lib 09.12.10, 13:32 Obejrzałam najnowszy odcinek "Świata według dziecka". Dostępny na www.vod.onet.pl. Występuje w nim chłopczyk o imieniu Nikol. Wiem wiem, to sie zdarza. Ludzie się nie zagłębiają. Nie kończy się na a, znaczy męskie. Zawsze tak było i będzie. Ale czy jest takich Nikolów więcej? Jestem mocno zaskoczona. Musiałam sobie puścić ten fragment jeszcze raz, bo uznałam, że mam omamy. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
nadika84 Re: Nikol, ale z zaskoczką 09.12.10, 17:37 aż z ciekawości obejrzałam. pewnie mu ta mamusia wymyśliła takie "ogrinalne" imię. pewnie chciała dziewczynkę Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: Nikol, ale z zaskoczką 09.12.10, 17:42 Ale zaraz, zaraz ... Nikol, to pewnie spolszczenie Nicole, która jest imieniem żeńskim. Chłopiec powinien mieć na imię Nikola - wtedy chyba jest poprawniej, a może się mylę. Mimo że nienawidzę stwierdzenia "takie imię to krzywda dla dziecka" to w tym wypadku, moim zdaniem tak właśnie jest ... Odpowiedz Link Zgłoś
lib Re: Nikol, ale z zaskoczką 09.12.10, 17:53 No trochę chyba krzywda, bo to tak, jakby chłopiec miał na imię Suzan na ten przykład. Babskie jak nic. Tymczasem zajrzałam na naszą klasę i znalazłam paru Nikolów. Ale jakoś nadal nie mogę w to uwierzyć. Odpowiedz Link Zgłoś
ewa9717 Re: Nikol, ale z zaskoczką 09.12.10, 19:31 Siostrzyczka będzie Barnaba. A może Kosma Odpowiedz Link Zgłoś
ilka114 Re: Nikol, ale z zaskoczką 11.12.10, 14:26 A może Bonawetura? Przecież kończy się na a. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Nikol, ale z zaskoczką 11.12.10, 14:33 ilka114 napisała: > A może Bonawetura? Przecież kończy się na a. Zawisza byłaby najlepsza. Odpowiedz Link Zgłoś
aneladgam Re: Nikol, ale z zaskoczką 09.12.10, 20:36 Nikol to takie ani męskie, ani żeńskie Odpowiedz Link Zgłoś
ikaes Re: Nikol, ale z zaskoczką 12.12.10, 12:39 A może to skrót od Nikolas, czyli Mikołaj. Ale nie wiem, nie obejrzałam filmu. Odpowiedz Link Zgłoś
ilka114 Re: Nikol, ale z zaskoczką 12.12.10, 12:49 ikaes napisała: > A może to skrót od Nikolas, czyli Mikołaj. Ale nie wiem, nie obejrzałam filmu. Raczej nie, oni tam na początku przy prezentacji rodzinki podają pełnymi, np. Aleksander (jak wczoraj). Tak więc pewnie Nikol. Odpowiedz Link Zgłoś
ikaes Re: Nikol, ale z zaskoczką 12.12.10, 17:42 No to tylko współczuć dziecku, chyba, że wdało się w rodziców. Odpowiedz Link Zgłoś