ksiezna_pani1 19.03.12, 15:48 Co myślicie o imieniu Abundancja? Cytuje: "Jest to imię teoforyczne pochodzenia łacińskiego. Nosiła je rzymska bogini Abundantia. Znaczeniowo jest to uosobienie obfitości (łac. abundantia 'obfitość'). Boginię tę przedstawiano jako siedzącą albo stojącą postać kobiecą z rogiem obfitości. (Por. także imię Felicyta z łac. felicitas 'szczęście, szczęśliwość'). Abundancja imieniny obchodzi 16 września. W Polsce brak poświadczeń jego występowania." Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kamelia04.08.2007 Re: Abundancja 19.03.12, 16:19 gdzie ty takie dziwolągi wynajdujesz? Odpowiedz Link Zgłoś
ksiezna_pani1 Re: Abundancja 19.03.12, 17:01 kamelia04.08.2007 napisała: > gdzie ty takie dziwolągi wynajdujesz? Dla mnie żadne imię nie jest dziwolągiem Odkryłam je dawno temu. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Abundancja 19.03.12, 20:01 kamelia04.08.2007 napisała: > gdzie ty takie dziwolągi wynajdujesz? Od tego jest to forum, zeby można było założyć wątek o każdym imieniu. Abundancja nie podoba mi się, uważam to imię za mało przystępne i nie nadałabym go swojemu dziecku. Zdecydowałabym sie jednak prędzej na Abundancję niż na Halarampię. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Abundancja 19.03.12, 20:04 Aha, znalazłam Abundancję historyczną - Abundancję Dąbrowską ze Strumian ok. 1710 - ok. 1760. Odpowiedz Link Zgłoś
ksiezna_pani1 Re: Abundancja 19.03.12, 17:36 bohemiere napisała: > Okropne, nie dziwi mnie brak nadań. Idąc Twoim tropem zastanawiam się, skąd moda na np. Nikole i inne imiona przez wielu uważane za brzydkie i pretensjonalne. Ale myślę, że "winy" braku nadań nie należy szukać w urodzie, lecz w czymś innym. Jestem pewna, że gdyby jakaś gwiazda z pierwszych stron gazet nazwałaby tak córkę, to inni poszliby w jej ślady i może kiedyś to imię stałoby się modne. Kto wie, a historia zna takie przypadki np. Patrycja. Odpowiedz Link Zgłoś
ksiezna_pani1 Re: Abundancja 19.03.12, 18:07 ksiezna_pani1 napisała: > Idąc Twoim tropem zastanawiam się, skąd moda na np. Nikole i inne imiona przez > wielu uważane za brzydkie i pretensjonalne. Ale myślę, że "winy" braku nadań n > ie należy szukać w urodzie, lecz w czymś innym. Jestem pewna, że gdyby jakaś gw > iazda z pierwszych stron gazet nazwałaby tak córkę, to inni poszliby w jej ślad > y i może kiedyś to imię stałoby się modne. Kto wie, a historia zna takie przyp > adki np. Patrycja. Nawiązując do tematu nagłej i niezwykłej popularności Patrycji i Patryka, zastanawiam się nad tym czy jeszcze jakieś inne imiona stały się ni stad ni zowąd niezwykle popularne. Odpowiedz Link Zgłoś
dasza_dm Re: Abundancja 19.03.12, 17:02 kamelia04.08.2007 napisała: > gdzie ty takie dziwolągi wynajdujesz? Siedzi na wikipedii i wypisuje co dziwniejsze imiona Nie no, żartuję. A tak na serio to jest mnóstwo imion, które mają przepiękne znaczenie, ale wg mnie brzmią ohydnie (np. Haralampia) i oczywiście na odwrót też - lubię Błażeja, ale ten jąkała.... Co do Abundancji to mam problem nawet z przeczytaniem, bo mój organizm nie może przetrawić pierwszego "n". Ciągle mi wychodzi "Abudancja"... jakoś nie bardzo mi to imię podchodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
ksiezna_pani1 Re: Abundancja 19.03.12, 17:27 dasza_dm napisała: > kamelia04.08.2007 napisała: > > > gdzie ty takie dziwolągi wynajdujesz? > > Siedzi na wikipedii i wypisuje co dziwniejsze imiona > Nie no, żartuję. Mam taka nadzieje. Żeby rozwiać wszelkie niejasności, wyjaśniam, że nie pamiętam gdzie znalazłam tego "dziwoląga", ponieważ to stare dzieje. Co do wiki, to owszem korzystam z tej strony (ale nie tylko z niej), może nie jest najlepsza, ale w próbowaniu z innymi jest naprawdę dobra (przynajmniej jeżeli chodzi o imiona, bo z resztą bywa różnie). Co do dziwności, to każdy człowiek pojmuje ją inaczej. Dla mnie "chlebem powszednim" jest np. Eleonora, a dla wielu moich znajomych wywodzących się z rożnych środowisk, Eleonora jest imieniem: 1) przestarzałym , 2) dziwacznym, 3) pretensjonalnym etc. Odpowiedz Link Zgłoś
qbeczka Re: Abundancja 19.03.12, 17:53 Abundancja kojarzy mi się z prohibicją albo absencją albo z opuszczeniem (abandon po ang) Bundzia ble Eleonora pięknie! Odpowiedz Link Zgłoś
ksiezna_pani1 Re: Abundancja 19.03.12, 18:19 qbeczka napisała: > Eleonora pięknie! Tak, jest piękna, ale wiele osób nie potrafi docenić jej urody, a szkoda. Odpowiedz Link Zgłoś
olianka Re: Abundancja 19.03.12, 19:05 Nie podoba mi się, chyba głównie przez to "Abu" na początku. Odpowiedz Link Zgłoś
aneladgam Re: Abundancja 19.03.12, 20:03 "skażenie" znajomością hiszpańskiego sprawia, że nie mogę się dopatrzeć w tym imieniu uroku. abundante - i od razu widzę... no właśnie, obfitość Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mm Re: Abundancja IP: *.adsl.inetia.pl 21.03.12, 00:00 idealne imię dla siostry Redundancji Odpowiedz Link Zgłoś