjnie, zwykle. Byliśmy rok temu na nartach i śmialiśmy się ze znajomymi, ze nasze dzieci mają tak zwykle imiona - była Ewa, Ania, 2 Zosie, Małgosia, Magda, Paweł, Piotr. Odpowiedz Link Zgłoś
atra1 Re: wątek dotyczący imienia Nicola 06.01.10, 10:28 No nie mogę się pozbyć skojarzenia tego imienia, wraz z Jessicami, brajanami, Xavierami z nizinami społecznymi, prolami, lub przynajmniej tandeciarskim gustem. A własciwie nie mogłam. Uczę w szkole, uczniowie tej szkoły prochu ni wymyślą w znacznej większości, Nikoli/nicoli było kilka, w większości "pustułkowate" dziewuszki~skupiające się na gołym brzuchu, imprezach i tipsach li i jedynie praktycznie. więc steretyp poparty Aż tu nagle pojawiają mi się w kilku klasach Nicola, Sandra, Margarita i się okazuje, że mimo, że ten proch nie jest wysoce prawdopodobny, to dziewczyny mają w głowach poukładane, tipsy może są i owszem, ale do szkoły przychodzą ubrane jak do szkoły, a nie do dyskoteki, uczą się itd. A mnie cholera wstyd, bo dałam się podejść stereotypowi, a z drugiej strony jestem zadowolona, że nie na długo, bo nie podchodzę do dziecka przez pryzmat imienia. Inna rzecz- imiona męskie tak kontrowersyjne są? Poza Tajgerkiem, który mnie zemdlił, nie ukrywam? (a mama tego trzylatka niestety w panterkę, pazurzasta i wyfiokowana do bółu -więc stereotyp ma się dobrze) Odpowiedz Link Zgłoś
angazetka Re: wątek dotyczący imienia Nicola 06.01.10, 10:38 > Inna rzecz- imiona męskie tak kontrowersyjne są? Czy ja wiem? Brajan, Kewin, Alan - coś by się znalazło Odpowiedz Link Zgłoś
atra1 Re: wątek dotyczący imienia Nicola 06.01.10, 11:27 A widzisz, noż zaćmiło mnie. osobiście nie znam Brajana, ani xaviera, znalam eEliasza, ale się nie kwalifikuje. No i JImmy'ego, ale on z natury tak, bo tato niepolski Odpowiedz Link Zgłoś
katia.seitz Re: wątek dotyczący imienia Nicola 06.01.10, 10:43 > Czy imię Nikola jest dla Was w złym guście Nie, jest w guście odmiennym od mojego. Nie uznaję czegoś takiego, jak zły i dobry gust. >i oznacza > rodzinę z nizin społecznych? Oczywiście, że nie "oznacza" - zapewne są Nikole wywodzące się z najróżniejszych środowisk, posiadające różny poziom zamożności i wykształcenia. Ale - nadawanie imion jest skorelowane z przynależnością, nazwijmy to, klasową. Prowadzono na ten temat wiele badań w USA, które wykazały istnienie odmiennych wzorców nadawania imion wśród ludzi z różnym wykształceniem i przynależnością rasową. Także i w Polsce takie zjawiska zachodzą - i nie ma się na co oburzać. Faktem jest, że Nikola jest częściej nadawana w małych miejscowościach, niż wielkich miastach; nie wiem, czy istnieją dokładniejsze badania na ten temat. Odpowiedz Link Zgłoś
margita78 Re: wątek dotyczący imienia Nicola 06.01.10, 11:47 Uwazam ze autorka watku i osoby jej podobne powinny przeprosic, wszystkich rodzicow i dzieci o tym imieniu. Miejmy nadzieje, ze w realu macie wiecej kultury. Mam Cyanne i Maxwell'a. Odpowiedz Link Zgłoś
fogito Re: wątek dotyczący imienia Nicola 06.01.10, 14:47 No ale ma nadzieję, ze nazwisko też jest niepolskie Odpowiedz Link Zgłoś
kozica111 Re: wątek dotyczący imienia Nicola 10.01.10, 12:01 Imię samo w sobie jest ładne.Przyjemne dla ucha. Problemem jest to że faktycznie było i jest nadawane często choć nie tylko w środowiskach, biednych patologicznych które w ten sposób chcą otrzeć się o tzw; "lepsze życie" uważają że imię takie nobilituje...itp;popularyzacja w biedniejszych środowiskach tego imienia lub innych tego typu jak Andżelika, Ksawier, Sandra spowodowało odwrotny skutek, imię jest obecnie powodem i przyczynkiem do kpin co widać po wątku. W sumie co dzieci winne, należy mieć nadzieje że imię spowszednieje, osłucha się a tym samym nie będzie wywoływać emocji i złych skojarzeń. Odpowiedz Link Zgłoś
irmaaa Re: wątek dotyczący imienia Nicola 10.01.10, 16:03 Nie napiszę, co myślę o tym imieniu, powiem Ci tylko, Krejzimama, że Ty jesteś dla mnie taka forumową Nikolą. Odpowiedz Link Zgłoś
deela Re: wątek dotyczący imienia Nicola 10.01.10, 16:08 imie jest tandetne i tyle -- Odpowiedz Link Zgłoś