olinininka 26.01.12, 09:36 Wczoraj przeglądałam kalendarz i zobaczyłam imię Artemon. W wyszukiwarce jest jeden wątek ale w sumie bardzo krótki i poświęcony kilku imionom. Więc jakie są wasze odczucia na temat tego imienia? Mi się podoba, ale bez zachwytów, bo mam jedno skojarzenie, chyba dlatego. Podobny do Tymona, lecz zapomniany. Ciekawa jestem ile obecnie jest osób o tym imieniu? Też 4. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
olinininka Re: Artemon 26.01.12, 09:39 Przepraszam nie 4, a 1. Coś mi się pomyliło. Ciekawe ile jest obecnie? Odpowiedz Link Zgłoś
florianne Re: Artemon 26.01.12, 09:41 Kojarzy mi się z kosmosem .Nie zachwyca mnie jakoś specjalnie , ale może to kwestia osłuchania . Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: Artemon 26.01.12, 15:06 Mnie się średnio podoba. Choć całkiem lubię zdrobnieni Artek. Może musiałabym się do niego trochę przyzwyczaić i osłuchać. Odpowiedz Link Zgłoś
aneladgam Re: Artemon 26.01.12, 19:29 strasznie płaskie to imię nie ma na czym "ucha zawiesić" Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: Artemon 26.01.12, 19:47 aneladgam napisała: > strasznie płaskie to imię > nie ma na czym "ucha zawiesić" No faktycznie! Coś w tym jest. Odpowiedz Link Zgłoś
hawa.etc Re: Artemon 27.01.12, 15:39 Może mam plebejski gust, ale szczerze mówiąc brzmi to jak nazwa sklepu dla plastyków. Odpowiedz Link Zgłoś
olinininka Re: Artemon 28.01.12, 16:51 Dzisiaj wyczytałam: Artemon — imię męskie wywodzące się od imienia wczesnochrześcijańskiego biskupa św. Artemona. Artemon imieniny obchodzi 26 kwietnia i 8 października. Św. Artemon ,,Był kapłanem. Został schwytany, a następnie poddany okrutnym torturom – był przypiekany na specjalnej, rozżarzonej patelni. Bóg zachował jednakże męczennika bez szkody na zdrowiu. Widząc to oprawca wrzucił Artemona do kotła z kipiącą smołą. Ale podczas wykonywania tej czynności sam stracił życie, gdyż niewidzialna siła Boża uczyniła z nim to samo. Święty pozostawał nadal cały i zdrowy. Cud ten spowodował, że wielu pogan uwierzyło w Chrystusa i przyjęło chrzest. Ochrzcił się również pogański kapłan Witaliusz, późniejszy biskup Cezarei. Po tych wszystkich wydarzeniach święty uzyskał wolność i przeniósł się do Azji, gdzie dzięki cudom, które Pan czynił jego rękoma, nawrócił bardzo wielu pogan. W 303 roku został ścięty za zwiastowanie wiary chrześcijańskiej.” Artemon/demon tak mi się rymuje już wiem, dlaczego po przeczytaniu w/w treści o kotle. Odpowiedz Link Zgłoś
olinininka Re: Artemon 18.12.12, 11:19 Dzisiaj przypomniał mi się Artemon. Po roku coraz bardziej mi się podoba. Chyba już się osłuchałam Tylko zastanawiam się co to imię oznacza, bo nigdzie nie mogę znaleźć znaczenia (oprócz informacji, że to imię biskupa). Czy ktoś wie coś więcej? A może ktoś jeszcze chce się wypowiedzieć na temat Artemona? Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Artemon 18.12.12, 22:13 Zgodnie z santiebeati, znaczenie tego imienia to coś w rodzaju "cały i zdrowy". Tu z kolei chyba jest podane tłumaczenie "nienaruszony". Z kolei rosyjski słownik imion podaje znaczenie "nietknięty", "zdrowy". Jak widać, wszystkie źródła się zgadzająze sobą. Odpowiedz Link Zgłoś