ksiezna_pani1 29.02.12, 20:47 Juwencja jest imieniem pochodzenia łacińskiego, żeńskim odpowiednikiem imienia Juwencjusz. Zostało utworzone od imienia bogini Iuventus, będącej personifikacją młodości, przy pomocy przyrostka oznaczającego przynależność lub poświecenie. Imię oznacza "poświęcona bogini Iuventus, należąca do bogini". Imieniny: 8 II i 1 VI Co o nim myślicie i ile kobiet w Polsce nosi to imię? Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
aneladgam Re: Juwencja 29.02.12, 21:37 mam nadzieję, że żadna wyjątkowo niezgrabne jak dla mnie Odpowiedz Link Zgłoś
ksiezna_pani1 Re: Juwencja 29.02.12, 21:46 aneladgam napisała: > mam nadzieję, że żadna > wyjątkowo niezgrabne jak dla mnie Według mnie, wręcz przeciwnie Odpowiedz Link Zgłoś
aneladgam Re: Juwencja 29.02.12, 22:02 no i ok, po to są różne imiona, żeby różne gusta zaspokoić Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: Juwencja 29.02.12, 21:45 Mnie nie przekonuje. Kojarzy mi się z Juventusem i "inwencją". Odpowiedz Link Zgłoś
kasiek-kd Re: Juwencja 29.02.12, 22:56 a ja znam! tyle, ze to zakonnica, wiec imię pewnie ze ślubów zakonnych; skojarzenia: surowa, konkretna niestety znajomej zakonnicy z roku na rok "głowa sie psuje" coraz bardziej Odpowiedz Link Zgłoś
szarrak Re: Juwencja 01.03.12, 13:24 Szczerze mówiąc podoba mi się - nie na tyle, żebym rozważała jego nadanie, ale kojarzy mi się wiosennie i radośnie - z juwenaliami studenckimi )) Odpowiedz Link Zgłoś
ksiezna_pani1 Re: Juwencja 09.06.12, 22:51 Już wiem ile kobiet nosiło/nosi to imię W XX wieku odnotowano je 2 razy: 1 w latach 30. i 1 w latach 80. Odpowiedz Link Zgłoś
rose01 Re: Juwencja 09.06.12, 22:55 ależ ty się autorko poświęcasz na tym forum z takimi ciekawostkami Odpowiedz Link Zgłoś
ksiezna_pani1 Re: Juwencja 09.06.12, 23:19 rose01 napisała: > ależ ty się autorko poświęcasz na tym forum W pozytywnym sensie? Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Juwencja 10.06.12, 11:28 I bardzo dobrze - ciekawych, róznorodnych wątków nigdy za mało. Odpowiedz Link Zgłoś
dasza_dm Re: Juwencja 09.06.12, 23:39 ksiezna_pani1 napisała: > Już wiem ile kobiet nosiło/nosi to imię W XX wieku odnotowano je 2 razy: 1 w > latach 30. i 1 w latach 80. Księżno, a skąd można dowiedzieć się takich rzeczy? Nie bardzo wiem gdzie tego szukać.... Odpowiedz Link Zgłoś
ksiezna_pani1 Re: Juwencja 09.06.12, 23:46 dasza_dm napisała: > Księżno, a skąd można dowiedzieć się takich rzeczy? Nie bardzo wiem gdzie tego > szukać.... Kazimierz Rymut "Słownik imion współcześnie w Polsce używanych" Odpowiedz Link Zgłoś
dasza_dm Re: Juwencja 10.06.12, 00:13 ksiezna_pani1 napisała: > dasza_dm napisała: > > > > Księżno, a skąd można dowiedzieć się takich rzeczy? Nie bardzo wiem gdzie > tego > > szukać.... > > Kazimierz Rymut "Słownik imion współcześnie w Polsce używanych" > Dziękuję Miałam nadzieję, że może dałoby się takie informacje znaleźć gdzieś w internecie, ale chyba jednak muszę zaopatrzyć się w lekturę. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Juwencja 10.06.12, 11:32 Ona jest na tyle niedroga, że bez większych problemów mozna ją kupić - koszt razem z wysyłką mniejszy od dwóch pudełek ptasiego mleczka. Rzecz tylko w tym, że przedstawia dane z 1994 roku, ale to do tej pory jedyna publikacja, w której są dane frekwencyjne wszystkich występujących imion, nawet tych najrzadszych. Częstsze imiona (a dane bardziej aktualne) są w edzieckowej bazie imion (link na dole po prawej). Odpowiedz Link Zgłoś
florianne Re: Juwencja 10.06.12, 07:31 Gdzie można kupić tą książkę ?Szukam,szukam,i nie mogę znaleźć . Odpowiedz Link Zgłoś
olianka "Słownik..." Rymuta 10.06.12, 09:33 sklep.ijp-pan.krakow.pl/product_info.php?cPath=2_27&products_id=108 Odpowiedz Link Zgłoś
lilia1111 [...] 10.06.12, 22:27 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
figa241 Re: Juwencja 13.06.12, 19:35 o Juwencja mi sie podoba ma ladna melodie Juwka- FAJNE ZDROBNIENIE kojazy mi sie z juwenaliami Juwencja- naprawde bardzo mi sie podoba Odpowiedz Link Zgłoś