24.05.12, 17:59
dostałam z wymiany jakiś czas temu, niedawno, no i odkąd go mam zauważam, że jest wszędzie... Nie taki sam, bo ten mój jest aurea, ale karmnik, w mordę jeża. Tylko w lodówce go nie ma. Czy on sobie może tak po prostu rosnąć jako chwast? Tak wziąć się znikąd?
Obserwuj wątek
    • horpyna4 Re: karmnik 24.05.12, 18:09
      Może ta złocistość nie powtarza z nasion?

Jako chwast też może być. Mógł bywać i wcześniej, tylko mogłaś go nie zauważać - taki mały i niepozorny. Ale jak już został przedstawiony z imienia, to go poznajesz.
      • lellapolella Re: karmnik 24.05.12, 18:42
        dzięki, Horpyno.
        ten złocisty jeszcze nie miał prawa się posiać a na pewno nie aż tak...
        Mógł bywać i wcześniej, tylko mogłaś go nie zauważać
        > - taki mały i niepozorny. Ale jak już został przedstawiony z imienia, to go poz
        > najesz.

no właśnie, chyba tak musi być, chciałam wiedzieć, czy to możliwe. Jestem jak ten gość, który się dowiedział, że mówi prozą- pod wrażeniem;)
        • horpyna4 Re: karmnik 24.05.12, 20:06
          To pozwól, że zacytuję fragment "Roku Ogrodnika", bo na tym forum jest to całkowicie na miejscu:

"...ogrodnik ma nieco bzika na punkcie imion; kwiat bez imienia jest, jakby to po platońsku wyrazić, kwiatem bez idei metafizycznej, krótko mówiąc nie istnieje w sposób pełnowartościowy. Kwiat bezimienny jest chwastem; kwiat z nazwą łacińską zyskuje jakby ostrogi fachowości. Jeśli wyrosnie wam na zagonku pokrzywa, przyczepicie do niej etykietkę z napisem "Urtica dioica" i zaczniecie ją szanować, co więcej - ziemię pod nią spulchnicie i zaprawicie chilijskim nawozem."
          • yoma Re: karmnik 24.05.12, 20:49
            O, tak :)
            • newill6 Re: karmnik 24.05.12, 23:40
              ..mojego mam od wielu lat,rosnie tylko tam gdzie go przesadzałem-,
          • lampka_witoszowska Re: karmnik 25.05.12, 09:16
            to ja mam miętę kutnerowatą Mentha xxx (czy jak jej na drugie) i rośnie w poziomkach, gdzie zaplanowano ogródek ziołowy 1, rośnie tez w ogódku ziołowym własciwym razem z Lolium perenne, rośnie tez w malinach, jeżynach, u sąsiada, pod kompostownikiem i przeflancowałam ją z powodzeniem zamiast tataraku do jednej z donic na tarasie razem z Origanum vulgare i Melissą officinalis

jak to brzmi! a to wszystko sobie po prostu rosło, no, poza sianym rok temu oregano

brakuje mi do szczęścia takich tabliczek :) i sobie podpiszę po łacinie :D
            głównie na moją Lolium perenne przyczepię, jak nei będę miała czasu na koszenie ;)
            • yoma Re: karmnik 25.05.12, 11:26
              Tabliczki są w łobi, a takie ladniejsze były dwa lata temu w lerła, ale nie ma

app mięty: mięta meksykańska? co zacz? miał to kto?
              • lellapolella Re: karmnik 25.05.12, 14:37
                mięta meksykańska?
                czyli agastache. Nie używam ale mam w celach ozdobnych, ładna i kłopotliwa tylko pod tym względem, że się sieje jak wściekła. Ma to swoje dobre strony, bo chyba krótkowieczna jest. Mam z fioletowymi i białymi kłosami, jest też aurea i ona ponoć bardziej kapryśna ale nie testowałam i chyba nie będę.
                • lellapolella Re: karmnik 25.05.12, 14:54
                  tylko takie zdjęcie znalazłam: fioletowa agastache za różą
                  https://img88.imageshack.us/img88/9811/img6354vu.jpg
                  • yoma Re: karmnik 25.05.12, 14:58
                    No to ładne. Dzięki. Bo widziałam ostatnio w sklepie i miałam kupić i nie kupiłam.
    • yoma Re: karmnik 25.05.12, 11:44
      Mam tę aureę i patrzę, a ona dzisiaj zakwitła. Ale super :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka