mambolada 06.01.10, 01:21 Miałam napisać przy okazji wątku o Nikoli... Czy popełniłam błąd (czytaj: skrzywdziłam dziecko) nadając mu imię: Gustaw??? Moja rodzina jest zaskoczona, ale pozytywnie. W urzędach, w szpitalu (byliśmy, gdy mały miał rok)-wszyscy byli zachwyceni. Pocieszam się, że teraz dużo Majek się rodzi, więc Gucio będzie miał łatwy podryw... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
edycia274 Re: Imię dla dziecka 06.01.10, 01:24 Wiesz tu Ci powiedzą tak albo owak zajrzyj na forum o imionach Odpowiedz Link Zgłoś
szyszunia11 Re: Imię dla dziecka 06.01.10, 01:24 kojarzy mi się z Dziadami. Tymi Mickiewicza. Szlachetne i ładne brzmienie. Nie, nie skrzywdziłaś dziecka. Odpowiedz Link Zgłoś
figrut Re: Imię dla dziecka 06.01.10, 01:25 Nie popełniłaś żadnego błędu jeśli to imię bardzo Ci się podoba. Dlaczego sugerujesz się odczuciami obcych ludzi, skoro to jest Twoje dziecko, a wybór imienia jest sprawą bardzo osobistą, bo na całe życie. Odpowiedz Link Zgłoś
mambolada Re: Imię dla dziecka 06.01.10, 01:32 Ja się nie sugeruję, tak się tylko zapytałam... Nie wyobrażam sobie, żeby miał inaczej na imię!!! Odpowiedz Link Zgłoś
krejzimama Re: Imię dla dziecka 06.01.10, 01:29 Super imie, królewskie. A może w przyszłości będzie aplikował na króla Szwecji ? Odpowiedz Link Zgłoś
edycia274 Re: Imię dla dziecka 06.01.10, 01:33 Wypowiedziała się znawczyni Pani krejzimama hahaha Odpowiedz Link Zgłoś
bi_scotti Re: Imię dla dziecka 06.01.10, 01:55 Ja bym nie Maji szukala dla Niego tylko Honoraty ale to pewnie kwestia roznicy pokolen Odpowiedz Link Zgłoś
najma78 Re: Imię dla dziecka 06.01.10, 12:34 Tiaaaa to imie z wyzyn spolecznych przeciez, a nie jakies tam Nicola czy inny Brajan (Brian) hahahaha Odpowiedz Link Zgłoś
przeciwcialo Re: Imię dla dziecka 06.01.10, 09:14 Gustaw to orginalne ale fajne imie. Duzo bardziej podoba mi sie Gustaw niż kolejny Jakub. Odpowiedz Link Zgłoś
snob_nad_snoby Re: Imię dla dziecka 06.01.10, 09:19 dla mnie zwykłe, tradycyjne imię Odpowiedz Link Zgłoś
zlosliwe_malpisko Re: Imię dla dziecka 06.01.10, 09:52 Uważam, że Gustaw to bardzo piękne imię. Odpowiedz Link Zgłoś
angazetka Re: Imię dla dziecka 06.01.10, 10:10 Dla mnie Gustaw to jednak ten z "Dziadów", a nie ten od Mai Imię oryginalne, ale - moi zdaniem - bardzo udane. Odpowiedz Link Zgłoś
funky_mamma Re: na imię mojego syna są różne reakcje 06.01.10, 10:16 NIKODEM - większość od razu powtarza "a Nikodem Dyzma", niektórzy są mocno zaskoczeni, inni nie wiedzą co powiedzieć. Niko ma 3 lata, a Nikodemów coraz więcej ostatnio więc i zdziwionych min mniej. Teraz czekamy na drugiego synka, któremu wybraliśmy imię TYMOTEUSZ, co brzmi trochę dziwnie ale Tymek już jest fajne moim zdaniem. Oba imiona pasowaliśmy z nazwiskiem Odpowiedz Link Zgłoś
bea.bea Re: Imię dla dziecka 06.01.10, 10:32 bardzo ładne imię, w końcu Gustaw Holubek miał klasę.. ( nie wiem jak sie pisze) Odpowiedz Link Zgłoś
deodyma Re: Imię dla dziecka 06.01.10, 10:33 to Wasza sprawa, jakie daliscie dziecku imie i nic nikomu do tego. Odpowiedz Link Zgłoś
coldally Re: Imię dla dziecka 06.01.10, 10:47 A jak będzie dorosły, to z powodzeniem można na niego wołać Konrad? Odpowiedz Link Zgłoś
najma78 Re: Imię dla dziecka 06.01.10, 10:51 Skoro wszyscy sa zachwyeceni to chyba swietnie wybralas, naprawde potrzebna jest opinia spoleczenstwa zeby nadac imie wlasnemu dziecku? Wszystko w Pl podlega cenzurze spoleczenstwa zaczynajac od podeptanego nie w terminie roczku, poprzez smoczki, pieluchy, karmienie, ubieranie dzieci na imionach konczac?Tak ciezko podjac wlasna decyzje zeby nie narazic sie w przyszlosci na okreslenie mianem nizin spolecznych, bo imie nie takie, albo czapka jest na glowie lub jej nie ma. Odpowiedz Link Zgłoś
18_lipcowa1 Re: Imię dla dziecka 06.01.10, 10:52 ja mialam dla chłopca Jerzy i tez sie w glowe pukali Odpowiedz Link Zgłoś
cherry.coke Re: Imię dla dziecka 06.01.10, 12:20 Jerzy super imie, Jurek zwlaszcza. Gustaw tez fajne. Gucio tak sie kolokwialnie kojarzy (a gucio mi zrobisz), ale mialam kolege Gutka i bardzo byl zadowolony z zycia. Odpowiedz Link Zgłoś
mambolada Re: Imię dla dziecka 06.01.10, 13:56 Jako drugie imię braliśmy pod uwagę Jerzy. Podoba mi się Jurek, a poza tym dziadek i pradziadek Gucia byli Jurkami... Odpowiedz Link Zgłoś
sandorianka Re: Imię dla dziecka 06.01.10, 11:41 Nikola źle, Jerzy źle, ludziom nie dogodzisz. Najlepiej byłoby, żeby powstała księga imion dozwolonych przez osoby wybrzydzające i nakaz nadawania z niej imion. Wszystkie imionka są ładne. Odpowiedz Link Zgłoś
magda.kunicka Re: Imię dla dziecka 06.01.10, 11:53 Mogłaś go nazwać na przykład Makaron i zarejestrować po pijanemu, więc chyba nie masz powodów do narzekań. Odpowiedz Link Zgłoś
funky_mamma Re: Imię dla dziecka 06.01.10, 12:12 hehe, mojemu koledze ojciec dał na imię PROT i wszyscy się śmieją, że był pijany i miało być Piotr ;D Odpowiedz Link Zgłoś
wimperga Re: Imię dla dziecka 06.01.10, 12:22 bardzo mi sie podoba - Gustaw, Gucio, Gutek, Gustlik... Odpowiedz Link Zgłoś
margita78 Re: Imię dla dziecka 06.01.10, 12:30 Moje dzieci maja na imie Cyanne i Maxwell. Nie smieje sie z imion innych, nie komentuje, nie dorabiam ideologi typu ''z nizin spolecznych'', ''inetligencji'' czy moze ''srodowisk artystycznych''. Nie potrzebuje tez opinii innych. Na szczescie mieszkam w miejscu bardziej cywilizowanym gdzie imiona nie wzbudzaja takiego zdziwienia. Odpowiedz Link Zgłoś
angazetka Re: Imię dla dziecka 06.01.10, 12:36 > Nie smieje sie z imion innych, nie > komentuje, nie dorabiam ideologi typu ''z nizin spolecznych'', ''inetligencji'' czy moze ''srodowisk artystycznych'' To nie są ideologie. Tak wychodzi w badaniach socjologicznych Odpowiedz Link Zgłoś
cherry.coke Re: Imię dla dziecka 06.01.10, 12:42 > > Nie smieje sie z imion innych, nie > > komentuje, nie dorabiam ideologi typu ''z nizin > spolecznych'', ''inetligencji'' czy moze ''srodowisk artystycznych'' > > To nie są ideologie. Tak wychodzi w badaniach socjologicznych Fakt. Jestem swiezo po lekturze opracowania socjologicznego tego samego zagadnienia (imiona a klasa spoleczna w XX wieku) w Wielkiej Brytanii. Tez niecywilizowany kraj? Przy czym nie uwazam, ze spostrzezenia tego typu nalezy wyrazac przy jakims konkretnym Brajanku czy Szantalce. Odpowiedz Link Zgłoś
angazetka Re: Imię dla dziecka 06.01.10, 12:48 > Przy czym nie uwazam, ze spostrzezenia tego typu nalezy wyrazac przy jakims konkretnym Brajanku czy Szantalce. To jasne. Należy też pamiętać, że zależność statystyczna to nie wyrok skazujący, ale negowanie tendencji jest chowaniem głowy w piasek. PS. Jest takie imię, Szantalka? Odpowiedz Link Zgłoś
cherry.coke Re: Imię dla dziecka 06.01.10, 12:49 > PS. Jest takie imię, Szantalka? Nie wiem, zmyslam. Ale bym sie nie zdziwila. Jesli jest Dzenifer? Odpowiedz Link Zgłoś
margita78 Re: Imię dla dziecka 06.01.10, 12:56 Z pewnoscia w tym opracowaniu rowniez zwrocono uwage, ze jest to kraj bardzo zroznicowany pod wzgledem mieszkancow (imigranci ci rowniez podzieleni na klasy, tubylcy podzieleni klasowo o wiele bardziej niz w pl) gdzie nadawanie imion rozni sie znacznie od Pl. Faktem tez jest ze nikt nie dziwi sie imieniu, elastycznosc urzedow rejestrujacych imiona jest niespotykana w PL. Odpowiedz Link Zgłoś
cherry.coke Re: Imię dla dziecka 06.01.10, 13:02 Wlasnie teraz elastycznosc urzedow w PL robi sie coraz wieksza, kiedys na przyklad nie mozna bylo nadac imienia nie okreslajacego jednoznacznie plci albo w niepolskiej pisowni (w ogole chyba byla lista imion?), a teraz mozna. Stad pojawia sie duze zroznicowanie i eksperymenty. A trendy na Wyspach sa akurat dosc podobne - na przyklad w klasach nizszych kwitna imiona amerykansko-telewizyjne (Dwayne, Peyton) albo francuskie (Chantelle). Odpowiedz Link Zgłoś
billy-jo Re: Imię dla dziecka 06.01.10, 14:15 Moze urzedy sa ''z urzedu'' bardziej elastyczne ale spoleczenstwo niestety nie. Patrz dysksje ta czy o imieniu Nicola. Gdyby trendy sie nagle zmienily i ludzie z wyksztalceniem wyzszym zaczeli nadawac imiona mniej popularne a nie-polsko brzmiace, bo 97% imion noszonych przez Polakow to imiona przeciez majace korzenie wszedzie poza PL tyle, ze juz dlugo w obiegu wiec nie dziwia to dopiero bylaby gratka dla socjologow nie mowiac juz o krejzimamach. Odpowiedz Link Zgłoś
margita78 Re: Imię dla dziecka 06.01.10, 12:49 A co badania socjologiczne maja za znaczenie, sa prowadzene dla samych badan nic wiecej, porownanie to wszystko. Jesli ktos chce to moze swoje decyzje zyciowe podejmowac kierujac sie np.badaniami socjologicznymi, niektorzy niestety przesadzaja. Przesadzila krejzimama, ktora wywolala dyskusje, w ktorej wielu obrazalo rodzicow jak i dzieci z imieniem Nicola i nie tylko dostalo sie tez Brajanom i wielu innym, tylko jakie to mialo przslanie oprocz dania upustu swojemu buractwu? Odpowiedz Link Zgłoś
cherry.coke Re: Imię dla dziecka 06.01.10, 12:56 > A co badania socjologiczne maja za znaczenie, sa prowadzene dla samych badan ni > c > wiecej, porownanie to wszystko. Maja takie znaczenie, ze dokumentuja faktyczne tendencje, wiec nie jest to "dorabianie ideologii" jak bylas laskawa stwierdzic. Oczywiscie tendencje sa na poziomie statystycznym, a nie indywidualnym, totez pyszczyc na ten temat tez nie nalezy. Pomijajac juz w ogole zagadnienie "dobre maniery a krytyka imion dzieci". Odpowiedz Link Zgłoś
katia.seitz Angazetka, koleżanko po fachu :) 06.01.10, 12:53 A znasz swoją drogą badania (w zasadzie wystarczyłyby oparte na analizie danych zastanych) nad społecznymi uwarunkowaniami preferencji imienniczych w Polsce? Bo ja się spotkałam tylko z prowadzonymi w USA, ale też nie szukałam zbyt dogłębnie. Odpowiedz Link Zgłoś
angazetka Re: Angazetka, koleżanko po fachu :) 06.01.10, 13:08 Widziałam kiedyś, ale dość przyczynkarskie, niestety. A szkoda, chętnie poczytałabym więcej, bo temat jest fajny. Nawet chciałam się swego czasu nim zająć w doktoracie... Odpowiedz Link Zgłoś
katia.seitz Re: Imię dla dziecka 06.01.10, 12:57 Gustaw bardzo mi się podoba, zwłaszcza w zdrobnieniach Gutek i Gustlik. U mnie jest Olgierd - nikt tego imienia otwarcie nie skrytykował, ale wszyscy zwykle milkną słysząc, jak nazywa się nasz synek Ważne jest chyba, żeby się nie wstydzić, iż miało się czelność nazwać dziecko w sposób oryginalny i nie przekazać mu przez to, iż jego imię jest jakos dziwne i niestosowne. Odpowiedz Link Zgłoś
martishia7 Re: Imię dla dziecka 06.01.10, 13:09 heh, mnie się akurat nie skojarzył w pierwszej chwili z pszczółką. Była taka bajka, w której występował taki ludzik, narysowany tylko białą kreską na zielonym tle. Potem pojawiał się w reklamach Simplusa. To jest pierwszy Gustaw jaki przychodzi mi do głowy A tak poważnie, to ładne, dość eleganckie imię i ważne żeby pasowało do nazwiska. Bo np. Gustaw Barszcz jest równie udany jak Inez Cebula Odpowiedz Link Zgłoś
billy-jo Re: Imię dla dziecka 06.01.10, 14:35 Moja babcia mi powiedziala, ze kiedys czyli za jej wczesnej mlodosci a bylo to przed II wojna swiatowa, w pospolstwie zdarzalo sie, ze ktoras dzwieczynka miala na imie np.Katarzyna lub chlopiec np. Jacek wszyscy sie nasmiewali i upokarzali taka osobe, dzis to bardzo popularne imiona. Moze kiedys wnuczka lub prawnuczka krejzimamy bedzie miala na imie Nicola, czy zada ona sobie to samo pytanie? Odpowiedz Link Zgłoś
ewcia1980 Re: Imię dla dziecka 06.01.10, 16:26 Gucio jak Gucio. Moim zdaniem ani specjalnie piękne ale jakies krzywdzace dziecko. Jak dla mnie i tak nic nie przebije imienia - NATANAEL (znam nastolatka o takim imieniu) Odpowiedz Link Zgłoś