bomaki 10.02.04, 08:02 Jestem ciekawa jakie stosujecie zdrobnienia dla tych imion, czy są podobne do moich, bo ostatnio brak mi już pomysłów. Pozdrawiam mama Mateusza i Kingi Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
filozosia Re: Jakie zdrobnienia dla imion: Mateusz i Kinga 10.02.04, 08:27 najlepiej chyba takich imion nie zdrabniać. Przynajmniej ja tak myślę. Odpowiedz Link Zgłoś
lunatica Re: Jakie zdrobnienia dla imion: Mateusz i Kinga 10.02.04, 08:44 Mati, Mat, Matias, Mateuszek, Tadeuszek.... w zależności od okoliczności, Kinia, Kika, Kiniuś... ale to nie brzmi najlepiej. Odpowiedz Link Zgłoś
lunatica Re: Jakie zdrobnienia dla imion: Mateusz i Kinga 10.02.04, 15:00 jeszcze Mateo, zapomniałam Odpowiedz Link Zgłoś
aniadm Re: Jakie zdrobnienia dla imion: Mateusz i Kinga 10.02.04, 10:03 Kingi znałam w życiu dwie - do jednej mówiliśmy Kinga (jej rodzina chyba Kingusia, ale nie pamiętam, dawn było ), do drugiej Kinia na jej własne życzenie. Mateusz to Mateusz, Mat albo Mati. Odpowiedz Link Zgłoś
itsola Re: Jakie zdrobnienia dla imion: Mateusz i Kinga 10.02.04, 10:15 Czesc ! Na mojego siostrzenca Mateusza zawsze mowiono .Mati,Matys,Matulek.A Kinge znalam tylko jedna -na nia mowiono KINIA lub KIKA.Pa Ola Odpowiedz Link Zgłoś
czekolada72 Re: Jakie zdrobnienia dla imion: Mateusz i Kinga 10.02.04, 10:50 Czesc! Na syna mojej kolezanki mowia Matys. Zas na moja kolezanke Kingę w domu wolano Kinia. Ale Kinga to swietne imie na nieuzywanie zdrobnien. Wystarczy odpowiednia intonacja i juz jest milutko lub ostro, pasuje i do malych dziewczynek i do starszych babc. Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
madziarek_edziecko Re: Jakie zdrobnienia dla imion: Mateusz i Kinga 10.02.04, 14:57 Witaj. Podaję te zdrobnienia, które slyszałam. Mateusz - Mati, Mateuszek, Matuś, Mateunio Kinga - Kingusia, Kinia, Kingunia W ogóle są to bardzo fajne imiona. PA Madzia Odpowiedz Link Zgłoś
bomaki Re: Jakie zdrobnienia dla imion: Mateusz i Kinga 10.02.04, 18:29 Dzięki za wszelkie sugestie, miło,że podobają wam się imiona moich dzieciaczków. Pozdrawiam serdecznie B. Odpowiedz Link Zgłoś
bajakaja Re: Jakie zdrobnienia dla imion: Mateusz i Kinga 11.02.04, 14:46 Mateusz - Mat, Mati, Tusio... Kinga - Kingunia, Gunia, Kingusia, Gusia... Pozdrawiam serdecznie Odpowiedz Link Zgłoś
nastka_7 Re: Jakie zdrobnienia dla imion: Mateusz i Kinga 11.02.04, 16:41 Hej. Ja też mam Kingę i Mateusza. My zdrabniamy tak: Kinga - Kingunia, Kingusia, Gunia, Guśka, Gusia, Kinia Mateusz - Mateuszek, Mati, Mat, Mateo, Matełko, Mimi(to wymysliła Kinga jak miała 1,5 roku)Mimik, Mimiczek. Odpowiedz Link Zgłoś
doris-ek Re: Jakie zdrobnienia dla imion: Mateusz i Kinga 11.02.04, 20:35 Ja jestem dla rodziny w Polsce Kinguskiem i Kundelkiem (ze wzgledu na mieszane pochodzenie). Jak cos przeskrobalam to bylam Kundzia lub Kunegunda (sic!) Nie wiedzialam ze to imie jest nadal w Polsce nadawane. Milo je uslyszec:o) pozdrawiam Kinga Doris Odpowiedz Link Zgłoś
bomaki Re: Jakie zdrobnienia dla imion: Mateusz i Kinga 12.02.04, 11:04 Dzięki. Pozdrawiam, szczególnie mamę Kingi, Matiego i Nikodemka. Twoja Kinga jest rok młodsza od mojej a mój Mati ma 3 miesiące czyli rówieśnik Nikosia. Hej! B. Odpowiedz Link Zgłoś
wanda731 Re: Jakie zdrobnienia dla imion: Mateusz i Kinga 14.02.04, 10:08 Oczywiście Mati i Kinia.Pa, pa. Odpowiedz Link Zgłoś