Dodaj do ulubionych

Róża czy Milena?

03.06.04, 16:26
Kiedy zaszłam w ciąże od początku czułam, że będe miała synka nie miałam
żadnego problemu z wyborem imienia smile. Kiedy usg wykazało, że na 99% córeczka
( z czego oczywiście też bardzo się cieszę) nie jestem w stanie wybrać
imienia, jakoś żadne szczególnie mi się nie podoba. Teraz stanęło na tych
dwóch- Róża, Milena była jeszcze Julianna ale jest dramatycznie dużo Julek.
Które z tych imion Wam się najbardziej podoba? No i musi pasować do nazwiska
Płatek smile dlatego rozważam Różę hihih, no ale czy nie brzmi to śmiesznie?
Pozdrawiam,
Anet
Obserwuj wątek
    • abiela Re: Róża czy Milena? 03.06.04, 16:27
      Milena, glownie ze wzgledu na nazwisko. Dla mnie Roza Platek brzmi smiesznie, lepsza bylaby Rozalia.
      Ania
      -------------------
      GG 5287751
    • igga-81 Re: Róża czy Milena? 03.06.04, 16:30
      Róża ślicznie ale z tym nazwiskiem odpada... Julianna płatek brzmi bardzo
      fajnie!!!
    • szczekuszka Re: Róża czy Milena? 03.06.04, 19:06
      No i musi pasować do nazwiska
      > Płatek smile dlatego rozważam Różę hihih, no ale czy nie brzmi to śmiesznie?

Troszke smiesznie... Nie dawajcie jej popularnego imienia, bo beda na nia mowic-
      Płatek. Zreszta samo slowo bardzo fajne, ale lepiej, zeby do dziecka zwrAcali
      sie po imieniu.
      Rozalia moj numer jeden, ale jakos mi nie pasuje do nazwiska.
      Milena ujdzie w tloku, czy masz inne typy?!
    • tawananna Re: Róża czy Milena? 03.06.04, 21:11
      Róża Płatek - tragedia. Właśnie dlatego, że róża ma płatki. wink Milena - no cóż,
      nie podoba mi się za bardzo to imię, zestawienie Milena Płatek - też nie. Dużo
      bardziej przypada mi do gustu Julianna Płatek. Może i Julek dużo, ale dzieci
      mogą mówić na małą Julianka, a potem będzie po prostu Julianną.

Myślałaś o Annie albo Katarzynie? Takie "zwykłe" imiona jakoś bardziej "brzmią"
      mi z Twoim nazwiskiem, np. Ania Płatek, Kasia Płatek. Nie "gryzie" się. A może
      Joanna? Joanna Płatek, Joasia Płatek, Asia Płatek - brzmi ładnie smile.
    • astomi25 Re: Róża czy Milena? 03.06.04, 22:35
      Zdecydowanie MILENA!
      Nie ma piekniejszego imienia...

pozdr.
      asia
      • tawananna Re: Róża czy Milena? 03.06.04, 22:57
        Ale Milena Płatek? Moim zdaniem razem zupełnie to nie brzmi...
        • anet1 Re: Róża czy Milena? 04.06.04, 14:49
          No może faktycznie Róża nie bardzo.., a mi się tak spodobało właśnie w związku
          z nazwiskiem. Julianna ładnie brzmi z nazwiskiem ale zupełnie nie rozumiem tak
          ogromnego powodzenia imienia Julia. Jeśli chodzi o Milena to bardzo mi się
          podoba i uważam, że z tym nazwiskiem nie brzmi źle.
          Dziękuje za wszyskie rady, czekam na więcej smile, może jakieś inne typy imion...
          Pozdrawiam,
          Anet
          • boniedydy Re: Róża czy Milena? 04.06.04, 14:56
            Róża Płatek - ślicznie, wdziecznie, ale na pewno dzieci się będą z niej śmiały,
            więc lepiej zrezygnować. Milena... hmmm.. w zestawienli z nazwiskiem brzmi mi
            flegmatycznie i rozlaźle, ale może dlatego, że wyjatkowo nie lubię tego
            imienia smile Mam wrażenie, że do Twojego nazwiska pasowałoby krotkie, wdzięczne
            imię, np. Ida.
    • ania.silenter_exunruzanka Julianna :))) 04.06.04, 16:39
      Najładniej brzmi: Julianna Płateksmile
      pozdrawiam
    • kalinosia Re: Róża czy Milena? 04.06.04, 18:45
      Ale weź pod uwagę, że Julek jest sporo, ale Julii! Julianna to wcale nie jest
      popularne imię, a że zdrobinienie jak Julia..? Mnie się podoba Julianna smile
    • zaino Re: Róża czy Milena? 04.06.04, 18:54
      Róża Płatek- odpada
      Milena brzmi trochę lepiej
      Proponuję jakieś prostsze imię np. Kasia, Ola, Marysia, Zosia, Magda, Monika
      itd.
      • boniedydy Re: Róża czy Milena? 04.06.04, 19:34
        zaino napisała:

> Róża Płatek- odpada
        > Milena brzmi trochę lepiej
        > Proponuję jakieś prostsze imię np. Kasia, Ola, Marysia, Zosia, Magda, Monika
        > itd.

Obawiam się, że z pospolitym imieniem nazwisko (które jest bardzo wdzięczne)
        może zabrzmiec pospolicie.
        • anet1 Re: Róża czy Milena? 05.06.04, 09:39
          Też się tego obawiam, że z prostym, bardzo pospolitym imieniem nazwisko straci
          na uroku smile. Zosia mi się bardzo podoba, niestety w rodzinie jest Zośka, która
          dyskwalifikuje to imię.
          Pozdrawiam,
          Anet
          • tawananna Re: Róża czy Milena? 05.06.04, 12:20
            A mnie właśnie wydaje się, że z bardziej popularnym imieniem brzmiałoby
            lepiej. smile Bardzo podoba mi się zaproponowany gdzieś wyżej zestaw Magdalena
            Płatek (ze zdrabnianiem imienia najlepiej do Leny) i Aleksandra Płatek.
            Najbardziej chyba - Joanna Płatek, to imię "brzmi" mi z Twoim nazwiskiem. No, i
            jeszcze Julianna Płatek - to przecież inne imię niż Julia smile. Tyle, że ten
            zestaw jest dla mnie, jakby to powiedzieć, taki trochę zbyt poetycki, jak
            wyjęty z jakiejś książki smile. Dlatego chyba koniecznie chcę dorzucić malutkiej
            jakieś w miarę zwyczajne imię smile. Nie zgadzam się natomiast z tym, że
            pasowałoby coś krótkiego. Ida Płatek, choć imię Ida jest piękne smile, brzmi zbyt
            zwięźle, krótko. A imienia Milena nie lubię, a już zupełnie nie z Twoim
            nazwiskiem sad.
            • szczekuszka Re: Róża czy Milena? 05.06.04, 12:57
              A mnie najbardziej pasuje do nazwiska Płatek imie Amelia. No naprawde nie wiem
              dlaczego...
              Amelia Płatek- bardzo ladniesmile.
              • tawananna Re: Róża czy Milena? 05.06.04, 14:17
                Też całkiem ładnie smile. Ale mój number one to zdecydowanie Joanna Płatek smile.
                • anet1 Re: Róża czy Milena? 05.06.04, 14:32
                  Joanna odpada nie jestem przekonana do tego imienia. Mam bardzo dużą rodziną i
                  jest już Aleksandra, Ksia, Madzia, Zuzia, o długo by wymieniać smile. Amelia też
                  mi się podoba, jest w stylu Mileny smile, tylko mam wrażenie, że jest dość
                  popularne. Będzie albo Milena albo Julianna, skoro sugerujecie, że na szczęście
                  nie można tego imienia traktować jak Julia, Róże mi skutecznie
                  rozradziłyście smile. No chyba, że coś nowego mi wpadnie do głowy właśnie zaczęłam
                  myśleć o Hani, ale może lepiej już nie kombinować i się na coś zdecydować, bo
                  czasu coraz mniej.
                  Pozdrawiam,
                  Anet
                  • tawananna Re: Róża czy Milena? 05.06.04, 14:57
                    > Joanna odpada nie jestem przekonana do tego imienia.
                    Jak możesz? wink))

Amelia też
                    > mi się podoba, jest w stylu Mileny smile, tylko mam wrażenie, że jest dość
                    > popularne
                    Chyba sporo dziewczynek dostało takie imię po sukcesie filmu wink.

Będzie albo Milena albo Julianna, skoro sugerujecie, że na szczęście
                    >
                    > nie można tego imienia traktować jak Julia, Róże mi skutecznie
                    > rozradziłyście smile.

Julianna, Julianna, Julianna smile)

właśnie zaczęłam
                    >
                    > myśleć o Hani,

Wydaje mi się, że lepsza jest Julianna. wink Uważam, że przy tak krótkim nazwisku
                    lepiej dać co najmniej trzysylabowe imię. Hanna Płatek to trochę za krótko,
                    chociaż też bardzo ładnie smile.
                  • boniedydy Re: Róża czy Milena? 05.06.04, 17:00
                    anet1 napisała:

> rozradziłyście smile. No chyba, że coś nowego mi wpadnie do głowy właśnie
                    zaczęłam
                    >
                    > myśleć o Hani, ale może lepiej już nie kombinować i się na coś zdecydować, bo
                    > czasu coraz mniej.

Pomyślałam jeszcze o Helence, może to by Ci się podobało smile
                  • darling_me Re: Róża czy Milena? 06.06.04, 10:30
                    Milena niestety bleee,to imie jakos nie ma charakteru, sorki,
                    ale Hania i Julianna bardzo ladnie
    • zaino Re: Róża czy Milena? 06.06.04, 16:40
      Przesyłam małą ściągę:
      Milena to imię słowiańskie, oznaczające miłą
      Julianna z łac. znaczy promienista lub młoda
      • anet1 Re: Róża czy Milena? 07.06.04, 12:07
        Dziękuję bardzo za tę ściągę, muszę przyznać, że znaczenia tych imion są bardzo
        ładne. Jeśli chodzi o Helenkę to mi się podoba, natomiast męża na pewno nie
        przekonam do tego imienia. Nawet nie przypuszczałam, że wybór imienia dla mojej
        córeczki przyspozy mi tyle dylematów.
        Pozdrawiam,
        Anet
    • madziarek_edziecko Re: Róża czy Milena? 07.06.04, 12:09
      Najbardziej do nazwiska Płatek pasuje chyba jednak Julianna. Julianna nie
      Julia , choć zdrabnia się tak samo. Ale jest inne smile
      Pa
      Madzia
    • szczekuszka Julianna, a moze Lilianna?! 07.06.04, 12:38
      Julianna Płatek- faktycznie brzmi bardzo ladnie, ale czy na dziecko i tak nie
      beda wolac Julka!?
      Mnie sie wydaje, ze beda...
      A poza tym, na Forum byly swego czasu glosy, ze sie imion typu Lilianna,
      Julianna nie rejestruje?! Ale to chyba tylko plotki, bo co zrobic z fala
      dziewczynek o imieniu Zuzanna?!
      Lilianna Płatek- co powiecie na to zestawienie?! A tak na marginesie,
      sympatyczne nazwisko.
      • boniedydy Re: Julianna, a moze Lilianna?! 07.06.04, 13:46
        szczekuszka napisała:

> A poza tym, na Forum byly swego czasu glosy, ze sie imion typu Lilianna,
        > Julianna nie rejestruje?! Ale to chyba tylko plotki, bo co zrobic z fala
        > dziewczynek o imieniu Zuzanna?!

Julianna na pewno należy do listy. Tak samo jak Zuzanna.
      • anet1 Re: Julianna, a moze Lilianna?! 08.06.04, 19:06
        > Lilianna Płatek- co powiecie na to zestawienie?!
        Lilianna to zupełnie nie w moim stylu imię, wydaje mi się takie "wydumane" wink
        A tak na marginesie,
        > sympatyczne nazwisko.- Dziękuję bardzo, tylko niestety z moim imieniem
        kiepsko brzmi.
        Pozdrawiam,
        Anet
    • ele7 Re: Róża czy Milena? 09.06.04, 00:15
      Moim zdaniem Milena bardziej pasuje do nazwiska. Może nie brzmi śmiesznie, ale
      pomyśl jak to moze byc kiedyś np.w przedszkolu. Wiadomo jakie dzieci potrafia
      być, więc będa mogły naśmiewać się z córki, więc raczej ni chciałabys na to
      patrzec , prawda?Pozdrawiam. Trzymaj się cieplutkosmile)))
    • greeneyes27 Milena - ślicznie! n/t 09.06.04, 21:11

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.