Gość: ma.ja IP: *.nplay.net.pl 24.11.11, 15:36 Noszę takie nazwisko, spodziewamy sie dzidziusia, jeszcze nie wiem jakiej płci, zaczynam myslec o imionach, moje typy to Tymek, Franek, Teofil. dla dziewczynki, Rozalia, Honorata, Lidia Co sądzicie? nazwisko trudne wiem, a może ktoś zaproponuje coś zupełnie innego Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
domi_33 Re: imiona do nazwiska Kuśpit 24.11.11, 15:48 Teofil cudne. Honorata i Lidia też super. gratuluję pomysłów i oryginalności. Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: imiona do nazwiska Kuśpit 24.11.11, 15:50 Znam "nosicieli" tego nazwiska, ale wszyscy noszą zwyczajne imiona. Tymek - jako Tymoteusz czy Tymon? Tymoteusz Kuśpit jest ok, Tymon Kuśpit już mi się nie podoba; no i jest "t-t" Franciszek - irytuje mnie "k-k", ale tak poza tym to ok; choć dla mnie zbyt popularny Teofil - nie; poza tym, że kojarzy mi się z pedofilem, to wg mnie brzmi kiepsko z nazwiskiem; już lepszy byłby Teodor Kuśpit Augustyn, Bronisław, Dionizy, Edward, Edmund, Fryderyk, Ignacy, Jeremiasz, Julian/Juliusz, Jędrzej, Konstanty, Kajetan, Leonard, Stanisław, Wincenty Rozalia Kuśpit - ok; sama Rozalia też bardzo mi się podoba Honorata Kuśpit - jw Lidia Kuśpit - sama Lidia jest ok; ale cały zestaw dla mnie za krótki, zbyt "rytmiczny" Adela, Aniela, Anastazja, Berenika, Barbara, Danuta, Felicja, Florentyna, Idalia, Julianna, Kornelia, Konstancja, Malwina, Marcjanna, Michalina, Olimpia, Stefania, Urszula Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wiewióra Re: imiona do nazwiska Kuśpit IP: *.nplay.net.pl 24.11.11, 15:55 hej zbyt wyszukane imiona do takiego nazwiska raczej- szczególnie te co podała moja poprzedniczka, katarzyna kuspit, tomasz kuśpit, mariola kuśpit, ewentualnie piotr Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: imiona do nazwiska Kuśpit 24.11.11, 19:05 Przecież to są zupełnie zwyczajne imiona, tyle że dziadkowo-babciowe. Franek mi nie bardzo pasuje ze względu na "k" na końcu, Lidii nie czuję (Leokadia byłaby fajna, ale bałabym się zdrabniania do Lodzi, z tym że może już mało kto wie, że to jest zdrobnienie od tego imienia...) pozostałe typy sa IMO w porządku. Może później jeszcze coś zaproponuję. Odpowiedz Link Zgłoś
sposobuzycia Re: imiona do nazwiska Kuśpit 25.11.11, 12:58 Jak najbardziej "zwykłe". Bardziej wymyślne spowodują komiczny efekt. Odpowiedz Link Zgłoś
olianka Re: imiona do nazwiska Kuśpit 24.11.11, 20:03 Z rozważanych dla chłopca najbardziej podoba mi się Teofil, ale wydaje mi się do tego nazwiska zbyt "odjechany". Wybrałabym Tymoteusza. Dla dziewczynki wybierałabym między Honoratą a Rozalią. Odpowiedz Link Zgłoś
ewela345 Re: imiona do nazwiska Kuśpit 24.11.11, 20:47 z Twoich proponowanych jestem za Tymoteuszem i Rozalią Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ma.ja Re: imiona do nazwiska Kuśpit IP: *.nplay.net.pl 24.11.11, 21:32 rozalia to wymysł męża- ja wolałabym honoratkę Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: an_o Re: imiona do nazwiska Kuśpit IP: *.prod-infinitum.com.mx 24.11.11, 22:51 Rozalia Kuspit brzmi naprawde bardzo ladnie, ladniej moim zdaniem niz Honorata. Do samego imienia Honorata nic nie mam, ale zdrobnienie Honorcia juz mnie razi. Ale jesli Tobie nie przeszkadza, to czemu nie. Aniela Kuspit tez by byla nie do rzeczy. Teofil Kuspit nie brzmi fajnie. Franciszek Kuspit o niebo lepiej, Tymoteusz Kuspit - bardzo dobrze. Od siebie dodam Sergiusza i Remigiusza - moze cos Ci sie spodoba. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: imiona do nazwiska Kuśpit 25.11.11, 00:09 Podobają mi się zestawienia: Apolonia Kuśpit (Pola) Leontyna Kuśpit Anastazja Kuśpit Walentyna Kuśpit Judyta Kuśpit Apolinary Kuśpit (może być Poldek) Leopold Kuśpit (też Poldek) Baltazar Kuśpit Anatol Kuśpit Wincenty Kuśpit Szczepan Kuśpit Cyprian Kuśpit Czy Coś Was przekonało? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ma.ja Re: imiona do nazwiska Kuśpit IP: *.nplay.net.pl 25.11.11, 08:02 może Anatol? jeszcze Pola,bardzo ładne, ale nie Apolonia. dzieki Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: imiona do nazwiska Kuśpit 25.11.11, 13:04 Rozalia Kuśpit brzmi naprawdę bardzo ładnie. Zresztą sama Rozalia to piękne imię- Rozalka, Rozi, Rózia. Honorata zresztą też bardzo mi się podoba i też do nazwiska pasuje Między tymi dwoma bym wybierała, Pola odpada. Anatol, podobnie jak Teofil, wg mnie nie pasuje do nazwiska. Anatol Kuśpit to dla mnie dość ... nie wiem dlaczego, ale jakby "komiczne" zestawienie. Coś jak Alojzy Kleks. Choć Anatol brzmi lepiej niż Teofil. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: imiona do nazwiska Kuśpit 25.11.11, 19:05 Gość portalu: ma.ja napisał(a): > może Anatol? jeszcze Pola,bardzo ładne, ale nie Apolonia. dzieki Pola w pełnej formie, pomijając to, ze jest zdrobnieniem, jest za krótka do Waszego nazwiska w moim odczuciu. Odpowiedz Link Zgłoś
aneladgam Re: imiona do nazwiska Kuśpit 25.11.11, 21:44 Pola nieeeee, brzmi "Polaku, śpit" Odpowiedz Link Zgłoś
quasi.modo Re: imiona do nazwiska Kuśpit 25.11.11, 21:02 Mi się to nazwisko kojarzy raczej staropolsko i stąd ładnie komponuje się właśnie z takimi tradycyjnymi imionami, wśród których wydajesz się rozglądać. Z twoich propozycji skreśliłabym Tymka, jeśli jest Tymonem. Tymoteusz bardzo ładnie. Z żeńskich jakoś najmniej przekonuje mnie Lidia. Moje pomysły, to np.: Wincenty, Tadeusz, Eustachy, Jeremi Jadwiga, Marianna, Bronisława, Eugenia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dżolanta Re: imiona do nazwiska Kuśpit IP: *.nplay.net.pl 25.11.11, 22:33 ales wymysliła staropolskie!) może jescze szlacheckie. Kuśpit to bardziej nazwisko plebsu. dla mnie ładnie krzysztof kuśpit, katarzyna kuspit ewentualnie michał Odpowiedz Link Zgłoś
quasi.modo Re: imiona do nazwiska Kuśpit 25.11.11, 22:52 Gość portalu: dżolanta napisał(a): > ales wymysliła staropolskie!) może jescze szlacheckie. Kuśpit to bardziej nazwisko plebsu. A co? Plebsu nie było w starej Polsce? Nawiasem mówiąc nazwiska szlacheckie nie zawsze na takie "wyglądają" i jak człowiek przegląda herbarze, to na przeróżne kwiatki może trafić. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ma.ja Re: imiona do nazwiska Kuśpit IP: *.nplay.net.pl 26.11.11, 07:26 eee a ty to jakie nazwisko nosisz Radziwił, wiadomo w internecie to najlepiej innemu dokopać. dzięki innym za propozycje dalej nic nie wiem. Może rzeczywiście przy takim nazwisku lepsze by były imiona pospolite, Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: imiona do nazwiska Kuśpit 26.11.11, 10:44 Rozalia czy Honorata pasują, a wcale takie pospolite nie są Możecie trochę poszaleć, nie musicie się decydować od razu na Kasię czy Piotrka. Odpowiedz Link Zgłoś
quasi.modo Re: imiona do nazwiska Kuśpit 26.11.11, 11:55 dalenia napisała: > Możecie trochę poszaleć, nie musicie się decydować od razu na Kasię czy Piotrka. Jestem tego samego zdania, tymbardziej że akurat Kasia Kuśpit i Piotr Kuśpit to wg mnie wyjątkowo niedobrane zestawy Nie wiem, ja naprawdę nie widzę problemu, nawet w wyborze Teofila. Choć imię samo w sobie na mojej liście się raczej nie znajdzie. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: imiona do nazwiska Kuśpit 26.11.11, 15:48 Przy takim nazwisku dobre są imiona osłuchane, ale nie musza być popularne. Mogą być popularne w poprzednich wiekach, jak np. Teofil (wiesz, ilu Teofilów miałam w rodzinie przed XX wiekiem?). Odpowiedz Link Zgłoś
luska.s Re: imiona do nazwiska Kuśpit 26.11.11, 20:36 chłopcy: Teofil - zdecydowanie odrzuciłabym bo jakoś w połączeniuz nazwiskiem brzmi dla mnie groteskowo, jak już to Teodor byłby lepszy Tymek i Franek są ok wybrałabym Franka Dla dziewczynki wybrałabym Lidię Odpowiedz Link Zgłoś