Dodaj do ulubionych

Imię Eliza

01.02.11, 09:13
Jak Wam się podoba? Czy odbieracie je jako pretensjonalne? Moja córka chyba zostanie bezimienna, bo nic kompletnie mi się nie podoba (mąż i cała rodzina są za Dominiką lub Karoliną).
Obserwuj wątek
    • sowa_hu_hu Re: Imię Eliza 01.02.11, 09:15
      Zdecydowanie Eliza smile

dominika i karolina niekoniecznie....
    • s.ivona Re: Imię Eliza 01.02.11, 09:16
      to chyba jakas znowu moda na kolejne imie...jcoraz czesciej sie to pojawiasmile moim zdaniem jest bardzo ladne.
    • dzika41 Re: Imię Eliza 01.02.11, 09:25
      bardzo ładne imię, broń go!!!!
      • szajma Re: Imię Eliza 01.02.11, 09:28
        śliczne! o wiele lepsze od dominiki czy karoliny. mam koleżankę elizę, bardzo dobrze czuje się ze swoim imieniem. poza tym jest takie... ogólnoświatowe. eliza, elisa, elise... ładnie. jakby to na facebooku było: lubię to!
      • ewelsia Re: Imię Eliza 01.02.11, 09:30
        Ja też uważam, że jest najlepsze z imion, które proponujesz. A już na pewno bym dała spokój z Dominiką. Jak już to Eliza lub Karolina (od biedy).
    • clio_yaga Re: Imię Eliza 01.02.11, 09:32
      Bardzo mi się podoba, moja kuzynka ma córeczkę o tym imieniu.
      Natomiast zupełnie mi nie gra zestawienie Emilia i Eliza.
      Poszperaj na forum wszystko o imionach, może tam znajdziesz jakieś imię, którego nie brałaś wcześniej pod uwagę?
      • atenette Re: Imię Eliza 01.02.11, 09:36
        Oj szperam szperam od dawna, już chyba wszystko brałam pod uwagę i nawet jeżeli jakieś znalazłam to mężowi absolutnie się nie podobało. Eliza mu się podoba i jest w stanie ustąpić smile
        • ezaremba ja mam na imię Eliza - jest super!!! 02.06.11, 12:45
      • przeciwcialo Re: Imię Eliza 01.02.11, 14:30
        A po co imiona rodzeństwa maja pasowac?
        • iza232 Re: Imię Eliza 01.02.11, 17:20
          przeciwcialo napisała:

> A po co imiona rodzeństwa maja pasowac?

Może po to, żeby nie były z innych półek, na przykład Pola i Konstanty.
          • bi_scotti Re: Imię Eliza 01.02.11, 17:40
            iza232 napisała:

> Może po to, żeby nie były z innych półek, na przykład Pola i Konstanty.

Zaintrygowalas mnie: co to znaczy "z innych polek"? I dlaczego Pola i Konstanty sa z innych? Mnie sie np. Pola Gojawiczynska (1896-1963) i Konstanty I. Galczynski (1905-1953) w kazdym znaczeniu mieszcza na tej samej polce jak najbardziej wink
    • miliwati Re: Imię Eliza 01.02.11, 09:47
      atenette napisała:

> Jak Wam się podoba? Czy odbieracie je jako pretensjonalne? Moja córka chyba zos
      > tanie bezimienna, bo nic kompletnie mi się nie podoba (mąż i cała rodzina są za
      > Dominiką lub Karoliną).

Dominika i Karolina ładne, ale Eliza? Błe, pretensjonalne i w ogóle brzydko brzmi.
      • mgd3 Re: Imię Eliza 01.02.11, 09:55
        miliwati napisała:

> Dominika i Karolina ładne, ale Eliza? Błe, pretensjonalne i w ogóle brzydko brz
        > mi.

Kwestia gustu. smile Ja np. nie cierpię imion "odmęskich". Jedyne, co do których wiem, że na pewno bym tak córki nie nazwała. smile Więc z góry odpadają Janina, Dominika, Karolina, Józefa, itd... Nawet najbardziej pretensjonalne bym wolała niż coś takiego.
        • poppy_pi Re: Imię Eliza 01.02.11, 09:59
          Imie Eliza jest według mnie okropne! Tak samo jak Luiza czy inna Pamela. Kojarzy mi się z białymi kozaczkami big_grin
          • hiacynta333 Re: Imię Eliza 01.02.11, 10:06
            Czuję się obrażona i zaszufladkowana.Nigdy w życiu nie miałam białych kozaków .
    • jantarowo Re: Imię Eliza 01.02.11, 10:06
      Eliza mi sie nie podoba tak jak i dominika.Najlepsze z tych to Karolina wg mnie oczywista. Mi sie teraz bardzo podoba hania i alicja, a mezowi niesmile i tez bedzie problem jak bedzie dziewczynkasmile co do chlopaka to obydwoje sie zgadzamy i uzgodnienia trwaly 2 min.smile
    • lilly_about Re: Imię Eliza 01.02.11, 10:07
      Rzeczywiście Eliza brzmi jakby pretensjonalnie, nie podoba mi się. Wybrałabym Karolinę.
      • sowa_hu_hu Re: Imię Eliza 01.02.11, 10:12
        Moim zdaniem nic w sobie pretensjonalnego nie ma ,co innego Pamela big_grin
        • rosapulchra-0 Re: Imię Eliza 01.02.11, 10:17
          oba są pretensjonalne big_grin
          • mamakasienki1 Re: Imię Eliza 01.02.11, 10:22
            Eliza - ślicznie
            Swojej córci chciałam dac to imię ale mąż się nie zgodził.
            Braliśmy pod uwagę Alicja i Zuzanna.
            • miliwati Re: Imię Eliza 01.02.11, 11:00
              mamakasienki1 napisała:

> Eliza - ślicznie
              > Swojej córci chciałam dac to imię ale mąż się nie zgodził.

Masz mądrego męża.

> Braliśmy pod uwagę Alicja i Zuzanna.

Ładnie.
        • lilly_about Re: Imię Eliza 01.02.11, 10:39
          Oba wydumane.
    • yenna_m Re: Imię Eliza 01.02.11, 10:24
      Eliza wcale mi sie nie kojarzy z panienka w kozaczkach.
      Stare imie, z tradycjami, kojarzy mi sie z "dla Elizy" smile , ktore uwielbiam smile

Dominika - okropne imie,

Karolina - kojarzy mi sie z "Karolcią" i błekitnym koralikiem smile
      I tez imie z tradycjami smile

(wybralabym Elize, pod warunkiem, ze w polaczeniu z nazwiskiem imie nie brzmialoby kuriozalnie, np Eliza Trzęsigroszek wink czy Eliza Bąk)

Ale wtedy przy takim "przyziemnym" wink nazwisku wybralabym bardzo tradycyjne imię - Anna, Maria, Zofia i te de wink
      • ellmma Re: Imię Eliza 01.06.11, 10:30
        W jednym zgodzę się z Tobą...że Eliza, to piękne imię.
        Poza tym - Elizą jestem od 37lat, a Elizą Bąk od 18 i nigdy nie
        przyszło mi do głowy, że takie połączenie brzmi kuriozalnie!!!
        Wręcz przeciwnie...nazwisko po mężu (więc kiedyś ta czy inna Eliza dziś może nazywać się
        Werner, a jutro Groszek, Kiełbasa czy Bąk!) i parę razy usłyszałam, ze nazwisko dość
        pospolite, więc nadrabiam imieniem.... A jak brzmi Maria Bąk?? Mała Marysia w szkole zostanie nazwana Marychą Bzykowaną, Marychą Bączycą...albo coś w tym stylu...więc już lepiej być Elizą Bąk.
        Zresztą nie pytajcie o zdanie, w kwestii imienia, innych osób, bo możecie dostać,
        bzdurną poniekąd odp., na jaka wysiliła się yenna_m.
    • kota_marcowa Re: Imię Eliza 01.02.11, 10:36
      Nie podoba mi się, kojarzy mi się z lizaniem.
      • ylunia78 Re: Imię Eliza 01.02.11, 10:49
        Eliza-uważam bardzo ładne imię,Karolinę mam przyjaciółkę,więc tez mi sie podoba,a Dominikę sama kiedys chciałam mieć.Ale Eliza chyba przebija wszystkie przez Ciebie wymienione.Znam jedną Elizę,ma ok 35lat.Innej nie znamwinkTak więc w piaskownicy jak zawołasz córę po imieniu prawdobodobnie inna sie nie odwrócismileChyba,ze....
    • malila Eliza - b. ładne 01.02.11, 10:51
      Dominika i Karolina - nie. Dla mnie właśnie te dwa brzmią pretensjonalnie. Zapewne dlatego, że Elizę znam od dziecka. A z Dominikami i Karolinami spotykałam się głównie w srodowiskach, które są mi obce ideowo.
      • balbinka01 Re: Eliza - b. ładne 01.02.11, 14:09
        Eliza to moja siostrasmile Bardzo mi się to imie podobasmile nie widze w nim nic pretensjonalnego
    • ciociacesia spoko imie 01.02.11, 14:19
      dla doroslego calkiem fajne, jak dla dziecka nie wiem. znam jedna elize i bardzo ja lubie bo fajna jest dziewczyna
    • przeciwcialo Re: Imię Eliza 01.02.11, 14:28
      To piękne i na szczęście nieczęste imię.
    • kaamilka Re: Imię Eliza 01.02.11, 14:37
      Bardzo ładne imię! Dominika za grosz mi się podoba! Karolina ujdzie
      • konwalka Re: Imię Eliza 01.02.11, 17:06
        Piękne, nieoklepane imię
        skojarzenia dobre- z utworem klasycznym oraz z moją dawną koleżanką
        nie znam drugiej kobiety, która miałaby taką klasę jak ona
        imię niezwykle do niej pasujące
        sama Eliza elektryzująca, sensualna, niedopowiedziana, o oryginalnej urodzie, bardzo inteligentna
        jestem na tak
        • bi_scotti Re: Imię Eliza 01.02.11, 17:17
          Poczekaj cierpliwie az sie Marcowa Dziewczynka urodzi. Popatrzysz, popatrzysz jeszcze raz, popatrzycie z mezem ... i dopiero wtedy bedziecie wiedzieli czy Ona jest Eliza, czy Dominika, czy Karolina, czy moze Lucja, Helena, Teresa, Krystyna, Marta ... smile Przeciez czlowieka trzeba chociaz troche poznac, chociaz spojrzec mu w oczy zanim mu sie imie nada smile
        • miliwati Re: Imię Eliza 02.02.11, 10:43
          konwalka napisała:

> sama Eliza elektryzująca, sensualna, niedopowiedziana, o oryginalnej urodzie, b
          > ardzo inteligentna

Eliza? Eliza to jest lalkowata, niezbyt mądra, za to zmanierowana i zimna jak ryba. A może nawet nie tyle zimna co po prostu letnia jak w Piśmie wink - ani taka, ani taka, nieciekawa.
    • blankama Re: Imię Eliza 01.02.11, 17:44
      Jak dla mnie Eliza-piękne imię,a dwa pozostałe zupełnie mi się nie podobają
    • lublinianka123 Re: Imię Eliza 01.02.11, 17:50
      Jestem nosicielką tego imienia od 32 lat. Zawsze mi się bardzo podobało i nadal podoba. Moja mama chciała mi dać na imię zupełnie inaczej. Zdecydowała sie na Elizę dopiero, gdy mnie zobaczyła. Jestem jej za to bardzo wdzięczna. Powiem Ci, zę bardzo dobrze sie z nim czuję. Na 1000 uczniów w mojej szkole były tylko 2 Elizy. Uważam, ze to bardz dziewczęce i romantyczne imię. Pozdrawiam
      Eliza
    • barbaraonly Re: Imię Eliza 01.02.11, 17:59
      piekne!
      Znalam tylko jedna Elize, bardzo ladna dziewczyne z klasy mojej siostry i zazdroscilam, ze ma takie piekne niebanalne imie.
    • wuika Re: Imię Eliza 01.06.11, 10:46
      Może być. Nie jest może w moim TOP10, ale daje radę.
      • imasumak i jakie dostałą imię marcowa dziewczynka? 01.06.11, 11:02
        Eliza to piękne imię smile
    • alabama8 Re: Imię Eliza 01.06.11, 13:04
      Imię fajne, tylko jak to się będzie zdrabniać? Elizka?
      • joasia75-1 Re: Imię Eliza 01.06.11, 13:11
        Mam koleżankę Elizkę,tak właśnie na Nią mówię(ma trochę ponad 30 latek).Jest fajną,przebojową dziewczyną a przy tym ma przeogromne,dobre serduszkosmile
      • yogisia Re: Imię Eliza 02.06.11, 10:28
        Moja córka jest ostatecznie Elżbietką choć miała być Elišką, czyli Elizą smile Czeski tata i rodzina mówią Eliška, polska strona tę wersję uwielbia i zrobiła Eliszkę, a zdrabnia się po prostu i pospolicie Ela, Elcia, Elka, Eli, Eliś, Elich oraz Elżbietka, Elżunia, ale te ostatnie to już nie dla Elizy.
    • sadosia75 Re: Imię Eliza 01.06.11, 13:12
      Dominika i Karolina odpada. Eliza bardzo ładne.
      Pozatym jak już ktoś pisał to nie do końca i zawsze jest tak, że wybierasz imię i to już dziecko dostaje.
      Jak się urodzi to będzie wiadomo czy jest Elizą czy inną. Tak było ze mną. Miałam być Agatą zostałam Małgorzatą chociaż ochrzcili mnie Agata.
      • andaba Re: Imię Eliza 01.06.11, 21:55
        Wolę Elżbietę...

W sumie Eliza to takie zdrobnienie-przekształcenie, a i brzmienie nieszczególne. Ale w końcu tobie się ma podobać a nie anonimowej ematce.
    • leeloo2002 Re: Imię Eliza 01.06.11, 22:35
      dla mnie pretensjonalne
      • enilka Re: Imię Eliza 02.06.11, 08:57
        W podstawówce wśród Anetek i Iwonek byłysmy my trzy przyjaciółki: Eliza, Emilia i Dominika. Jak nas wyczytywali na apelu to zdarzało sie usłyszeć "o Jezu!". W dodatku jak ktos to wczesniej ujął z kuriozalnymi nazwiskami. Żadnego z tych imion nie dałabym dziecku. Do Elizy mama mówiła Elisko, dla mnie okropnie.
        Pomyśl sobie ze będziesz wołała swoje dzieci np do domu: Emilko! Elizo! To naprawdę nie brzmi jakoś dobrze
        • morgen_stern Re: Imię Eliza 02.06.11, 10:36
          Tylko takie skróty przychodzą ci do głowy? Uboga wyobraźnia.
          Wszystkie trzy imiona mi się podobają.
        • ellmma Re: Imię Eliza 02.06.11, 23:58
          enilka napisała:

> W podstawówce wśród Anetek i Iwonek byłysmy my trzy przyjaciółki: Eliza, Emilia
          > i Dominika. Jak nas wyczytywali na apelu to zdarzało sie usłyszeć "o Jezu!". W
          > dodatku jak ktos to wczesniej ujął z kuriozalnymi nazwiskami. Żadnego z tych i
          > mion nie dałabym dziecku. Do Elizy mama mówiła Elisko, dla mnie okropnie.
          > Pomyśl sobie ze będziesz wołała swoje dzieci np do domu: Emilko! Elizo! To napr
          > awdę nie brzmi jakoś dobrze
          Jakaś bardzo chaotyczna ta Twoja wypowiedź uncertain ...bardzo "przyziemna"...pffffff....
          Jak już, To Elizko, a nie "Elisko'...co to jest - elisko??? Stara Elżbieta?
          Emilia? Równie piękne imię i żadnego kuriozum w nim nie dostrzegam..
          Niektórzy piszą...byle poklapać w klawiaturę.
          Nikogo nie pytałam o radę dając imiona moim dzieciom,
          a już z pewnością nie zrobiłabym tego na jakimś forum..
          Oboje z mężem pisaliśmy na kartce swoje propozycje imion,
          a potem wybieraliśmy te, które podobały się nam obojgu.
          Poza tym, mała Elizka w końcu dorośnie i zostanie panią Elizą,
          a to brzmi naprawdę pięknie.
          Pozdrawiam wszystkie Elizy...te zadowolone ze swojego imienia
          i te mniej zadowolone smile ..ja swoje imię uwielbiam smile Eliza.
    • pysia_35 Re: Imię Eliza 02.06.11, 14:36
      a ja nosze to imie 35 lat i go nie lubie. Bliscy mówią do mnie zupełnie inaczej - pseudonim z dzieciństwa ( mam wymysliła jak byłam malutka bo pewnie nie przeiwdziała wymyslając tę Elizę, ze mówienie Elizo do niemowalka to jakoś głupio bedzie). Z zaskoczenim przeczytałam tutaj, ze podoba sie tylu osobom. Co prawda nieraz słyszałam, ze mam piekne imie ale zawsze sądziałam, ze niektórzy tak mówią przez grzeczność, aby zamaskowac zaskoczenie ze takie rzadkie imie noszę. Nazwisko tez mam nietypowe,wiec całosć zawsze w dzieciństwie wpedzała mnie w kompleksy i marzyłam by być anią kowalską...Dlatego mój syn nosi bardzo popularne imie i podobają mi sie takie które sa często spotykanei mają ładne zdrobnienia. "Elizka" - brrrr.....
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.