Dodaj do ulubionych

imiona ciotkowate

17.01.12, 17:09
Jakie to są dla Was? Takie w sam raz dla nieużytej pani z dziekanatu albo PRL-owskiej urzędniczki. Dla mnie:
Zdzisia, Wiesia, Krysia, Czesia, Wandzia, Celinka, Genia, Jola, Janina, Ela, Halinka
Ech, za 20-30 lat pewnie ktoś napisze podobny wątek i wymieni imiona: Agnieszka, Magda, Kasia, Ania, Karolina, wink A za kolejne 30 lat - Julia, Zuzanna, Oliwia...
Obserwuj wątek
    • florianne Re: imiona ciotkowate 17.01.12, 17:56
      Dla mnie np. Grażyna , Bogusława , Halina ,Bożena .
      • blimpka Re: imiona ciotkowate 17.01.12, 21:34
        Podpisuję się pod Grażynką, Bogusią i Bożenką - Halinkę już wymieniałam. Bo rasowa pani urzędniczka jest zawsze w zdrobnieniuwink
    • szarrak Re: imiona ciotkowate 17.01.12, 18:56
      Wiola (i Viola), Sylwia, Monika, Aneta, Jola, Beata, Marzena - tak się nazywa połowa koleżanek mojej mamy z pracy (praca typowo biurowa, kontakt z oddziałami z całej Polski, więc duży przekrój) - dla mnie to są właśnie najbardziej "ciotkowate" imiona, zupełnie nienadawalne, w przeciwieństwie do Eli, Krysi, Janinki, Wandzi i Celinki. Wandzię lubię szczególnie smile Chyba jestem młodsze pokolenie (chociaż nie aż tak)...
      • blimpka Re: imiona ciotkowate 17.01.12, 19:21
        Imiona Wiola (i Viola), Sylwia, Monika, Aneta, Beata, Marzena to imiona kobiet z mojego pokolenia, więc chyba rzeczywiście jesteś młodszasmile Dla mnie zresztą też całkowicie nienadawalne, choć nie określiłabym ich jako ciotkowate. Ele, Krysie, Wandzie, Eugenie i Janeczki to pokolenie moich rodziców. Franie, Wikcie, Tosie i Pelagie to pokolenie moich dziadków.
        > Wandzię lubię szczególnie smile
        Ja też lubię Wandzię! Ale mi jakoś tak pachnie dziekanatem.
        • szarrak Re: imiona ciotkowate 17.01.12, 19:47
          Ja mam w dziekanacie Patrycję, więc kosmos zupełny, bo to imię z żadnej strony ciotkowate dla mnie nie jest wink
      • dalenia Re: imiona ciotkowate 17.01.12, 21:04
        Szarrak, ja podobnie jak Ty. Też jestem z tego młodszego pokolenia (początek lat 90) smile I też za ciotkowate uważam wszelkie Beaty, Marzeny i inne tego typu.
      • panna_turkus Re: imiona ciotkowate 08.03.14, 08:28
        Halina Lucyna Marzena Bożena Żaneta Jolanta Krystyna Grażyna
        (z racji wieku "ciotkowate" imiona to dla mnie te nadawane pod koniec lat 50. i na przełomie lat 50-60. XX w.)
    • bohemiere Re: imiona ciotkowate 17.01.12, 19:40
      Krysia, Janka, Terenia już były? A tak na poważnie, moje też jest już za ciotkowate uznawane, wcale się za to nie gniewam (już w dzieciństwie to czułam). Za 30 lat na pewno będą nowe tematy i nowe ciotkowatości, wszak świat idzie do przodu wink
      Chyba tylko Anna jest ponadczasowa.
      • aka10 Re: imiona ciotkowate 17.01.12, 20:19
        A Stefka? Chyba tez ciotkowate?
        • blimpka Re: imiona ciotkowate 17.01.12, 21:31
          Stefka moim subiektywnym zdaniem już wychodzi z ciotkowatości.
    • quasi.modo Re: imiona ciotkowate 17.01.12, 20:39
      Dla mnie uosobieniem ciotkowatości jest Krysia.

Poza tym Jola, Ilona, Teresa, Alina, Halina, Grażyna, Bożena, Mirosława...

Jakoś łatwiej mi jednak wymienić wujkowate:
      Józef, Andrzej, Krzysztof, Czesław, Jerzy, Mieczysław, Władysław, Janusz, Zenon, Zdzisław

Co ciekawe, większość z nich uważam za jak najbardziej nadawalne. Nie nadawałabym jednak imion charakterystycznych dla pokolenia rodziców zainteresowanego, które w odbiorze maluchów będą pewnie brzmiały ciotkowato/wujkowato, np. Joanna, Agnieszka, Łukasz, Mirosław, Kamil, itd.
    • cynta Re: imiona ciotkowate 17.01.12, 21:15
      Czy imiona ciotek sa nienadawalne bo sa ciotkowate czy dlatego ze sa osluchane? czy po prostu jest to kwestia gustu i miejsca zamieszkania? Ja np. nie lubie imion od-meskich typu Czeslawa czy Kazimiera czy Roberta ale imiona typu Krystyna, Halina czy Paulina uwazam za nadawalne malym dziewczynkom, dlatego ze jest ich malo w najmlodszym pokoleniu ... chyba po prostu nie trawie "mody" i juz.. smile
      • corianna Re: imiona ciotkowate 31.01.13, 10:52
        cynta napisała:

>Krysty
        > na, Halina czy Paulina uwazam za nadawalne malym dziewczynkom, dlatego ze jest
        > ich malo w najmlodszym pokoleniu ... chyba po prostu nie trawie "mody" i juz..
        > smile

W zasadzie tez uwazam ze imie "ciotkowate" ( w znaczeniu ciotkowate dla dziecka) jest nadawalne o ile nam sie podoba brzmienie znaczenie, jest dla nas wazne itd ( chyba nawet bardziej nadawalne niz "babciowe" ale oczywiscie mniej niz "prababciowe" ) i ma te przewage nad imieniem tzw modnym, ze dziecko nie spotka zbyt wielu imiennikow. Nie oszyukujmy sie - zyje sie glownie wsrod rowiesnikow a nie w calym spolecznstwie.

A zatem - jezeli dla mojego dziecka ( nie dla mnie) :
        1 imieniem modnym jest Julia Oliwia Nadia
        2 imieniem ciotkowatym jest Katarzyna Agnieszka Malgorzata
        3 imieniem babciowym jest Bozena Halina Krystyna
        4 Imieniem prababciowym jest Janina Helena
        5 Imienima pra pra...... jest Marianna

to wybierając imię "
        1 bez wahania dam "pra pra .. "."prababciowe" lub "ciotkowate" ( moglaby byc Janka lub Malgosia lub Agnieszka )
        2 z pewnym wahaniem modne pod warunkiem ze nie typowo sezonowe ( Julia)
        3 raczej wykluczam babciowe ( nigdy Krysia i Bozenka !)

Jakos dobrze mi sie w uchu slyszy i uklada imie po cioci a dziwnie i nieznosnie po babci smile Wolalabym mowic do dziecka tak jak mowilam do swoich kolezanek niz jak do swoich ciotek.
        Natomiast jest prawdopodobne, co wiem po sobie, ze dziecko moze sie dobrze czuc z imieniem popularnym w swoim pokoleniu. I wiem rowniez ze ten poglad ma tu przeciwnikow.
        • gaudencja Re: imiona ciotkowate 31.01.13, 11:22
          Dla mnie z kolei "nienadawalne" są imiona ciotkowate i babcine. Myślę, że jest zdecydowanie większa szansa na to, że dziecko dobrze będzie sie czuło z najpopularniejszym w swoim pokoleniu imieniem niż z imieniem ciotkowatym.
    • Gość: Madzia Re: imiona ciotkowate IP: *.dynamic.chello.pl 22.01.12, 15:06
      Nie wiem czy ciotkowate czy babciniowate... wszystko jedno.. wg mnie albo brzydkie, albo nie pasują do małej dziewczynki /dorosłej kobiety itp.

ale dla mnie odpadają całkowicie:
      Krystyna, Elżbieta, Teresa, Barbara, Celina, Dorota, Bogusia, Grażyna, Bożena, Iwona, Danuta, Jolanta, Renata, Halina, Eugenia, Aldona, Aniela, Antonina, Bronisława, Czesława, Elwira, Daniela, Gabrysia, Kazimiera, Łucja, Marianna, Leokadia, Mariola, Marzena, Nadzieja, Mirosława, Wiesława, Wanda, Zyta.
      • ewa9717 Re: imiona ciotkowate 22.01.12, 15:32
        Ładnie widać przynależność pokoleniową. Za moich czasów takie ciotkowate były wszystkie panie Zosie, Marysie, Krysie,Danusie, Janeczki, Klarcie... wink
        • Gość: Madzia Re: imiona ciotkowate IP: *.dynamic.chello.pl 22.01.12, 15:37
          no fakt.. zapomniałam o Marysi i Zosi... oczywiście dołączają do mojej listy wink

ps. mam 30 lat ;p
        • gaudencja Re: imiona ciotkowate 22.01.12, 18:09
          Klarcie? Klara w moim odczuciiu była imieniem ze "Ślubów panieńskich", czyli dalece starszym, niż ciotkowate.
          • dalenia Re: imiona ciotkowate 22.01.12, 19:10
            Podpisuję się pod Gaudencją. Dodam jeszcze, że ciotkowate mogą być wg mnie imiona, których było dużo w danym pokoleniu. Klar chyba jednak nigdy nie było tylu co wymienianych tu Halin czy Beat itp.
            • ewa9717 Re: imiona ciotkowate 22.01.12, 19:16
              No mnie się akurat trafiły w małym pipidówku: jedna biurowa koleżanka mamy i dwie panie sklepowe; wszystkie były paniami Klarciami wink
            • a_weasley Re: imiona ciotkowate 28.01.12, 21:34
              Dalenia napisała:

> Podpisuję się pod Gaudencją. Dodam jeszcze, że ciotkowate mogą być wg mnie imio
              > na, których było dużo w danym pokoleniu

...a mało wcześniej i później. Na babciowatość wystarczy później, bo kto pamięta pokolenie prababć?
              Dla mojego pokolenia babciowate było imię Maria, a dziadkowy Józef. Gdzie się nie obrócić, co drugi miał przynajmniej jednego dziadka Józefa i/lub babcię Marię (bardzo często w zestawie). Marię już odczarowano, Józef jeszcze czeka swej kolejki.
      • arkanna Re: imiona ciotkowate 07.03.14, 19:47
        wiekszosc z tych imion jest ladna ,wyjatek to Madzia mega ciotkowate jak Madzia z 40 latka
    • Gość: easy Alojzy, Alfons IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.01.12, 17:16
      Alojzy ma 40-tke prawie, ale Alfons 50-60.
      Chyba nigdy nie wrócą do łask - czyżby jednak ktoś żałował?smile
      • gaudencja Re: Alojzy, Alfons 23.01.12, 19:14
        To znowu imiona starsze, niż wujkowate.
        • Gość: easy Re: Alojzy, Alfons IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.01.12, 20:20
          Starsze? U faceta niespełna 40-letniego??
          • gaudencja Re: Alojzy, Alfons 23.01.12, 21:44
            To nie zależy od jednego faceta, tylko od okresu, w którym imię było popularne.
            • shilla01 Re: Alojzy, Alfons 31.01.12, 13:31
              Ciotkowate imię to takie , które dane dziecko zna z pokolenia swojej mamy.
              Czyli dla mnie koleżanka z klasy miała ciotkowate imię - Zosia - bo znałam jedynie Zosie w wieku mojej mamy. Dla mojego dziecka imiona ciotkowate to będą Kasie, Anie, Agnieszki , Moniki - bo większość tych imion będzie kojarzyło z moimi koleżankami.

Tak ja to rozumuję
      • quasi.modo Re: Alojzy, Alfons 31.01.12, 16:59
        Gość portalu: easy napisał(a):

> Chyba nigdy nie wrócą do łask - czyżby jednak ktoś żałował?smile

Alfons mnie nie zachwyca, ale Alojzego chetnie zobaczylabym w kontrataku wink
    • Gość: Gość-101 Re: imiona ciotkowate IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 31.01.12, 18:17
      Wszystkie komentarze w tym wątku są ciotkowate.
    • jowita771 Re: imiona ciotkowate 02.02.12, 10:40
      Ciotkowate przeważnie będą te, które były popularne w pokoleniu rodziców nosiciela imienia.
    • ksiezna_pani1 Re: imiona ciotkowate 30.01.13, 20:31
      Krystyna, która wg mnie i moich znajomych jest wybitnie "ciotkowata". Dalej: Bożena, Marzena, Mariola, Danuta, Jolanta oczywiście, Dorota, Teresa, Lucyna, Celina, Elżbieta, Halina.
    • mary.h Re: imiona ciotkowate 31.01.13, 08:23
      Zapomniałyście o jeszcze jednym imieniu - IRENA smile
      • gaudencja Re: imiona ciotkowate 31.01.13, 11:17
        Irena to nie imię ciotkowate, tylko babcine i prababcine smile
        • dolcevita007 Re: imiona ciotkowate 19.01.14, 21:48
          Irena w moim wypadku ciotkowate.
          Wszystko zalezy od wieku osoby zainteresowanej i wieku jej rodzicow.
          Poza tym Marysia, Zosia, Krysia, Danusia, Helena, Genia, Janina, Czesia, Aniela, Adela, Stasia, Terenia.
          Natomiast Basia nie jest dla mnie ciotkowatym, bo mialam i ciotki i kolezanki i aktualnie znam male Basie, to samo z Hania czy Ania znam w roznym wieku. Mariolki to roznie bywalo znalam starsze w wieku mamy, ale i nawet mlodsze, ale kojarzylo sie raczej ciotkowato.
          Mysle ze to pojecie ciotkowatosci to tylko i wylacznie pokoleniowo mozna rozpatrywac, a jestesmy w roznym wieku wiec naturalnie mamy rozne wizje.
    • corianna Re: imiona ciotkowate 31.01.13, 13:20
      Tak sobie mysle, ze jezeli dla mojego dziecka "ciotkowate " będą imiona ktore nosza moje przyjaciolki, to będą to : Daria, Olga, Kinga, Aleksandra, Zuzanna. To dla mnie dziwne, bo są to imiona, ktore w moim wyczuciu moglabym nadac corce, podobają i sie, brzmią calkiem dobrze ( oprocz Kingi, wybaczcie wszystkie Kingi świata) i są to zreszta imiona obecnie nadawane. Coz, wychodzi na to ze ja zupelnie nie odbieram zle "ciotkowatosci: odbieram to jako imie vintage, znane, mile, osadzone.
      • gaudencja Re: imiona ciotkowate 31.01.13, 13:58
        Ja bym jako ciotkowate zdefiniowała imiona popularne w pokoleniu mamy, a nie jako noszone faktycznie przez przyjaciółki mamy.
    • adriankaa.s Re: imiona ciotkowate 24.01.14, 01:14
      Dla mnie "ciotkowate" to : Żaneta, Beata, Edyta, Luiza, Marzena, Judyta
      • nolus Re: imiona ciotkowate 05.03.14, 21:37
        Nieśmiertelna Krystyna - pani z dziekanatu albo urzędniczka,popijąca kawkę i lubiąca ploteczki tak bardzo,że przekładająca je nad pracę...A sterta papierkowej roboty rośnie.

A kolejne to na pewno Bożena,Teresa,Lucyna(plotkara,pani z warzywniaka) - żądna ze znanych mi osób urodzonych z końcem lat 80. nie nosi takiego imienia.

Wiola i Edyta też wydają mi się przestrzałe.
    • misselene Re: imiona ciotkowate 05.03.14, 22:02
      Dla mnie najbardziej ciotkowate imiona to - Krystyna, Grażyna, Bożena, Celina, Halina, Czesława, Elżbieta i Lucyna. Jestem z końca lat 80-tych i nie spotkałam się z tymi imionami wśród moich rówieśników, ale wśród ciotek czy koleżanek mamy jak najbardziej.
    • aledziwok Re: imiona ciotkowate 06.03.14, 02:19
      Mi się tak kojarzą: Bożena, Grażyna, Halina, Wiesia, Stasia, Krysia.
      • merche Re: imiona ciotkowate 07.03.14, 22:58
        Sabina, Celina, Bożena, Marzena i Żaneta. Wandzia (a nawet Wańdziawink to już wisienka na torciesmile
        • anastazja1982 Re: imiona ciotkowate 20.07.20, 11:26
          Odświeżam temat w 2020.
          Zgadzam się z poprzednimi wypowiedziami, że ciotkowate/ wujkowate to te z pokolenia rodziców dziecka (logiczne - ciocia ma tak na imię jak dziecko)
          Myślę, że ciotkowate będą wszystkie Justyny, Pauliny, Marty, Magdy, Gosie, Iwony, Jole, Kaśki,
          A wujkowate Łukasze, Michały, Pawły, Grześki, Krzyśki, Marciny
          • dalenia Re: imiona ciotkowate 20.07.20, 12:55
            Cześć z wymienionych przez Ciebie imion nadal jest często nadawana, chociażby Michał. Więc akurat te w moim odczuciu ciotkowate nie będą.
            • chayah Re: imiona ciotkowate 21.07.20, 20:35
              dalenia napisała:

> Cześć z wymienionych przez Ciebie imion nadal jest często nadawana, chociażby Michał. Więc akurat te w moim odczuciu ciotkowate nie będą.

Masz rację smile kojarzę kilku Michałów w wieku przedszkolnym i wczesnoszkolnym. A co do imion wymienionych przez Anastazję: rok temu spotkałam w sklepie Paulinkę w wieku przedszkolnym, a w parku - Madzię w wieku niemowlęcym. Poza tym znam kilku małych Krzysiów, w styczniu jechałam pociągiem razem z około 4-letnią Magdą, a na Facebooku zetknęłam się niedawno z 4-letnią Kasią.
              Czyli jednak są od czasu do czasu nadawane smile
    • annthonka Re: imiona ciotkowate 21.07.20, 09:41
      Najszybciej ciotkowate/wujkowate stają się imiona sezonowe, których popularność nagle wybucha i potem dość szybko ginie. Są kojarzone z konkretnym pokoleniem.

Jeżeli słyszysz Mariola, Sylwia, Marzena, Dariusz, Mariusz to automatycznie widzisz osobę koło 45-50 lat.
      Grażyna, Bożena to panie o jedno pokolenie starsze.

Za jakiś czas zapewne takimi imionami staną się Lena, Pola, Oliwier, Marcel.
      • chayah Re: imiona ciotkowate 21.07.20, 20:28
        annthonka napisała:

> Jeżeli słyszysz Mariola, Sylwia, Marzena, Dariusz, Mariusz to automatycznie widzisz osobę koło 45-50 lat.

U mnie to chyba nie działa tongue_out jak słyszę imię Mariusz, to automatycznie widzę mojego kolegę ze szkoły (ok. 16 lat), ewentualnie Mariusza Dmochowskiego, który, gdyby żył, obchodziłby w tym roku dziewięćdziesiąte urodziny; w przypadku Sylwii automatycznie widzę zaś moją koleżankę, która za 4 miesiące będzie pełnoletnia smile
    • katarzynkaa Re: imiona ciotkowate 25.07.20, 15:32
      Jestem rocznik '89 i dla mnie imions ciotkowate to: Jolanta (najbardziej!), Grażyna, Marzena, Beata, Lucyna, Krystyna, Dorota, Ewa, Bożena. Do czasu boomu na małe Zosie i Hanie te dwa imiona też wydawały mi się ciotkowate, widocznie dlatego, że miałam 2 takie ciotki.
      Irena dla mnie totalnie nieciotkowate, bo tak ma na imię moja siostra, rocznik '92. Mam miłe skojarzenia z tym imieniem, bo oprócz mojej sis miałam w dziekanacie na studiach przemiłą i kochaną panią Irenkę smile
    • emnilda.wolna Re: imiona ciotkowate 05.09.21, 19:27
      Dla mojego pokolenia: Krysia, Teresa, Danuta, Bożena, może też Basia (choć ono też z jednej strony babcine, a z drugiej trafiało się wśród koleżanek - ale właściwie poza Danusią wszystko się trafiało). Halina, Grażyna, Marzena.

Dla obecnych dzieci - na pewno Kasia, Agnieszka, Magda.
      • emnilda.wolna Re: imiona ciotkowate 07.09.21, 11:23
        O, jeszcze Elżbieta w moim pokoleniu bardzo ciotkowata.
    • katarzynkaa Re: imiona ciotkowate 06.09.21, 19:50
      Jolanta, Lucyna, Krystyna (tu się waham, dla mnie bardziej babciowa), Grażyna, Bożena/Bożenna, Celina, Wanda, Teresa, Danuta, Dorota, Marzena/Marzenna/Marzanna, Barbara, Ewa, Elżbieta, Beata, Halina, Iwona, Urszula, Renata, Alina, Lidia.

Janusz, Andrzej, Krzysztof, Leszek, Lech, Zenon, Zdzisław, Grzegorz, Witold, Jerzy, Marian, Marek, Zbigniew, Robert, Jacek, Sławomir, Mirosław, Przemysław, Jarosław, Roman, Waldemar, Bogdan, Edward, Edmund, Ireneusz, Sylwester, Stefan.
      • katarzynkaa Re: imiona ciotkowate 07.09.21, 10:52
        Wiesław do wujkowatych.
    • hanna_konstancja_wraca Re: imiona ciotkowate 25.02.22, 18:44
      Grażyna, Bożena, Mariola,
    • remigia1 Re: imiona ciotkowate 11.03.22, 20:00
      Justyna, Wiesława, Aneta, Anita, Ewelina

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.