driadea 01.03.04, 21:50 Chcialabym wiedzieć jak dużo jest w Polsce ludzi o imieniu Gloria. Jeśli któraś z Was może mi pomóc, z góry dziękuję Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
rosey Re: Słownik imion - macie dostęp? 02.03.04, 10:10 Jak mnie nikt nie wyprzedzi - sprawdze Ci na jutro (slownik mam w domu), o ile imie to wystepuje w slowniku (musialoby byc nadane co najmniej 200 razy w XX w w Polsce), zobaczymy. Pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
driadea Re: Słownik imion - macie dostęp? 02.03.04, 10:53 dzieki za góre, bede czekac Odpowiedz Link Zgłoś
rosey Re: Słownik imion - macie dostęp? 03.03.04, 09:43 Driadeo, w Slowniku imion Jana Grzeni nie ma imienia Gloria. Wniosek z tego taki, ze imienia Gloria nie nadano 200 razy w XX w. Czyli jest bardzo rzadkie i tak trzymac Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Słownik imion - macie dostęp? 20.07.04, 22:37 rosey napisała: > Driadeo, > w Slowniku imion Jana Grzeni nie ma imienia Gloria. Wniosek z tego taki, ze > imienia Gloria nie nadano 200 razy w XX w. Czyli jest bardzo rzadkie i tak > trzymac Gloria - w '94 było ich 49. Przed '80 rokiem nadania były pojedyncze, dopiero potem ilość nadań się znacznie zwiększyła. Przy okazji mój wzrok padł na znajdujące się nieco poniżej dźwięczne imię Głowa - jedno nadanie w latach 40. (imię oczywiście żeńskie). Odpowiedz Link Zgłoś
madziarek_edziecko Re: Słownik imion - macie dostęp? 03.03.04, 12:08 A ja bym bardzo chciala wiedzieć, ile jest w Polsce Natanielów. Pomożecie mi ? Pozdrawiam i dziekuje Madzia Odpowiedz Link Zgłoś
konsonans Re: Słownik imion - macie dostęp? 03.03.04, 16:53 A ile jest dziewczynek bądź kobiet o imionach: Dorota, Jagoda i Jagna, gdyby ktoś miał wolną chwilę, by to sprawdzić... A swoja drogą, to taki słownik to ciekawa sprawa. Odpowiedz Link Zgłoś
rosey Re: Słownik imion - macie dostęp? 03.03.04, 17:01 konsonans napisała: > A ile jest dziewczynek bądź kobiet o imionach: Dorota, Jagoda i Jagna, gdyby > ktoś miał wolną chwilę, by to sprawdzić... > > A swoja drogą, to taki słownik to ciekawa sprawa. Sprawdze na jutro! pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
rosey Do Driadei 04.03.04, 09:23 Niestety, w Slwoniku imion Grzeni jest tylko aneks obejmujacy imiona nadawane co najmniej 1000 razy. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
rosey Do Konsonans 04.03.04, 09:25 Dorota - 278 149 Jagoda - 6232 Jagna - 345 Jagoda i Jagna jak dla mnie super imiona. Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
madziarek_edziecko Re: Do Konsonans 04.03.04, 09:37 Rosey, a co z Natanielem? Sprawdzisz ? Pozdrawiam Madzia Odpowiedz Link Zgłoś
rosey Re: Do Magdy 04.03.04, 09:55 madziarek_edziecko napisała: > Rosey, a co z Natanielem? > Sprawdzisz ? > Pozdrawiam > Madzia Sytuacja ma się podobnie - nie nadano tego imienia 200 razy (to tez jest jakas informacja), więc nie jest podane w slowniku. Jest za to Natan - 799 nosicieli, ale... Grzenia wyraznie podaje, ze imie to moglo powstac jako skrot od NATANIELA (czyli, ze na pewno to imie wystepuje) Odpowiedz Link Zgłoś
madziarek_edziecko Re: Do Rosey 04.03.04, 10:06 Dziękuję Rosey. A co do słownika imion, chcialabym nabyc, ale nie wiem, gdzie szukac. Na tej stronie co podałas jest w kilku pozycjach Słownik Nazwisk (czy to o ten chodzi)? Nie ma natomiast opisu publikacji. A w księgarni można bez problemu dostać taki słownik? Pozdrawiam Madzia Odpowiedz Link Zgłoś
michalina04 Re: Do Rosey 04.03.04, 10:15 madziarek_edziecko napisała: > Dziękuję Rosey. A co do słownika imion, chcialabym nabyc, ale nie wiem, gdzie > > szukac. To ja moze odpowiem za Rosey. Najaktualniejszym słownikiem jest Słownik Jana Grzeni ksiegarnia.pwn.pl/2965_pozycja.html W tej chwili brak go z magazynie, ale chyba nie oznacza to, że nakład jest wyczerpany. Można go pewnie jeszcze poszukać po innych ksiegarniach internetowych. W zwykłych chyba są małe szanse na dostanie go, bo jest to publikacja sprzed 2 lat. Rosey, odebrałam Twoje ostatnie @, ale mam je w tej chwili w domu i nie moge odpisać z pracy Pozdrówka M. Odpowiedz Link Zgłoś
rosey Re: Do Rosey 04.03.04, 10:35 Hej! Ja kupiłam ten słownik niedawno w Merlinie. Polecam tez Nasze imiona tego autora - Jana Grzeni (Swiat Ksiazki) - jest tam co prawda mniej imion, ale za to dokladniej opisanych i jest cos czego nie w slowniku - wykazy najpopularniejszych imion od 1991 do 2000 uwzgledniajace imiona powyzej 1000 nadan w danym roku (w Slowniku jest tylko po 25 najpopularniejszych z danego roku). Michalina - pozdrawiam Cie, jak rowniez wszystkich innych milosnikow imion Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Nataniel - do madziarek_edziecko 20.07.04, 22:33 rosey napisała: > Sytuacja ma się podobnie - nie nadano tego imienia 200 razy (to tez jest jakas > informacja), więc nie jest podane w slowniku. Jest za to Natan - 799 nosicieli, Nataniel - w '94 roku było 16 osób noszących to imię (przypuszczam, że ich ilość mogła wzrosnąć o co najmniej 100% lub znacznie wiecej od tego czasu, tym bardziej że między samym '91 a '94 rokiem zostało ono nadane 10 razy). Do tego jeszcze jest Natan - 177 nadań do '94 roku (sama widzisz, jaki boom nastapił na Natana między '94 a 2002 rokiem, skoro Grzenia podaje 799 osób), Natanel - 5 osób, Natanael - 26 osób i Natanaela - 1 osoba. Odpowiedz Link Zgłoś
madziarek_edziecko Re: Nataniel - do madziarek_edziecko 21.07.04, 09:39 Gaudencjo, dziękuję za info Pozdrawiam Madzia Odpowiedz Link Zgłoś
amberangel musze to pokazac mojemu mezowi 13.09.04, 06:01 Nie mieszkam w Polsce i imie Nathan podoba mi sie od kilku lat, wymowa jest inna. Maz nie przepada za imionami udziwnionymi i zeby mu udowodnic wykopalam na internecie ze imie zostalo nadane w wersji Natan. Masz patrzyl na to sceptycznie, az tu nagle osobny temat i tyle informacji!!! Odpowiedz Link Zgłoś
konsonans do Rosey 04.03.04, 18:03 Dzięki za tak szybkie sprawdzenie. Miło, że Tobie też podobają sie imiona Jagna i Jagoda, bo niewielu ludzi je lubi. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
hanna73 Re: do Rosey 10.10.04, 21:33 Niania mojego synka miała na imię Jagoda. Wspaniała kobieta. Ciepła, delikatna. I w ten sposob imie to mi sie mile kojarzy. Odpowiedz Link Zgłoś
amberangel Mama Nataniela? 13.10.04, 05:20 Ojej, chyba nie zauwazyla mojego pytania a przeciez nie bede za nia ganiac po wszystkich tematach. Zaraz tylko sprawdze czy ma swoj temacik Odpowiedz Link Zgłoś