Gość: taka_jedna IP: *.adsl.inetia.pl 18.04.11, 19:03 Postanowiłam odświeżyć zarchaizowany wątek. Jak Wam się podoba to imię? Mnie bardzo, także możliwe zdrobnienia: Druszka, Druchna... Z tym że te, po zapisaniu, wyglądają jak słowa "dróżka" i "druhna" z błędami ortograficznymi ;-p A to mogłoby, niestety, być przyczyną różnych nieporozumień. Dlatego wahałabym się przed nadaniem tego imienia. A Wy? Jak je odbieracie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
dalenia Re: Druzjanna 18.04.11, 19:06 Druzjanna podoba mi się tak ... średnio Znam dużo ładniejszych imion, ale nie mogę powiedzieć, że jest brzydka. Zdrobnienia faktycznie takie "nieszczęśliwe", aczkolwiek gorąco namawiałabym wszelkich chętnych na nadanie Druzki. Odpowiedz Link Zgłoś
luska.s Re: Druzjanna 18.04.11, 19:33 bardzo mi się nie podoba jakoś nie wyobrażam sobie nastoletniej Druzi.. Odpowiedz Link Zgłoś
olianka Re: Druzjanna 18.04.11, 19:40 Podoba mi się. Nastolatkę zdrabniałabym "Druzja", nie "Druzia". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: an_o Re: Druzjanna IP: *.prod-infinitum.com.mx 18.04.11, 23:47 Kojarzy mi sie sympatycznie z druidem lub 'druidka'. Ale wg mnie jest nie do nadania. Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia podonosze 06.07.11, 14:01 Mnie coraz bardziej się podoba Byłabym w stanie nazwać tak córkę, gdyby było to imię po kimś z rodziny. Swoją drogą, na wikipedii jest mowa o św. Druzjannie, tej wskrzeszonej. Natomiast w necie nie mogę nic więcej na jej temat znaleźć. Ma ktoś może jakieś informacje o św. Druzjannie? Odpowiedz Link Zgłoś
jang Proszę bardzo 06.07.11, 21:02 coś na ten temat znalazłem i napisałem, w blogu o imionach. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: podonosze 13.07.11, 11:27 Dorzucam: www.aug.edu/augusta/iconography/goldenLegend/john.htm Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: podonosze 13.07.11, 11:50 ...i jeszcze coś: tiny.pl/hfbpf od str. 179 www.gnosis.org/library/actjohn.htm dramat Rozwity z Gandersheim: www.letu.edu/people/annieolson/projects/hrotswitha/callimachus.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Niwius Re: Druzjanna IP: *.adsl.inetia.pl 06.07.11, 18:53 Mi się bardzo podoba. Zdrobnieniami bym się nie zniechęcała, bo tak naprawdę zapisuje się je rzadko albo wcale, bo głównie używa się ich w mowie. Odpowiedz Link Zgłoś
ksiezna_pani1 Re: Druzjanna 26.04.12, 14:33 Bardzo mi się podoba, planuje nazwać tak córkę Chyba, że się odkocham. Według Kazimierza Rymuta do 1994 roku odnotowano tylko jedną Druzjanne (urodzona w latach 30.). Dziś dowiedziałam się, że Druzjann jest o wiele więcej; sąsiadka mojej koleżanki ma tak na imię (pani ma ok. 50 lat), córka koleżanki mamy mojej koleżanki też ma na imię Druzjanna (dziewczyna ma 20kilka lat), do tego wszystkiego moja koleżanka twierdzi, że od czasu do czasu słyszy o tym imieniu i dla niej Druzjanna nie jest rzadkim imieniem... A w internecie znalazłam 62 Druzjanny maja od 40 lat do 18 lat, najwięcej jest 22letnich. I co Wy na to? Bo ja jestem załamana. Odpowiedz Link Zgłoś
olianka Re: Druzjanna 26.04.12, 18:15 O Druzjannie nie ma nowszych danych, bo nowsze publikacje nie są tak szczegółowe. Odpowiedz Link Zgłoś
ksiezna_pani1 Re: Druzjanna 26.04.12, 18:19 olianka napisała: > O Druzjannie nie ma nowszych danych, bo nowsze publikacje nie są tak szczegółow > e. Szkoda To, co odkryłam mnie bardzo zmartwiło Odpowiedz Link Zgłoś
ksiezna_pani1 Re: Druzjanna 26.04.12, 18:22 ksiezna_pani1 napisała: > olianka napisała: > > > O Druzjannie nie ma nowszych danych, bo nowsze publikacje nie są tak szcz > egółow > > e. > > Szkoda To, co odkryłam mnie bardzo zmartwiło Wpisałam w wyszukiwarkę "imię Druzjanna" i na drugiej stronie wyskoczyły mi właściwie same "nosicielki "... Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Druzjanna 26.04.12, 18:40 U mnie na drugiej stronie wyświetla sie ta Druzjanna, a poza tym same śmieciowe, spamerskie strony i jakieś fotoblogi, gdzie jest zalogowany użytkownik o pseudonimie Druzjanna. Odpowiedz Link Zgłoś
ksiezna_pani1 Re: Druzjanna 26.04.12, 18:59 gaudencja napisała: > U mnie na drugiej stronie wyświetla sie ta Druzjanna, a poza tym same śmieciowe, spamerskie strony i jakieś fot > oblogi, gdzie jest zalogowany użytkownik o pseudonimie Druzjanna. U mnie wyświetlają się profile randkowe. Duża część z nich jest wyznania prawosławnego... może to są dziewczyny ze wschodu? Odpowiedz Link Zgłoś
ksiezna_pani1 Re: Druzjanna 26.04.12, 19:28 gaudencja napisała: > Wejdź w któryś z nich. To same śmieci. Mam nadzieje. Co do mojej koleżanki, to wierze jej. No, ale dwie jaskółki wiosny nie czynią Odpowiedz Link Zgłoś
aneladgam Re: Druzjanna 26.04.12, 21:10 chyba przesadzasz z tymi obawami no chyba, że naprawdę szukasz imienia, które od 300 lat nie miało ani jednego nadania Odpowiedz Link Zgłoś