Dodaj do ulubionych

Do cc 19 dni a ja nie mam pewnosci.. Pomozecie?

09.04.11, 11:40
Pisalam juz parokrotnie wiec wybaczcie prosze, ze znow Wam glowe zawracam smile
Za 19 dni cc, oczekujemy 3.dziecka - coreczki. Mamy juz Olafa i Helenke. Rodzina mieszana polsko-dunska, mieszkajaca na stale w Danii.
Wstepnie ustalilismy, ze corcia dostanie na imie Maria [Marija] ale ja mam watpliwosci... Imie mi sie podoba, ale wolalabym miec cos "w odwodzie", gdyby sie okazalo ze to jednak nie Maria wink
Kryteria sa skomplikowane - imie powinno byc miedzynarodowe i wystepowac w tej samej pisowni w obu jezykach (odpada wiec wiekszosc imion), nie za dlugie (nazwisko podwojne) i nie trzyliterowe. Do tego nie ma byc popularne w Danii (stad np odpada lubiana przeze mnie Emma). Od paru dni nie moge wybic sobie z glowy Julii - wiem wiem, w Pl okropnie popularna ale tu wcale. I mimo, ze nigdy wczesniej nie bralam jej pod uwage tak teraz nagle mnie "olsnilo".

Pomozecie? Ostatni raz wink
Prosze....
Obserwuj wątek
    • abiela Re: Do cc 19 dni a ja nie mam pewnosci.. Pomozeci 09.04.11, 12:22
      Nie znam duńskiego więc trudno mi radzić.... Maria bardziej mi się podoba od Julii. A Klara? Leandra? Melania?
      • greeneyedlover Re: Do cc 19 dni a ja nie mam pewnosci.. Pomozeci 09.04.11, 12:45
        Abiela, na Ciebie zawsze mozna liczyc smile
        Melania i Leandra ani polskie ani dunskie... a Klare chcial od zawsze miec moj byly maz, z ktorym na szczescie nie mam dzieci wink wiec mimo, ze kryteria spelnia to odpada, sama rozumiesz.

• abiela Re: Do cc 19 dni a ja nie mam pewnosci.. Pomozeci 09.04.11, 22:10
          greeneyedlover napisała:

> Abiela, na Ciebie zawsze mozna liczyc smile
          > Melania i Leandra ani polskie ani dunskie... a Klare chcial od zawsze miec moj
          > byly maz, z ktorym na szczescie nie mam dzieci wink wiec mimo, ze kryteria spelni
          > a to odpada, sama rozumiesz.
          >
          Klara, Maria i Julia też ani polskie, ani duńskiesmile
          Tak więc Klarę odrzucamy. Inne propozycje jeszcze Amelia/Amalia, Zofia/Sophia, Flora, Marianna.
    • Gość: kana Re: Do cc 19 dni a ja nie mam pewnosci.. Pomozeci IP: *.centertel.pl 09.04.11, 12:52
      Gdy byłam w ciąży obydwoje z mężem chcieliśmy Julię... do czasu gdy zobaczyliśmy jak popularna jest w ostatnich 10 latach. I tylko z tego względu zrezygnowaliśmy. Imię nadal nam się bardzo podoba. Skoro mieszkacie na stałe w Danii i tam imię to nie jest tak popularne, a bardzo ci się podoba to nie wahałabym się nadać.
      • Gość: kana Re: Do cc 19 dni a ja nie mam pewnosci.. Pomozeci IP: *.centertel.pl 09.04.11, 12:54
        Zapomniałam dodać, że Maria też bardzo mi się podoba. Mąż chce tak nazwać przyszłą córeczkę. Szkoda, że Klara odpada.
        • Gość: motylek Re: Do cc 19 dni a ja nie mam pewnosci.. Pomozeci IP: *.plusgsm.pl 09.04.11, 13:04
          Julia to bardzo piekne imie,dlatego tez jest tak bardzo popularne.smile Jak mieszkacie za granica i nie jest tam ono az tak popularne,to na Twoim miejscu nazwalabym malutka Julia.smile
    • paula.anna Re: Do cc 19 dni a ja nie mam pewnosci.. Pomozeci 09.04.11, 13:24
      ja Julii nie znoszę przez popularność, więc do tego imienia nie zachęcam wink
      za to żałuję, że Klara odpada, ale rozumiem

a może Anna?
      Inga?
      Tekla (Thekla)?
      Dafne?
      Gaja?
      Gabriela?
      Halina?

nie wiem, jakiej "jakości" jest ta strona
      www.babynology.com/danish-girlnames-h0.html
      ale trochę identycznych można znaleźć. ja zatrzymałam się na H wink
      • greeneyedlover Re: Do cc 19 dni a ja nie mam pewnosci.. Pomozeci 09.04.11, 15:33
        Paula.anna
        Z Twoich propozycji podoba mi się Anna i Gaja, tyle ze Anna tu dość popularna a do tego jest jedna w rodzinie a z Gaja byłaby konieczność literowania (choć liter mało) i czytaliby Geja.. Hmmmm wink
    • kasienka.3 Re: Do cc 19 dni a ja nie mam pewnosci.. Pomozeci 09.04.11, 13:53
      Cecylia, Daniela, Antonia, Sara
      • greeneyedlover Re: Do cc 19 dni a ja nie mam pewnosci.. Pomozeci 09.04.11, 15:37
        kasienka.3 napisała:

> Cecylia, Daniela, Antonia, Sara

Antonie i Sare muszę wpisać na listę rezerwową smile
        Cecylia ma tu inna pisownie a Daniela nie bardzo

• kasienka.3 Re: Do cc 19 dni a ja nie mam pewnosci.. Pomozeci 09.04.11, 13:55
      Laura
      • greeneyedlover Re: Do cc 19 dni a ja nie mam pewnosci.. Pomozeci 09.04.11, 15:35
        W Danii Laura na topie wraz z Emma.. Niestety sad
    • dalenia Re: Do cc 19 dni a ja nie mam pewnosci.. Pomozeci 09.04.11, 14:04
      A może Julianna zamiast Julii? Co prawda literek ma trochę więcej (o 3 konkretnie, co nie jest chyba wielką liczbą), ale sylab ma tyle samo co Helena.
      • greeneyedlover Re: Do cc 19 dni a ja nie mam pewnosci.. Pomozeci 09.04.11, 15:17
        Dalenio, Julianne trzeba by było za każdym razem literowac, specyficzny tu naród wink
        Wolalalbym tego oszczędzić córce, do tego wymawianoby Juliena, jakos mi to nie leży...
        Nasza Helenka była przez pierwsza dobę Antonia, ale nie pasowało. Stad chciałabym mieć "koło ratunkowe". Antonia wiec majaczy gdzieś w oddali, choć nie wiem co MM na takie "odgrzewanie" wink
        • ewela345 Re: Do cc 19 dni a ja nie mam pewnosci.. Pomozeci 09.04.11, 15:57
          a może:
          Kaja
          Karoline
          Kora
          Kornelia
          Leonora
          Lidia
          Liliana
          Magdalena
          Maja
          Manuela
          Marina
          Marlena
          Melinda
          Nadia
          Naomi
          Ofelia
          Olga
          Paula
          Paulina
          Ramona
          Rebeka
          Rita
          Roma
          Rubina
          Sabina
          Saloma
          Samanda
          Samara
          Samira
          Sandra
          Sara
          Tamara
          Tatiana
          Waleria
          Wanda
          Wiktoria
          Wilhelmina
          Zofia

ale to są tylko propozycje , nie mam pewności czy wszystkie się pisze tak samo i nie wiem do końca jak się wymawia smile
        • dalenia Re: Do cc 19 dni a ja nie mam pewnosci.. Pomozeci 09.04.11, 17:48
          To ja jestem za Antonią w takim razie. Przykatuj trochę męża smile
          • greeneyedlover Re: Do cc 19 dni a ja nie mam pewnosci.. Pomozeci 11.04.11, 13:57
            dalenia napisała:

> To ja jestem za Antonią w takim razie. Przykatuj trochę męża smile

Pokatuje go w razie czego "z zaskoczenia" jesli po porodzie okaze sie ze bedzie pasowalo wink
    • froobek Re: Do cc 19 dni a ja nie mam pewnosci.. Pomozeci 09.04.11, 16:28
      Ciekawy problem. Jeśli Wy kiedykolwiek zechcecie mieszkać w Polsce lub córka będzie chciała tu np. studiować, to jednak z taką Julią lekki obciach...

A upierasz się przy jednakowej pisowni? Wydaje mi się, że ważna jest jednakowa wymowa.

Jak tam po duńsku wygląda Teresa?

W Danii musisz mieć koniecznie wybrane imię w momencie narodzin dziecka?
      • greeneyedlover Re: Do cc 19 dni a ja nie mam pewnosci.. Pomozeci 09.04.11, 16:51
        Tez myślałam o ewentualnej przeprowadzce do Polski stad mam podobne obawy.

Co do wymowy - to są tak skrajnie rożne języki ze w zasadzie jednakowa wymowa nie występuje. Chodzi bardziej o to aby odmiennosc w wymowie w obu językach była jak najmniejsza i do zaakceptowania dla "obydwu stron" (jakiś czas razila mnie dunska wymowa imienia Helena ale ze to bylo "jedyne pasujace do niej imie", ktore w dodatku bardzo lubie w polskiej wymowie, postanowilam sie nie "przyczepiac" wink ) Z reszta imię syna - Olaf tez wymawia się różnie ale pisze się identycznie stad chciałabym i te zasadę zachować przy wyborze imienia dla ostatniego dziecka.

Teresa byłaby możliwa do nadania w DK choć tu byłaby tendencja do pisania Theresa. Imię to jednak "odpada z powodów osobistych"smile
        • Gość: inna Re: Do cc 19 dni a ja nie mam pewnosci.. Pomozeci IP: *.231.49.185.koba.pl 15.04.11, 10:12
          W Polsce Julia jest popularna, ale jeśli u was nie to OK. Sądzę że pasuje do imion rodzeństwa
          Julia, Helena, Olaf
          a jeśli zamierzacie wrócić do Polski to Klara pasowałaby do rodzeństwa
          Klara,Helena, Olaf
          • greeneyedlover Re: Do cc 19 dni a ja nie mam pewnosci.. Pomozeci 15.04.11, 14:24
            Klara byłaby jak najbardziej do nadania gdyby nie wspomniany były mąż. Tak wiele kosztowało mnie to małżeństwo ze nie jestem w stanie nadać imienia o jakim on zawsze marzył. Szkoda, bo imie mi sie podoba, ale to silniejsze ode mnie.

Jeszcze 13 dni i... Trzeba się Jej będzie przypatrzec smile
    • Gość: megi79 Re: Do cc 19 dni a ja nie mam pewnosci.. Pomozeci IP: *.sadpark-gw.waw.supermedia.pl 09.04.11, 17:30
      Julia to piękne imię(sama tak nazwałam siostrę 18 lat temu),więc jestem za.Chyba,że wrócicie do Polski to wtedy byłaby jedną z wieeeeellllluuu(w każdej grupie,klasie,które znam są co najmniej 2 Julie obecnie),a więc sami musicie zdecydować.
    • zum.zum.zone Re: Do cc 19 dni a ja nie mam pewnosci.. Pomozeci 09.04.11, 21:32
      Jak ta Julia tak Cie olsnila, to chyba to jest "to" (bo swiadomosc tego, ze w razie przeprowadzki bedzie miala mnostwo imienniczek rowiesniczek juz masz).
      Czy moglabys przyblizyc wymowe imion Olaf, Helena i Julia? tak z ciekawosci : ) dziekuje bardzo : )
      • donmari-2 Re: Do cc 19 dni a ja nie mam pewnosci.. Pomozeci 09.04.11, 23:08
        Proponuję:
        Adela
        Emilia(tu na 13 miejscu w 2010, niestety)
        Flora
        Kalina
        Marcela(tylko nie wiem, czy z niej w wymowie "Marseli" czy czegoś podobnego nie zrobią)
        Kornelia(tyle że tu podejrzewam byłoby przez C i nie wiem jak z wymową, ale możnaby było chyba przez K zarejestrować?)
        Aldona(ale to już zaryzykuję, gdyż to litewskie imię i w Danii jest podejrzewam nieznane)
        • aka10 Re: Do cc 19 dni a ja nie mam pewnosci.. Pomozeci 09.04.11, 23:17
          Selma?
          • aka10 Re: Do cc 19 dni a ja nie mam pewnosci.. Pomozeci 09.04.11, 23:21
            www.nordicnames.de/wiki/Categorybig_grinanish_Female_Names
            Moze tu cos znajdziesz?
          • greeneyedlover Re: Do cc 19 dni a ja nie mam pewnosci.. Pomozeci 11.04.11, 13:52
            Usmiechnelam sie na widok tej propozycji, bo babcia MM byla Selma, ale mi sie z szelma za bardzo kojarzy... wink
        • greeneyedlover Re: Do cc 19 dni a ja nie mam pewnosci.. Pomozeci 11.04.11, 13:53
          Donmari-2
          Dziekuje za Twoje propozycje, z nich podoba mi sie Kornelia (do zaakceptowania w DK w tej pisowni) ale MM sie skrzywil...
          Ehhhh... ciezka sprawa wink
      • greeneyedlover Re: Do cc 19 dni a ja nie mam pewnosci.. Pomozeci 11.04.11, 13:56
        zum.zum.zone napisała:

> Czy moglabys przyblizyc wymowe imion Olaf, Helena i Julia? tak z ciekawosci : )
        > dziekuje bardzo : )

Olaf wymawia sie (jak cala reszte) bardziej miekko, "O" jest takie przeciagniete i blizsze "U"
        Helena bardziej jak "Heli:nae"
        Julia jak "juliae"

pozdrawiam smile
        • zum.zum.zone Re: Do cc 19 dni a ja nie mam pewnosci.. Pomozeci 11.04.11, 16:52
          dzieki serdeczne : )
          spokojnej koncowki i dobrego wyboru : )
          • greeneyedlover Re: Do cc 19 dni a ja nie mam pewnosci.. Pomozeci 11.04.11, 17:03
            zum.zum.zone napisała:

> dzieki serdeczne : )
            > spokojnej koncowki i dobrego wyboru : )

Nie dziękuje za wczasu wink
            A jak się zagadka rozwikla z pewnością dam znać. Mam nadzieje ze damy radę podjąć decyzje zgodnie wink
    • polifonia1983 Re: Do cc 19 dni a ja nie mam pewnosci.. Pomozeci 15.04.11, 10:47
      Moje propozycje:
      Ida, Iga, Anika, Dagny, Emilia, Hanna, Inga, Kamila, Lea, Magda, Nora, Mia, Rita, Sara,Weronika/Veronika, Nela, Lena, Nina, Nadia, Sonia, Kinga, Lilia, Iliana, Tamara, Alina, Flora, Kornelia.
      Raczej nie występujące w Pl: Lotta i Liv, bardzo mi się podobają.
      • greeneyedlover Re: Do cc 19 dni a ja nie mam pewnosci.. Pomozeci 15.04.11, 14:27
        Polifonio, z Twoich propozycji Sara jest tam gdzieś "w odwodzie" smile
        Trzyliterowe imiona, jak pisałam, odpadają.
        Pozdrawiam smile
    • agacz2905 Re: Do cc 19 dni a ja nie mam pewnosci.. Pomozeci 15.04.11, 16:34
      Z ciekawości pytam czy imię mojej córki - Agata - nie ma "międzynarodowej" wymowy? Oczywiście de gustibus...etc., ale akurat ja lubię proste i tradycyjne imiona. Pozdrawiam, A.
      • Gość: motylek Re: Do cc 19 dni a ja nie mam pewnosci.. Pomozeci IP: *.plusgsm.pl 16.04.11, 00:43
        Sandra,Nina,Olga,Jessica
    • gaudencja Re: Do cc 19 dni a ja nie mam pewnosci.. Pomozeci 17.04.11, 13:27
      Jeśli Julia Cię olśniła, to zawierzyłabym temu olśnieniu. Pomijam to, że Julia znacznie bardziej podoba mi się od Marii. Sama zmieniłam w czasie ciązy imię planowane dla dziecka, bo inne mnie zachwyciło - widocznie powiedziało mi z brzucha, ze pierwotnie planowane imię do niego ine pasuje.
    • greeneyedlover Klara 23.04.11, 16:49
      Pisałam już ze imię Klara bardzo mi się podoba ale skreslilam je ze względu na byłego męża. Jednak spać nie mogę z powodu tej niepewności co do imienia córeczki a czasu coraz mniej wink
      Pomyślałam wiec ze W NOSIE Z TYM CO MYŚLAŁ BYŁY MĄŻ smile

Pozostały wiec dwa imiona i 5 dni do cesarskiego cięcia smile

Jest sobota, w czwartek poznamy corenke i okaże się czy to Maria czy Klara
      Dam znać wink

Wesołych Świat smile
      • abiela Re: Klara 23.04.11, 21:29
        Trzymam kciuki za Klare i zycze szczesliwej cc.
      • gaudencja Re: Klara 24.04.11, 22:43
        Życzę Klary! Czekam na wieści.
        • greeneyedlover Re: Klara 26.04.11, 19:36
          Gaudencjo, Abielo
          Z pewnością dam znać. Do poznania Corenki już tylko jeden dzień i dwie noce...
          smile
          • zum.zum.zone Re: Klara 26.04.11, 20:18
            Powodzenia : ) i dobrego wyboru : )
            • donmari-2 Re: Klara 27.04.11, 00:28
              W takim razie trzymam kciuki za Klarę i udane cc
    • greeneyedlover Już jest :))) 30.04.11, 10:39
      Leży tuż obok, cieplutka, malutka, idealna...
      Nasza Mała Klara

Pozdrawiam serdecznie
      • paula.anna Re: Już jest :))) 30.04.11, 10:50
        Gratulacje!!!
        witamy Klarę smile
      • chce_bobo Re: Już jest :))) 30.04.11, 11:29
        jakie piekne imię!!! gratuluję!

ps. ja swoją Klarę rodzę "na dniach" smilesmile
      • gaudencja Re: Już jest :))) 30.04.11, 13:15
        Moje najserdeczniejsze gratulacje! Uważam, że dokonaliście świetnego wyboru imienia smile
      • zum.zum.zone Re: Już jest :))) 30.04.11, 13:15
        Gratuluje!
        piekne imie : )
      • dalenia Re: Już jest :))) 30.04.11, 13:48
        Gratuluję! Świetne imię wybraliście smile
      • olianka Re: Już jest :))) 30.04.11, 22:13
        Serdeczne gratulacje!
      • abiela Re: Już jest :))) 01.05.11, 00:55
        Gratulacje!!!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.