IP: *.opera-mini.net 28.08.11, 20:38
Szukałam takiego wątku, ale nie znalazłam. Co myślicie o tym imieniu? Podoba się Wam? Imię twarde i mocne, takie jak lubię, myślę, że mogłabym tak nazwać córcię. Hildka brzmi IMO bardzo fajnie wink
Obserwuj wątek
    • gaudencja Re: Hilda? 28.08.11, 21:23
      Bardzo germańskie, jesli już bym się decydowała, to na pełną dwuelementową formę, np. Hildegarda, Hildegunda, Hildewiga.
    • aneladgam Re: Hilda? 28.08.11, 21:59
      Hildka jest moim zdaniem nie do wymówienia
      Hilda - może być, ale nie powala
    • olianka Re: Hilda? 28.08.11, 22:19
      Wydaje mi się, że już kiedyś tu na forum pisałam, że Hilda podoba mi się, znam jedną, mocno wiekową panią Hildę i chyba byłabym skłonna nadać to imię.
      • abiela Re: Hilda? 28.08.11, 23:26
        Nie jest złe, a do zdrobnienia Hidka mam wielki sentymentsmile
    • quasi.modo Re: Hilda? 29.08.11, 08:08
      Dla mnie trochę zbyt germańskie i trochę zbyt śląskie. Jeśli już, to chyba też prędzej zdecydowałabym się np. na Hildegardę.
      Ale nie mam co rozważać, bo mój mąż (Niemiec) w życiu by się na takie imię nie zgodził wink
    • dalenia Re: Hilda? 30.08.11, 14:16
      Nawet, nawet ... Hildegardy i innych tego typu bym pewnie nie nadała. Hildę już prędzej, ale i tak nie przekonuje mnie jej zdrobnieniowa etymologia. U kogoś jednak byłaby całkiem ok.
      • Gość: an_o Re: Hilda? IP: *.prod-infinitum.com.mx 30.08.11, 21:02
        Mam tesciowa o tym imieniu - Meksykanke. Tutaj to imie wymawia sie bez 'h' na poczatku, bo jest ono nieme. Wiec wymawiamy 'ilda'. Nie powala mnie na kolana to imie.
    • polifonia1983 Re: Hilda? 30.08.11, 21:18
      Fajne smile
    • lubomiro Re: Hilda? - krzywda dla dziecka 05.09.11, 08:08
      jak jesteś Niemką albo Twoja rodzina ma korzenie niemieckie to super, a jeśli nie, to po co krzywdzi dziecko
      • dalenia Re: Hilda? - krzywda dla dziecka 05.09.11, 16:44
        Oho, czyżby znowu nam się na forum trafił jakiś szalony ksenofob?
        • abiela Re: Hilda? - krzywda dla dziecka 05.09.11, 20:25
          Do tego strasznie roztrolowany.
          • lubomiro Re: Hilda? - krzywda dla dziecka 05.09.11, 20:27
            no tak, jak człowiek prze zywa swoją fascynację to TROLL a jak ma gdzies to IGNORANT - widać że fora są dla WYBRANYCH
            • dalenia Re: Hilda? - krzywda dla dziecka 06.09.11, 17:07
              Ale wystarczy jeden post! A nie 10 tysięcy postów, które generalnie są na ten sam temat. A do tego jeszcze komentarze w każdym wątku, odnoszące się do tego samego.

Wpisz sobie w wyszukiwarkę "Dionizja". Znajdzie Ci milion wątków założonych przez Donmari z powodu jej fascynacji tym imieniem (mam nadzieję, Donmari, że nie masz mi za złe tego przykładu smile) - to też było nudne po którymś wątku z kolei.
    • stokrotka_96 Re: Hilda? 01.11.17, 22:54
      Nie zakładam nowego wątku - jest już ten. Czy coś się zmieniło od tamtego czasu? Czy dziś lubicie Hildę? Bylibyście w stanie docenić to imię u kogoś lub nawet je nadać?
      Hildę mogłabym chyba wziąć pod rozwagę. Za to Hildegarda i Brunhilda odpadają - moim zdaniem brzmią koszmarnie. Te formy kojarzą mi się zbyt średniowiecznie. W historii była św. Hilda (z tego, co wiem, to właśnie Hilda, nie Hildegarda), która przyczyniła się do nawrócenia wielu Anglosasów na chrześcijaństwo. Była też postacią kluczową dla rozwoju Anglii w VII w. Imię krótkie, z pazurem - oryginalne. Co sądzicie?
      • dalenia Re: Hilda? 02.11.17, 10:39
        Nie zmieniłam zdania. Ogólnie Hilda jest w porządku, doceniłabym ją u kogoś. Z brzmienia niezła, można zdrobnić do Hili, Hilki, Hilci - więc w sumie całkiem uroczo. Tym nie mniej dla mnie jest zbyt "niemiecka".
        • justii23 Re: Hilda? 02.11.17, 14:15
          nie podoba mi się
      • lily-beth Re: Hilda? 03.11.17, 09:26
        Mnie bardziej podoba się Hildegarda, może ze względu na tą z Bingen, ale nie nadałabym, zbyt niemiecka (to samo mam z imieniem Ingeborga). Brunhilda źle mi się kojarzy, Hilda nie zachwyca.
        • stokrotka_96 Re: Hilda? 04.11.17, 00:05
          Nawiasem mówiąc, Ingę lubię, ale Ingeborga odpada - zbyt odjechana i zbyt starogermańska wink.
          • gaudencja Re: Hilda? 05.11.17, 14:50
            Ingryda (Ingrid) i Ingarda są jeszcze do wyboru.
            • lily-beth Re: Hilda? 05.11.17, 17:37
              Te mi się bardzo podobają, mam słabość do imion na Ing... chyba
      • gaudencja Re: Hilda? 03.11.17, 22:53
        Hilda zupełnie mi nie odpowiada. Z imion żeńskich z członem -hild wolę Matyldę lub Emnildę. W średniowieczu mieliśmy jeszcze Hildegundę i Hildewigę, a także Grymildę.
        • stokrotka_96 Re: Hilda? 04.11.17, 00:07
          Z wymienionych przez Ciebie najbardziej podoba mi się Matylda - oznacza "mężną, odważną w walce". Nie jest jakoś często spotykana, ale jakoś tak nie trąci archaicznością w porównaniu z resztą.
          • gaudencja Re: Hilda? 05.11.17, 14:25
            stokrotka_96 napisał(a):

Nie jest jakoś często spotykana, ale jakoś tak nie trąci arc
            > haicznością w porównaniu z resztą.

Powiedziałabym raczej, że jest popularna. A trącenie archaicznością - rzecz względna, przeczytaj wątek "Porady sprzed stu lat" z nagłówka forum.
    • dolcevita007 Re: Hilda? 03.11.17, 23:49
      Hilda dla mnie za twarda, zbyt germanska, zbyt odjechana. U kogos docenilabym , bo samo w sobie Hilda byloby nawet ok, ale corki nie nazwalabym tym imieniem.
    • stokrotka_96 Re: Hilda? 04.11.17, 00:09
      A które z poniższych bardziej niemiecko Wam się kojarzą:
      Hilda czy Helga?
      Mnie chyba jednak Helga - Helga kojarzy mi się z piersiastą, niezbyt urodziwą blondynką przy kości, która polewa piwo podczas Oktoberfest.
      • lily-beth Re: Hilda? 05.11.17, 10:51
        Ja obie widzę ubrane w dirndl.
      • olkat90 Re: Hilda? 06.11.17, 18:34
        Mnie też obie się kojarzą ogólnie z niemieckością, ale Hilda jest całkiem ładne smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.