Dodaj do ulubionych

Włodzimierz

25.01.12, 15:57
Znalazłam stary wątek o Włodzimierzu. Aż w szoku byłam, że tylko jeden smile

Ja Włodzimierza uwielbiam! To imię mojego Ś.P. Dziadka i marzę o tym, aby w przyszłości, na jego cześć, nazwać tak syna. Lubię je w każdej postaci - jako Włodzimierza, Włodka, Włodusia czy Włodzia. Nie sądzę też, że zacznie wracać na fali starych imion. Władysław - owszem, ale Włodek chyba jednak mniej.

A co Wy sądzicie o Włodzimierzu? Aż tak bardzo kojarzy Wam się z Leninem (teraz może i z Putinem smile), że nie nadalibyście go na pierwsze? (takie opinie są w starym wątku). No i czy sądzicie, że pojawią się mali Włodkowie?
Obserwuj wątek
    • aneladgam Re: Włodzimierz 25.01.12, 16:57
      bardziej mi się podoba niż Władysław (który notabene kojarzy mi się z Gomułką)
      myślę, że ma szanse na powrót, ale nie na wielką popularność (za mało "międzynarodowe")
      • a_weasley Re: Włodzimierz 28.01.12, 21:41
        Aneladgam napisała:

> bardziej mi się podoba niż Władysław (który notabene kojarzy mi się z Gomułką)

Włodzimierz z nikim Ci się nie kojarzy?
        • aneladgam Re: Włodzimierz 28.01.12, 21:59
          OCZYWIŚCIE, że mi się kojarzy, co drugiego skojarzenia w ogóle nie wyklucza, prawda?
          o Leninie napisała już autorka wątku, to po kiego mam to powielać?
          i nadal brzmieniowo Włodzimierz podoba mi się bardziej niż Władysław, nawet jeśli z tej okazji czeka mnie wykład z historii tongue_out
          • a_weasley Re: Włodzimierz 28.01.12, 22:32
            Aneladgam napisała:

>i nadal brzmieniowo Włodzimierz podoba mi się bardziej niż Władysław,
            > nawet jeśli z tej okazji czeka mnie wykład z historii

Niby o czym? O zasłużonych dla Polski imiennikach tow. Wiesława? Eee...
    • olianka Re: Włodzimierz 25.01.12, 17:26
      W dalszym ciągu bardzo mi się podoba.
      Dzisiaj urodziny obchodzi mój kolega Włodek smile Znam też ojca kilkuletniego Włodzia, więc bywa nadawany.
      • uwierz_mirando Re: Włodzimierz 25.01.12, 18:24
        Nie podoba mi się, za to wspomniany Władysław tak smile Nie wróżę Włodzimierzowi szybkiego powrotu.
    • polifonia1983 Re: Włodzimierz 25.01.12, 19:48
      to jedno z moich ulubionych imion.
    • gaudencja Re: Włodzimierz 25.01.12, 19:49
      Z punktu widzenia rozwoju języka polskiego, poprawną formą jest Włodzimir (jak Sławomir). Może ta forma miałaby większe szanse na popularność?
      • dalenia Re: Włodzimierz 25.01.12, 23:26
        No właśnie to mnie trochę martwi, bo ja to raczej "czepiam" się niepoprawnych w jakimś sensie imion wink A tu nagle ten Włodzimierz! Włodzimir brzmieniowo mi pasuje, ale od niego już za blisko do Putina. Zresztą, mój dziadek był Włodzimierzem, a że jego planuję upamiętnić, to i imię pasowałoby zachować bez zmian smile
    • Gość: olaje [...] IP: *.silesialan.eu 25.01.12, 19:53
      Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
      • domi_33 Re: Włodzimierz 25.01.12, 19:58
        mam wujka o tym imieniu i średnio pozytywnie mi się kojarzy. a jeszcze tata koleżanki ma tak na imię, zupełne przeciwieństwo to jest totalnie szalony Włodek. smile no ale Władysław bardziej mi się jednak podoba.
        • magducha78 Re: Włodzimierz 25.01.12, 20:34
          Wolę Władysława
    • tadea Re: Włodzimierz 25.01.12, 20:34
      Nie podoba mi się jako pełna forma, za to lubię Włodka.
    • Gość: Madzia Re: Włodzimierz IP: *.dynamic.chello.pl 25.01.12, 23:35
      no niestety Dalenio, ale zupełnie mi się nie podoba...
      Nie wyobrażam sobie w dzisiejszych czasach małego Włodzimierza, Władysława, Mieczysława, Edmunda ( mój dziadek), Mariana (drugi dziadek), Edwarda czy nawet "ciut młodszych" Zbigniewa czy Henryka...

z durgiej strony te wszystkie bardzo hmmm nowoczesne, nie wiem jak to nazwać, imiona chyba też niekoniecznie mi pasują...
      chyba jednak jestem człowiekiem, któremu najbardziej podobają się imina z "jego epoki" + oczywiście kilka nowszych.. natomiast wszelkiego rodzaju "stare imiona" zupełnie do mnie nie przemawiają...
      • Gość: flo Re: Włodzimierz IP: 80.50.142.* 26.01.12, 07:44
        Ja mam 1,5-rocznego HENRYKA (Heniu, Henio, Heniuś, Heniutek). Imię wybraliśmy jeszcze w ciąży. Czas płynie, a nam się coraz bardziej podoba. I mamy pewność, że syn nie będzie n-tym Kubusiem, Szymonkiem czy Kamilkiem w klasie, a nawet i w szkole, bo od urodzenia syna nie spotkałam się nigdzie, nawet na forach internetowych, z przypadkiem nadania takiego imienia.
      • Gość: flo Re: Włodzimierz IP: 80.50.142.* 26.01.12, 07:46
        A WŁODZIMIERZ i WŁADYSŁAW podobają mi się i zapewne wrócą, ale raczej nie będą tak popularne jak Stanisław, Franciszek czy Antoni.
      • dvoicka Re: Włodzimierz 26.01.12, 22:16
        > Nie wyobrażam sobie w dzisiejszych czasach małego Włodzimierza, Władysława, M
        > ieczysława, Edmunda ( mój dziadek), Mariana (drugi dziadek), Edwarda czy nawet
        > "ciut młodszych" Zbigniewa czy Henryka...
        mi się Zbyszek mocno podoba. Edmund chyba też jest dość lubiany.
        Włodzimierz kojarzy mi się z moim promotorem. Jak słyszę to imię, to myślę o kimś wysokim i dość wyniosłym wink Ale już zdrobnienia żadne mi się nie podobają.
        • aneladgam Re: Włodzimierz 26.01.12, 23:04
          mnie się Edmund od dziecka podoba smile traktuję go jak piękną klasykę smile
    • quasi.modo Re: Włodzimierz 26.01.12, 09:41
      Mi sie bardzo podoba, ale o nadaniu na wlasnym podworku moge zapomniec - za malo miedzynarodowe.
      Proponowalam go kiedys wujkowi i ciotce, ktorym urodzily sie blizniaki i jeden mial byc Kazimierz a na drugiego nie mieli pomyslu. Niestety nie spotkalo sie z zachwytem, chyba w duzej mierze ze wzgledu na Lenina. Drugi blizniak dostal imie raczej banalne, ale teraz spodziewaja sie nowego czlonka rodziny, wiec moze akurat sie jednak skusza...
    • abiela Re: Włodzimierz 26.01.12, 23:41
      Słyszę Włodzimierz, myślę Leninsad Władysław podoba mi się dużo bardziej.
      • a_weasley Re: Włodzimierz 28.01.12, 21:46
        Abiela napisała:

> Słyszę Włodzimierz, myślę Lenin

...a w domyśle: Partia wink
    • a_weasley Głowy Lenina zza pianina, co zrobić... 28.01.12, 21:45
      Dalenia napisała:

> Aż tak bardzo kojarzy Wam się z Leninem (teraz może i z Putinem smile),

Mnie się tak kojarzy z Leninem, że nawet nie pomyślałem o Putinie.
      Osobiście znałem dwóch Włodzimierzy (czy Włodzimierzów?), *1961 i 1975 (ciekawostka: żaden z nich nie był ochrzczony), z tym że o pierwszym z nich nawet bliscy znajomi ze zdziwieniem dowiadywali się, że Piotrek ma na pierwsze Włodzimierz.
      • aneladgam Re: Głowy Lenina zza pianina, co zrobić... 28.01.12, 22:01
        a_weasley napisał:

> Dalenia napisała:
        >
        > > Aż tak bardzo kojarzy Wam się z Leninem (teraz może i z Putinem smile),
        >
        > Mnie się tak kojarzy z Leninem, że nawet nie pomyślałem o Putinie.

być może dlatego, że podręczniki spolszczają imię Lenina, a media nie spolszczają imienia Putina
        • a_weasley Od Władimira do Władimira 28.01.12, 22:29
          Aneladgam napisała:

> podręczniki spolszczają imię Lenina, a media nie spolszczają imienia Putina

Przede wszystkim Lenin straszy odkąd pamiętam, a Putin przyplątał się raptem 12 lat wstecz. To nieledwie wczoraj. Przy tym o ile o Putinie zawsze się mówi po nazwisku, ewentualnie poprzedzając je imieniem (a już otczestwo to mało kto w Polsce kojarzy), o tyle Włodzimierz Iljicz względnie Władimir Iljicz (przez Korwina, dla którego nb Putin też jest Włodzimierzem, uroczo nazywany Włodzimierzem Eljaszewiczem) plątał się po wspomnieniach i czytankach długo i wytrwale.
    • lubomiro Re: Włodzimierz 30.01.12, 22:50
      Włodzimierz
      - ma bardziej rdzennie polską budowę niż Władysław, ponieważ WŁAD jest pod wpływem czeskim, natomiast WŁODŹ - to rdzennie polski leksem.

Mądre narody sowich imion używają.

dalenia napisała:

> Znalazłam stary wątek o Włodzimierzu. Aż w szoku byłam, że tylko jeden smile
      >
      > Ja Włodzimierza uwielbiam! To imię mojego Ś.P. Dziadka i marzę o tym, aby w prz
      > yszłości, na jego cześć, nazwać tak syna. Lubię je w każdej postaci - jako Włod
      > zimierza, Włodka, Włodusia czy Włodzia. Nie sądzę też, że zacznie wracać na fal
      > i starych imion. Władysław - owszem, ale Włodek chyba jednak mniej.
      >
      > A co Wy sądzicie o Włodzimierzu? Aż tak bardzo kojarzy Wam się z Leninem (teraz
      > może i z Putinem smile), że nie nadalibyście go na pierwsze? (takie opinie są w s
      > tarym wątku). No i czy sądzicie, że pojawią się mali Włodkowie?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.