Dodaj do ulubionych

Livia-Leeloo i Arwena- Cirilla

• justynafx Re: Livia-Leeloo i Arwena- Cirilla 29.04.04, 10:35
      Ufff...przeczytałam cały wątek smileDużo tego smile
      Jeśli pozwolicie to dołączę się. Moim zdaniem nie jest to super pomysł na
      imiona dla dzieci, ale trzeba przyznać że oryginalny. Nie będę pisała o tym czy
      oryginalne jest dobre bo O GUSTACH SIĘ NIE DYSKUTUJE. Ja bym nie dała tak
      dziecku na imię, ale szanuję Twoją decyzję (choć szalonąwink)
      Wydaję mi się, że jeśli wychowujesz dzieci w przekonaniu, że ich imiona są
      najfajniejsze to nie będą miały z tym problemów i będą potrafiły odpierać ataki
      (jeśli oczywiście wrodzą się w mamusięwink)
      Jednak jakby nie było rozumiem dziewczyny, które nie mogą zaakceptować takich
      imion. Nie chce żebyś mnie źle zrozumiała, ale jest to zdecydowanie szalony
      pomysł z tymi dwuczłonowymi imionami. Wiem, że są problemy z dwuczłonowymi
      nazwiskami. Będą miały problemy przy podawaniu, literowaniu, w urzędach, w
      szkole, w pracy poprosu w życiu codziennym...Życzę Ci żeby ich jednak nie
      było smile
      Też bym chciała rzadkie imię dla dziecka, ale jednak jestem zwolenniczką
      Kubusiów (od dziecka kocham Kubusia Puchatka) Mateuszków, Tomaszków,
      Oliwek...hmm na kobiece nie mam typu...może Polcia... Mój małżonek (automaniak)
      typuje na Mercedes...po moim trupie wink
      Pozdrawiam wszystkie "foremki"
      Justyna
      • monhann2 Re: Livia-Leeloo i Arwena- Cirilla 30.04.04, 00:07
        No coz, tylko jedno cisnie mi sie na usta: szkoda mi naprawde tych dzieci, bo
        co one winne, ze mama chce sie dowartosciowac ich kosztem!!! Mialam kiedys
        kolezanke Lolite, ktora nie mogla wybaczyc ojcu glupoty, cierpiac przez swoje
        imie na kazdym kroku.

A tak na marginesie, to czytajac wypowiedzi ich mamy to nadawalaby sie do talk
        show w publicznej TV, istny cyrk!
        • kuku-007 Re: Livia-Leeloo i Arwena- Cirilla 30.04.04, 09:51
          Imiona do bólu pretensjonalne, współczuje dzieciom, bo wśród rowieśników będą
          miały ciężkie życie. Przeczytałam cały watek (ze śmiechu zakrztusiłam się
          kanapkąsmile. Z wypowiedzi mamy, która nadała swoim córkOM tak wymyślne (nie
          oryginalne - wymyślne)imiona wynika, że kompensuje sobie ona w ten sposób
          jakieś własne braki i kompleksy. Agresja, orty, nieznajomość znaczenia
          słowa "fagas" (bo ona po prostu nie wie, co to słowo znaczy!), podkreślanie
          swojego oczytania, nb. nic na to nie wskazuje, przeciwnie. Poza tym człowiek
          rzeczywiscie oczytany nie czuje potrzeby podkreślania tego na każdym kroku.
          Po prostu - jaka mama (poziom), takie imiona.
          • dorrit Re: Livia... 30.04.04, 13:55
            Hmmm... poniewaz Tolkiena nie czytam, imie Livia kojarzy mi sie od razu z
            szanowna malzonka bodajze cesarza Augusta, przebiegla trucicielka czlonkow swej
            rodziny.
            Ale mam przyjaciolke o imieniu Livia, tyle ze jest Wloszka. Wiecej Wloszek,
            ktorych rodzice byli na tyle odwazni, by wybrac to imie nie znam (a akurat tu
            mieszkam od lat...)

Braki w ortografii mamy Livii i Arweny sa natomiast porazajace.
            • aniadm Re: Livia... 30.04.04, 13:59
              Livia ci sie kojarzy prawidłowo (mnie najbardziej z "Ja, Klaudiusz" smile)
              Z Tolkiena wzięta jest Arwena, a Cirilla z Sapkowskiego. Leeloo z filmu "Piąty
              element".
              • asiaasia1 Re: Livia... 30.04.04, 15:57
                Uważam , że autorka postu wykazała się fantazją i odwagą nadając córkom
                orYginalne imiona . Imiona córek Mamyliviiiarweny nie kojarzą mi się z żadnymi
                postaciami literackimi /filmowymi , ponieważ nie przeczytałam niektórych
                książek i nie widziałam niektórych filmów ... Nie chodzę często do kina , nie
                mam w domu TV ,do szczęścia wystarczy mi internet , radio i odtwarzacz CD smile
                Potrafię wyobrazić sobie Liwię i Arwenę jako silne osobowości i mocne kobiety z
                tubalnymi głosami smile
                Myślę , że jest bardzo niekulturalnym wskazywać autorce postu jej błędy
                ortograficzne czy użycie w pewnym kontekście określenia " fagas "i w związku z
                tym sugerować niskie urodzenie / pochodzenie autorki z pewnych grup
                społecznych , których nie lubimy .
                Czy czujecie się lepiej mogąc komuś przywalić ze wszystkich stron w wirtualny
                sposób ?
                Pozdrawiam i życzę miłego łykendu ...
                • dorrit Oj, asiuasiu... 30.04.04, 16:08
                  Jesli ktos jest tu niekulturalny i kogos wyzywa, to odsylam do postow mamy
                  Livii i Arweny, gdzie m.in. i g..o sie pojawia i inne "kwiatki".
                  A bledy ortograficzne, jezykowe i brak zrozumienia znaczenia slow, ktorych sie
                  uzywa, draznia mnie w kazdym jezyku.
                • aniadm Re: Livia... 30.04.04, 16:22
                  Ja nikomu niczego nie wypominam. smile
                  A w imionach najbardziej mi się nie podoba ich niepolska pisownia (Leeloo,
                  Cirilla).
                  Poza tym imię utworzone na użytek konkretnej postaci literackiej jest jednak z
                  nią mocno związane.
                  • asiaasia1 Re: Livia... 30.04.04, 17:08
                    Ania , nie piszę o Tobie .
                    W niektórych postach obok wyraźnej krytyki imion dziewczynek pojawiły się
                    jeszcze docinki dotyczące błędów ortograficznych , nieszczęśliwego użycia
                    określenia "fagas" i niskiego pochodzenia społecznego autorki postu . To
                    smutne , że niektóre Forumowiczki muszą w tak brzydki sposób pokazywać
                    Mamieliviiiarweny swoją "przewagę intelektualną" .
                    Pozdrawiam serdecznie .
                    • michamina Re: Livia... 30.04.04, 17:33
                      asiaasia1 napisała:

> Ania , nie piszę o Tobie .
                      > W niektórych postach obok wyraźnej krytyki imion dziewczynek pojawiły się
                      > jeszcze docinki dotyczące błędów ortograficznych , nieszczęśliwego użycia
                      > określenia "fagas" i niskiego pochodzenia społecznego autorki postu . To
                      > smutne , że niektóre Forumowiczki muszą w tak brzydki sposób pokazywać
                      >Mamieliviiiarweny swoją "przewagę intelektualną" .

Ponieważ zapewne masz na myśli prawdopodobnie m.in. moją skromną osobę,
                      wyjasnię, ze niczego nie lubię mniej, niż zadowolonej z siebie niewiedzy.
                      Notoryczne robienie błędów ortograficznych uważam za brak szacunku dla
                      czytającego. A kazdy piszący publicznie wystawia sie na widok publiczny i
                      naraża się na publiczne komentarze.

Po drugie, jeśli chodzi o pochodzenie społeczne, nie przypominam sobie, żebym
                      robiła uwagi na ten temat, ale nie da sie zaprzeczyć istnienia, hm...., różnych
                      warstw społecznych. Udawanie, że ich nie ma, byłoby czystą hipokryzją.
                      Zaprzeczanie istnieniu zróżnicowania warstw społecznych i deklarowanie
                      istnienia społeczeństwa zhomogenizowanego jest pewnego rodzaju polityczną
                      poprawnością, będącą MSZ dziedzictwem mentalnym słusznie minionego ustroju.
                      Taka polityczna poprawnosć kreuje fałszywy obraz rzeczywistości i prowadzi do
                      błędbych reakcji na konkretne wydarzenia/zachowania. M.in. na jej fali głaskano
                      po główce Leppera, jako może chamskiego, ale jednak wyraziciela woli ludu,
                      który musi mieć przecież jakąś swoją rację (bo politycznie niepoprawnym było
                      przez długi czas powiedzieć, że jego racją jest chamstwo, brak wychowania, i
                      granie na najniższych instynktach niewykształconych, ciemnych i z tego powidu
                      zagubionych w dzisiejszym świecie ludzi).

Przynależność do warstw społecznych przy tym pojmuję nie jako coś danego z
                      urodzenia, tylko wyprawcowanego własną aktywnością. W tym sensie są one
                      demokratyczne. Uważam, że mamy pełne prawo skrytykować czyjś prymitywizm
                      umysłowy, jako zapracowany przez samego siebie, i jest to działanie wręcz
                      sprzyjajace własciwemu porządkowi społecznemu. Mogłabym tak jeszcze dlug, więc
                      na razie skończę smile))
                      Pozdrawiam
        • staua Re: Livia-Leeloo i Arwena- Cirilla 30.04.04, 15:48
          Lolita, to rzeczywiscie glupie, przeciez to zdrobnienie od Karoliny.
          • aniadm Re: Livia-Leeloo i Arwena- Cirilla 30.04.04, 16:19
            Od Dolores.
            Dolores - Lola - Lolita
    • balbina_alexandra Re: Livia-Leeloo i Arwena- Cirilla 30.04.04, 18:19
      Bardzo ładnie. Wprost ślicznie! Prawie tak samo ładne jak Xavier i Fabienne!

Ufff! Cóż, nadawanie dzieciom pretensjonalnych imion powinno być zakazane pod
      karą cięzkich tortur! NIestety, bedzie tego coraz więcej i więcej, już sporo
      psychologów się wypowiadało na temat nadawania dzieciom wymyślnych i
      pretensjonalnych imion w kontekście kompleksów ich rodziców...

Zawsze się zastanawiam czy takie dzieciaczki będą kiedyś rodzicom wdzięczne za
      takie atrakcyjne imiona... i jak im tę wdzięczność okażą.
      • asiaasia1 Re: Livia-Leeloo i Arwena- Cirilla 01.05.04, 21:28
        Miałam na myśli wypowiedzi typu :
        "michamina, daj spokoj, nie widziesz, z kim masz do czynienia? takiej nie
        wytlumaczysz, wie najlepiej: sprawdzala, wie, i ty powinnas jej wierzyc na
        slowo, a jak nie, to jeszcze zrobi osobista wycieczke w stylu jak powyzej.
        laska sfrustrowana, "krytyki nie zniese"smile studiow pewnie nie skonczyla, bo
        lilu i te druga urodzila, ma pretensje do swiata, ze nie rozumie jej wielkosci
        i szerokich horyzontow jej glebokich, nieortograficznych i niestytlistycznych
        myslismile
        pozdrawiam nie-mamy tym razem "

Trochę to przykre , zwłaszcza , że jestem trochę młodsza od Mamyliviiiarweny i
        też nie skończyłam JESZCZE studiów . Mam również dwie córki w podobnym wieku do
        córek autorki wątku ...
        Pozdrawiam sobotnio , zbliżamy się do 200 postów smile
        • asiaasia1 Dżordż :))) 02.05.04, 10:25
          "Dlaczego Sasnal rysuje Busha? "Bo chcę, żeby Dżordż przestał rządzić światem" -
          odpowiada Wili. Zapewnia, iż zwrócił na Busha uwagę na długo przed wojną, gdy
          ten był gubernatorem stanu Teksas. "Wtedy zobaczyłem, że to niebezpieczna
          postać"."
          Dżordż z artykułu :
          serwisy.gazeta.pl/czasopisma/1,42475,2046409.html
          Pozdrawiam serdecznie ....
          • boniedydy Po co mieszasz politykę do tego forum? 02.05.04, 13:40
            Asiu, Twój post jest tu ni przypiął, ni przyłatał. Byłabym wdzięczna
            moderatorowi, gdyby go skasował.
            • asiaasia1 Re: Po co mieszasz politykę do tego forum? 02.05.04, 13:49
              Chodziło mi o użycie spolszczonego imienia Dżordż smile
              Śmiesznie wygląda , nieprawdaż ?
              • michamina Re: Po co mieszasz politykę do tego forum? 02.05.04, 14:10
                asiaasia1 napisała:

> Chodziło mi o użycie spolszczonego imienia Dżordż smile
                > Śmiesznie wygląda , nieprawdaż ?

Czytałaś "Mikołajka"? wink Jak przyszedł do klasy Mikołajka Dżodżo, żeby uczyć
                sie francuskiego? Koniecznie przeczytaj smile))
    • itsola Re: Livia-Leeloo i Arwena- Cirilla 03.05.04, 10:35
      Czesc !
      Nic nie bede kasowala.Ale jestem zdania,zebyscie daly juz sobie spokoj z tym
      calym postem i dogryzkami.Niektore na pewno czuja sie troszke urazone,niektore
      mialy satysfakcje.Ale jako moderatorka tego forum PROSZE zapomnijmy juz o tym i
      bawmy sie jak dotychczas,bo juz wysmiewaja sie z nas na innych forach.A wiec
      podajmy sobie reke i do stukania. Pa Ola
      • pejsaty Re: Livia-Leeloo i Arwena- Cirilla 10.06.04, 12:09
        itsola, ten watek rozbawil mnie do lez. powiem tylko tyle, ze poznalem kiedys
        jedna milene ktora byla pusta idiotka, teraz poznalem druga... coz chyba bede
        odradzac wszystkim imie milena, lepiej nie ryzykowac. smile
        • mamaliviiiarweny Re: Livia-Leeloo i Arwena- Cirilla 12.06.04, 13:07
          W takim razie spotkajmy się, przekonasz się przynajmniej jaka z nas rodzina, a
          raczej jaka ze mnie osoba...

Nie mam pusto w głowie, IDIOTKĄ tym bardziej nie jestem. Także zapraszam na
          konwersację!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
          • boniedydy Re: Livia-Leeloo i Arwena- Cirilla 12.06.04, 13:09
            mamaliviiiarweny napisała:

> Nie mam pusto w głowie, IDIOTKĄ tym bardziej nie jestem. Także zapraszam na
            > konwersację!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Jak rozumiem, konwersację ręczną, przy użyciu twardych argumentów? ;-P
            • tawananna Re: Livia-Leeloo i Arwena- Cirilla 12.06.04, 13:40
              A mądrzy ludzie mówili: de gustibus... wink

P.S. Nie znali forów internetowych wink.
    • pejsaty Re: Livia-Leeloo i Arwena- Cirilla 10.06.04, 11:50
      liwia - imie ladne (livia w polskich warunkach niedpuszczalne ze wzgledu na
      pisownie)
      arwena - kojarzy mi sie z wladca pierscieni, podoba mi sie
      leeloo, cirilla - absolutnie nie
    • ele7 Re: Livia-Leeloo i Arwena- Cirilla 12.06.04, 15:28
      To rzecz gustu.Imiona bardzo ładne, uważam, że bardzo dobrze że nazwałaś swoje
      dzieci tak ja Tobie się podoba, a nie tak ja podoba sie innym, ale sama nie
      wiem czy odważyłabym się tak nazwać swoje dzieci.Nie w Polsce, bo u nas w kraju
      nadal bardzo ciężko z tolerancja..Pozdrawiam.Trzymajcie sie cieplutkosmile)
      • boniedydy Re: Livia-Leeloo i Arwena- Cirilla 12.06.04, 15:39
        ele7 napisała:

> To rzecz gustu.Imiona bardzo ładne, uważam, że bardzo dobrze że nazwałaś
        swoje
        > dzieci tak ja Tobie się podoba, a nie tak ja podoba sie innym, ale sama nie
        > wiem czy odważyłabym się tak nazwać swoje dzieci.Nie w Polsce, bo u nas w
        kraju
        >
        > nadal bardzo ciężko z tolerancja..Pozdrawiam.Trzymajcie sie cieplutkosmile)

Nie poznaję koleżanki, kto to niedawno pisał, że nadając imie Ziemowit czy
        Ingeborga krzywdzi sie dzieci?
        Zawsze fascynowały mnie takie ruchome zakresy tolerancji.
        • ele7 Re: Livia-Leeloo i Arwena- Cirilla 12.06.04, 21:24
          Fakt, ale zobacz jak na ta dziewczyne najechali!Ja za żadne skarby nie
          nazwałabym dziecka, ale jeśli komus sie podoba to prosze bardzo.Zreszta ja
          ostatnio co chwile zmieniam zdanie.Zajrzyj na post ciążowe roztarnieniewink))))
          Pozdrawiam gorącowink
        • hanna73 Re: Livia-Leeloo i Arwena- Cirilla 13.06.04, 00:16
          Nazwałaś to nazwałaś. Ale ciężko będą miały dziewczynki. Na każdym kroku będą
          musiały literować swoje imiona (2 na dodatek). A nawet jak to jest już napisane
          to niewiadomo, jak to czytać, zwłaszcza te drugie.
          • mamaliviiiarweny Re: Livia-Leeloo i Arwena- Cirilla 13.06.04, 19:31
            Pewnie troszkę ciężko, ale to doda im charyzmy, siły....
            A czytać: Livia-Lilu i Arłena -Cirilla-> nic trudnego...
            • boniedydy Re: Livia-Leeloo i Arwena- Cirilla 13.06.04, 19:52
              > A czytać: Livia-Lilu i Arłena -Cirilla-> nic trudnego...

Arłena???? O Matko Święta, przecież to tragedia jakaś. Myślałam, że będziesz
              przynajmniej czytać "Arwena", tak jak się to po polsku pisze.
              A charyzmy pretensjonalne imiona nie dodają.
              • aniadm Re: Livia-Leeloo i Arwena- Cirilla 13.06.04, 20:00
                Po co stosować spolszczoną pisownię, jeśli się trzyma angielskiej wymowy?
                Oryginalnie to imię brzmi Arwen.
              • mamaliviiiarweny Re: Livia-Leeloo i Arwena- Cirilla 13.06.04, 20:01
                No zapewne nie dodają, ale skoro wszystkie twierdzicie, ze bidulki bedą miałay
                przekichane w zyciu, bo beda musiały wszytkim odpowiadać na pytania, spelować i
                pewnie chodzic z kartkami na czole, to chartyzmy im to doda!!!!!!!!!!!!!
                • boniedydy Re: Livia-Leeloo i Arwena- Cirilla 13.06.04, 21:09
                  nie charyzmy, tylko Krzyż Pański!

A nawiasem mówiąc, nie spelować bedą musiały, tylko literować.
            • tawananna Re: Livia-Leeloo i Arwena- Cirilla 13.06.04, 22:45
              > nic trudnego...

No właśnie jest trudne... Bo to miks polsko-angielski i nie wiadomo, które
              imiona czytać w którym języku... Arłena - ok (swoją drogą, Arwena brzmi dużo
              lepiej), ale Cirilla? Czy w angielskim przeczytałoby się z podwójnym "l" i
              z "c"? A jak z Livią? Nie znam dobrze wymowy angielskiej, ale czy native
              speaker wymówi to zwykłe "i"? Nie będzie to coś pomiędzy "i" a "y"? A z tą
              Arweną - czy będzie to czyste "a"? I powinno być Arwen, swoją drogą. A małe
              zdobędą albo charyzmę albo... nabawią się kompleksów. A prawdopodobnie za
              parenaście lat zostaną po prostu Liwią i Arweną (przez "w").
              • aniadm Re: Livia-Leeloo i Arwena- Cirilla 13.06.04, 23:09
                Hihi, faktycznie.
                Tak całkiem "po angielsku" to byłoby w przybliżeniu chyba Lyvja-Lilu i Aałina-
                Syryla (takie angielskie gardłowe R, chyba że przyjmiemy wymowę szkocko-
                irlandzką, wtedy będzie Arłina).
                A z kolei całkiem po polsku wychodzi Liwia-niewymawialne i Arwena Ćirilla przez
                ć.
                • tawananna Re: Livia-Leeloo i Arwena- Cirilla 14.06.04, 00:21
                  Podoba mi się Ćirilla ;P. Ale to, co w sumie po zastanowieniu śmieszy mnie
                  najbardziej, to kwestia Arłeny smile. Jeśli już wymawiamy "w" jako "ł", przydałoby
                  się wymawiać całe imię właściwie. Czyli coś w rodzaju Aałina - bez
                  polskiego "e" i bez ostrego, polskiego "r".
        • hanna73 Re: Livia-Leeloo i Arwena- Cirilla 13.06.04, 00:29
          do Michaminy
          A czy nie mogłabyś zdradzić imienia swojego dziecka? Bo zdaje się, że to Ty
          pisałaś że dałaś swojemu dziecko bardzo rzadko spotykane imię. Jestem ciekawa.
          • victis Re: Livia-Leeloo i Arwena- Cirilla 18.06.04, 17:08

wg mnie takie imiona jak te w temacie, nadają ooby, które na siłe chcą się
            wyrózniać.
            Krzywdzą tym swoje dzieci, a wydaje im się, że to im zapewni coś lepszego. Są w
            błedzie. Takie wymyślanie imion, jestwręcz żałosne.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.