an_o 17.09.10, 00:15 Przegladajac ksiege 55 tysiecy imion natknelam sie na imie Kajusz. Spodobalo mi sie ze wzgledu na wymowe, mozliwosc zdrobnien (Kaj, Kajo) i znaczenie 'cieszacy rodzicow'. A kolezanka z 'placu zabaw' ma na imie Aurea (znaczy: zloto). Mieszkamy w Meksyku i pierwszy raz sie spotkalam z takim imieniem zenskim w natloku Fernand, Marii i Valerii. Zdrabniaja je do Auri - orginalne. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
wyczyny Re: Kajusz i Aurea 17.09.10, 08:15 jesli chodzi o Kajusza to ze wzgledu na zdrobnienia jest do zaakceptowania-zreszta pelna forma raczej dostojna niz zbytnio wydumana (oczywiscie pisze o Kajuszu w rzeczywistosci polskiej) Aurea u nas raczej bylaby postrzegana jako udziwnienie, wariacja od Aurelii - chociaz faktycznie istnieje takie imie ( za Wikipedia): Aurea – imię żeńskie pochodzenia łacińskiego, oznaczające "ukoronowana, uwieńczona". Wśród patronek - św. Aurea, męczennica (zm. w 856 roku). Aurea imieniny obchodzi 19 lipca i 4 października. Męski odpowiednik: Aureusz ...a i wedlug Wikipedii wlasnie to Aurelia oznacza "złocisty" - a Aurea, jak widac wyzej "ukoronowana, uwienczona" co do Kajusza to napisano, ze powstalo z blednego odczytania Gajusza (ale bylo to jeszcze p.n.e. , a poniewaz Gajusz oznaczal "cieszacego rodzicow" to znaczenie przeszlo na Kajusza - a taka spolszczona wersja Gajusza to Gaudenty Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Kajusz i Aurea 19.09.10, 01:59 Gaudenty to jednak trochę co innego. Aurea bardzo mi się podoba. Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: Kajusz i Aurea 17.09.10, 14:40 Kajusz mi się nie podoba, jak większość imion zakończonych na "-usz". Chyba lepszy byłby Kasjusz. Aurea u nas faktycznie mogłaby brzmieć dziwnie. Zresztą Aurora czy Aurelia bardziej mi się podobają. Generalnie jednak to całkiem fajne, urocze imię. Zdrobnienie Auri bardzo lubię Odpowiedz Link Zgłoś
kleo881 Re: Kajusz i Aurea 22.09.10, 14:51 Kajusz - super. rownie bardzo podoba mi sie Kasjan. Aurea - niestety nie Odpowiedz Link Zgłoś
domi_33 Re: Kajusz i Aurea 23.09.10, 22:23 a Kajusz to zdaje się w tej sadze 'zmierzch' był? jeden z przywódców Volturich. ciekawe czy będzie jakaś moda? mi się zawsze podobało bardzo imię Kaj to i Kajusz dla mnie ładny. to żeńskie nie bardzo. z areną, aureoloą i kilkoma innymi rzeczami mi się kojarzy. Odpowiedz Link Zgłoś