Dodaj do ulubionych

Amelia czy Wiktoria?

• leneczkaz Re: Amelia czy Wiktoria? 31.08.11, 08:40
      Wiktoria- koszmar i patologia.
      Amelia- 90% dziewczynek w piaskownicy.

ALE.. sama córce dam imię z pierwsze 10-tki więc drugi argument MNIE SAMEJ nie przekonał wink
      • mimamai Re: Amelia czy Wiktoria? 31.08.11, 09:21
        O matko, kolejna osoba, która imię łączy z patologią. Bez komentarza.

A co do proponowanych imion- oba moim zdaniem ładne, ale bardzo bardzo popularne teraz.
        • leneczkaz Re: Amelia czy Wiktoria? 31.08.11, 13:28
          Imię wiążę z osobą którą znam. Najwięcej Wikuś jest w patologiach.
          • mimamai Re: Amelia czy Wiktoria? 31.08.11, 14:34
            Każdy ma inne doświadczenia, innych znajomych, dlatego wiązanie imienia z patologią jest wielkim uproszczeniem.
          • ira_07 Re: Amelia czy Wiktoria? 02.09.11, 14:36
            Wiktoria to piękne, stare imię. Patologia kojarzy się bardziej z "nowoczesnymi" imionami typu Kewin, Brajan i Nikolka. W sumie nie znam żadnej patologii, może rzeczywiście są to Wikusie, bo ja Wiki znam tylko jedną, normalna rodzina.
    • maderta Re: Amelia czy Wiktoria? 31.08.11, 08:45
      Obydwa obecnie są bardzo popularne. Moja córa ma na drugie Amelia, na drugie, bo starsza uparła się by siostra koniecznie miała na imię Zuzia. Ja chciałam Amelkę, no więc jest Zuzanna Amelia. Osobiście też podoba mi się Tosia (Antonina).
    • lilly_about Re: Amelia czy Wiktoria? 31.08.11, 08:52
      Żadne z nich nie jest ani ładne, ani oryginalne, za to modne - owszem.
    • tijgertje Re: Amelia czy Wiktoria? 31.08.11, 09:46
      Kiedys oba imiona bardzo mi sie podobaly, ale sa tak oklepane, ze az bokami wychodza. Holenderska przyszla krolowa ma na imie Amalia, ciut inaczej, a juz i ladnie i oryginalniewink Jak bylam w ciazy, to zrobilam liste imion, ktore mi sie podobaja, maz wybral z niej te, ktore jemu sie podobaja i zarowno dla chlopca, jak i dla dziewczynki mielismy dokladnie to samo imie na pierwszym miejscusmile Jako,z e musialo byc miedzynarodowe, syn jest Kasper, gdyby byl dziewczynka, mial by na imie Ella. Oba pasuja do nazwiska i pozostalych imion (maz uznal, ze MUSZA byc 3). Jak robilam liste, to w pierwszej kolejnosci odrzucilam imiona z czolowki najbardziej popularnych. baaardzo nie lubilam sytuacji w szkole, gdy nauczyciel wzywal do odpowiedzi : Anka!, a z klasy padalo chorem: Ktora? Na 26 luda bylo Anek tylko 6wink
      Podoba mi sie Kinga, Lucja, Klara, Marta, Stella, Marianna, Daria, Bianca ale upodobania mi sie zmieniajawink Dla syna mielismy rezerwowe imie, na wypadek, gdybym go zobaczyla po porodzie i uznala, ze Kasper do niego nie pasuje. Teraz ma 7 lat a my z mezem nadal nie wyobrazamy sobie, zeby mogl miec inne imie. Pasuje do niego jak ulal. Jak wybierasz imie dla dziecka, warto je glosno powtarzac, nawet glosno wolac. Wowczas bedziesz wiedziec, czy "dobrze lezy" zarowno jak bedziesz wolac wszystkie dzieci, czy jak sie mala bedzie musiala przedstawiac. Czasem ktos wybiera imie, a potam sie okazuje, ze nie ma nawet odwagi zawolac dziecka na placu zabaw, bo brzmi do niczego. Niektorzy wybieraja wszystkie imiona zaczynajace sie ta sama litera alfabetu. U nas , zeby uniknac nieporozumien kazde imie mamy na inna litere, nie ma problemu z poczta, bo od razu wiadomo, do kogowink
      • carmita80 Re: Amelia czy Wiktoria? 31.08.11, 13:56
        Ani Amelia ani Wiktoria mi sie nie podobaja, bo sa oklepane i przez to nudne. Kiedy pytam o imie nowo poznana polska dziewczynke to zazwyczaj jest Julka, Amelka, Natalka lub Lena, a zaraz za nia Martynki, Wiktorie i Weroniki. Jest cala masa pieknych imion, rzadko nadawanych, ladnie brzmiacych i oryginalnych.
    • kamelia04.08.2007 Re: Amelia czy Wiktoria? 31.08.11, 10:07
      zapraszam na forum wszystko o imionach
    • lafiorka2 Amelia 31.08.11, 11:40
      Jak słyszę imię Wiktoria przyprawia mnie o mdłości,tyle ich jest.I pomyślec,że kilka lat temu twierdziłam,że jak będę miała córkę dam jej imię wiktoria?Potem pojawiła się jedna,druga,trzecia i czwarta Wiktoria w najbliższej rodzinie i mi się odechciało.
      Amelka jest ślicznym imieniem.
      Pewnie nie omieszkano zauważyc(nie czytałam postów), że amelia to choroba.
      Ale....Era internetu.Kiedys mało kto o tym wiedziałsmile
      Piękne też imię jest Aniela.
      • tobisia13 Re: Amelia 31.08.11, 13:34
        Ktos powyzej pisal o orginalnym imieniu Amalia,znajomej corka tak sie nazywa,a ma roczek i zawsze kojarzy mi sie to imie z emalia wink Czasem jak zapomne,to zastanawiam sie jaka to farba byla? wink
        • maryl.ka Re: Amelia 31.08.11, 16:49
          Wiktoria i Amelia są teraz tak popularne, że raczej zdecydowałabym sie na jakieś rzadziej wystepujace imię np. Nina, Iga, Daria, Sonia
          • lafiorka2 Re: Amelia 02.09.11, 10:16
            No tak.Ale wiesz?Jak ja dawałam imię Antoś to dosłownie nigdzie nie słyszałam tego imienia,a teraz jest pełno dookoła.Chociaż chyba więcej jest Antosismile
            Tak więc ...różnie to bywasmile
            • agazagie Re: Amelia 02.09.11, 10:19
              Ja mam lepszy numer - mam Franka i Antka. Pewnego dnia w piaskownicy osiedlowej bawiło się pięcioro dzieci - trzech Franków i dwóch Antków :]
              A w żłobku w grupie starszego był jeszcze jeden Franek, czy u młodszego jest jakiś Antek, tego nie wiem (nie ma jeszcze wywieszonej listy dzieci), na pewno jest Antosia smile
      • przeciwcialo Re: Amelia 31.08.11, 17:25
        Aniela przy Ameli wygrywa. Zdecydowanie. Nioeklepane jeszcze.
      • bacha1979 Re: Amelia 02.09.11, 13:16
        Co Wy z tą Wiktorią????

U mojego dziecka w grupie jest jedna (przesympatyczna dziewczynka o tym imieniu) śród znajomych chyba nawet jednej nie znam.
    • zebra12 Re: Amelia czy Wiktoria? 31.08.11, 18:47
      Amelia kojarzy mi się z tylko z wadą genetyczną
      https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK1276/bin/tetraameliaFig1.jpg
      oraz jej odmianą fokomelią
      https://www.math.lsa.umich.edu/mmss/2005/embryology/sabreim/baby.jpg
      • buszynska Re: Amelia czy Wiktoria? 01.09.11, 09:03
        Jakos mi to nieszczesliwe dziecko mojej corki nie przypomina.............Zeberko
        • joann_80 Re: Amelia czy Wiktoria? 01.09.11, 09:22
          oba imiona oklepane. Ale skoro chcesz mieć piętnastą Amelię w grupie to wybierz Amelię. No chyba ,że chcesz ,żeby na wołanie "Wiktoria" odwracała się razem z Twoją córką co trzecia dziewczynka to wybierz Wiktorię. Poza tym co to za debilny pomysł by imię dla dziecka wybierać na forum. Czy współczesne mamuśki nawet tyłka bez forum nie potrafią podetrzeć? Żenada
          • mama-anusi zadne 01.09.11, 11:00
            Co to za pytanie które ładniejsze ? o gustach się nie dyskutuje. CO się Tobie podoba, jak nie możesz wybrac to sobie zrób losowanie smile
            Ja chciałam Julkę, Wiktorię,Nele,Polę,Maje - mąż only Anka. Staneło na jego wbrew mojej woli ( niby dla chłopca decydowałam ja a ze do 8 mieś ciąży mieliśmy syna to byłam spokojna, jakoś w połowie 8 mieś wyszło ze to babeczka i stanęło że tata dla dziewczynki). Upatrł się jak osioł i ani go skurczzami, ani groźbami .. wściekła byłam. Po 3 mieś byłam szczęśliwa że mamy Anię - bo Ańsmile teraz jak na lekarstwo, ciąglę słyszę komentarze że to takie piękne imię a tak mało dziewczynek jes teraz nosi. Wszędzie się zachwycali jak była mała - tata pękał z radości.
            Jest ANia, zwana potocznie Hanką smile jest super, Twoja Wiktoria czy Amelka czy Majka też będzie super, tylko będzie sporo takich imion w klasie. Anka nie spotkała jeszcze żadnej dziewczynki o takim imieniu, a imię oklepane, stare jak świat.
        • zebra12 Re: Amelia czy Wiktoria? 01.09.11, 13:40
          A nie musi przypominać dziecka, tylko mnie się kojarzy z NAZWĄ wady genetycznej. Tak jakby nazwać dziewczynkę Fenyloketonuria, albo Epilepsja.
          Po prostu od dawien dawna miałam w głowie to pojęcia i tak mi zostało. Tobie może się tak nie kojarzy i dobrze.
          • przeciwcialo Re: Amelia czy Wiktoria? 04.09.11, 12:14
            Znam kilka małych Amelek. Dwie to córki matek nastoletnich. Kolejne dwie to dzieci urodzone przez kobiety 40+. No i nieodmiennie mnie tez kojarzy sie z wada genetyczna.
    • 1085stokrotka Re: Amelia czy Wiktoria? 01.09.11, 22:59
      Widać wypowiadają się osoby z popularnymi imionami. Wymyślając bardzo oryginalne imię postaraj się postawić w roli dziecka które będzie te imie nosiło. Ja mam imię mało spotykane, wg mnie katorga w dzieciństwie,dzieci i młodzież lubią bardziej oklepane, mówię ze swojego doświadczenia. Rówieśniczkę z takim samym imieniem spotkałam dopiero w szkole średniej i to w innej klasie, do tej pory a mam 26lat znam tylko jedną moją imienniczkę.
      Ja mam córeczkę o imieniu Amelka i strasznie mi się to imię podoba.
    • agazagie Re: Amelia czy Wiktoria? 02.09.11, 08:37
      Według mnie imię powinno być takie aby w dzieciństwie pasowało do małego dziecka, w wieku nastoletnim do nastolatka, dorosłym do dorosłego.
      Mała Amelka ujdzie, ale 40-letnia Amelia to dla mnie taka dzidzia-piernik. A nastoletnia Mela to w ogóle porażka...
      Wiktoria z kolei jest za "twarda" jak na małe dziecko (a strasznie nie podoba mi się zdrobnienie Wiki, Wikusia i inna Srusia [Pati, Nati etc] - to jest dopiero pretensjonalne), pasuje zaś do nobliwej matrony (może ze względu na skojarzenie z królową Wiktorią).
    • bloody_roots A czemu nie Julia?;) 02.09.11, 09:27
    • tu_mama Re: Amelia czy Wiktoria? 02.09.11, 11:27
      a ja teraz wybiorę Lidke lub Kaline
      mama Wiktorii
    • futro.1 Re: Amelia czy Wiktoria? 02.09.11, 13:08
      interesujące podejście do sprawy nadawania imion dzieciom; ma być oryginalnie/modnie/ładnie a nie tak jak rodzicom się podoba....

jeśli już to amelia
      • mama-anusi Maja 02.09.11, 13:29
        proponuje Maja, tylko 3 na 10 dziewczynek ma tak na imie
        pozostałe 3 to Julki, kolejne to Amelie, reszta to Wiktoria na zmianę z innymi smile
        • pocztarenata Re: Maja 04.09.11, 12:48
          Mam koleżankę, która niedawno urodziła bliźnięta i nazwała je Tamara i Artur. Jak dla mnie super.

Amelia i Wiktoria są baaardzo popularne. I na pewno modnewink ale czy oryginalne?
    • deodyma Re: Amelia czy Wiktoria? 04.09.11, 13:22
      a ja gdybym miala corke, nie dalabym zadnego z tym imion, poniewazs u n as Amelii i Wiktorii od zatrzesienia.
      mnie sie podoba np Anna,Aleksandra,Adrianna.
      a jesli chodzi o dwa z tytulu watku, to juzn wole Wiktorie.
      • sharpless6 Re: Amelia czy Wiktoria? 04.09.11, 14:20
        na mnie wołają Ben od Bernadeta smile
        podoba mi się Paulina Róża i Ola
    • odcienie.szarosci Re: Amelia czy Wiktoria? 04.09.11, 14:22
      Mnie sie podobaja proste imiona, które bez wzgledu na wiek i na okres czasu beda piekne, bo sa klasyczne. Tak jak mała czarna zawsze pasowac bedzie do kazdej okazji. Amelia i Nadia to sa imion na chwile modne. Za kilka lat kazdy bedzie z obrzydzeniem patrzyl na te imona bo juz jest ich przesyt. Mnie sie podoba- Ewa, Emilia,Ania, Ola, Alicja, Magdalenka, Marta i takie imie dam córce. Najprawdopodobniej Ewasmile
    • dalenia Re: Amelia czy Wiktoria? 04.09.11, 20:40
      Oba są mało oryginalne smile Są obrzydliwie popularne, mam ich dość. Gdybym jednak miała wybierać pod względem brzmieniowym, to wybrałabym Wiktorię - bardziej charakterna jest dla mnie.
    • Gość: niki Re: Amelia czy Wiktoria? IP: *.adsl.alicedsl.de 04.09.11, 22:21
      Mysle, ze musisz sie przede wszystkim zdecydowac, czy checesz imie modne, czy oryginalne, bo te dwa pojecia sie raczej wykluczaja. Amelia i Wiktoria sa nieprzytomnie popularne, wiec odradzam oba. Brzmieniowo jedank bardzo mi sie podobaja. Szczegolnie Amelia.
    • luska.s Re: Amelia czy Wiktoria? 04.09.11, 22:36
      Amelia
      • uwierz_mirando Re: Amelia czy Wiktoria? 04.09.11, 23:43
        Obydwa są przeokropnie popularne. Ale jeśli chcesz modne imię... to musisz nastawić się na to, że Twoja córka będzie piątą dziewczynką w klasie o tym imieniu i będzie funkcjonować po nazwisku, żeby było wiadomo, o którą chodzi. Brzmieniowo bardziej podoba mi się Amelia.

Jeśli chcesz modne imię, to tu masz pierwszą 20-tkę nadań z 2010 roku:
        www.gazetaprawna.pl/wiadomosci/artykuly/484082,40_najpopularniejszych_imion_dla_dzieci_w_2010_roku.html
        i gratis pierwsza 50-tka nadań z roku 2009
        www.gazetaprawna.pl/wiadomosci/artykuly/406165,100_najpopularniejszych_imion_dla_dzieci_w_2009_roku.html
    • Gość: minik Re: Amelia czy Wiktoria? IP: *.e-pauf.pl 14.09.11, 15:15
      z tych dwóch wybrałabym Wiktorię
      Amelia mi się nie podoba, poza tym wydaje mi się być obecnie bardziej popularne niż Wiktoria.

Zamiast Amelii wolę Anielę, a zamiast Wiktorii- Weronikę.

Jeśli imię ma być modne to może: Natalia, Julia, Nadia, Maja, Gabriela,
    • Gość: agni Re: Amelia czy Wiktoria? IP: *.euro-net.pl 19.09.11, 18:33
      Oba są Śliczne ale szkoda że ostatnio tak bardzo modne i pełno tych samych imion, szukałabym czegoś bardziej oryginalnego chociaż Amelka to tak słodko smile
    • Gość: Pola Re: Amelia czy Wiktoria? IP: *.wroclaw.mm.pl 29.09.11, 14:44
      ja bym wybrała Wiktorięsmile, choć osobiście zastanawiam się na Lilianą lub Rozalią (czyli lila lub róża- kocham kwiaty smile )
    • polik17 Re: Amelia czy Wiktoria? 05.03.23, 20:05
      Bardzo podobają mi się oba, jednak wybieram Wiktorię ze względu na dostojność i piękne znaczenie smile Mam w bliskiej rodzinie Amelkę i mimo, że bardzo lubię to imię to nie chciałabym powielać. Wiem, co oznacza po łacinie, jednak niespecjalnie mi to przeszkadza😅 Tak na dobrą sprawę do każdego imienia można coś wymyślić. Według mnie to śliczne, bardzo kobiece imię z ładnymi zdrobnieniami, tak samo jak podobna brzmieniowo Emilia. Po tylu latach popularności wiadomo, trochę mi się przejadło, ale wciąż uważam je za ładne smile Nie mniej jednak wygrywa Wiktoria.
      • niii Re: Amelia czy Wiktoria? 05.03.23, 21:04
        Uwielbiam oba imiona i nie potrafiłbym wybrać, choć Wiktorię wybrałabym że względu na szlachetne znaczenie. Emilię też bardzo lubię smile
        • polik17 Re: Amelia czy Wiktoria? 05.03.23, 23:25
          U mnie Wiktoria wygra chyba w każdym pojedynku smile
          • niii Re: Amelia czy Wiktoria? 06.03.23, 11:03
            Cieszę się, i też nigdy nie zrezygnuję akurat z tego imienia choćby na 2 imię dla Córki wink

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.