Gość: inna IP: *.231.50.217.koba.pl 15.02.11, 20:03 eh ja znowu mam nowość telewizja i gazetki daje mi natchnienie. Czy ktoś słyszał o imieniu Justana ?- niedawno wypowiadała się pani o tym imieniu w Wydarzeniach. Wydaje mi się, że pochodzi od Justyny. Wcześniej o takim imieniu nie słyszałam. Ciekawi mnie nadawalność tego imienia w Polsce. Może ktoś wie ile Justan jest? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Ert Re: Znowu mam nowość IP: *.cable.smsnet.pl 15.02.11, 23:07 Tyle co Berenik zamiast Weronik... wymyśl coś bardziej normalnego, żeby nie było takie "na siłę" inne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: inna Re: Znowu mam nowość IP: *.231.50.217.koba.pl 16.02.11, 08:42 A co ma wspólnego Weronika z Bereniką do Justany. Jest to forum o imionach. Jeśli NIE JESTEŚ ZAINTERESOWANA TAKĄ INFORMACJĄ po prostu NIE CZYTAJ. Słyszałam to imię w Wydarzeniach więc nie wymyślam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ert Re: Znowu mam nowość IP: 79.175.232.* 16.02.11, 09:49 Jeśli jest to forum to chyba do czytania i pisania, żeby wiedzieć czy jestem zainteresowany muszę najpierw to przeczytać, skoro przeczytałem to też wyraziłem swoją opinię, że to jest takie szukanie "nowości na siłę". Poza tym jestem mężczyzną, co raczej wynika z nicka. Weronika - Berenika - podobne, to pierwsze zwyczajne to drugie wymyślne Justyna - Justana - jak wyżej, tylko bardziej "na siłę" wymyślne Odpowiedz Link Zgłoś
aneladgam Re: Znowu mam nowość 16.02.11, 13:47 Gość portalu: Ert napisał(a): > Weronika - Berenika - podobne, to pierwsze zwyczajne to drugie wymyślne Ert, a może byś jednak sprawdził co piszesz? to nie są podobne imiona, to jest TO SAMO imię. w dodatku, najpierw była Berenika, przez nieprawidłową wymowę powstała Weronika i ta się później przyjęła Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ert Re: Znowu mam nowość IP: *.cable.smsnet.pl 16.02.11, 17:00 no to było czy jest? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: inna Re: Znowu mam nowość IP: *.231.50.217.koba.pl 16.02.11, 18:40 Nikt nie szuka na siłę. Jest to forum o imionach więc piszę. Tak się składa, że wielu rodziców co raz częściej szuka imion dla swoich dzieci mniej popularnych i niespotykanych. Gdyby na świecie nadawano tylko jedno imię na świecie byłoby nudno. A tak mamy różnorodność imienniczą, a ja ją urozmaicam przykładami. ps. z Twojego nicku (dla mnie) nie wynika Twoja płeć. Ale przepraszam za pomyłkę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ert Re: Znowu mam nowość IP: *.cable.smsnet.pl 16.02.11, 19:08 OK rozumiem, ale można jeszcze wymyśleć Krzysztafa albo Bojtka no problemos. A tak a propo w USA nie jest nudno, można w zasadzie nadać co się chce np: Gwóźdź, Filiżanka albo Trzeci, Czwarta. Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: Znowu mam nowość 16.02.11, 19:13 Ert, czytam Twoje wypowiedzi i nadziwić się nie mogę. O co Ci kurde chodzi? Dziewczyna pyta o imię, które zobaczyła w "Wiadomościach". Przecież ona nie zmienia liter w imionach i nie pyta "a co sądzicie o Kiktorii i Barwku?". Masz kiepskie argumenty, szczególnie ten z Bereniką-Weroniką. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ert Re: Znowu mam nowość IP: *.cable.smsnet.pl 16.02.11, 22:00 Chodzi o udziwnione imiona, ja nie pisze że ona je zmienia nie wiem skąd taki pomysł. Ja piszę że ktoś je zmienia albo też wynajduje. Dlaczego moje argumenty są kiepskie? Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: Znowu mam nowość 16.02.11, 22:07 No zwracałeś się do Innej z hasłem w stylu "wymyśl coś bardziej normalnego" i wszystkie Twoje wypowiedzi brzmią tak, jakbyś miał jej za złe, że założyła taki wątek. Co do argumentów i ich kiepskości - beznadziejny był ten z Weroniką-Bereniką, bo był po prostu nie prawdziwy. Piszesz, że Berenika to udziwniona Weronika, ale w rzeczywistości jest odwrotnie. A to, że jedno jest popularne, a drugie praktycznie wcale, to juz inna historia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ert Re: Znowu mam nowość IP: *.cable.smsnet.pl 16.02.11, 22:23 No może faktycznie opatrznie zrozumiane. Chodziło o znajdź coś innego lepszego. No bo dziwne żeby ktoś dziś mówił "Daj, ać ja pobruszę, a ty poczywaj". Niech będzie że Berenika ma tradycje, choć bardzo stare. Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: Znowu mam nowość 16.02.11, 22:33 Gość portalu: Ert napisał(a): > No bo dziwne żeby ktoś dziś mówił "Daj, ać ja pobruszę, a ty poczywaj". Niech b > ędzie że Berenika ma tradycje, choć bardzo stare. No, ale zaraz ... Przecież praktycznie wszystkie używane dzisiaj imiona są sprzed wieków. Berenika jest "stara", ale Weronika jest taka sama. Więc nie bardzo rozumiem ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ert Re: Znowu mam nowość IP: *.cable.smsnet.pl 17.02.11, 10:55 Nie skoro Weronika powstała z przekształcenia Bereniki to nie jest tak samo stara, czy też mickiewiczowska Grażyna powstała stosunkowo nie dawno Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: Znowu mam nowość 17.02.11, 15:16 Zupełnie Cię nie rozumiem. Trudno, ja wiem swoje, Ty wiesz swoje i chyba nie ma sensu, żebyśmy się tak nawzajem przekonywali o swoich racjach Jeszcze tylko zapytam - swoją Lilianę odbierasz jako starą, czy nie tak bardzo starą? Z mojej strony EOT Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ert Re: Znowu mam nowość IP: *.cable.smsnet.pl 17.02.11, 21:56 Taką jak Weronika Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: inna Re: Znowu mam nowość IP: *.231.50.217.koba.pl 16.02.11, 19:21 Imię Krzysztofa istnieje. A tak do uściślenia istnieje ustawa oraz zalecenia dla urzędników, które ściśle określają co wolno co nie. Jeśli wybrane imię nie wykracza po za ramy zaleceń oraz ustawy urzędnik musi to zaakceptować. Rada opracowała „Zalecenia dla urzędów stanu cywilnego dotyczące nadawania imion dzieciom osób obywatelstwa polskiego i narodowości polskiej”. Wg obowiązującego prawa kierownicy Urzędu Stanu Cywilnego mają prawo, a w niektórych przypadkach nawet obowiązek oceny nadawanych przez rodziców imion. Kierownik Urzędu Stanu Cywilnego może odmówić przyjęcia oświadczenia o wyborze imienia dla dziecka, jeśli imię jest ośmieszające, nieprzyzwoite, w formie zdrobniałej lub niepozwalające odróżnić płci dziecka. Wymogi urzędowe 1. Zaleca się wybieranie imion w postaci przyswojonej przez język polski, a więc np. Marcin zamiast MartinWiktor zamiast VictorAnna, nie Ann 2. Nie stosuje się imion pochodzących od nazw pospolitych lub nazw geograficznych, takich jak: kotsonatanutaDominikanaDakota 3. Wszelkie imiona nadawane w Polsce powinny uwzględniać obowiązujące w języku polskim reguły gramatyczne i ortograficzne: * Po pierwsze imię powinno odróżniać płeć dziecka ze względów językowych i praktycznych. Co to znaczy? Imię nie powinno poddawać pod wątpliwość, czy dziecko jest chłopcem czy dziewczynką. Jeśli przykładowo nazwalibyśmy dziecko Carol Nowak, to ani imię, ani nazwisko nie wyjaśniłoby płci naszego dziecka; * Zapis imienia nie powinien przybierać formy archaicznej, która wyszła już dawno z użycia. Wyjątkowo jednak Urząd może zezwolić na taką formę jeśli występowała wczesnej w tradycji danej rodziny; * Niedopuszczalna jest również pisownia imion niezgodna ze współczesnymi, polskimi normami ortograficznymi, jak: pisownia x zamiast ks, np. AlexAlexandra zamiast AleksAleksandra. Nie nadamy imienia ZofyjaMaryja ale ZofiaMaria czy Claudia zamiast Klaudia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ert Re: Znowu mam nowość IP: *.cable.smsnet.pl 16.02.11, 22:04 Wiem o tej ustawie, czytałem dość dużo. Ja napisałem KrzysztAf Co jest złego w Krzysztafie a nie jest w Justanie? Odpowiedz Link Zgłoś
lana.777 Re: Znowu mam nowość 16.02.11, 20:58 > OK rozumiem, ale można jeszcze wymyśleć Krzysztafa albo Bojtka no problemos. > A tak a propo w USA nie jest nudno, można w zasadzie nadać co się chce np: Gwó > źdź, Filiżanka albo Trzeci, Czwarta. W Polsce tez tak bylo, tylko zaniechano (czesciowo) tej praktyki. Mozna bylo dac na imie jak sie chcialo np: Karna, Dobek, Milej, Snowid, Targosza, Cirzpisz, Mieszek, Męcina, Łowęta Obecnie rowniez mozna dac dziecku na imie co sie chce, jedynie powinno byc z greki, hebrajskiego lub laciny: Anna – Łaska, wdziek Barbara – obcy, barbarzynca Beata – blogoslawiona Barnaba – syn proroka Ignacy – ogien Aleksander – bronie sie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ert Re: Znowu mam nowość IP: *.cable.smsnet.pl 16.02.11, 22:13 no OK ale o tym trzeba gdzieś wyczytać żeby poznać znaczenie (bo w znakomitej większości imiona te wywodzą się z obcego języka) a nie nazywać kogoś wprost OGIEŃ czy BARBARZYNKA. Zresztą trudno spotkać jakieś imię bez jego pierwotnego znaczenia. Odpowiedz Link Zgłoś
lana.777 Re: Znowu mam nowość 17.02.11, 04:17 Gość portalu: Ert napisał(a): > no OK ale o tym trzeba gdzieś wyczytać żeby poznać znaczenie (bo w znakomite > j większości imiona te wywodzą się z obcego języka) a nie nazywać kogoś wprost > OGIEŃ czy BARBARZYNKA. Zresztą trudno spotkać jakieś imię bez jego pierwotnego > znaczenia. Mamy w uzyciu niektore imiona “wprost”, jak Wawrzyniec, czy Boguslaw. Niestety wiekszosc takich imion zostalo zastapionych imionami zagranicznymi, chocby takimi jak Anna czy Zofia. Niektorzy wracaja do tych zrozumialych imion jak Stanislaw, Dobrochna, Malwina, Roza. Jednakze niewielu jest tych, ktorzy nazwali by dziecko wymyslonym imieniem jak Nasturcja czy Oset, obawiajac sie sprzeciwu bliznich. W niektorych krajach jednak sie to zdarza. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nikk Re: Znowu mam nowość IP: *.dynamic.chello.pl 15.02.11, 23:09 Justana? Nie slyszałam nigdy. Może po prostu pomylili sie w napisach? Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Znowu mam nowość 15.02.11, 23:35 W Rymucie nie ma ani jednej Justany, jest tylko Justa. Odpowiedz Link Zgłoś
bonnie75 Re: Znowu mam nowość 17.02.11, 11:43 Ta JustAna to prawdopodobnie JustYna. Ot...pomylka przy napisach. Odpowiedz Link Zgłoś