sadzik81 20.06.11, 14:00 Co sadzicie o tym imieniu? Wedlug bardzo malo jest teraz Robercikow w wieku przedszkolnym,wrecz znikomo. Dla mnie te imie jest ladne takie meskie i pasuje dla dziecka jak i doroslego mezczyzny. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
dalenia Re: Robert 20.06.11, 14:15 Mnie się zupełnie nie podoba. A zdrobnienia w stylu Robercik czy Robcio nie podobają mi się jeszcze bardziej. Wg mnie to imię nieco "postarza", tzn. ja słysząc "Robert" od razu widzę takiego 40-letniego faceta. Znam jednego małego, 6-letniego Roberta. I kiedy dowiedziałam się, jakie imię dostał, od razu mi to nie pasowało. Bo wg mnie Robert to było imię dobre dla taty czy wujka, ale nie małego chłopca. Czyli generalnie, mnie się Robert baaaardzo nie podoba. Wolę Norberta jeśli już Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jamniczka Re: Robert IP: *.dynamic.chello.pl 20.06.11, 14:44 Mój mąż ma na imię Robert, ale nie znam i nie znałam żadnego małego chłopca o tym imieniu. Odpowiedz Link Zgłoś
florianne Re: Robert 20.06.11, 15:28 Nie podoba mi się . A często używane zdrobnienie Robuś jest moim zdaniem okropne . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kana Re: Robert IP: *.centertel.pl 20.06.11, 15:32 mój brat ma na imię Robert (11l). Imienników w szkole w swoim roczniku nie ma, co jest wielkim plusem. Imię proste, ładne i do tego rzadko nadawane. Najczęściej wołamy na niego Robson, Robercik, ... Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Robert 20.06.11, 15:46 Mnie się zupełnie nie podoba, miałam w klasie trzech Robertów, potem poznałam jeszcze kilku, mam przesyt. Odpowiedz Link Zgłoś
panna.w.drodze Re: Robert 20.06.11, 15:52 jak dla mnie z tej samej puli co Adam czy Dawid czyli dobre dla par mieszanych, a tak to ani ziębi ani grzeje natomiast bardzo podoba misię forma żeńska: Roberta Odpowiedz Link Zgłoś
sadzik81 Re: Robert 20.06.11, 16:32 Ja jestem oczarowana tym imieniem myslalam ze bedzie mialo tutaj bardziej pochlebne opinie ale wiadomo co kto lubi kazdy ma inny gust Mi bardzo sie podoba z tego wzgledu ze praktycznie zostalo ono troszke zapomniane,rzadko jest teraz nadawane,pasuje na cale pokolenie,ma fajne nie wymuszone zdrobnienia,dla mnie nie jest udziwnione. Odpowiedz Link Zgłoś
quasi.modo Re: Robert 20.06.11, 16:46 Ja mam bardzo podobne odczucia, co panna.w.drodze bo imię to jest uniwersalne, ani popularne ani nazbyt wymyślne. Czyli same plusy, ale jakoś nie potrafię sie do niego rozgrzać. U kogoś bez wątpienia postrzegałabym pozytywnie. Jeśli jesteś oczarowana, to nie wahaj się. Nadawaj i ciesz się, że nie zanosi się na to, abyś miała chmarę naśladowców P.S. Mi również podoba się Roberta, ale chyba tylko zagranicą. Odpowiedz Link Zgłoś
panna.w.drodze Re: Robert 20.06.11, 17:42 no właśnie za granicą jest popularna, ponoć we włoszech ale napisałam o tych parach mieszanych chodziło mi o miksy narodowościowe Odpowiedz Link Zgłoś
luska.s Re: Robert 20.06.11, 16:34 mnie osobiście nie zachwyca, ale zawsze to jakaś miła odmiana, bo małych Robertów można na palcach policzyć, a skoro tobie się podoba to śmiało nadawaj Odpowiedz Link Zgłoś
sadzik81 Re: Robert 20.06.11, 16:46 Ja juz nadalam ponad 3 lata temu. Zapytalam poniewaz na te forum trafilam calkiem niedawno i tak z ciekawosci chcialam poznac Wasze opinie. Do dzis ani razu nie zaluje ze tak nazwalam synka,bardzo mu te imie pasuje . Odpowiedz Link Zgłoś
magducha78 Re: Robert 20.06.11, 17:04 nie znam żadnego małego Roberta. dla mnie imię neutralne Odpowiedz Link Zgłoś
olianka Re: Robert 20.06.11, 19:02 Bardzo nie lubię tego imienia, a od kilku lat do tego kojarzy mi się ekstremalnie źle. Odpowiedz Link Zgłoś
an_o Re: Robert 20.06.11, 19:42 Nie lubie imienia, nigdy nie lubilam. W wymowie angielskiej jeszcze da sie jakos przelknac, ale juz zdrobnienie Bobby jest dla mnie okropne. Odpowiedz Link Zgłoś
sadzik81 Re: Robert 20.06.11, 20:22 Ale przeciez nie bede wolac do swojego syna Bobby,chyba to logiczne mimo to ze mieszkam w anglii. W wymowie angielskiej jest identycznie jak w polskiej Robert i tak wolaja do mojego synka. Jedynie jego trzyletni angielski kolega mowi do niego Robin,mi to nie przeszkadza. Odpowiedz Link Zgłoś
mex1 Re: Robert 20.06.11, 22:55 Neutralne, normalne imię, choć mnie osobiście się źle kojarzy. I nie przekonują mnie zdrobnienia. Odpowiedz Link Zgłoś
an_o Re: Robert 21.06.11, 04:40 No nie, nie jest identyczne. Jestem po filologii angielskiej i smiac mi sie chce, gdy slysze, ze wymowa jest identyczna. Nie kaze Ci syna nazywac Bobby. Stwierdzilam tylko, ze wymowa po angielsku imienia Robert, za ktorym nie przepadam jest 'ladniejsza' niz w polskim, za to zdrobnienie Bobby jest okropne. Pytalas o opinie i ja dostalas. Odpowiedz Link Zgłoś
sadzik81 Re: Robert 21.06.11, 09:53 Chyba wiem lepiej pisze sie Robert i wolaja do niego Robert czasem Roberts_.Jeszcze przez te 3 lata nikt inaczej do niego nie zawolal. Pytalam o opinie i mam ale nie lubie jak ktos bzdury pisze. Odpowiedz Link Zgłoś
an_o Re: Robert 21.06.11, 18:25 No jasne, Ty wiesz lepiej. No comment. Przykre, ale masz blade pojecie o jezyku angielskim i jego wymowie. Juz samo 'r' wymawia sie w angielskim inaczej niz w polskim, wiec skad pomysl, ze wyraz to 'r' zawierajacy bedzie wymawiany identycznie jak w Polsce. No, ale o czym ja wogole pisze, skoro Ty i tak nie jestes w stanie tego zrozumiec. Odpowiedz Link Zgłoś
sadzik81 Re: Robert 21.06.11, 20:39 Nie Ty wiesz lepiej,wszechwiedzaca i nie obrazaj mnie jezeli mnie nie znasz,nie masz takiego prawa,Paniusia po filologi. Odpowiedz Link Zgłoś
sadzik81 Re: Robert 21.06.11, 20:41 I powiem Ci jeszcze ze nie wiesz w jakim stopniu znam angielski takze nie pisz ze mam blade pojecie o tym jezyku ja sie nie przechwalam tak jak Ty ,tymabrdziej ze kazdy moze sobie poklamac. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Robert 21.06.11, 00:13 Nie przepadam, ale dla par polskich w Anglii albo polsko-angielskich na pewno dobre. Odpowiedz Link Zgłoś
sadzik81 Re: Robert 21.06.11, 09:59 Ja wybralam je z tego wzgledu ze bardzo mi sie podbalo a pozniej sprawdzilam i okazalo ze pisze sie rowniez tak samo w anglii to dodatkowy plus. Nie zgadzam sie tylko z Wasza opinia ze to jest imie dobre tylko dla par mieszanych albo mieszkajacych w anglii niby dlaczego? to juz polacy mieszkajacy w polsce nie moga tak nadac . A inne negatywne opinie mnie nie przeszkadzaja,kazdy ma prawo miec inne zdanie dla mnie te imie i tak bedzie najpiekniejsze Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Robert 22.06.11, 00:30 sadzik81 napisał: > Nie zgadzam sie tylko z Wasza opinia ze to jest imie dobre tylko dla par miesza > nych albo mieszkajacych w anglii niby dlaczego? Nie napisałam tak, co nie zmienia faktu, że ogólnie średniawo mi się podoba. Dla takich par jest MSZ szczególnie dobre, razem z pewną liczbą innych imion. Odpowiedz Link Zgłoś
aedo Re: Robert 21.06.11, 08:13 Mój chrześniak ma tak na imię, ma 6 lat. Imię w porządku, choć ja wolę Huberta lub Alberta. Odpowiedz Link Zgłoś
paula.anna Re: Robert 21.06.11, 08:23 Robert może być, ale w wersji Robercik dla mnie nie do przełknięcia to jedno z imion trudnych do zdrobnienia/skrócenia. a jednak inne wersje, szczególnie przy dziecku, wydają mi się przydatne a chyba żaden Robcio, Robuś by mnie nie usatysfakcjonował ale dla dorosłego mężczyzny, wersji podstawowej- ok Odpowiedz Link Zgłoś
wakacyjna_iguana Re: Robert 21.06.11, 12:00 Nie podoba mi się, poza tym znam 4 Robertów - średniawe typy niestety... Wg mnie o wiele ładniejsze jest HUBERT. Odpowiedz Link Zgłoś
wakacyjna_iguana Re: Robert 21.06.11, 12:02 Dopisek - na jednego znanego mi roberta cała rodzina wołała "Robuś" lub "Robek", niestety "Robuś" zostało do dziś, chociaż facet jest przed 30-tką brrr1!!! - powiem Ci że jak dla mnie masakra!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
sadzik81 Re: Robert 21.06.11, 14:24 No ale mnie to jakos nie rusza ,ja na swojego syna w iwku 30stki napewno nie bede wolac Robus,a podejrzane typki sa o kazdym imieniu,jak mialabym na to patrzec to moj syn do dzis nie mialby imienia. Co do zdrobnien to tak samo jest z innymi imionami Antos,Ignas,Igorek,tak samoz Hubertem Hubus jeszcze gorzej . Odpowiedz Link Zgłoś
paula.anna Re: Robert 21.06.11, 16:57 sadzik, piszesz, jakby Cię ktoś usilnie namawiał do zmiany imienia synowi dobrze, że Ci się podoba, tak powinno być > Co do zdrobnien to tak samo jest z innymi imionami Antos,Ignas,Igorek,tak samoz > Hubertem Hubus jeszcze gorzej . ja się nie zgodzę z tym. akurat Antek wydaje mi się bardzo naturalne i ładne, a Hubuś dla mnie lepszy niż Robuś, dużo lepszy, choć nie wiem dlaczego ale wiadomo, ile osób, tyle opinii Odpowiedz Link Zgłoś
sadzik81 Re: Robert 21.06.11, 17:12 paula.anna napisała: > sadzik, piszesz, jakby Cię ktoś usilnie namawiał do zmiany imienia synowi > dobrze, że Ci się podoba, tak powinno być > > > Co do zdrobnien to tak samo jest z innymi imionami Antos,Ignas,Igorek,tak > samoz > > Hubertem Hubus jeszcze gorzej . > > ja się nie zgodzę z tym. akurat Antek wydaje mi się bardzo naturalne i ładne, a > Hubuś dla mnie lepszy niż Robuś, dużo lepszy, choć nie wiem dlaczego > ale wiadomo, ile osób, tyle opinii Ja wiem ze kazdy ma miec prawo do innego zdania tylko akurat z kilkoma opiniami sie nie zgazam typu ze to imie jest dobre tylko dla miedzynarodowej pary bo niby dlaczego,tylko dlatego ze pisze sie tak samo w kilku jezykach,dla mnie to smieszne. Te niepochlebne opinie jeszcze bardziej utwierdzily mnie w tym ze dalam dobre imie swojemu dziecku i wiem ze nigdy nie bede zalowac tego wyboru wiadomo dla kazdej mamy imie jej dziecka jest najpiekniejsze a dla drugiej moze wydawac sie okropne Odpowiedz Link Zgłoś
quasi.modo Re: Robert 21.06.11, 19:15 sadzik81 napisał: > z kilkoma opiniami sie nie zgazam typu ze to imie jest dobre tylko dla miedzynarodowej pary Ale nikt nie napisał, że jest dobre tylko dla międzynarodowej pary a dla Polaków niedobre. Nie da się jednak ukryć, że to imię jest szczególnie praktyczne w międzynarodowej sytuacji. Odpowiedz Link Zgłoś
ronalilly Re: Robert 21.06.11, 15:18 Niestety Robert zajmuje wysokie miejsce w moim rankingu najgorszych imion męskich Odpowiedz Link Zgłoś
uwierz_mirando Re: Robert 21.06.11, 20:22 Lubię to imię, tylko zdrobnienia jak dla mnie nieciekawe. Z tak samo zakończonych lubię też Huberta, za to Norbert mnie odrzuca na kilometr. Parę literek, a wiele zmienia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zg_aga Re: Robert IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.07.11, 11:36 Mój syn od ponad 11 lat nosi to imię. Jest rzadko spotykane, ale nie dziwne, bardzo je lubię (on też). Współczesnym dzieciakom kojarzy się z Kubicą (taką ma ksywkę w szkole) albo jakoś piłkarsko, więc nikt nie dokucza, przeciwnie Nigdy nie był Robercikiem ani Robciem, chociaż w domu często bawimy się imionami. Raczej wolimy zgrubienia albo formy luźno związane z oryginałem: jest Roberto, Robson, Robin, Robinson, ewentualnie bywa Robertino, Rupert lub Ryba (Rybson, Ropuch czy co tam jeszcze akurat nastrój niesie) Na zewnątrz jest Robertem po prostu. Odpowiedz Link Zgłoś
sadzik81 Re: Robert 13.07.11, 21:32 Gość portalu: zg_aga napisał(a): > Mój syn od ponad 11 lat nosi to imię. Jest rzadko spotykane, ale nie dziwne, ba > rdzo je lubię (on też). Współczesnym dzieciakom kojarzy się z Kubicą (taką ma k > sywkę w szkole) albo jakoś piłkarsko, więc nikt nie dokucza, przeciwnie > Nigdy nie był Robercikiem ani Robciem, chociaż w domu często bawimy się imionam > i. Raczej wolimy zgrubienia albo formy luźno związane z oryginałem: jest Robert > o, Robson, Robin, Robinson, ewentualnie bywa Robertino, Rupert lub Ryba (Rybson > , Ropuch czy co tam jeszcze akurat nastrój niesie) > Na zewnątrz jest Robertem po prostu. No to uzywamy takich samych zdrobbnien. Dziadkowie jeszcze do tej pory mowia czasami Robcio,Robus ale mi to nie przeszkadza ,wkoncu to przeciez jeszcze male dziecko. Najczesciej to tez wolamy Robert ale moje ulubione zdrobnienie to Robin. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Robert 13.07.11, 13:42 Dodam, że we Francji jest to dla odmiany imię zupełnie przestarzałe i byłam świadkiem, jak Roberta o imiennym nazwisku potraktowano jako mającego na nazwisko Robert, bo nikomu nie przyszło do głowy, że może nosić takie imię. Odpowiedz Link Zgłoś
sadzik81 Re: Robert 13.07.11, 21:34 gaudencja napisała: > Dodam, że we Francji jest to dla odmiany imię zupełnie przestarzałe i byłam świ > adkiem, jak Roberta o imiennym nazwisku potraktowano jako mającego na nazwisko > Robert, bo nikomu nie przyszło do głowy, że może nosić takie imię. Nie wiedzialam o tym ale w sumie male ma to znaczenie bo nie mieszkamy we Francji ale jakby tak bylo to i nawet lepiej ze te imie jest przestarale to tak samo jest w kazdym kraju z jakims imieniem Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Robert 13.07.11, 22:34 Sadzik, informacja o recepcji imienia Robert we Francji jest ogólna, nie musi mieć wpływu akurat na Twoje zachowanie. Natomiast Twój komentarz o "krzywdzeniu" dziecka imieniem Rufin uważam za nie na miejscu. Mnie się 100 razy bardziej podoba Rufin od wujkowatego Roberta, ale nigdy w życiu nie napisałabym, że skrzywdziłaś Robertem dziecko. Pomyśl sobie, jak mógłby się poczuć Rufin (a jest ich w Polsce trochę) czytając to, co napisałaś o jego imieniu. Odpowiedz Link Zgłoś
sadzik81 Re: Robert 14.07.11, 08:33 Gaudencjo to jest wkoncu forum czy nie gdzie mozna sie wypowiedziec,mam do tego prawo ,napisalam ze to tylko moje zdanie !!! Ja wlasnie czesto czytam Twoje wypowiedzi i tez uwazam ze sa nie na miejscu. Nikogo nie obrazam. Odpowiedz Link Zgłoś
sadzik81 Re: Robert 14.07.11, 08:36 Ostatnio zauwazylam ze strach sie wypowiadac na tym forum,nie mozna miec innego zdania a powiedz mi Gaudencjo Ty je mozesz miec tak? ja nie napisalam ze Rufiny sa glupie czy cos i uwazam ze moja wypowiedz nie byla krzywdzaca. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Robert 14.07.11, 12:10 sadzik81 napisał: > Nikogo nie obrazam. Uważasz, że nie jest obraźliwe napisanie jakiemuś rodzicowi, że skrzywdziłby własne dziecko, wybierając imię, które mu się podoba? Co w takim razie jest twoim zdaniem obraźliwe? Odpowiedz Link Zgłoś
sadzik81 Re: Robert 14.07.11, 14:58 Gaudencjo prosze Cie juz mi nie chce sie klocic i tez nie ma sensu. Oczywiscie napisalam ze nie skrzywdzilabym dziecka imieniem Rufin ale to jest moje zdanie (zaznaczylam to)gdybym np napisala ze wszyscy co nadali imie Rufin to szkrzywdzili dziecko to juz zdanie ma inne znaczenie. Dlaczego nie bronisz innych imion pod ktorymi ktos wyraza niepochlebne opinie ,ja wiem dlaczego poprostu nie podobaja Ci sie te imiona a Rufin jest pewnie imieniem z Twojej polki Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Robert 14.07.11, 15:36 Co do zasady na tym forum nie piszemy o krzywdzeniu dzieci imionami. Można pisać, że dane imię się komuś nie podoba, że z czymś się komuś kojarzy, ale zarzut krzywdzenia jest zbyt powazny i na tym forum go unikamy. Polecam np. ten wątek: forum.gazeta.pl/forum/w,12924,29784023,,Czy_sie_zgodzicie_.html?v=2 Odpowiedz Link Zgłoś
sadzik81 Re: Robert 14.07.11, 18:46 gaudencja napisała: > Co do zasady na tym forum nie piszemy o krzywdzeniu dzieci imionami. Można pisa > ć, że dane imię się komuś nie podoba, że z czymś się komuś kojarzy, ale zarzut > krzywdzenia jest zbyt powazny i na tym forum go unikamy. > Polecam np. ten wątek: > forum.gazeta.pl/forum/w,12924,29784023,,Czy_sie_zgodzicie_.html?v=2 Nie bede tego czytac ,wiem co moge pisac a co nie,czepiaj sie inncyh ktorzy zle pisza o imionach,sama nie jestes lepsza wiecznie sie wymadrzasz. Jak nie umiesz czytac ze zrozumieniem to polecam powrot do szkoly ,nie oskarzaj mnie skoro nic nie zrobilam ja jak cos Ci sie nie podoba to skasuj watek. Odpowiedz Link Zgłoś
sadzik81 do gaudencji i innych moderatorek tego forum 14.07.11, 18:50 poprosze o usuniece watku, chyba jest taka mozliwosc o ile sie nie myle,mam prawo o to prosic. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: do gaudencji i innych moderatorek tego forum 14.07.11, 18:53 Prawo do proszenia masz zawsze, ale na podstawie którego punktu regulaminu forum prośba miałaby być spełniona? Odpowiedz Link Zgłoś
sadzik81 Re: do gaudencji i innych moderatorek tego forum 14.07.11, 18:55 Chce poprostu zrezygnowac z udzielania sie na tym forum i nigdy juz wiecej tu nie wracac. Prosze o to raz jeszcze. Odpowiedz Link Zgłoś
olianka Re: do gaudencji i innych moderatorek tego forum 14.07.11, 19:53 Jako jedna z moderatorek stwierdzam, że nie ma powodu do usunięcia tego wątku. Odpowiedz Link Zgłoś
sadzik81 Re: do gaudencji i innych moderatorek tego forum 14.07.11, 19:57 olianka napisała: > Jako jedna z moderatorek stwierdzam, że nie ma powodu do usunięcia tego wątku. To prosze mi podac namiary gdzie moge zgosic sprawe dalej chyba to mozecie mi podac ,nie bede walczyc z wiatrakami wiem ze to Wasza dobra wola ale skoro nie to ja tego tak nie zostawie. Odpowiedz Link Zgłoś
olianka Re: do gaudencji i innych moderatorek tego forum 14.07.11, 22:09 Jest forum o forum, forum o moderacji - linki stronie głównej. Nie sądzę, żeby władze forum uznały, że obrażenie się, to wystarczający powód, żeby usuwać wątki, ale proszę, próbuj. Odpowiedz Link Zgłoś
sadzik81 Re: do gaudencji i innych moderatorek tego forum 14.07.11, 22:14 mow za sibie ja mam swoje argumenty nie tak to inaczej zakoncze ten watek i wiem ze tak sie stanie,robicie mi po zlosci to ja wam tez tak zrobie. Odpowiedz Link Zgłoś
sadzik81 Re: do gaudencji i innych moderatorek tego forum 14.07.11, 19:59 olianka napisała: > Jako jedna z moderatorek stwierdzam, że nie ma powodu do usunięcia tego wątku. Bo chyba nie jestescie tu goru na tym forum. Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: do gaudencji i innych moderatorek tego forum 14.07.11, 20:08 sadzik81 napisał: > Chce poprostu zrezygnowac z udzielania sie na tym forum i nigdy juz wiecej tu n > ie wracac. > Prosze o to raz jeszcze. Sadzik, nie przesadzaj. Oczywiście możesz zrezygnować z udzielania się na forum, możesz tu więcej nie wracać, ale już nie rób sobie jaj z tym usuwaniem wątku. Założyłaś wątek, bo reszta była zarchiwizowana i jest ok, nie tylko Ty się w nim udzielałaś. Odpowiedz Link Zgłoś
sadzik81 Re: do gaudencji i innych moderatorek tego forum 14.07.11, 20:12 dalenia napisała: > sadzik81 napisał: > > Chce poprostu zrezygnowac z udzielania sie na tym forum i nigdy juz wiece > j tu n > > ie wracac. > > Prosze o to raz jeszcze. > > Sadzik, nie przesadzaj. Oczywiście możesz zrezygnować z udzielania się na forum > , możesz tu więcej nie wracać, ale już nie rób sobie jaj z tym usuwaniem wątku. > Założyłaś wątek, bo reszta była zarchiwizowana i jest ok, nie tylko Ty się w n > im udzielałaś. Nie przesadzam,no sory napewno nie ja. Napewno zrezygnuje z udzielania sie na tym forum,nie bede wracac ale jak tylko zostanie usuniety moj watek. Jezeli inni sie udzielali to prosze najwyzej ich odpowiedzi nie kasowac,a tylko moje. Ja tej sprawy napewno tak nie zostawie,prosze tylko o taka mala rzecz i mnie tu juz wiecej nikt nie ozbaczy. Odpowiedz Link Zgłoś
maga_eukaliptus Re: Robert 13.07.11, 19:51 Mnie jakoś nie przekonuje. Zdecydowanie wolę Alberta i Herberta, a na "r" - Rufina Ale obiektywnie Robert jest jak najbardziej do nadania. Odpowiedz Link Zgłoś
sadzik81 Re: Robert 13.07.11, 21:29 maga_eukaliptus napisała: > Mnie jakoś nie przekonuje. Zdecydowanie wolę Alberta i Herberta, a na "r" - Ruf > ina > Ale obiektywnie Robert jest jak najbardziej do nadania Nie nadalabym ani Albert ani Herbert zbyt udziwnione jak dla mnie i Robert ma wiele zdrobnien do wyboru.Rufna nie no nie skrzywdzilabym tak dziecka nie pisze tego po zlosci tylko poprostu niektore imiona sa dla mnie troche osmieszjace.Nie bronie Roberta bo to moj syn,wiadomo nie kazdemu musi sie podobac ale z tych podancyh przez Ciebie naprawde zadne mi sie nie podba. Odpowiedz Link Zgłoś
kiniox Re: Robert 13.07.11, 21:47 Lubię imię Robert, jest proste i męskie. Moim zdaniem o wiele lepsze niż Norbert, Albert czy Hubert. Według mnie jest to też imię ponadczasowe, chociaż obecnie rzadkie (bo przyszła moda na Norbertów, Albertów i Hubertów), to wcale nie kojarzy mi się z jakimś konkretnym pokoleniem. Za to bardzo nie lubię zdrobnienia Robercik. Odpowiedz Link Zgłoś
cynta Re: Robert 14.07.11, 03:13 Bylo polularne jakies ponad 40 lat temu Moja mama mowila ze wtedy co drugi byl Robert.. Ale co z tego.... ten nasz jest jedyny i niepowtarzalny, kto by to nie byl.... Odpowiedz Link Zgłoś
kiniox Re: Robert 14.07.11, 09:27 No, ja nie pamietam tych czasów, a jednak w mojej szkole sporo było Robertów także, a może zwłaszcza wśród młodszych roczników. Co nie zmienia faktu, że imię od tego czasu stało się o wiele mniej popularne. Odpowiedz Link Zgłoś
sadzik81 Re: Robert 14.07.11, 09:34 Ja naprawde nie mam nic do nikogo nie kazdemu musi podobac sie to imie dla mnie i tek bedzie najlepsze i najladniejsze mimo nawet tych zlych opini ale wkurza mnie jak ktos narzuca swoje zdanie .Chyba po to jest te forum aby je tu wyrazic,tymabrdziej jak ktos patrzy na kogos a siebie nie widzi. Odpowiedz Link Zgłoś
yena1 Re: Robert 14.07.11, 12:16 mój mąż ma na imię Robert. gdyby nie miał to imię to bym rozważała dla ewentualnego syna. proste, międzynarodowe, męskie. ze zdrodnieniami faktycznie trochę problem - przynajmniej z tymi najbardziej oczywistymi - Robuś, Robcio odpadają. ale np. mąz od zawsze był po prostu Robertem i wszystkim to pasowało. znam dwóch małych Robertów - 2-latka i 4 -latka. Obaj bywają Robsonami i Robinami Odpowiedz Link Zgłoś
atenette Re: Robert 14.07.11, 22:42 Spotkałam tylko dwóch Robertów w swoim życiu - pierwszego 19 lat temu (miałby teraz ok. 35 lat), drugi to mój szef Holender, wiek. 45 lat. Obaj bardzo przystojni i sympatyczni więc mam bardzo dobre skojarzenia. Imię to kojarzy mi się z bardzo przystojnym, męskim mężczyzną. Do tego jest międzynarodowe i takie uniwersalne. Podoba mi się. Odpowiedz Link Zgłoś