Gość: godziasia IP: *.toya.net.pl 21.06.11, 17:50 trochę się zszokowałam. Wchodzę na stronę jednego z zakładów mojej uczelni, a tam profesor o tym właśnie imieniu. Nigdy się z takim nie spotkałam (dopiero w zarchiwizowanych wątkach na tym forum), ale to całkiem ciekawa odmiana Wiesława. Waszym zdaniem miałoby szansę (w którymkolwiek pokoleniu) na spopularyzowanie na miarę np. Bolesława? (wydaje mi się, że w pokoleniu rodziców/dziadków był dosyć popularny) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
dalenia Re: Wielisław 21.06.11, 18:12 Brzmieniowo nawet, nawet, chociaż nie podoba mi się jego znaczenie i nie przekonuje mnie do końca jak większość "-sławów". Bardziej podobałby mi się np. Wielimir. Zdrobnienia też całkiem sympatyczne - Wielik, Wielinek, Wileliś, Wielek, ale mimo wszystko syna bym tak nie nazwała. Nie sądzę też, że Wielisław ma szanse na popularyzację Odpowiedz Link Zgłoś
an_o Re: Wielisław 21.06.11, 18:30 Nie mam pojecia, co oznacza, ale podoba mi sie o niebo lepiej niz Wieslaw. I zdrobnienia tez ma bardzo sympatyczne. Sama bym tak syna nie nazwala, ale u kogos brzmi sympatycznie. Odpowiedz Link Zgłoś
domi_33 Re: Wielisław 21.06.11, 18:39 Wiercisław jeszcze fajny, występował taki w '39 i pół'. Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: Wielisław 21.06.11, 20:22 An_o, Wielisław oznacza "pragnący sławy". Dla mnie to takie nieco ... zarozumiałe, snobistyczne. Odpowiedz Link Zgłoś
an_o Re: Wielisław 22.06.11, 05:19 Dzieki za wyjasnienie, dalenia. Dla mnie to raczej nie snobizm, tylko asertywnosc. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Wielisław 22.06.11, 00:25 Wolę od Wiesława. Jest też taka socjolożka: www.eksoc.uni.lodz.pl/is/warzywoda.html Odpowiedz Link Zgłoś
chayah Re: Wielisław 10.10.20, 11:46 Stary wątek, ale wyciągam. Wczoraj oglądałam "Lalkę" i w napisach końcowych pojawiło się imię Wielisława. Też początkowo byłam zaskoczona imieniem, ale w sumie pozytywnie W Internecie z kolei było napisane, że ta pani tak naprawdę ma na imię Wiesława, tylko w napisach zrobiono błąd (to już drugi byk…). To ja już nie wiem, kim ona tak naprawdę jest Odpowiedz Link Zgłoś