Dodaj do ulubionych

imię dla mojego synka

IP: *.lubin.dialog.net.pl 01.11.10, 18:37
Julian Aleksander - jak Wam się podoba?
Obserwuj wątek
    • olianka Re: imię dla mojego synka 01.11.10, 18:39
      Wolę Juliusza, ale zestaw brzmi sympatycznie.
    • najma78 Re: imię dla mojego synka 01.11.10, 19:02
      Skro pytasz:nie jestem fanka imienia Juliusz w polskim brzmieniu, ani Julii, gdyz one nie maja dzwieku, brzmienia. Aleksander bardzo mi sie podoba, jest ponadczasowe.
    • aedo Re: imię dla mojego synka 01.11.10, 19:05
      Wg mnie bardzo ładnie.
      • Gość: ja Re: imię dla mojego synka IP: *.4-2.cable.virginmedia.com 01.11.10, 19:16
        Julian troche dla mnie z mdle jak na imie meskie a Aleksander podoba mi sie.
        • Gość: Ana Re: imię dla mojego synka IP: *.chello.pl 01.11.10, 19:29
          ładnie smile
    • Gość: Marcin imię dla mojego synka IP: *.lubin.dialog.net.pl 01.11.10, 20:10
      dodam, że Julian to bardzo ważne imię (po dziadku) i na 100% zostaje - nierozstrzygnięta jest jeszcze tylko kwestia kolejności - wiem, że z zasady imię po przodkach nadawane jest jako drugie, ale to już mi tak nie pasuje: Aleksander Julian (?)

Julian Aleskander K.........k / Aleksander Julian K.........k

wolałbym też uniknąć zdrobnienia 'Olek' - jeśli już, to 'Alek', ale to raczej zdrobnienie od imienia Aleksy
    • abiela Re: imię dla mojego synka 01.11.10, 20:17
      Mimo że nie przepadam za Aleksandrem, brzmi dobrze.
      • uwierz_mirando Re: imię dla mojego synka 01.11.10, 20:31
        Alek może być przecież także zdrobnieniem Aleksandra. Na swoje dziecko możesz wołać jak chcesz wink Osobiście imienia Julian nie lubię, jest dla mnie za miękkie i delikatne jak dla faceta.
        • Gość: Marcin imię dla mojego synka IP: *.lubin.dialog.net.pl 01.11.10, 20:35
          ja mogę mówić 'Alek', ale naucz tego wszystkich innych - zwyczajowo Aleksander to dla większości jednak 'Olek'...
          • magducha78 Re: imię dla mojego synka 01.11.10, 20:36
            fajnie
        • Gość: Marcin imię dla mojego synka IP: *.lubin.dialog.net.pl 01.11.10, 20:39
          "Imię Julian wywodzi się od rzymskiego rodu Juliuszy, po łacinie *gens Julia*. Jednym z nich był największy wódz i zdobywca w dziejach Rzymu, Juliusz Cezar. Juliusze wywodzili swój ród od herosa Julusa, jednego z mitycznych założycieli Wiecznego Miasta. Ów Julus był synem Wenus, bogini miłości." (www.imiona.dla-dzieci.org)

geneza imienia nie jest chyba raczej niemęska wink
          • wyczyny Re: imię dla mojego synka 01.11.10, 21:38
            jesli te imiona juz postanowione to zdecydowanie: Julian Aleksander smile
            chyba, ze zamienilbys Aleksander na Aleksy - wtedy ciekawie by brzmialo Aleksy Julian wink
    • luska.s Re: imię dla mojego synka 01.11.10, 20:51
      ładnie wink
      i zostałabym przy tej kolejności
    • adamantia Re: imię dla mojego synka 01.11.10, 20:59
      Bardzo ładny zestaw, brzmi klasycznie i szlachetnie.
      Jednak przeszkadza mi mega-popularność Julii - to powoduje, że osobiscie bym Juliana nie nadała.
      • domi_33 Re: imię dla mojego synka 01.11.10, 21:31
        bardzo ładnie. smile
    • dalenia Re: imię dla mojego synka 01.11.10, 21:50
      W porządku.
    • Gość: niki Re: imię dla mojego synka IP: *.dip.t-dialin.net 01.11.10, 21:57
      Zestaw podoba mi sie bardzo bardzo bardzo smile Julian to jedno z moich ulubionych imion. Aleksander na drugie tez fajnie. Kolejnosci na pewno bym nie zmienila.
    • gaudencja Re: imię dla mojego synka 01.11.10, 23:52
      Aleksander średnio, ale z Julianem na pierwsze jest ok.
    • Gość: Iza Re: imię dla mojego synka IP: 62.22.46.* 02.11.10, 09:21
      Pieknie. Też nie rozumiem, skąd skojarzenie Juliana z imieniem NIEmęskim, dla mnie jak najbardziej męskie, szlachetne etc etc.
      • dasia_p Re: imię dla mojego synka 02.11.10, 10:03
        Julian Aleksander smile
        pięknie... jestem jak najbardziej za smile
        • uwierz_mirando Re: imię dla mojego synka 02.11.10, 11:48
          Oczywiście, że geneza imienia nie jest niemęska. Wyrażam tyko swoje zdanie, że brzmienie tego imienia jest dla mnie zbyt miękkie i delikatne - Julian, Julek... Mam kilka takich imion i nic na to nie poradzę wink

Co do Alka - tu wiele zależy od uporu rodziców. Jeśli ktoś powie na Twoje dziecko Olek, np. przedszkolanka, a Ty sobie tego nie życzysz, musisz zaznaczać, że na małego wołacie Alek. Do wszystkiego można ludzi przyzwyczaić. Miałam w podstawówce Aleksandra będącego Alkiem i nikt nie miał z tym kłopotu.

Pytanie, czy obchodzi Cię popularność imienia, bo Julian jest od Aleksandra mniej popularny.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.