07.01.11, 23:24
Dzisiaj na wikipedii natknęłam się na Chryzantę (żeński odpowiednik Chryzanta). No i zauroczyłam się smile

Doszłam do wniosku, że jeśli z powodzeniem funkcjonują Róże, Jagody czy Kaliny, to dlaczego nie Chryzanta? Faktycznie, może kojarzyć się z "cmentarnymi" kwiatkami, ale mnie by to nie przeszkadzało. Znaczenie ma ładne ("złocisty kwiat"), zdrobnienia też dałoby się znaleźć (Chrysia, Chryzka, Zanta, Zania, Zasia).

Swojej córki pewnie tak nie nazwę, bo jest wiele imion, które uważam za piękniejsze. Niemniej jednak Chryzanta znalazła się na mojej liście imion "do osłuchania". Męska wersja mi się nie podoba. Czy wie ktoś może ile, jeśli w ogóle, jest Chryzant w Polsce?
Obserwuj wątek
    • Gość: amanita Re: Chryzanta IP: *.adsl.inetia.pl 08.01.11, 00:09
      jedna jest (była) na pewno, zetknęłam się z osobą, która podała takie imię matki.
    • gaudencja Re: Chryzanta 08.01.11, 00:18
      Podoba mi się to imię. W Polsce w 1994 roku było 38 Chryzant, 4 Chryzantemy (IMO co najmniej 3 z nich są ewidentnie zepsutymi Chryzantami, pod wpływem nazwy kwiatu), 1 Chryzantyma i 2 Chryzantyny.
      • Gość: Zoja Re: Chryzanta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.01.11, 12:05
        Wymienione nazwy własne nadawane jako imiona nie odbieracie jako pretensjonalne?dziwne,bo wg mnie to "obciach" mieć na imię Malina,Jagoda a tym bardziej Chryzantauncertain
        Wymieniana kiedyś Mia silnie krytykowana bo kojarzy się z MIJANIEM,to o wiele mniejsze zło aniżeli podana np Malina która wcale nie musi kojarzyć się z maliną bo nią po porostu jest.Wkrótce byc może Szanowna RDJ zaakceptuje imiona pokroju Maliny i będą Jarzyny,Poziomki,Truskawki...i to wcale nie będą imiona pretensjonalne wg Was?Bo Ja nie chciałabym mieć na imię jak owoc czy jerzynauncertain
        Była kiedyś rownież dyskusja na temat imion nadawanych za oceanem przez gwiazdy,ktoś wymienił czyjąś córeczkę o imieniu Jabłko,która wywołała u Was śmiech,ale czy Malina ,Jagoda itp nie są powodem do ubawu.?
        • gaudencja Re: Chryzanta 08.01.11, 12:45
          Malina i Jagoda mnie zupełnie nie przekonują jako pełne formy imion i zawsze je odradzam. Nie widzę natomiast przeciwwskazań do zdrabniania w ten sposób Magdaleny albo Jadwigi lub Agaty.
    • olianka Re: Chryzanta 08.01.11, 12:29
      Chryzanta podoba mi się, ale bez zachwytów.
    • solveiga1 Re: Chryzanta 08.01.11, 12:35
      Podobnie jak Olianka. Podoba mi sie znaczenia, mysle, ze to kwestia osluchania smile
      • uwierz_mirando Re: Chryzanta 08.01.11, 12:57
        Zupełnie mi się nie podoba.
        A Zoja mogłaby się nauczyć odróżniać jeżynę od jarzyny.
        • an_o Re: Chryzanta 08.01.11, 21:20
          Nie podoba mi sie niestety, nawet znaczenie mnie nie przekonuje. Mam zbyt oczywiste skojarzenia. To tak jak z Prymitywem - znaczenie wspaniale, imie do bani.
    • Gość: taka_jedna Re: Chryzanta IP: *.adsl.inetia.pl 08.01.11, 21:53
      Wg mnie, bardzo ciekawe imię
    • abiela Re: Chryzanta 08.01.11, 22:50
      Nie podoba mi się zbitka "chry-", tak jak w Chrystianie.
    • aneladgam Re: Chryzanta 09.01.11, 12:09
      mnie się kojarzy brzmieniowo nie z chryzantemą, a z hydrantem

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.