camel_3d 13.08.10, 08:26 wiem, zaraz dostane po uszach.... ale wczoraj prezd kinam mama zawoala... Marcin Dzejson ...prosze natychmiast tu przyjsc! ))) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
easy_martolina84 Re: Marcin Dzejson :)))))) 13.08.10, 08:29 Dzejson to nazwisko???? Odpowiedz Link Zgłoś
camel_3d Re: Marcin Dzejson :)))))) 13.08.10, 08:54 easy_martolina84 napisała: > Dzejson to nazwisko???? raczej nie ale kto wie..moze i nazwisko... Odpowiedz Link Zgłoś
osiemrazy Re: Marcin Dzejson :)))))) 13.08.10, 09:00 niestety to imię, dzieciak ma w szkole przechlapane... Odpowiedz Link Zgłoś
kaamilka Re: Marcin Dzejson :)))))) 13.08.10, 09:03 Uroczę Ciekawe czy jakaś matka woła: "Mario Magdaleno, wracaj!"? Odpowiedz Link Zgłoś
camel_3d Re: Marcin Dzejson :)))))) 13.08.10, 09:35 w zlobku u malego jest dziewczynka. Lina Maria...no ale ja meiszkam w DE... czasme jej mama mowi do niej (jezeli mamal nie robi czegos co powinna"..LINA MARIA .i cos tam..wiec pewnie czasme tak sie robi. > Uroczę > Ciekawe czy jakaś matka woła: "Mario Magdaleno, wracaj!"? Odpowiedz Link Zgłoś
joshima Re: Marcin Dzejson :)))))) 13.08.10, 09:40 Moja ciocia jak się wściekała na swoich synów to nawet jak byli zupełnie mali wołała na nich Zbigniew, Grzegorz. Zamiast Zbyszek, Grześ. Odpowiedz Link Zgłoś
thegimel Re: Marcin Dzejson :)))))) 15.08.10, 14:46 Czasem się używa kilku imion, na przykład wśród Latynosów. Miałam znajomą Brazylijkę, do której się zwracano Michele Carla. W PL chyba raczej rzadko. Odpowiedz Link Zgłoś
thegimel Re: Marcin Dzejson :)))))) 15.08.10, 14:45 Córka kumpeli nosi imiona Emilia Anna. Używają oczywiście tylko pierwszego, ale kiedyś kumpela zawołała na córkę, tak dla żartu Emilianno chodź tutaj. Zaraz jakieś panny zaczęły się rozwodzić, że ach, ach, jakie piękne oryginalne imię, Emilianna, hehe. Odpowiedz Link Zgłoś
pysio.koszmarek Re: Marcin Dzejson :)))))) 13.08.10, 09:05 to następny syn pewnie będzie Denis hihi. Odpowiedz Link Zgłoś
deodyma Re: Marcin Dzejson :)))))) 13.08.10, 09:08 nie... niemozliwe, zeby to byly dwa imiona tego dzieciaka. Odpowiedz Link Zgłoś
camel_3d Re: Marcin Dzejson :)))))) 13.08.10, 09:36 czemu nie? > nie... > niemozliwe, zeby to byly dwa imiona tego dzieciaka. Odpowiedz Link Zgłoś
deodyma Re: Marcin Dzejson :)))))) 13.08.10, 09:09 a znasz osobiscie ta kobiete i tego dzieciaka? Odpowiedz Link Zgłoś
camel_3d Re: Marcin Dzejson :)))))) 13.08.10, 09:36 nie..to bylo przed kinem. nie znam ich. > a znasz osobiscie ta kobiete i tego dzieciaka? Odpowiedz Link Zgłoś
camel_3d Re: Marcin Dzejson :)))))) 13.08.10, 09:36 podszedl jeden)) moze drugi uciekl. > Może ich było dwóch? Odpowiedz Link Zgłoś
joshima Re: Marcin Dzejson :)))))) 13.08.10, 09:37 A skąd wiesz, że to była mama? Odpowiedz Link Zgłoś
camel_3d Re: Marcin Dzejson :)))))) 13.08.10, 09:42 a jak byla to jego ciocia to myslisz, ze mu inne imie dala? > A skąd wiesz, że to była mama? > Odpowiedz Link Zgłoś
easy_martolina84 Re: Marcin Dzejson :)))))) 13.08.10, 09:59 camel_3d napisał: > a jak byla to jego ciocia to myslisz, ze mu inne imie dala? haaahahahhahahah Odpowiedz Link Zgłoś
joshima Re: Marcin Dzejson :)))))) 13.08.10, 11:13 camel_3d napisał: > a jak byla to jego ciocia to myslisz, ze mu inne imie dala? A jeśli to byłą opiekunka i miała kilku o tym samym imieniu pod opieką to może wołała po nazwisku? Za szybko oceniasz ludzi mając bardzo szczątkowe pojęcie o sytuacji To tylko chciałam powiedzieć. Odpowiedz Link Zgłoś
camel_3d Re: Marcin Dzejson :)))))) 13.08.10, 12:10 )) zaczynasz juz kombinowac. aa..moze wolala chlppca i psa... albo chlopiec zypytal jak sie nazywal bohater serialu, a matka powiedzial Marcin - Dzejson... zupelnie jak w kawale o jasiu. nauczycielka mowi. prosze napisac wyprocowanie pod tytulem "matka jest tylko jedna" jasiu przychodzi do szkoly i czyta. Wczoraj wieczorem, mam amowi. Jasiek idz do lodowy i przynies mi dwie butelki piwo. Ide, otwieram lodowke, zagladam i mowie "matka! jest tylko jedna!".. ))) Odpowiedz Link Zgłoś
joshima Re: Marcin Dzejson :)))))) 13.08.10, 22:45 camel_3d napisał: > )) zaczynasz juz kombinowac. Ależ skąd. To Ty zacząłeś. W pierwszym poście tego wątku Odpowiedz Link Zgłoś
kamelia04.08.2007 a ty w Polsce to słyszałeś?? 13.08.10, 09:56 kamel, nt. imion masz specjalne forum wszystko o imionach, to tak jesli chodzi o ordnung: forum.gazeta.pl/forum/f,12924,Wszystko_o_imionach.html co do Marcina Dżejsona, to Marcin całkiem w porządku, nie ma sie do czego czepiac, moze sie mniej lub bardziej podobać. Dżejson to jakas porażka, troche zabawnie to tez brzmi Marcin Dżejson, to nie są polskie klimaty (gdyby to był Marcin-Dziejson, to rozumiem, ze go woła "podwójnie", choc kompozycja imion dziwaczna). W PL nie nadaje sie imion dwuczłowowych (pisanych z łacznikiem), tylko daje sie pierwsze i drugie imię, ale wtedy tego drugiego imienia nikt nie wymawia. Gdyby to było we FR, tam np. Marie-Louise, Marie-Sophie czy Jean-Baptiste to sa typowe dwuczlowowe imiona i pisze sie z łacznikiem i wymawia tez jedno i drugie (oczywiscie poszczególne człony mozna sobie zestawaic dowolnie, najczesciej jednak jest to z Jean, Marie, Anne) Odpowiedz Link Zgłoś
camel_3d Re: a ty w Polsce to słyszałeś?? 13.08.10, 10:03 nie..w Berlinie. Ale po polsku Odpowiedz Link Zgłoś
kamelia04.08.2007 Re: a ty w Polsce to słyszałeś?? 13.08.10, 10:07 a jak w Belinie, to tam rózne kombinacje wioelkoświatowe sa mozliwe i pewnie nie był to Dżejson tylko Jason. Żebys wiedział jak cuduja nasi rodacy w okręgu paryskiem z polskimi i mieszanymi dziecmi. Usmiac sie mozna do rozpuku, tylko dziecka zal Odpowiedz Link Zgłoś
camel_3d Re: a ty w Polsce to słyszałeś?? 13.08.10, 10:36 no jak napisalem gdzies..moze tata dal dzeicku drugie imie po dziadku..albo co..no i wyszedl taki potworek... ale nawet tu dzejson..brzmi dziwnie...choc faktyzcnei wiele osob daje dzieciom imoona anglojezyczne. No tyle, ze przecietny nemiec o ile juz przelknie i zapisze imie Jason..to Marcin bedzie dla neigo czarna magia)) Martchin??? Odpowiedz Link Zgłoś
kamelia04.08.2007 Re: a ty w Polsce to słyszałeś?? 13.08.10, 10:46 a jak wymawiaja imie najwiekszego swojego reformatora, czyli Marcina Lutra (pisane w wersji niemieckiej oczywiscie)? Odpowiedz Link Zgłoś
camel_3d Re: a ty w Polsce to słyszałeś?? 13.08.10, 12:06 Martin Marcin to spolszczenie Odpowiedz Link Zgłoś
kamelia04.08.2007 Re: a ty w Polsce to słyszałeś?? 13.08.10, 14:50 camel_3d napisał: > Martin no właśnie, czyli na tego Marcina bedą wołac tak samo - Martin (żebys wiedział jak wymiawiaja Francuzi "Martin" - za każdym razem śmiac mi sie chce). Pewnie będą na niego mówić martin jason. Na Mikołaja Francuzi mówią Nikolaj, na twojego Romana beda mówic pewnie Roman, tylko z niemiecka "melodia jezyka" (nie wiem jak to nazwac, ale wiadomo o co chodzi), na moja Irenę Francuzi mówia ze swoim akcentem - kurcze, tylko musze 3 razy powtarzac jak młoda ma na imie, tak jakby sie zwała Zdzisława (ze "naszych" imion we Francji jest tylko Casimir i Stanislas) > > Marcin to spolszczenie albo martin, to zniemczenie Marcina , choc raczej w tym przypadku spolszczenie, gdyż Luter był Niemcem Odpowiedz Link Zgłoś
camel_3d Re: a ty w Polsce to słyszałeś?? 13.08.10, 16:04 > no właśnie, czyli na tego Marcina bedą wołac tak samo - Martin (żebys wiedział > jak wymiawiaja Francuzi "Martin" - wiem, bo mam takiego jednego w zespole od 3 miesiecy juz nawet si enauczylem poprawnie wymawiac no ja mam nadzieje, ze on faktyzcnei sie jako jason zapisuje..a nie jako dzejson..bo i taka mozliwosc istnieje. martin jazon ..no jakos to by juz brzmialo no na szczescie w przypadku romana nie ma duzo problemow..no chyba ze zle zaakcetuja i wyjdzie ..powiesc) Odpowiedz Link Zgłoś
kaeira Re: a ty w Polsce to słyszałeś?? 14.08.10, 10:19 kamelia04.08.2007 napisała: > żebys wiedział jak wymiawiaja Francuzi "Martin" - za każdym razem śmiac mi sie chce). ??? Dlaczego? Odpowiedz Link Zgłoś
camel_3d Re: a ty w Polsce to słyszałeś?? 14.08.10, 10:48 > ??? Dlaczego? brzmi to jak Marten..lub martę Odpowiedz Link Zgłoś
kaeira Re: a ty w Polsce to słyszałeś?? 14.08.10, 16:33 camel_3d napisał: > brzmi to jak Marten..lub martę No wiem - ale co w tym śmiesznego? Bo że śmiesznie brzmi dla Polaka np. nazwisko "Dupont" (wymawiane coś jak "dupĄ") to rozumiem. Odpowiedz Link Zgłoś
kamelia04.08.2007 Re: a ty w Polsce to słyszałeś?? 14.08.10, 23:09 kaeira napisała: > camel_3d napisał: > > brzmi to jak Marten..lub martę > > > No wiem - ale co w tym śmiesznego? > Bo że śmiesznie brzmi dla Polaka np. nazwisko "Dupont" (wymawiane coś jak > "dupĄ") to rozumiem. nie "dupą" (bo pisałoby sie wówczas Doupont), tylko düpą, a to juz kojarzy sie bardziej z dipem, niz z (__.__). Zreszta niektórym, to sie wszystko kojarzy.... Odpowiedz Link Zgłoś
kamelia04.08.2007 Re: a ty w Polsce to słyszałeś?? 14.08.10, 23:21 kaeira napisała: > kamelia04.08.2007 napisała: > > żebys wiedział jak wymiawiaja Francuzi "Martin" - za każdym razem śmiac m > i sie > chce). > > ??? Dlaczego? a dlatego, że brzmi to jak "Marta", czyli imie żenskie. Polaków ucza tę koncówke -in/-un wymawiać "ę", bo jest to traktowane jako najmniejszy bład, albo najblizej prawidłowego, zreszta we FR człowiek wypowiadajacy "martin" jako "martę", czy słowo "un" jak "ę" albo international jako "ęternasjonal" zostanie doskonale i bez problemów zrozumiany (przerabiam to osobiście wiele razy w parktyce). Tak na prawde Francuzi wymawiaja to jako "a" powiedziane przez nos, stąd jest "Marta", Alain jest "Ala" (dla Polaków Alę), Verdun jest "verda" (polacy mówia verdę), Julien "żülia" (jülię,) itp Pewnie o tym wiedziałas, ale skoro pytałas co mnie smieszy, to ci odpowiadam Odpowiedz Link Zgłoś
kaeira Re: a ty w Polsce to słyszałeś?? 15.08.10, 13:25 kamelia04.08.2007 napisała: > bardziej z dipem, niz z (__.__). > Zreszta niektórym, to sie wszystko kojarzy.... Masz rację. I co do Dipą tez, oczywiście. > Tak na prawde Francuzi wymawiaja to jako "a" powiedziane przez nos, stąd > jest "Marta" [...] > Pewnie o tym wiedziałas, ale skoro pytałas co mnie smieszy, to ci odpowiadam Tak dokładnie to nie wiedziałam, bo ja anglojęzyczna jestem, a francuskiego znam tyci-tyci. Ale posłuchałam sobie wymowy na tej stronie z wymowami: www.forvo.com/search-fr/martin/ i dalej dla mojego niewprawnego ucha brzmi to dość podobnie do Ę , i nijak nie śmieszy. Odpowiedz Link Zgłoś
camel_3d Re: a ty w Polsce to słyszałeś?? 15.08.10, 22:53 kurcze a moj sasiad obok z biurka wlasnei raczej marten wymawia..a nei matra... a jest francuzem.... Odpowiedz Link Zgłoś
malazabka.de Re: a ty w Polsce to słyszałeś?? 14.08.10, 20:53 kamelia04.08.2007 napisała: > camel_3d napisał: > > > Martin > > > > no właśnie, czyli na tego Marcina bedą wołac tak samo - Martin (żebys wiedział > jak wymiawiaja Francuzi "Martin" - za każdym razem śmiac mi sie chce). Pewnie > będą na niego mówić martin jason. to zalezy, bo jak zameldowali go w urzedzie jako marcin, to nie moga zniemczyc mu imienia i wolac martin (mowie o np.szkole,a nie rodzicach)-jak w papierach jest marcin to mowia marcin i koniec, mozliwe dlatego dali mu jeszcze jason (w niemczech mozna miec nawet piec imion i wybrac sobie jedno, ktorym sie bedzie nazywac dziecko- nie musi to byc pierwsze-wiem cos o tym, bo mam niemieckie obywatelstwo i uzywam drugiego imienia, bo pierwsze jest dla niemcow zbyt skomplikowane) Odpowiedz Link Zgłoś
camel_3d Re: a ty w Polsce to słyszałeś?? 15.08.10, 22:54 moga ni emoga...zalezy czy bedzie poprawial czy nie... Odpowiedz Link Zgłoś
camel_3d a.. 13.08.10, 10:05 no mni enie chodzi o marcina.. tylko wlasnie o te zbitke..marcina i dzejsona..(jason?).... ok moze tata anglik i dal dzeicku imie po dziadku.. no roznei moze byc... Odpowiedz Link Zgłoś
kamelia04.08.2007 Re: a.. 13.08.10, 10:20 a może tata Niemiec, w Niemczech tez coraz czesciej daja imiona angielskie/amerykańskie, we Francji, gdzie jest takie uwielbienie jezyka francuskiego, ze wszystkie inne maja w pogardzie i sie ich nie uczą, tez słysze czasem na mojej prowincji jakaś przysłowiowa Dżenifer. Oczywiscie zbitka jest groteskowa, bo mozna było dać np. Adam Robert czy Adam Daniel (Adam-Robert, Adam-Daniel) i by nie było efektu jeżdzenia paznokiem po szkle. Odpowiedz Link Zgłoś
kepucha Re: a ty w Polsce to słyszałeś?? 13.08.10, 22:52 kamelia04.08.2007 napisała: W PL nie nadaje sie imion dwuczłowowyc > h (pisanych z łacznikiem), tylko daje sie pierwsze i drugie imię, ale wtedy teg > o drugiego imienia nikt nie wymawia. O hola, hola , hehe, ja na studiach miałam koleżankę, która zawsze, ZAWSZE, przedstawiała się jako Agata Helena... Ta, ubaw był . Odpowiedz Link Zgłoś
kamelia04.08.2007 Re: a ty w Polsce to słyszałeś?? 14.08.10, 23:22 kepucha napisała: ZAWSZE, > przedstawiała się jako Agata Helena... > Ta, ubaw był . > coś w stylu Jan Maria Rokita Odpowiedz Link Zgłoś
easy_martolina84 Re: Marcin Dzejson :)))))) 13.08.10, 10:04 Moze to był Marcin J son - Marcin J. syn Moze jest tez Marcin Dzejdad- Marcin J ojciec i Marcin Dzejbrother- Marcin J brat Odpowiedz Link Zgłoś
najma78 Re: Marcin Dzejson :)))))) 13.08.10, 13:24 I co camel???????????? Krzywdy emocjonalnej doznales, szoku jakiegos? Jestes irytujacym facetem, bo facetem jestes prawda? Co cie obchodzi jak kto ma na imie? Zlituj sie chlopie i zajmij sie bardziej tworczymi zajeciami, zyj i daj zyc innym Odpowiedz Link Zgłoś
camel_3d Re: Marcin Dzejson :)))))) 13.08.10, 14:27 hmm...a co twoj syn ma na imie Dzejson??? Odpowiedz Link Zgłoś
easy_martolina84 Re: Marcin Dzejson :)))))) 13.08.10, 14:33 najma78 napisała: > I co camel???????????? Krzywdy emocjonalnej doznales, szoku jakiegos? Aaaa to tu sie wątki zakłada jak sie "krzywdy emocjonalnej" doznaje. To nie wiedzialam,dzieki za uświadomienie > Jestes irytujacym facetem, eeee tam..spoko gośc Odpowiedz Link Zgłoś
najma78 Re: Marcin Dzejson :)))))) 13.08.10, 16:01 Spoko gosc? Jak dla mnie duze zadatki ma na typowa c...e. Do camela, moj syn nie ma na imie Dzejson, ani Jordan/Dzordan, ale tez mnie uszy nie bola i japy ze zdziwienia nie otwieram, ani watkow na forach w stylu ''patrzta ludzie jakie dziwy'' nie zakladam jak slysze wokol najdziwniejsze imiona, no ale coz jak ktos posiada malomiasteczkowa mentalnosc to nadziwic sie nie moze i bedzie gdakal jak kura wciaz o tym samym. Odpowiedz Link Zgłoś
easy_martolina84 Re: Marcin Dzejson :)))))) 13.08.10, 16:04 A może by tak czasami bardziej z przymróżeniem oka na to forum spojrzec...hemm..??? Odpowiedz Link Zgłoś
mmala6 Re: Marcin Dzejson :)))))) 13.08.10, 16:10 e tam Dżejson. Mój syn kazał na siebie 'Buzz Astral' i na normalne imię nie reagował. Więc jak go wołałam to było 'Buzz Astral, chodź do mnie!' i wtedy 'leciał' jak to Buzz Odpowiedz Link Zgłoś
metodiw Re: Marcin Dzejson :)))))) 13.08.10, 16:51 easy_martolina84 napisała: > A może by tak czasami bardziej z przymróżeniem oka ... A mrugam, mrugam... Odpowiedz Link Zgłoś
camel_3d Re: Marcin Dzejson :)))))) 13.08.10, 23:06 nejma..jezu...ale ty wszytsko do serca bierzesz.. jakies kompleksy masz czy co? czy cie draznie, ze facet "nabija" sie z kobiety? solidarnosc jajnikow? ))) Odpowiedz Link Zgłoś
szyszunia86 Re: Marcin Dzejson :)))))) 13.08.10, 21:44 a wlasnie przed chwila czytalam gdzies tutaj watek o tym, ze dzieci smieja sie z rzadkich imion, bo ich rodzice tak robia... witki mi opadły Odpowiedz Link Zgłoś
najma78 Re: Marcin Dzejson :)))))) 14.08.10, 12:41 Camel a po co zakladasz tego rodzaju watki? Chcesz byc pomocny - jestes, bo radzisz tak jak kazdy z nas raz lepiej raz gorzej ale to ma sens, chcesz byc zabawny - to napisz cos smiesznego albo udziel sie w watku o tatusiowych gafach, lub jak to 3-latki 60 lat temu pasaly gesi (plakalam ze smiechu) itp. a nie walkuj wiecznie tematu imion, bo choc nie znamy tej osoby to jednak mozna urazic wiele innych forumowiczow takimi komentarzami, ocenianiem i brakiem tolerancji dla wyborow innych, jak dla mnie to malo smieszne, raczej prostackie. Dla przykladu, znam pare, ktora ma syna Brajana i sa wyksztalconymi, kulturalnymi, dobrze wychowanymi osobami, maja jeszcze starsza corke z tzw. normalnym imieniem i w zyciu nie pomyslalabym niczego glupiego na ich temat, bo syn ma na imie Brajan - ich gust, ich wybor, o tym sie nie dyskutuje. Dzieci beda sie smiac gdy rodzice dadza im taki przyklad, wiecej tolerancji dla innosci, mniej jadu i nasmiewania sie z innych, wszystkim wyjdzie na dobre. Ps. Moje dzieci nie maja na imie Vanesa, Dzesika, Kevin ani Jordan, choc nie maja tez na imie Julka, Ania, Jakub czy Kacper, ale podejrzewam, ze i tak bylabym niezle skrytykowana. Odpowiedz Link Zgłoś
matysiaczek.0 Re: Marcin Dzejson :)))))) 14.08.10, 14:02 a jak dwa waciki dziennie o przegrzewaniu to nikomu nie przeszkadza a jak Camel daje pośmiać się z idiotycznej zbitki to włazicie na niego.... to wy jesteście żałosne krytykantki tego waciku a nie jego autor Odpowiedz Link Zgłoś
joshima Re: Marcin Dzejson :)))))) 14.08.10, 15:48 matysiaczek.0 napisała: > a jak dwa waciki dziennie o przegrzewaniu to nikomu nie przeszkadza a jak Camel > daje pośmiać się z idiotycznej zbitki to włazicie na niego... Przegrzewanie jest szkodliwe. Głupie imię znacznie mniej, albo wcale Odpowiedz Link Zgłoś
mmala6 Re: Marcin Dzejson :)))))) 14.08.10, 16:44 obawiam się jednak, że 'głupie imię' może być dla dziecka bardziej szkodliwe niż przegrzewanie. Katar się wyleczy i się o nim zapomina a konsekwencje bycia obiektem kpin, żartów i przezwisk ciągną się za dzieckiem długo dłużej niż przeziębienie. Niestety nie wszyscy rodzice razem z 'głupim' imieniem uczą dziecko pewności siebie i wszczepiają poczucie własnej wartości. Oczywiście, że nie zawsze i wszędzie ale jednak dość często nawet w tym wątku pojawiają się głosy, że dziewczyny jako dzieci bardzo cierpiały z powodu swojego imienia. Myślę, że ten wątek może się przydać równie dobrze jak kolejny wątek o przegrzewaniu i mamy nie będą leczyć własnych kompleksów nadając dzieciom imiona z kosmosu. Odpowiedz Link Zgłoś
easy_martolina84 Re: Marcin Dzejson :)))))) 15.08.10, 20:55 popieram matysiaczek!Wrzućcie na luz troche. Odpowiedz Link Zgłoś