Gość: bezimienia IP: *.adsl.inetia.pl 19.06.10, 09:33 z moich typów mąż zaakceptował tylko Lilianę- ja jednak nie moge sie przekonac, zbyt delikatne mi sie wydaje. na moje pytanie o Ninę powiedzial "po moim trupie". kornelię i michalinę zbył milczeniem złowrogim, w koncu powiedzial "nie",o rozalię juz nawet nie pytam. przypomnialam sobie Roksane- zaakceptowal. przypuszczam,ze to imie nie znajdzie wielu zwolennikow na forum,ale z zaakceptowanych przez meza tylko to imie mi pasuje. mamy calkowicie odmienne gusta- on proponowalam nawet angelike i klaudie oraz Nadię! podobaja mu sie imiona,ktorych ja nienawidze. jak odbieracie Roksanę? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
gaudencja Re: Roksana 19.06.10, 09:48 Kiedyś już pisałam, że Roksana podoba mi się stosunkowo najbardziej ze wszystkich imion lubianych przez zwolenników Angelik i Nadii. W ogóle obiektywnie rzecz biorąc w dzieciństwie mi sie podobała i uważam ją za przyzwoite, historyczne imię. Myślę, że jak na kompromis to dobry pomysł. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cyprysiowa Re: Roksana IP: *.centertel.pl 19.06.10, 09:58 Jak mezowi podoba sie Klaudia to pewnie i Klaudyna, a ta wydaje mi sie lepsza od Roksany (to imie kojarzy mi sie z kiczem lat 80, wszystko co sztuczne i świeci,z tapirem na głowie , jakos nie moge sie wyzbyc tych skojarzen) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cyprysiowa Re: Roksana IP: *.centertel.pl 19.06.10, 10:01 oj ciezko masz z takim "gustem" u meza Odpowiedz Link Zgłoś
polonica7 Re: Roksana 19.06.10, 10:10 Roksana w pełnej wersji brzmi ładnie, ale zdrobnienie Roksi... wrrrr... znam jedną Roksanę, która każe na siebie mówić Zuza... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bezimienia Re: Roksana IP: *.adsl.inetia.pl 19.06.10, 10:18 wolalabym Kornelie zamiast Roksany, no ale skoro mąż jest tak bardzo niechetny,to nie bede sie upierac. o dziwo mnie Roksana zle sie nie kojarzy i moglabym to imie polubic. ciekawa tylko bylam,czy wielu osobom kojarzy sie kiczowato. Odpowiedz Link Zgłoś
paula.anna Re: Roksana 19.06.10, 10:33 nie wiem, czy kojarzy mi się kiczowato, ale ja bym się na Roksanę na pewno nie zgodziła. a szczególnie gdyby był wybór między Kornelią a Roksaną. niby imię dość neutralne dla mnie, ale jednak NIE Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bezimienia Re: Roksana IP: *.adsl.inetia.pl 19.06.10, 10:54 paula.anna, ja mam wybor miedzy Roksana a Liliana, nie miedzy kornelia a roksana wolalabym kornelkę czy nine,ale mam niechetnego meza. Odpowiedz Link Zgłoś
cyprysiowa Re: Roksana 19.06.10, 11:42 Liliana, mnie podoba sie tylko pełna forma bo Lili, Lilki nie lubie za "cukierkowato" a moze Lidia? ale w wyborze Liliana czy Roksana wybralabym pierwsza Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bezimienia Re: Roksana IP: *.adsl.inetia.pl 19.06.10, 12:03 Lidię bardzo lubie, ale mąż absolutnie nie. Liliana to piekne imię,ale nie wiem,czy chce je dla mojej corki, podobnie jak Laura i Łucja. te imiona sa w moim odczuciu bardzo delikatne. Odpowiedz Link Zgłoś
paula.anna Re: Roksana 19.06.10, 23:02 Gość portalu: bezimienia napisał(a): > paula.anna, ja mam wybor miedzy Roksana a Liliana, nie miedzy > kornelia a roksana Lilianę też bardzo lubię! a więc głoś na nią a Nina nie Odpowiedz Link Zgłoś
jagodowa2 Re: Roksana 19.06.10, 10:53 Roksana mi się nie podoba, kojarzy mi się kiczowato. O wiele bardziej podoba mi się Liliana. Odpowiedz Link Zgłoś
izabe.la17 Re: Roksana 19.06.10, 11:18 Podobnie jak jagodowa - Roksana na nie , Liliana zdecydowanie na tak Odpowiedz Link Zgłoś
quasi.modo Re: Roksana 19.06.10, 12:23 Jeśli wybór miałby być między Roksaną a Lilianą, to wzięłabym Lilkę. A może pogodzi was Ksenia? Odpowiedz Link Zgłoś
olianka Re: Roksana 19.06.10, 13:17 Roksana podoba mi się dokładnie tak samo, jak Angelika, Klaudia i Nadia - zupełnie. Zostałabym przy Lilianie. Odpowiedz Link Zgłoś
donmari-2 Re: Roksana 19.06.10, 14:17 Imię jest "w miarę", z braku laku może być. Przy Nadii i Angelice jest ładne Odpowiedz Link Zgłoś
luska.s Re: Roksana 19.06.10, 15:29 To może spodobaja sie wam inne : Adrianna, Sandra, Daria, Daniela, Ewa, Klara, Marta, Paulina Odpowiedz Link Zgłoś
liliowewzgorze Re: Roksana 19.06.10, 16:32 nie lubie Roksany, odbieram ja pretensjonalnie Odpowiedz Link Zgłoś
iryska84 Re: Roksana 19.06.10, 16:35 A może Lilla? Czy też za delikatne? Jeżeli Roksana pogodzi was oboje, a Ty czujesz, że bardziej Roksana niż Liliana, to ją wybierz. Ja nie widzę aż takiej różnicy miedzy tymi dwoma imionami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bezimienia Re: Roksana IP: *.adsl.inetia.pl 19.06.10, 17:35 iryska, w moim odczuciu równiez imiona Liliana i Roksana są podobne i brzmia podobnie. zastanawiam sie,czemu Roksana dla wielu brzmi pretensonalnie,a Liliana nie az mnie to zaciekawilo. mzoe dlatego,ze wiele osob mysli,ze Roksana jest iminiem rosyjskim,a to nie jest prawda. moze jakies skojarzenia? oba imiona mi sie podobaja,ale sklaniam sie nieco bardziej ku roksanie,poniewaz-moze sie myle-ale wydaje mi sie,ze imiona Roksana, Kornelia niosa ze soba wiecej energii(byc moze to tylko moje odczucie z powodu literki r w wyrazach?). Liliana wydaje mi sie bardziej mdłe. to jednak subiektywne odczucia. w kazdym razie oba akceptuje i bede sie namyslac. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ada Re: Roksana IP: *.adsl.inetia.pl 19.06.10, 17:59 Ja niestety mam z Roksaną skojarzenia Angelikowe i tym podobne. Liliana podoba mi się ogromnie, także ze względu na wielość zdrobnień - Lilia, Lila, Lilka, Lili, Liluś itd. Bardzo podoba mi się też Kornelia, może męża przekonają zddrobnienia typu Nelia, Nela, Nelka, Nelcia, Neli? Wspomniana Rozalia również bardzo ładna Może jednak zapytaj Proponuję też Różę. Odpowiedz Link Zgłoś
jagodowa2 Re: Roksana 19.06.10, 18:07 Nie widzę żadnego podobieństwa pomiędzy Roksaną a Lilianą poza takimi samymi ostatnimi trzema literami. Nigdy nie uważałam Roksany za imię rosyjskie. Po prostu Roksana mi się nie podoba i w moim odczuciu jest pretensjonalna. Bez wahania wybrałabym Lilianę. Z waszych poprzednich propozycji podoba mi się też Kornelia. Proponuję także Ksenię i Anastazję. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bezimienia Re: Roksana IP: *.adsl.inetia.pl 20.06.10, 11:32 decyzja podjeta- moja corka bedzie miala na imie Lilianna( przez 2n). imie najlepiej brzmi z moim nazwiskiem, ma duzo zdrobnien, w tym moje ulubione Lilianka, a " pani Lilianno" tez dobrze brzmi. no i maz sie zgadza,a nawet jest bardzo "za". jesli corce sie nie spodoba imie(co sie czesto zdarza nastolatkom) moze kazac sie nazywac Anna. no i jeszcze jeden powod- jest odpowiednik angielski Lilianne lub pisane Lili-Anne. pisownia prawie identyczna. na przebojowe dziecko i tak mam marne szanse. trudno-najwyzej bedzie mimozą z wiankiem Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Roksana 21.06.10, 01:23 Gość portalu: bezimienia napisał(a): > decyzja podjeta- moja corka bedzie miala na imie Lilianna( przez > 2n). imie najlepiej brzmi z moim nazwiskiem, ma duzo zdrobnien, w > tym moje ulubione Lilianka, a " pani Lilianno" tez dobrze brzmi. ...a ja już chciałam pisać, że Liliana wydaje mi się być tak mdła, ze z dwojga wolałabym mieć córkę Roksanę... No cóz, skoro wybór podjęty... a czy nie wolelibyście Lilli? Odpowiedz Link Zgłoś
paula.anna Re: Roksana 21.06.10, 08:30 Gość portalu: bezimienia napisał(a): > na przebojowe dziecko i tak mam marne szanse. trudno-najwyzej bedzie > mimozą z wiankiem nigdy nie wiadomo ja też tak sądziłam, a wygląda na to, że córka po babci (mojej teściowej ) "przebojowa" jest jak diabli. oby jej nie przeszło, to sobie w życiu jak babcia świetnie poradzi. btw, dla mnie Lilianna wcale nie jest mdła i mimozowata i nie wierzę, że imię wyznacza charakter osoby je noszącej cieszę się, że ma być Lilka! Odpowiedz Link Zgłoś
quasi.modo Re: Roksana 21.06.10, 09:37 Gratuluję podjęcia wyboru! Moja kuzynka ma na imię Lilianna, stąd jestem z tym imieniem osłuchana. Dziewczyna zaś nie jest wcale z gatunku mimozowatych, w życiu chadza własnymi ścieżkami. Nigdy nie doszła też do mnie żadna informacja, jakoby nie podobało jej się jej imię. Zauważyłam tylko, że praktycznie przestała używać pełnej formy, nawet na wizytówce ma napisane Lila. Ale to może trochę taki trend w branży a może zasługa długiego nazwiska, które nie zostawia zbyt wiele miejsca w linijce Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bezimienia Re: Roksana IP: *.adsl.inetia.pl 21.06.10, 09:44 quasi.modo, ja decyduje sie na pelna wersje imienia przez 2n, a jak corka dorosnie,to sama zdecyduje jakiej formy bedzie uzywala: Lila czy Anna. to juz bedzie zalezalo od niej. Odpowiedz Link Zgłoś
quasi.modo Re: Roksana 21.06.10, 15:37 Gość portalu: bezimienia napisał(a): > quasi.modo, ja decyduje sie na pelna wersje imienia przez 2n A ja Cię bynajmniej nie namawiam, żeby nadać niepełną formę. Tak tylko napisałam w charakterze informacji. Nie wiem też, dlaczego moja kuzynka ma na wizytówce formę krótszą. Podejrzewam jednak, że jest to podyktowane względami czysto pragmatycznymi, ponieważ ona ma dosyć długie nazwisko. A przy tym jest na tyle zdystansowana do swojej osoby, że nie podejrzewam jej o jakieś uprzedzenia do konkretnych form, czy też imienia jako takiego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Małgosia Re: Roksana IP: 80.54.252.* 20.06.10, 21:31 Lilianna zdecydowanie ładniejsze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bezimienia Re: Roksana IP: *.adsl.inetia.pl 21.06.10, 09:39 w moim konkretnym przypadku za Lilianna przemawia duzo- zgoda meza, ang opowiednik, dobre brzmienie z nazwiskiem i mozliwosc zamiany na anna w razie czego. ja chcialam miec coreczke Anie,ale wyprzedzila mnie zona brata meza! przeciwko Liliannie przemawia moje odczucie mimozowatosci tego imienia, obawa,ze corka bedzie wstydliwa. ja taka bylam,ale mam na imie Iwona, a to imie jest bardziej ostre niz delikatne,a mimo to... Roksana mimo wszytsko podoba mi sie i nieejst wykluczone,ze zmienie zdanie np jak zobacze coreczke Odpowiedz Link Zgłoś
paula.anna Re: Roksana 21.06.10, 10:59 Gość portalu: bezimienia napisał(a): > przeciwko Liliannie przemawia moje odczucie mimozowatosci tego > imienia, obawa,ze corka bedzie wstydliwa. naprawdę uważasz, że to czy córka będzie nieśmiała zależy od imienia???? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bezimienia Re: Roksana IP: *.adsl.inetia.pl 21.06.10, 12:20 naprawdę uważasz, że to czy córka będzie nieśmiała zależy od imienia???? nie wiem, mnie imie nie pomogło Odpowiedz Link Zgłoś
misself Re: Roksana 21.06.10, 17:34 Gość portalu: bezimienia napisał(a): > przeciwko Liliannie przemawia moje odczucie mimozowatosci tego > imienia, obawa,ze corka bedzie wstydliwa. ja taka bylam,ale mam na > imie Iwona, a to imie jest bardziej ostre niz delikatne,a mimo to... Imię nie ma wpływu na charakter... Odpowiedz Link Zgłoś
truscaveczka Re: Roksana 21.06.10, 09:37 Kornelię, Michalinę i Lilianę też zbyłabym złowrogim milczeniem Roxy jest powiedzmy neutralna dla mnie - znam dwie dziewczynki o tym imieniu i właśnie zadziorna wersja Roxy do nich pasuje. W wersji dorosłej imię nieźle brzmi. Nie jest z moich ulubionych, ale niezłe. Odpowiedz Link Zgłoś
misself Re: Roksana 21.06.10, 17:29 Jeśli tylko niezdrabniana do Roksi i pasująca do nazwiska, to do zniesienia Poza tym kojarzy mi się z Roksolaną (BTW można to nadawać? są jakieś Roksolany w Polsce?). Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Roksana 27.06.10, 00:27 Nie podoba mi się ani Lilianna ani Roksana ale z dwojga złego wolę już tę Liliannę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: HALO Re: Roksana IP: *.45.fuz.pl 29.06.10, 23:03 Dla mnie całkiem ok. Znam sympatycznego bobaska o tym imieniu Odpowiedz Link Zgłoś