Dodaj do ulubionych

Zagłada polskich imion na naszych oczach.

23.04.12, 19:57
No bo jak mają one przetrwac, skoro na forum są kłótnie i obrażanie oraz propagowanie germanizmów??? Teraz to w tym czasie na naszych oczach ginie polska kultura:

pl.wikipedia.org/wiki/Imiona_słowiańskie
I nikt mi nie powiem, że nie mam racji. I oczekuję rzeczowej riposty smile
Obserwuj wątek
    • domi_33 Re: Zagłada polskich imion na naszych oczach. 23.04.12, 21:24
      no to tak ku pokrzepieniu twego serca... smile
      forum.gazeta.pl/forum/w,12924,135327475,135327475,Super_rodzinka_i_dzisiejsze_obserwacje.html
      • lubomiro Re: Zagłada polskich imion na naszych oczach. 23.04.12, 21:28
        domi_33 napisała:

> no to tak ku pokrzepieniu twego serca... smile
        > forum.gazeta.pl/forum/w,12924,135327475,135327475,Super_rodzinka_i_dzisiejsze_obserwacje.html

Och, dziękuję sprawiłaś mi wielką przyjemnośc smile Jest jeszcze nadzieja.... ale i tak zamiast się kłócic, brońmy polskich imion!!!
        • domi_33 Re: Zagłada polskich imion na naszych oczach. 23.04.12, 21:31
          ja bronię na ile tylko sił mi starczy. smile
          • lubomiro Re: Zagłada polskich imion na naszych oczach. 23.04.12, 21:33
            doceniam, doceniam i winszuję rozwagi smile
            • fruzielka27 Re: Zagłada polskich imion na naszych oczach. 23.04.12, 23:05
              No tak... mi akurat niektóre "nienasze" imion się podobają, jedno z nich nosi moja córka. Tak samo bardzo lubię imiona rosyjskie, ale ze względu na nazwisko nie mogłam ich nadać.
              To wszystko rzecz gusty przecież. Ja dla odmiany mam alergię na oklepane imiona niezleżnie czy to Maria i Zofia, czy Wiktoria itp.
              Dzis doszłam do wniosku, że żałuję, że nie mam Nawojki i Dąbrówki smile
              • lubomiro Re: Zagłada polskich imion na naszych oczach. 06.05.12, 09:34
                fruzielka27 napisała:

> No tak... mi akurat niektóre "nienasze" imion się podobają, jedno z nich nosi m
                > oja córka. Tak samo bardzo lubię imiona rosyjskie, ale ze względu na nazwisko n
                > ie mogłam ich nadać.
                > To wszystko rzecz gusty przecież. Ja dla odmiany mam alergię na oklepane imiona
                > niezleżnie czy to Maria i Zofia, czy Wiktoria itp.
                > Dzis doszłam do wniosku, że żałuję, że nie mam Nawojki i Dąbrówki smile

Cieszy mnie to, że coraz więcej osób na tym forum wychodzi poza narzucony przez media i kościół schemat i zaczyna szanowac oraz poprawac do imion słowiańskich.
                • aneladgam Re: Zagłada polskich imion na naszych oczach. 07.05.12, 15:17
                  lubomiro napisał:

> zaczyna szanowac oraz poprawac do imion słowiańskich
                  > .

co zaczyna robić?
    • bohemiere Re: Zagłada polskich imion na naszych oczach. 06.05.12, 10:19
      Kultury się mieszają, niektore z nich zanikają i tyle. To raczej naturalny proces, ktory trudno zatrzymać. Ja jako osoba młoda i idąca do świata nie chcę zamykać się w swojej etniczności, odczuwam siebie jako kosmopolitkę, dlatego nie ma dla mnie znaczenia pochodzenie imienia, a bardziej jego znaczenie i brzmienie. Tym bardziej, że całe życie uważałam się etnicznie za osobę o korzeniach polskich do entego pokolenia wstecz, tę pewność rozwiała analiza antropologiczna mojej osoby, ktorą zrobiono mi kiedyś z ciekawości... Więc nie zawsze to, co uważamy za nasze jest takim i w takim razie co mamy chronić - to z czego na prawdę się wywodzimy, czy to co jest częścią naszej tradycji?

PS. Wcale nie chcę się kłócić.
      • lubomiro Re: Zagłada polskich imion na naszych oczach. 06.05.12, 10:38
        bohemiere napisała:

> Kultury się mieszają, niektore z nich zanikają i tyle. To raczej naturalny proc
        > es, ktory trudno zatrzymać. Ja jako osoba młoda i idąca do świata nie chcę zamy
        > kać się w swojej etniczności, odczuwam siebie jako kosmopolitkę, dlatego nie ma
        > dla mnie znaczenia pochodzenie imienia, a bardziej jego znaczenie i brzmienie
        > . Tym bardziej, że całe życie uważałam się etnicznie za osobę o korzeniach pols
        > kich do entego pokolenia wstecz, tę pewność rozwiała analiza antropologiczna mo
        > jej osoby, ktorą zrobiono mi kiedyś z ciekawości... Więc nie zawsze to, co uważ
        > amy za nasze jest takim i w takim razie co mamy chronić - to z czego na prawdę
        > się wywodzimy, czy to co jest częścią naszej tradycji?
        >
        > PS. Wcale nie chcę się kłócić.

Nie sądzisz chyba, że dobrze będzie jak zniknie polska kultura imiennicza. Nie wiem czy śledzisz co się dzieje w GB i DE? Zarówno w GB i DE zaczyna odżywac moda na staro-germańskie imiona, więc dlaczego w PL nie może wrócic moda na staro-słowiańskie imiona? Jesteśmy gorsi?

Myślę, że czasy śrdniowiecza, gdy kościół stanowił kto jakie imię będzie nosił, minęły.

Co do etniczności, wiadome jest, że nie ma "czystych" etnicznie narodów, a najbardziej "prężne" jednostki to mieszańcy, np: Chopin, Matejko, Haller itp.
        • bohemiere Re: Zagłada polskich imion na naszych oczach. 06.05.12, 16:47
          Nie napisałam, ani że jesteśmy gorsi, ani, że to dobrze, jak nasza kultura zaniknie, tylko, że prawdopdoobnie zaniknie, bo jest za mało ludzi chcących ją kultywować.
          • gaudencja Re: Zagłada polskich imion na naszych oczach. 06.05.12, 23:03
            Po pierwsze, nie jestem pewna, czy za mało. Po drugie, to sie akurat w każdej chwili może zmienić.
        • quasi.modo Re: Zagłada polskich imion na naszych oczach. 06.05.12, 16:52
          lubomiro napisał:

> Zarówno w GB i DE zaczyna odżywac moda na staro-germańskie imiona

Chyba sobie żartujesz.
        • dziennik-niecodziennik Re: Zagłada polskich imion na naszych oczach. 06.05.12, 23:50
          > Myślę, że czasy śrdniowiecza, gdy kościół stanowił kto jakie imię będzie nosił
          > , minęły.

ale co ma kosciół do tego? obecnie jakie imie nadasz tak Ci ksiadz ochrzci i nei ma problemu. rownie dobrze moze byc Nawojka, Cyntia czy Nadieżda.
    • easyblue Re: Zagłada polskich imion na naszych oczach. 06.05.12, 22:59
      A czym lepsze imię sprzed wieków, które sobie ktoś uklepał, od obecnie wymyślanych?
      Czyżby stare = lepsze?

> I nikt mi nie powiem, że nie mam racji.
      Nikt Ci nie powiemsmile
      > na naszych oczach ginie polska kultura
      O, tak! smile)
      • gaudencja Re: Zagłada polskich imion na naszych oczach. 06.05.12, 23:02
        Stare ma swój niezaprzeczalny urok, tę szlachetną patynę, która na co dzień przywołuje wspomnienie o minionych pokoleniach i przypomina o ciągłości między nimi a nami.
        • niwius Re: Zagłada polskich imion na naszych oczach. 07.05.12, 15:12
          Nie sądzę, by np. Władysławowie na dźwięk swego imienia wspominali dawne epoki.
          • gaudencja Re: Zagłada polskich imion na naszych oczach. 07.05.12, 19:32
            To w ogóle przypadłość popularnych (w jakimś pokoleniu) imion, polegająca na ich względnej przezroczystości. Natomiast imię obecnie wymyślone musi być rzadkie, przynajmniej na początku, i myślę, że przyjemniej mimo wszystko nosić rzadkie stare imię. Oczywiście wszystko to kwestia gustu wink
      • lubomiro Re: Zagłada polskich imion na naszych oczach. 07.05.12, 19:49
        easyblue napisała:

> A czym lepsze imię sprzed wieków, które sobie ktoś uklepał, od obecnie wymyślan
        > ych?
        > Czyżby stare = lepsze?
        >
        > > I nikt mi nie powiem, że nie mam racji.
        > Nikt Ci nie powiemsmile
        > > na naszych oczach ginie polska kultura
        > O, tak! smile)

Zobacz, że wiele rodziców daje dzisiaj bardzo "fajne" i "nowoczesne" imiona np: Mateusz, Jakub, Szymon, Eryk, Alicja, Lidia, Zofia - które tak naprawdę są starsze niż imiona słowiańskie i wywodzą się z kultur nie związanych ze Słowiańszyzną. Ja sądzę, że jak już daje się dziecku stare imię, to może warto się zastanowic, jaki lud w zamieszchłych czasach podbił tą cześc Europy i dał początek naszemu narodowi - Słowianie. Bądźmy dumni z naszych przodków.
    • eo_wina Re: Zagłada polskich imion na naszych oczach. 11.05.12, 22:00
      A z ciekawosci, jak maja na imie TWOJE dzieci?
      • lubomiro Re: Zagłada polskich imion na naszych oczach. 12.05.12, 09:11
        Za wcześnie na potomstwo. Na pewno będą miały rdzennie słowiańskie polskie imiona. Możesz się pochwalić imionami swoich dzieci i co one oznaczają?
        • pluskotka Re: Zagłada polskich imion na naszych oczach. 12.05.12, 10:51
          Wczoraj w Interwencji na Polsacie bohaterem reportażu był m.in. Lubomir. Jesteś dumny? smile
          • lubomiro Re: Zagłada polskich imion na naszych oczach. 12.05.12, 11:07
            Nie wiem, w jakiej on (rzekomy Lubomir) tam roli występował, dobrej czy złej. Na pewno słowa uznania dla jego rodziców, kimkolwiek byli, że przynajmniej nadali mu słowiańskie imię. No i cieszę się, że zauważyłaś to wydarzenie imiennicze smile.
            • andaba Re: Zagłada polskich imion na naszych oczach. 12.05.12, 11:30
              Moich dwoje ma słowiańskie, może chociaż trochę ratuję polską kulturę tongue_out
              • lubomiro Re: Zagłada polskich imion na naszych oczach. 12.05.12, 21:29
                andaba napisała:

> Moich dwoje ma słowiańskie, może chociaż trochę ratuję polską kulturę tongue_out

Jesteś wzorem i przykładem dla tysięcy Polaków smile
            • aneladgam Re: Zagłada polskich imion na naszych oczach. 12.05.12, 12:17
              lubomiro, a czemu Twój nick jest taki eklektyczny?
              • aneladgam Re: Zagłada polskich imion na naszych oczach. 12.05.12, 23:07
                aneladgam napisała:

> lubomiro, a czemu Twój nick jest taki eklektyczny?

za trudne pytanie?
                to zadam inne tongue_out
                czy nosisz imię słowiańskie? a jeśli nie, to jak dojdziesz do pełnoletności, to zmienisz je?
        • quasi.modo Re: Zagłada polskich imion na naszych oczach. 12.05.12, 12:22
          lubomiro napisał:

> Na pewno będą miały rdzennie słowiańskie polskie imiona.

A partnerka już o tym wie?
          • gaudencja Re: Zagłada polskich imion na naszych oczach. 12.05.12, 13:44
            Myślę, że w tym wieku to się nie nazywa "partnerka" tylko "dziewczyna".
            • lubomiro Re: Zagłada polskich imion na naszych oczach. 12.05.12, 21:31
              gaudencja napisała:

> Myślę, że w tym wieku to się nie nazywa "partnerka" tylko "dziewczyna".

W "Bravo Girl" pisze się "sympatia" uncertain
          • lubomiro Re: Zagłada polskich imion na naszych oczach. 12.05.12, 21:30
            "Wywiad z wapirem" czy co?
            • quasi.modo Re: Zagłada polskich imion na naszych oczach. 13.05.12, 16:10
              lubomiro napisał:

> "Wywiad z wapirem" czy co?

Nie, właściwie to nie. Zastanawiam się tylko, czy miałeś na tyle farta, że znalazłeś dziewczynę podzielającą twoje gusta. Bo ja sobie też kiedyś obiecywałam, że moje dzieci będą miały takie a takie imiona (słowiańskość była m.in. bardzo pożądana). A potem się okazało, że muszę się liczyć ze zdaniem wampira... eee, partnera znaczy się.
    • monika_irl Re: Zagłada polskich imion na naszych oczach. 12.05.12, 15:03
      a dlaczego tak trudno niektórym zrozumiec, ze stare slowianskie imiona moga sie ludziom nie podobac? Nie wszyscy chca miec w domach Bozydarów, Dobromirów i Jaromirów.
      • lubomiro Re: Zagłada polskich imion na naszych oczach. 12.05.12, 21:27
        Oczywiście, są osoby, które dostają dreszczykku podniecenia, gdy słyszą stare celtyckie imiona smile
        • monika_irl Re: Zagłada polskich imion na naszych oczach. 12.05.12, 21:59
          lubomiro napisał:

> Oczywiście, są osoby, które dostają dreszczykku podniecenia, gdy słyszą stare c
          > eltyckie imiona smile

???
          tak na pewno takie znajdziesz wśród rodowitych irlandczyków ale tutaj chyba była mowa o imionach slowiańskich czy się mylę? czy po prostu tylko piszesz żeby pisać?
          • lubomiro Re: Zagłada polskich imion na naszych oczach. 12.05.12, 22:16
            Wnioski pozostawię Tobioe smile
            • monika_irl Re: Zagłada polskich imion na naszych oczach. 12.05.12, 22:37
              tak też myślałam uncertain
              • dalenia Re: Zagłada polskich imion na naszych oczach. 12.05.12, 23:52
                Moniko, chyba od niedawna jesteś na forum, więc pewnie jeszcze nie wiesz - z Lubomiro się po prostu nie dyskutuje smile
                • monika_irl Re: Zagłada polskich imion na naszych oczach. 13.05.12, 23:15
                  dalenia napisała:

> Moniko, chyba od niedawna jesteś na forum, więc pewnie jeszcze nie wiesz - z Lu
                  > bomiro się po prostu nie dyskutuje smile

Dalenia czytam to forum od baaardzo dawna tylko rzadko się odzywam ale tak masz rację szkoda czasu na takie "dyskusje".

• minerwamcg Re: Zagłada polskich imion na naszych oczach. 13.05.12, 01:02
      Może najpierw jakaś definicja - co to są polskie imiona? Grecka Zofia, hebrajska Maria czy łacińska Julia? smile
      A znów Dobrogniewa czy Nawojka są raczej słowiańskie niż polskie.
      • aneladgam Re: Zagłada polskich imion na naszych oczach. 13.05.12, 10:27
        minerwamcg napisała:

> Może najpierw jakaś definicja - co to są polskie imiona? Grecka Zofia, hebrajsk
        > a Maria czy łacińska Julia? smile

proszę cię...
        akurat tyle to lubomiro wie big_grin
        • gaudencja Re: Zagłada polskich imion na naszych oczach. 13.05.12, 14:25
          ...z zastrzezeniem, że już imion polskich jako takich nie identyfikuje prawidłowo.
      • lubomiro Re: Zagłada polskich imion na naszych oczach. 13.05.12, 10:48
        minerwamcg napisała:

> Może najpierw jakaś definicja - co to są polskie imiona? Grecka Zofia, hebrajsk
        > a Maria czy łacińska Julia? smile
        > A znów Dobrogniewa czy Nawojka są raczej słowiańskie niż polskie.

Przecież język polski należy do rodziny języków słowiańskich. Poza tym spójrz na imię Dobrogniewa, które składa się z rdzennie polskich Dobro i Gniew wyrazów, ale może być także po czesku Dobro Hneva (Gniewa). Nawtomiast Julia, Zofia itp. to są obce imiona pochodzące od słów pospolitych, które Polacy uważają błędnie za rdzennie polskie.
        • paniusia.aniusia Cirzpisława 13.05.12, 22:21
          Weszłam na stronę w wiki (podany link).
          Gdybym dała dziecku na imię Cirzpisława to bym sobie na kartce musiała to zapisać i zawsze nosić w portfelu. A jak to zdrabniać wink
          • aneladgam Re: Cirzpisława 13.05.12, 22:30
            paniusia.aniusia napisała:

> Gdybym dała dziecku na imię Cirzpisława to bym sobie na kartce musiała to zapis
            > ać i zawsze nosić w portfelu.

popłakałam się big_grin
          • aneladgam Re: Cirzpisława 13.05.12, 22:33
            ale zdrabniać można do Sławki, znana mi Świętosława jest Sławką na co dzień
            • domi_33 Re: Cirzpisława 13.05.12, 22:58
              ale mam nieładne skojarzenie co do zdrobnienia... ciekawe co by na to wujek Freud powiedział... tongue_out
          • lubomiro Re: Cirzpisława 14.05.12, 07:24
            Tu wyraźnie widac przeciwną Słowiańszczyźnie postawę. Nikt Ci nie karze dawac dziecku na imię Cirzpisławam - sam tak bym nie dał. Jakbyś przeczytała uważniej, to na samym dole artykułu są łącza do zestawienia imion żeńskich i męskich. Tam jest wiele nieźle brzmiących i krótkich imion. No chyba że wolisz imiona germańskie: Brunhilad, Hermengilda, Albrecht, Eberhard wink
            • dalenia Re: Cirzpisława 14.05.12, 20:09
              Lubomiro, tak z ciekawości. Piszesz, że nie nadałbyś sam swojemu dziecku tej Cirzpisławy. A gdybyś miał do wyboru nadać Annę, Karolinę, Zofię - no nie wiem jeszcze co, ale jakieś popularne, normalne imię, choć nie słowiańskie - i Cirzpisławę, to co byś wybrał?
              • lubomiro Re: Cirzpisława 14.05.12, 20:43
                pewnie "Dalenia" - to takie piękne imię
                • dalenia Re: Cirzpisława 29.08.12, 18:18
                  Ok, ta rzeczowa odpowiedź wiele mi wyjaśniła, dziękuję smile
          • gaudencja Re: Cirzpisława 14.05.12, 19:57
            Cierpka.
    • anastazjaniebieska Re: Zagłada polskich imion na naszych oczach. 14.05.12, 07:31
      Lubomiro. Z całym szacunkiem dla Twoich szlachetnych intencji , to czy nie zauwazyleś, że fanatyczna postawa daje często odwrotny do zamierzonego skutek ?
      • lubomiro Re: Zagłada polskich imion na naszych oczach. 14.05.12, 20:50
        anastazjaniebieska napisał(a):

> Lubomiro. Z całym szacunkiem dla Twoich szlachetnych intencji , to czy nie zau
        > wazyleś, że fanatyczna postawa daje często odwrotny do zamierzonego skutek ?

yeeess, aff korrrssst. Tylko zauważ, że nie piszę tego tylko dla forumowiczów, ale dla każdej wrażliwej na piękno imion słowińskich smile
    • lubomiro Re: Zagłada polskich imion na naszych oczach. 29.08.12, 17:52
      Niechaj rozmowa stamie się żywa smile
      • aneladgam Re: Zagłada polskich imion na naszych oczach. 29.08.12, 21:21
        jak ma stać się żywa, skoro na pytania nie odpowiadasz? uncertain uncertain uncertain
    • lipsmacker Re: Zagłada polskich imion na naszych oczach. 29.08.12, 18:39
      Obaj moi synowie nosza germanskie imiona. Nie zamierzam za to przepraszac.
      • lubomiro Re: Zagłada polskich imion na naszych oczach. 29.08.12, 19:42
        lipsmacker napisała:

> Obaj moi synowie nosza germanskie imiona. Nie zamierzam za to przepraszac.

Co na to dziadkowie/rodzice, którzy przeżyli II wś?
        • dalenia Re: Zagłada polskich imion na naszych oczach. 29.08.12, 22:20
          Wiecie co, po takich wypowiedziach mam 100% pewność, że z Lubomiro nie wszystko jest OK i nie warto wdawać się z nim w jakiekolwiek dyskusje ...
          • lubomiro Re: Zagłada polskich imion na naszych oczach. 29.08.12, 23:05
            smile Trochę przesadziłem smile smile Proszę o wybaczenie smile
        • lipsmacker Re: Zagłada polskich imion na naszych oczach. 30.08.12, 00:04
          Ani moi dziadkowie ani dziadkowie meza naszego potomstwa sie nie doczekali i nie mam pojecia czy mieliby negatywny stosunek do imion przez nas wybranych. Po ich wlasnym wyborze imion dla swoich dzieci sadze ze nie. Tesciowa urodzila sie przed wojna ale tez sprzeciwu nie zglaszala. Tesc ani wojny nie przezyl ani naszych dzieci nie dozyl. A moi rodzice - coz, mama jest germanistka smile.
    • milamala Re: Zagłada polskich imion na naszych oczach. 29.08.12, 19:13
      Obecnie jest moda na takie a nie inne imiona, jak zawsze jest jakas moda i ludzie za tym slepo ida. Przyjdzie i moda na polskie imiona jesli np. "wyzsze sfery"zaczna je propagowac , to zaraz gawiedz za tym pojdzie. Doczekasz sie.
      • lubomiro Re: Zagłada polskich imion na naszych oczach. 29.08.12, 19:41
        milamala napisała:

> Obecnie jest moda na takie a nie inne imiona, jak zawsze jest jakas moda i ludz
        > ie za tym slepo ida. Przyjdzie i moda na polskie imiona jesli np. "wyzsze sfery
        > "zaczna je propagowac , to zaraz gawiedz za tym pojdzie. Doczekasz sie.

Ci z wyższych sfer, którzy szerzyli imiona słowiańskie, zostali w większosci skutecznie uciszeni na wieki przez naszych germańskich przyjaciół w latachy 39-45 sad
        • simply_z Re: Zagłada polskich imion na naszych oczach. 29.08.12, 23:42
          gdyby rodzice nazwali mnie Nawojka ,to w dniu 18 urodzin zlozylabym wniosek o zmianę imienia...
          • ariella Re: Zagłada polskich imion na naszych oczach. 30.08.12, 07:33
            przed urodzeniem moich dzieci - imiona "paneuropejskie" a moze nawet o wschod bliski zahaczajace, przestudiowalam liste imion slowianskich, w celu wybrania imion niepowtarzalnych i znalazlam perelki, wcale nie -slawy i -gniewy tylko meskie Nadar i damskie Mojmira. ogromnie mi sie podobaja do tej pory, ale jako ze zalozenia imiennicze mielismy skomplikowane, to nie przeszlo. Usatysfakcjonowany choc troche?
            • ariella Re: Zagłada polskich imion na naszych oczach. 30.08.12, 07:37
              jeszcze Lederg i Derwan, boskie.
            • lubomiro Tradycyjne polskie imiona słowiańskie 30.08.12, 18:24
              oczywiście smile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.