barbaraewa1983 01.08.10, 17:43 Witam Jesteśmy właśnie na etapie wyboru imienia dla naszego dziecka. Nie znamy jeszcze płci, ale dla chłopca prawdopodobnie wybierzemy imię Adam albo Jan, natomiast zastanawiamy się, jakie dla dziewczynki. Co myślicie o tych imionach? (na drugie będzie miała Anna po babci) Justyna Sylwia Amelka Maja Magdalena Karolina Paulina Które najładniejsze? Pozdrawiamy Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
koza_w_rajtuzach Re: Imię dla dziewczynki 01.08.10, 18:01 Karolina, Paulina i Magdalena najbardziej mi się podobają, potem Amelia, Justyna i Maja, a najmniej Sylwia. Ogólnie żadne z tych imion nie jest złe, no może oprócz Sylwii, która chyba jest takim sezonowym imieniem lat 70/80, więc uważam, że to ok 30 lat za późno na to imię. Amelia natomiast jest ładnym imieniem, ale to ponoć jakaś nazwa choroby. Wybierałabym między Karoliną, Pauliną i Magdaleną, to takie ładne, klasyczne imiona. A dla chłopca koniecznie Adaś. Jak dla mnie jest to jedno z ładniejszych męskich imion. Odpowiedz Link Zgłoś
nadia3008 Re: Imię dla dziewczynki 01.08.10, 18:17 Magdalena, Madzia, Madzik, Magduś Odpowiedz Link Zgłoś
quasi.modo Re: Imię dla dziewczynki 01.08.10, 18:31 Wszystkie raczej bezpieczne. No może z wyjątkiem Sylwii, o której ktoś wspominał, że to raczej sezonówka - urodzona teraz Sylwia może być postrzegana przez rówieśników podobnie, jak np. Halina postrzegana byłaby przez nas. Ja bez wahania wybrałabym Justynę. Na drugim miejscu ex aequo Karolina i Paulina. Maja i Amelia są jak na mój gust za popularne i też mają zadatki na sezonówki. A Magdaleny zwyczajnie nie lubię. Odpowiedz Link Zgłoś
ilianna Re: Imię dla dziewczynki 01.08.10, 18:48 Odrzuciłabym Maję (popularna i źle brzmi mi z Anną). Sylwia jest nieco 'przestarzała'. Amelii i Magdaleny osobiście nie lubię. Wybierałabym spośród Justyny, Karoliny i Pauliny, w tej właśnie kolejności. Odpowiedz Link Zgłoś
aneladgam Re: Imię dla dziewczynki 01.08.10, 19:25 Magdalena, zaraz potem Sylwia Odpowiedz Link Zgłoś
aneladgam Re: Imię dla dziewczynki 01.08.10, 19:25 PS moja córka nosi dokładnie te 2 imiona, które widnieją w Twoim nicku Odpowiedz Link Zgłoś
jagodowa2 Re: Imię dla dziewczynki 01.08.10, 19:29 Justyna - jest mi zupełnie obojętna Sylwia - sezonówka sprzed lat, nie podoba mi się brzmienie tego imienia, poza tym znam same nieciekawe Sylwie Amelia - nie podoba mi się, poza tym jest obecnie bardzo popularna. A może spodoba się wam Emilia? Maja - również mi się nie podoba i nie mogę zrozumieć popularności tego imienia. Dla mnie brzmi zdrobnieniowo. Magdalena - podoba mi się bardzo Karolina - również bardzo ją lubię Paulina - nie podoba mi się, poza tym było bardzo popularne 15-20 lat temu Wybierałabym pomiędzy Magdaleną i Karoliną. Imiona piękne, z dużą ilością zdrobnień, ładnie brzmią z drugim imieniem. Odpowiedz Link Zgłoś
edytka2001 Re: Imię dla dziewczynki 01.08.10, 19:42 dla chłopca Adam dla dziewczynki: 1. Karolina 2. Justyna 3. Magdalena 4. Paulina Amelię i Maję odrzucam ze względu na ogromną popularność Sylwia - jakoś brzmieniowo mi nie pasuje Odpowiedz Link Zgłoś
truscaveczka Re: Imię dla dziewczynki 01.08.10, 19:57 Amelia to wada płodu polegająca na braku jednej lub wielu kończyn. Nie istnieje na świecie siła, która mnie do tego imienia przekona. Z Twojego zestawu wybrałabym Justynę, bo niepopularna i dobrze mi się literacko kojarzy (a te nieprzyzwoite skojarzenia usuwam w cień ) Odpowiedz Link Zgłoś
magducha78 Re: Imię dla dziewczynki 01.08.10, 20:06 Najbardziej podoba mi się Magdalena i Karolina Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: donka Re: Imię dla dziewczynki IP: *.mmj.pl 01.08.10, 20:32 Justyna - dla mnie neutralne, podoba mi się Sylwia - jak wyżej Amelka - ładne ale popularne i troche jednak za "mdłe" Maja - ładne ale popularne, dla małej dziewczynki fajne a potem to raczej średnio może pasować Magdalena - bardzo lubie to imię, klasyczne, osłuchane, "na czasie" ale popularność nie jest chyba jakaś zatrważająca Karolina - ok, jak dla mnie ogólnie neutralne, no może troszeczke kojarzy mi się z taką swojską, grubawą, pyzatą dziewczyną Paulina - podoba mi się, neutralne Podsumowując odrzuciłabym jedynie Amelie i Maje. Najbardziej podoba mi się Magdalena ale żeby było troszke mniej popularnie to zastnowiłabym sie nad Justyną i Sylwią ( Justyna ma więcej sdrobnień) ps : dla chłopca chyba bym musiała zrobić wyliczanke poważnie to Jan ma wiećej zdrobnień więć ostetecznie to imie chyba bym wybrała Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: megi79 Re: Imię dla dziewczynki IP: 212.180.168.* 01.08.10, 20:47 Z tych Justynka Odpowiedz Link Zgłoś
barbaraewa1983 Re: Imię dla dziewczynki 01.08.10, 21:57 Bardzo dziękuję za wszystkie sugestie Mamy jeszcze troszkę czasu, bo nasze Maleństwo ma urodzić się dopiero w lutym, ale jeżeli będzie dziewczynka, to chyba wybierzemy Justynkę, a dla chłopca Jan (choć ciągle zastanawiam się nad Adamem). Zastanawiam się jeszcze nad zdrobnieniami dla Justyny, bo na razie przychodzi mi do głowy Justynka, Justysia, Justi Odpowiedz Link Zgłoś
quasi.modo Re: Imię dla dziewczynki 01.08.10, 22:15 barbaraewa1983 napisała: > chyba wybierzemy Justynkę, a dla chłopca Jan Jan i Justyna Inne zdrobnienia dla Justyny: Tynka, Tysia, Tusia Odpowiedz Link Zgłoś
nadika84 Re: Imię dla dziewczynki 01.08.10, 22:20 Tysia, Tyśka. Jan mi się bardziej podoba niż Adam. Jasiek, Janek - fajnie brzmi. Adaś nie widzi mi się jakoś. Jak potem wołać na nastolatka? Takim dorosłym Adam? Jan ma więcej opcji. Odpowiedz Link Zgłoś
koza_w_rajtuzach Re: Imię dla dziewczynki 02.08.10, 08:24 > Zastanawiam się jeszcze nad zdrobnieniami dla Justyny, bo na razie > przychodzi mi do głowy Justynka, Justysia, Justi no i tyle zdrobnień starczy. Zobaczysz, że zdrobnienia same przychodzą do głowy jak dziecko już jest na świecie, dlatego nie warto nawet się nad tym teraz zastanawiać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: taka_jedna Re: Imię dla dziewczynki IP: *.adsl.inetia.pl 18.08.10, 23:53 Juju, a nawet, dalej przekształcając - Tunia, Tula ;D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maria Re: Imię dla dziewczynki IP: *.116.71-86.rev.gaoland.net 01.08.10, 22:13 Sylwia Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: Imię dla dziewczynki 01.08.10, 22:21 Ja zdecydowałabym się na Magdalenę albo Karolinę. Amelia i Maja są zbyt popularne. Justyny, Sylwii i Pauliny nie lubię. Ale widzę, że już podjęliście decyzję Zdrobnienia dla Justyny? Justi, Justynka, Tysia, Tynka, Tyna, Jusia, Jutka, Jucia, Juśka, Justysia Odpowiedz Link Zgłoś
uwierz_mirando Re: Imię dla dziewczynki 01.08.10, 23:02 Żadne mnie nie zachwyca, wybrałabym Karolinę. Odnośnie zdrobnień Justyny - Justi, Justysia, Tysia, Justynka, Tynka, Justyś. Z męskich - Jan. Odpowiedz Link Zgłoś
liliowewzgorze Re: Imię dla dziewczynki 01.08.10, 23:00 Zupełnie nie mój styl, żadne mnie nie zachwyca, podoba mi się jedynie Amelia, potem Maja ale oba są bardzo popularne w dodatku Maja pasuje do dziewczynki a do dorosłej kobiety już mniej, reszta wcale mi się nie podoba, zbyt wiele dziewczyn z mojego pokolenia nosiło te imiona i nie mają one dla mnie żadnego uroku. Odpowiedz Link Zgłoś
barbaraewa1983 Re: Imię dla dziewczynki 02.08.10, 08:08 Rzeczywiście zdrobnień dla Justyny jest dużo Jan jednak bardziej nam odpowiada niż Adam Odpowiedz Link Zgłoś
luska.s Re: Imię dla dziewczynki 02.08.10, 09:30 Wybierałabym pomiędzy Pauliną a Magdaleną. Justyna niby też ok, ale mam złe skojarzenia. Karolina - ok Maja, Amelia - nie, zbyt duża popularnośc Sylwia - nie Odpowiedz Link Zgłoś
meg27_3 Re: Imię dla dziewczynki 02.08.10, 11:45 MAJA sliczne imie i to bym wybrala. A juzstyna okropne...sorry ale mi sie nie podoba Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Justyna Re: Imię dla dziewczynki IP: *.chello.pl 02.08.10, 17:44 Kiedyś nie lubiłam swojego imienia, ale teraz uważam, że jest ok. Zwłaszcza, że jest o jedno z tych imion, gdzie można używać pełnej formy i nie brzmi to pompatycznie jak np. w przypadku Katarzyny czy Barbary. Justyna to Justyna i jest dobrze a przy okazji może być też właśnie Jusia (moje ulubione, gdyż tak mówi do mnie mama i babcia), Justka, Justyś, Tinka (tak mówiła moja młodsza siostra, gdy była malutka), Justysia, Justyśka i wiele innych, ale nikt nie mówił do mnie Tynka czy Tysia, chociaż są ciekawe. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Justyna Re: Imię dla dziewczynki IP: *.chello.pl 02.08.10, 17:50 I też wybrałabym na Waszym miejscu Justynę, bo pasuje do każdego wieku i ma ładne znaczenie. Amelia i Maja zbyt popularne. Paulina jakoś nieciekawe. Magdalena zaraz po Justynie. Karolina po Magdalenie, ale tylko gdyby nie było nic ładniejszego. Sylwia to po prostu brzydko według mnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hmm...;) Re: Imię dla dziewczynki IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.08.10, 01:10 żadne z imion wymienionych nie podoba mi się,ale gdybym miała wybierać to zdecydowałabym się na Amelię ze względu na ładne zdrobniania - Melka, Mela, Meluś. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paula Re: Imię dla dziewczynki IP: *.walbrzych.vectranet.pl 14.08.10, 15:24 Najbardziej z tych imiona podoba mi sie Amelka, ale też podoba mi sie Maja Karolina i Magdalena Odpowiedz Link Zgłoś
adamantia Re: Imię dla dziewczynki 14.08.10, 17:44 Justyna - osobiście bardzo mi się nie podobna dzwięk. Sylwia - ładne. Ale oba te imiona faktycznie kojarzą mocno się z latami 70 i 80, czyli z pokoleniem obecnych mam. Amelka i Maja - b. ładne, szczególnie Maja, ale za popularne w obecnym pokoleniu. (Maja w 2009 była na 2 miejscu nadań, ponad 10 tys razy!) Magdalena i Karolina - za bardzo oklepane, szczególnie Magdalena (w Polsce jest ok. 400 tys. Magdalen) Więc mój wybór to byłaby Paulina. Jeszcze moje sugestie, może coś się spodoba: Ewelina, Alina, Michalina, Kalina Helena, Milena, Lucyna, Maryna, Kaja, Gaja, Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: niki Re: Imię dla dziewczynki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.08.10, 16:24 Justyna lub Karolina. Ewentualnie Magdalena. Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Imię dla dziewczynki 15.08.10, 21:33 Najbardziej podoba mi się z tych Karolina. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ola Re: Imię dla dziewczynki IP: 213.25.144.* 20.08.10, 11:42 Najbardziej podobają mi się Maja i Magdalena,ale ze względu na popularność tej pierwszej wybrałabym Magdalenę.Sylwia ma u mnie plus za oryginalność,pozostałe imiona nie podobają mi się. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: iwa Re: Imię dla dziewczynki IP: *.xdsl.centertel.pl 20.08.10, 11:55 Paulina, Karolina, Magdalena lub Justyna - wybierałabym z tych czterech Odpowiedz Link Zgłoś