08.06.12, 09:56
Wczoraj oglądałam program o żołnierzach, którzy odnieśli rany, kontuzje itp. na wojnach i tam wypowiadał się starszy szeregowy o imieniu Martynian. Nigdy nie spotkałam osoby o takim imieniu. Podoba mi się to, że jest mało spotykane, ale syna na pewno bym tak nie nazwała. Troszkę niemęsko zbyt kojarzy się z imieniem dla dziewczynki. Ale jakiś urok ma. Może wystarczy się przyzwyczaić.
Martynian - imię męskie pochodzenia łacińskiego. Istnieją liczni święci patroni tego imienia.
Martynian imieniny obchodzi 2 stycznia, 13 lutego, 2 lipca i 16 października.

Ile mężczyzn w Polsce ma tak na imię?
A co Wy sądzicie o tym imieniu?
Obserwuj wątek
    • eo_wina Re: Martynian 08.06.12, 10:02
      Bardzo dziwne, ale ciekawe. Mnie natychmiast skojarzylo sie z martyrologia, a gdy przeczytalam, ze to imie zolnierza, to juz w ogole smile
      Wolalabym zwyklego Marcina smile
      • figa241 Re: Martynian 08.06.12, 10:17
        w pierwszej chwili mysle he???? ze kto? a potem moje mysli wedruja do przystojnego pana w mundurze, najlepiej moro, na wojnie, z karabinem,,,,,jakby byl zwyklym marcinem to pewnie watku by nie bylo....moje mysli nigdzie by niepowedrowaly..ot tam jakis marcin zolniezyk....
        cos jest w tych dziwacznych imionach bezsprzecznie...
        ze zwyklym imieniem jest tak - ze jest tylko imieniem- moze sie komus podobac lub nie, ale jesli ktos ma nietypowe imie- ba nawet bardzo nietypowe- kwestia podobania jakby schodzi na dalszy plan- na pierwszym planie uderza swojego rodzaju niezwyklosc, intryguje cie ta osoba, myslisz kim jest, czym sie zjameje, skad pochodzi.....
        mialam kolege na studiach i imieniu Płamen...wszyscy na poczatku jakos mysleli ze to Pawel ...jakistam kolejny nudny pawel....Gdy odkrylismy z ejednak Plamen- to Płamen byl gwiazda naszego roku- opowiesciom skad to imie, dlaczego takie egzotyczne, czy ma jakichs przodkow z inengo kraju nie bylo konca- nie byl jakims adonisem ale dziewczyny szalaly za jego Płamenowatoscia....tak to dzialasmile
    • gaudencja Re: Martynian 08.06.12, 12:37
      Lubię to imię. W Rymucie Martynianów jest 70 - czyli całkiem sporo jak na bardzo rzadkie imię.
    • olinininka Re: Martynian 09.06.12, 09:34
      Znalazłam jeszcze znaczenie nie wiem na ile prawdziwe:

MARTYNIAN

,,Polska forma łacińskiego imienia Martius, oznacza: ten, który jest związany z bogiem Marsem. ZDROBNIENIA: Martinianek. INNE FORMY: Marcin, Marcjal, Martin, Martyn, Martyniusz. Forma żeńska: Marcjanna."
      • gaudencja Re: Martynian 09.06.12, 11:56
        Autor wie, że gdzieś dzwoni i na tym stwierdzeniu byśmy poprzestali.
    • paula.anna Re: Martynian 09.06.12, 12:41
      Nie podoba mi się, głównie brzmieniowo, Martyna, Martynian również.
      Choć już chyba wolę męską wersję, Martyny jakoś wyjątkowo nie lubię.
    • bohemiere Re: Martynian 09.06.12, 20:49
      W mojej szkole był po prostu Martyn, a nie Martynian i chyba już wolę tego Martyna, choć kiedyś absolutnie to imię mi się nie podobało.
      • gaudencja Re: Martynian 10.06.12, 11:40
        Martyn to dla odmiany po prostu Marcin, podobnie jak Martyna = Marcina.
    • olianka Re: Martynian 09.06.12, 20:57
      Chyba już swego czasu pisałam, że miałam do czynienia z jednym Martynianem i być może ze względu na to, co on sobą reprezentował, imię mi się nie podoba.
      • ksiezna_pani1 Re: Martynian 12.06.12, 22:56
        Nie podoba mi się.
    • dalenia Re: Martynian 17.06.12, 07:33
      Znam ze słyszenia jednego nastoletniego Martyniana. Nie wiem, jak mu się to imię nosi - na tyle go nie znam. Mnie samej zupełnie się to imię nie podoba - jest dla mnie z gatunku tych "niemęskich".
    • abiela Re: Martynian 20.06.12, 11:24
      Bardzo mi się nie podoba Martyna, więc i Martynian mi nie leży.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.