Gość: bluemoon IP: *.gemini.net.pl 05.09.10, 20:08 Proszę o pomoc w wyborze imienia dla córki. Mamy z M kilka typów, które Wam przedstawię w kolejności alfabetycznej. Wszelkie sugestie mile widziane 1. Julita 2. Kalina 3. Marysia 4. Sabina 5. Sonia Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Gość Re: imię dla córki IP: *.238.67.181.ip.abpl.pl 05.09.10, 21:15 Ja z powyższych wybrałabym Kalinę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: taka_jedna Re: imię dla córki IP: *.adsl.inetia.pl 05.09.10, 21:22 Najbardziej podobają mi się Kalina i Marysia. A może Marianna? Marcjanna, Marcelina (Marcysia ) Lilia? Róża? Helena? Aniela? Cecylia? Honorata (Hosia, Honosia...)? Rozalia, Adela? Może Idalia - Idalka? ;D Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: imię dla córki 05.09.10, 22:03 = Julita - nie lubię; traktuję ją jak udziwnioną wersję Julii = Kalina - kiedyś bardzo lubiłam; teraz trochę mniej od kiedy dowiedziałam się, że jest zdrobnieniem od Akwiliny = Marysia - jako Maria ? podoba mi się, ale niestety jest popularna. W związku z tym, zdecydowałabym się na Mariannę, którą możecie nazywać Marysią. = Sabina - podoba mi się = Sonia - zdecydowanie nie Wybrałabym Sabinę, albo Mariannę (ew. Marię). Może spodobają się Wam : Kornelia Zoja Laura Łucja Marcelina Aurelia Olga Dagna Malwina Odpowiedz Link Zgłoś
nadia3008 Re: imię dla córki 05.09.10, 22:11 Z Twoich typów najbardziej podoba mi sie Julita i Sonia. Odpowiedz Link Zgłoś
wyczyny Re: imię dla córki 05.09.10, 22:18 Julita zbyt podobna do mega popularnej Julki Sonia to podobno obcojezyczne zdrobnienie Zofii i w ogole sporo psow tak sie wabi...niestety Sabina z pewnoscia rzadko nadawane i do brzydkich nie nalezy Maria ladnie, choc podobno popularne Kalina- od jakiegos czasu moje ulubione, rzadko nadawane i nietuzinkowe, dlatego jestem za Kaliną! na drugim miejscu: Sabina na trzecim: Maria Odpowiedz Link Zgłoś
ladetre Re: imię dla córki 05.09.10, 22:22 Z Twoich propozycji: - Julita - ok, ale bez rewelacji. Julii też bym nie wybrała, bo bardzo popularna, ale już Julianna bardzo mi się podoba (choć pewnie i tak będzie Julką) - Kalina - nie podoba mi się zupełnie - Marysia - b. ładne, zarówno jako Maria jak i Marianna - wybrałabym Mariannę ze względu na popularność - Sabina - nie podoba mi się, być może przez złe skojarzenia z dzieciństwa - Sonia - najbardziej mi się nie podoba z Twoich propozycji Z podanych wybrałabym Marysię. A co powiecie na Matyldę, Łucję, Lilianę, Helenę, Klarę, Jagodę? Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: imię dla córki 05.09.10, 23:24 Z tych pięciu najbardziej podoba mi się Marysia, potem Sabina. Zupełnie nie podobają mi się Kalina i Julita. Sonię odrzucam, bo to dla mnie zdrobnienie. Odpowiedz Link Zgłoś
lukier-on-line Re: imię dla córki 05.09.10, 23:33 Mamy zupełnie inny gust. Julita, Sabina i Sonia - moje wielkie NIE. Maria i Kalina - tak, chociaż jakoś specjalnie mi się nie podobają. Sama pewnie prędzej nadałabym imię Kalina. Jeśli jednak czekasz na sugestie to zaproponuję imię, za którym szaleję, czyli Mariannę. Odpowiedz Link Zgłoś
ilianna Re: imię dla córki 06.09.10, 00:20 W kolejności: 1. Sabina - piękne, rzadko nadawane imię, zdecydowanie na tak 2. Kalina - nie do każdego nazwiska pasuje, ale to jedno z moich ulubionych imion 3. Julita - ok, acz bez rewelacji 4. Maria - popularna 5. Sonia - to Zofia Odpowiedz Link Zgłoś
magducha78 Re: imię dla córki 06.09.10, 07:00 Kalina albo Maria a najlepiej Marianna Odpowiedz Link Zgłoś
quasi.modo Re: imię dla córki 06.09.10, 08:48 Gość portalu: bluemoon napisał(a): 1. Julita - Nie, dla mnie rozmemłana, udziwniona wersja megapopularnej Julii. 2. Kalina - Bardzo fajnie. Z twoich typów zdecydowanie najlepsza. 3. Marysia - W porządku, ale ja wolałabym coś odrobinę bardziej oryginalnego. 4. Sabina - Mi się jakoś średnio to imię podoba, ale przynajmniej jest dosyć nietuzinkowe. 5. Sonia - Nie, to nic innego jak rodzima Zofia a przy tym brzmi trochę jak imię dla psa. O siebie zaproponuję następujące: Bogna Justyna Leonia Łucja Jaśmina Ksenia Odpowiedz Link Zgłoś
nadika84 Re: imię dla córki 06.09.10, 08:56 najlepsz wg. mnie jest Kalina Julita taka jakaś bez wyrazu Maria - moze być Sabina - tak niezbyt ładnie Sonia - za duzo znam psów o tym imieniu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bluemoon Re: imię dla córki IP: *.gemini.net.pl 06.09.10, 10:57 Dziękuje Wam bardzo za opinie. Julitę wymyśliłam jako alternatywę dla Julki, bo M właśnie Julia się podoba. Będziemy wybierać między: Kaliną, Marią i Sabiną. Odpowiedz Link Zgłoś
uwierz_mirando Re: imię dla córki 06.09.10, 11:16 1. Julita - mam ciocię o tym imieniu, więc kojarzy mi się pozytywnie 2. Kalina - bardzo mi się podoba 3. Marysia - zbyt popularna jak dla mnie 4. Sabina - zupełnie mi się nie podoba 5. Sonia - jak wyżej Odpowiedz Link Zgłoś
paula.anna Re: imię dla córki 06.09.10, 12:55 julita- zdecydowanie nie podoba mi się Kalina- bez zachwytu Marysia- ok, ale zbyt popularna, może Marianna zamiast Marii? sabina- nie bardzo Sonia- nie podoba mi się, na dodatek znam więcej psów o tym imieniu niż kobiet, więc mi się "psio" kojarzy... a może łucja, kornelia, klara, liliana, melania? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: niki Re: imię dla córki IP: *.dip.t-dialin.net 06.09.10, 13:33 wybralabym Kaline W Marii jakos brakuje mi tej formy przejsciowej - Marysia to zdrobnienie idealne dla malej dziewczynki. Pani Maria - brzmi ladnie i dostojnie. Ale taka 16-letnia dziewczyna moze miec juz problem z przedstawianiem sie rowiesnikom. Przynajmniej dla mnie bylby to problem. Kalina jest pod tym wzgledem imieniem perfekcyjnym. Sabina zreszta tez. Odpowiedz Link Zgłoś
edytka2001 Re: imię dla córki 06.09.10, 13:47 Sabina lub Marysia Julita, Sonia i Kalina odpadają Odpowiedz Link Zgłoś
luska.s Re: imię dla córki 06.09.10, 14:22 Wybrałabym Sabinę, ładne imię, a ostatnio rzadko nadawane. Na drugim miejscu Kalina. Marysia jakoś mnie nie przekonuje Zamiast Julity proponuję Judytę. Odpowiedz Link Zgłoś
soojka Re: imię dla córki 06.09.10, 16:18 Kalina i Marysia podobają mi się najbardziej Odpowiedz Link Zgłoś
lus.sia Re: imię dla córki 06.09.10, 21:36 Wyieram Sonię Kalinę Marysię,,,, w takiej kolejnosci Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bluemoon Re: imię dla córki IP: *.gemini.net.pl 06.09.10, 22:24 Dzięki. Będziemy myśleć. Faktem jest, że Maria to popularne imię, ale nam się podoba, bo jest uniwersalne. Bardzo, ale to bardzo podoba mi się Sabina. Może w całym swoim 30- letnim życiu spotkałam 4 Sabiny, dorosłe kobiety. Dziadkowie i pradziadkowie są tym imieniem zachwyceni. Kalina natomiast ma swój urok, a zdrobnienie Kalinka jest śliczne. Tylko wiem, że wkurzać mnie będą uwagi, że to ruskie imię. Niestety takie mamy społeczeństwo zaściankowe. Chociaż w przypadku Sabiny też mogą być ludzie zdziwieni, że to takie stare imię ). Odpowiedz Link Zgłoś
adamantia Re: imię dla córki 07.09.10, 10:09 gość portalu: bluemoon napisał(a): > Kalina natomiast ma swój urok, a zdrobnienie Kalinka jest śliczne. Tylko wiem, > że wkurzać mnie będą uwagi, że to ruskie imię. Ale przecież to wcale nie jest "ruskie" czy nawet wschodnie imię. Czy chodzi ci może o piosenkę? W każdym razem jest śliczna, ale może się kojarzyć "nowomodnie", no i może faktycznie z trendem imion "wschodnich" (Nina, Lena, Nadia, Igor itd) A może równie ładna, a nieco "klasyczniejsza" Alina? Maria to jedno z kilku najpopularniejszych imion na świecie. Więc ja bym go na pewno nie wybrała. Sabina mi się nie podoba, ale doceniam. Znałam tylko jedną Sabinę, urodzoną koło 1920, z tzw. Dla porównania popularności: w 2009 roku w Warszawie nadano: Maria 470 razy, 9 miejsce Kalina 86 razy, 48 miejsce a w 2008 w Warszawie (za 2009 brak danych) Sabina 9 razy, 370 miejsce. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bluemoon Re: imię dla córki IP: *.gemini.net.pl 10.09.10, 12:06 adamantia napisała: > gość portalu: bluemoon napisał(a): > > > Kalina natomiast ma swój urok, a zdrobnienie Kalinka jest śliczne. Tylko > wiem, > > że wkurzać mnie będą uwagi, że to ruskie imię. > > Ale przecież to wcale nie jest "ruskie" czy nawet wschodnie imię. Czy chodzi ci > może o piosenkę? Pisząc to miałam na myśli odbiór społeczny Ktoś jeszcze w wątku zaproponował Oktawię. Co myślicie o tym imieniu, bo od wczoraj Oktawia chodzi nam po głowie. Jak zdrabniać to imię- Oktawka, Okatwiusia? Przypomniało mi się, że Terenia z "Nocy i dni" miała córki Oktawię i Sabinę. Odpowiedz Link Zgłoś
wyczyny Re: imię dla córki 10.09.10, 14:31 no jesli chodzi o moj odbior Oktawii to jest fatalny - szczegolnie w meskiej wersji Oktawian=pawian tak jakos brzmieniowo mi sie kojarzy z ta sympatyczna w koncu malpa , ze jako imie dla pociechy odpada ....ale to tylko moje skojarzenie Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: imię dla córki 11.09.10, 18:11 wyczyny napisała: > no jesli chodzi o moj odbior Oktawii to jest fatalny - szczegolnie w meskiej we > rsji Oktawian Męska wersja Oktawii to Oktawiusz. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: imię dla córki 10.09.10, 17:06 Mnie się Oktawia podoba. Zdarbniałabym do Okci, Okti, Okty, Tawki, Tawii, Oktawki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: taka_jedna Re: imię dla córki IP: *.adsl.inetia.pl 11.09.10, 16:15 Oktawię można zdrabniać do Oktanki (wg mnie bardzo ładnie ), Tanki... Odpowiedz Link Zgłoś
quasi.modo Re: imię dla córki 07.09.10, 10:46 Ja tam nie odbieram Sabiny jako stare imię. Już prędzej jako stosunkowo młody efekt inspiracji zachodnimi sąsiadami (chociaż nie należy bynajmniej do nurtu kewinizmu). Ale to pewnie dlatego, że wszystkie znane mi Sabiny są między dwudziestką a trzydziestką. A ponieważ znam ich kilka, to nigdy też nie jawiło mi się jako kosmicznie oryginalne. Choć patrząc na dane liczbowe, dochodzę do wniosku, że mam w tym względzie wypaczony osąd. Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: imię dla córki 07.09.10, 21:44 Gość portalu: bluemoon napisał(a): > Bardzo, ale to bardzo podoba mi się Sabina. Może w całym swoim 30- letnim życiu > spotkałam 4 Sabiny, dorosłe kobiety. Dziadkowie i pradziadkowie są tym imienie > m zachwyceni. Na Twoim miejscu nie zastanawiałabym się ani chwili Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: imię dla córki 08.09.10, 19:49 Gość portalu: bluemoon napisał(a): > Dzięki. Będziemy myśleć. Faktem jest, że Maria to popularne imię, ale nam się p > odoba, bo jest uniwersalne. > Bardzo, ale to bardzo podoba mi się Sabina. Może w całym swoim 30- letnim życiu > spotkałam 4 Sabiny, dorosłe kobiety. Dziadkowie i pradziadkowie są tym imienie > m zachwyceni. Zdecydowanie popieram Sabinę. Nie wybrałabym żadnego z pozostałych imion. Jako alternatywę dla Julii mogę jeszcze zaproponować Juliannę albo Julisławę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: megi79 Re: imię dla córki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.09.10, 10:56 Kalina,ew.Julita Odpowiedz Link Zgłoś
alicja-ala-alicja Re: imię dla córki 08.09.10, 00:07 Kalina- eleganckie, delikatne i melodyjne, niezbyt popularne. ewentualnie Maria- Marysia, czysta klasyka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mons Re: imię dla córki IP: 124.148.207.* 08.09.10, 08:15 A moze z innej beczki, na przyklad Roksana czy Oktawia? Odpowiedz Link Zgłoś
aneladgam Re: imię dla córki 08.09.10, 13:16 jeśli wszystkie tak samo pasują do nazwiska, to głosuję za Marią, w następnej kolejności byłaby Sabina zdecydowanie odrzuciłabym Julitę i Sonię Odpowiedz Link Zgłoś
uwierz_mirando Re: imię dla córki 10.09.10, 22:14 Pytałaś o Oktawię. Mnie to imię bardzo się podoba Nie zdrabniałabym, ew. może Oktawcia? Odpowiedz Link Zgłoś
makuffka Re: imię dla córki 11.09.10, 15:34 Dla mnie z Twoich typów Sabina i Kalina. Chyba w tej kolejności, bo małych Kalinek trochę znam (dwie), a małej Sabinki żadnej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: donka Re: imię dla córki IP: *.mmj.pl 11.09.10, 16:35 Kalina, Maria ewentualnie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bati Re: imię dla córki IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.09.10, 09:54 Julita - b.ładnie, choc przypomina nieco zbyt popularną Julkę Kalina- jeszcze ładniej Maryśka- nie ładnie. dobre imię jako drugie. Sabina- ładnie Sonia- kojarzy mi się z Sunią, oraz dziewczynami z agencji Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bluemoon Re: imię dla córki IP: *.gemini.net.pl 16.09.10, 19:41 Wybierać będziemy między Kaliną a Sabiną. Odpowiedz Link Zgłoś