28.06.04, 11:19
Jeszcze nie wiem jakiej płci noszę dzidziusia w sobie ale wczoraj wpadłam na
to imię dla dziewczynki. Powiedziałam o tym mężowi a on od razu sprawdził w
księdze imion jakie znaczenie ma to imię. I wiecie co, jestem w szoku:
oznacza dzień urodzin! Pomyśleliśmy, że lepszego imienia chyba nie wymyślimy
jeśli będzie to dziewczynka! Natalia, dla mnie bomba!
Obserwuj wątek
    • madziarek_edziecko Re: Natalia! 28.06.04, 11:27
      Witaj.
      Natalia jest ładnym imieniem. Obecnie obok Julii bardzo często spotykanym.
      Ja nie dałabym tak córce na imię wlasnie z tego względu, że imię to jest tak
      często nadawane. Wśród moich znajomych narodziły sie ostatnio aż 3 Natalki.
      Może znajdziecie jakies inne ? Oczywiscie to tylko i wyłącznie Wasza decyzja i
      jesli zostaniecie przy Natalce to ok.
      A to tylko moja opinia. smile
      Pozdrawiam
      Madzia
      • jakasik Re: Natalia! 28.06.04, 11:42
        Kurcze, no popatrz, a ja się ostatnio spotykam z Julkami i Zuziami! Natalki nie
        spotkałam ani jednej! Może to też jest zależne od regionu kraju?
        • szczekuszka Re: Natalia! 28.06.04, 11:46
          >Może to też jest zależne od regionu kraju?

Raczej nie. Natalia to bardzo popularne imie w obecnych czasach. Czesciej
          nadaje sie tylko imie Aleksandra.
          • gaudencja Re: Natalia! 28.06.04, 11:51
            szczekuszka napisała:

Natalia to bardzo popularne imie w obecnych czasach. Czesciej
            > nadaje sie tylko imie Aleksandra.

szczekuszko, a masz może jakieś najświezsze dane, jeśli tak to skąd? Chętnie
            bym poszukała czegoś jeszcze aktualniejszego, niż Grzenia smile

Nawiasem mówiąc, to ciekawe, że nagle wszystkim zaczynają się najbardziej
            podobać te same imiona. Ciekawe, czemu tak jest. Akurat z popularności Julii i
            Zuzanny jestem zresztą bardzo zadowolona, bo mi się te imiona też bardzo
            podobają, więc nie mam dysonansu poznawczego, choć wolę większą różnorodność w
            imiennictwie.
            • szczekuszka Re: Natalia! 28.06.04, 12:09
              > szczekuszko, a masz może jakieś najświezsze dane, jeśli tak to skąd? Chętnie
              > bym poszukała czegoś jeszcze aktualniejszego, niż Grzenia smile

Niestety nie mam. Jak ktos ma znajomosci w USC, to niech zalatwi mi tam
              robotewink.
              Napisalam, tak dlatego, gdyz niewiele moglo sie zmienic, przez okres dwoch,
              trzech lat.

> Nawiasem mówiąc, to ciekawe, że nagle wszystkim zaczynają się najbardziej
              > podobać te same imiona.

W tym wypadku trzeba mowic o modzie imienniczej, choc nie tylko.
              Jan Grzenia ;P ciekawie opisal to zjawisko w "Naszych Imionach".
              Jak ktos ciekawy to moge przepisac.
              • gaudencja Re: Natalia! 28.06.04, 12:27
                szczekuszka napisała:

> Niestety nie mam. Jak ktos ma znajomosci w USC, to niech zalatwi mi tam
                > robotewink.

Trzeba by chyba pracować przy rejestrze PESEL (w jednym z departamentów MSW.
                Pewnie od czasu do czasu ogłaszają konkurs, a wbrew pogłoskom w ministerstwach
                naprawdę mozna znaleźć pracę bez żadnych znajomości, a nawet z konkursu smile

> W tym wypadku trzeba mowic o modzie imienniczej, choc nie tylko.
                > Jan Grzenia ;P ciekawie opisal to zjawisko w "Naszych Imionach".
                > Jak ktos ciekawy to moge przepisac.

Oprócz tego, że są mody imiennicze i że to tajemnicze zjawisko, chyba nic
                wyjaśniającego specjalnie nie napisał, przynajmniej nie przypominam sobie, a
                czytałam "Nasze imiona" dwa dni temu smile
                • szczekuszka Re: Natalia! 28.06.04, 12:41
                  > Oprócz tego, że są mody imiennicze i że to tajemnicze zjawisko,

Bez przesady... Grzenia napisal, ze popularnosc Jakuba i Bartlomieja mozna
                  tlumaczyc jezykowym powrotem do zrodel. Czy ja wiem...?!
                  Moze i tak, nie jestem az tak oblatana ;P w temacie jak J. Grzenia.

• aronka1 Re: Natalia! 28.06.04, 11:51
      My mamy Natalię, już 3,5 letnią. Jakoś żadne inne imię nam nie przypasowało.
      Bardzo nam się podobało Julia, ale tych jest zatrzęsienie.
      Natalii faktycznie jest dużo, ale zdarzyło mi się z kim o tym rozmawiać i
      usłyszałam, że nic nie wie, żeby to imię było aż tak popularne. Tak więc może
      rzeczywiście nie jest tak źle? wink
      Natalka ma na drugie Alicja. Może to Ci się spodoba? smile
      • jakasik Re: Natalia! 28.06.04, 12:00
        Alicja to była pierwsza wersja i utrzymywała się aż do teraz! smile No i
        wczoraj: "a może Natalia". I na prawdę obok mnie nie widzę żadnych Natalii,
        jedyna jaką znam to koleżakna jeszcze z ogólniaka! Natalka zostaje i kropka!
        • aronka1 Re: Natalia! 28.06.04, 13:43
          jakasik napisała:

> Alicja to była pierwsza wersja i utrzymywała się aż do teraz! smile No i
          > wczoraj: "a może Natalia". I na prawdę obok mnie nie widzę żadnych Natalii,
          > jedyna jaką znam to koleżakna jeszcze z ogólniaka! Natalka zostaje i kropka!

Jakasik, chyba mamy podobny gust, jeśli chodzi o imiona. smile
          Ja znałam do tej pory tylko dwie dorosłe Natalie i nie mam złych skojarzeń. wink
          Poza tym to bardzo piękne imię, w dodatku "międzynarodowe", więc wszędzie każdy
          będzie kojarzył imię Twojej Córeczki.
          Pozdrawiam! smile
          • forencja Re: Natalia! 30.06.04, 10:33
            Znam obecnie tylko jedną Natalię. Ma 12 lat i jest bardzo sprytną, inteligentną
            oraz rezolutną dziewczynką, więc mam bardzo dobre skojarzenia związane z tym
            imieniem, chociaż dziecka tak bym nie nazwała - jest stanowczo zbyt popularne.
            Pozdrawiam,
            Magdalena
    • anirak1 Re: Natalia! 01.07.04, 11:22
      Nie jest ważne popularne czy nie. Ma podobać się Tobie i mężowi, to
      najważniejsze, więc jeśli ma być Natalia to niech tak zostanie. Osobiście znam
      tylko jedną. Dziewczyna mojego brata ma tak na imię i jest bardzo fajną osobą.
      A co jak będzie chłopczyk? Może spodoba się Wam imię Mikołaj?
      • jakasik Re: Natalia! 02.07.04, 13:27
        Chłopczyk miał być Stanisław (Staś - strasznie podoba mi się to zdrobnienie).
        Potem wpadliśmy na Miłosza. Jeszcze się wahamy. Mikołaj jakoś mi nie podchodzi.
        Zaraz widzę faceta ubranego na czerwono! smile
        • asiall Re: Natalia! 05.07.04, 07:11
          Z całym szacunkiem do Miłosza, ale nie polecam ze względu na szkołę. Nie wiesz
          jakim chłopaczkiem będzie ewentualny synek i jaki bedzie miec charakter.
          Czesław Miłosz w szkole bedzie i synek moze nie czuc sie z tego powodu
          szczesliwy. To jest ladne imie, ale nie polecam wszelkich trochę mniej zwyklych
          imion kojarzacych sie na pierwszy rzut z jedna konkretna osoba. Marlena
          (Dietrich), Dobromir (Pomysłowy...), Genowefa (Pigwa...- chociaż kocham i
          uwielbiam jedną Gienię)...
          -i jak zawsze - MUSI, MUSI, MUSI dobrze grac z nazwiskiem.
          A Natalia jest piekne. Proste w znaczeniu i milo, przyjemnie brzmiące.
          Znaczenie chociaz proste to jednoczesnie mocne w swojej prostocie i sile.
    • dominatka Re: Natalia! 03.11.04, 13:58
      Ja mam córkę Natalię.chcieliśmy ją tak nazwać jak jeszcze nie byliśmy
      małżeństwem. Gdy się urodziła nie wiedziałam, że Natalek jest aż tyle.Myślałam
      że dużo jest Julek.
      • tatjana Re: Natalia! 03.11.04, 14:21
        Mnie się bardziej podoba Alicja.Ale to chyba dlatego, że jestem zakochana w
        tej, co to znalazła się po drugiej stronie lustra smile)
    • liliana1 Re: Natalia! 03.11.04, 15:58
      Ojej Natalia to chyba teraz obok Julii i Aleksandry najczęściej nadawane
      imiona. Osobiście uważam, że ludzie którzy nadają tak bardzo popularne imiona
      nie posiadają swojego zdania i kierują się tzw. społecznym dowodem słuszności,
      czyli skoro imię jest tak często nadawane to znaczy, że jest ładne, że się
      podoba innym i że mi tez się podoba…
      • gaudencja Re: Natalia! 03.11.04, 16:37
        To jest właśnie dziwne, kiedys była już o tym duskusja na forum, bo osoby, któe
        nadają najpopularniejsze imiona twierdza czesto, że od zawsze im się te imiona
        podobały. Społeczny dowód słusznosci oczywiścei musi mieć duze znaczenie,
        czesto nieuświadamiane, ale rzeczywiscie przypominam sobie, że kiedys podobały
        mi się takie imiona, jak Julia, Weronika i Wiktoria, które są w tej chwili
        bardzo popularne (zbyt popularne, jak dla mnie), więc moze jest coś w tym, ze
        pojawia sie jakiś "duch czasów" i inspiruje. Inna sprawa, ze jeśli komu się
        podoba Julia, Weronika, Wiktoria, Eleonora i Anatolia (tak jak mi w okresie
        nastoletnim), a poszukuje społecznego dowodu słusznosci, to w czasach takich,
        jak obecne, zapewne pamięta tylko o tym, ze mu sie podobały trzy pierwsze w
        tych imion i racjonalizuje sobie w ten sposób swój wybor, niewolny od
        konformizmu...
        • sara35 Re: Natalia! 04.11.04, 15:06
          A to ciekawe. Ze mną było podobnie. Podobała mi się Julia. Bardzo. Na szczęście
          w drodze do USC mąż zmienił zdanie. Ida ma 13 lat (na drugie ma Julia). Dziś
          Julie są na porządku dziennym. Potem był Kacper. Ma 12 lat. Imię to wówczas
          występowało rzadko. Dziś - wiadomo. Z tego wniosek że nieco wyprzedzałam modę.
    • nata76 Re: Natalia! 03.11.04, 17:49
      Ja mam na imie Natalia. W latach mojej "młodosci" ( wink)) ), byłam jedyna
      NAtalia w szkole. Dopiero na studiach poznałam drugą. Czułam suie
      wyjątkowo,ponieważ wszyscy zawsze mówili "takie piekne imię,jakie niespotykane
      etc." teraz to się zmieniło, co chwilke słyszę Natalka,mała Natalka...(albo
      Zuzka,albo Julka). Wiecie, troche mi szkoda....
      Ale NATALIA to niewatpliwie piekne imie,przynajmniej dla mnie!
      pozdrawiam,nata
      • gaudencja Re: Natalia! 03.11.04, 18:30
        nata76 napisała:

> Ja mam na imie Natalia. W latach mojej "młodosci" ( wink)) ), byłam jedyna
        > NAtalia w szkole.

Ciekawe, bo sądząc po nicku jestem w podobnym wieku, co Ty, a miałam kilka
        znajomych Natalii i zawsze w moim odbiorze było to imię popularne (choć nie aż
        tak, jak Agnieszka czy Ania).
        • mamasebunia Re: Natalia! 04.11.04, 13:03
          ja też jestem mniej więcej w Waszym wieku ale Natalii nie znałam żadnej. To im
          ię nie należało do moich ulubionych ale teraz coraz bardziej mi się podoba smile
        • szczekuszka Re: Natalia! 04.11.04, 13:06
          nata76 napisała:
          >
          > > Ja mam na imie Natalia. W latach mojej "młodosci" ( wink)) ), byłam jedyna
          >
          > > NAtalia w szkole.

To mi przypomina jak moja ciocia Zosia powiedziala:"Musze odwiedzic swoja
          kolezanke Natalke". Ciocia i jej kolezanka byly w podobnym wieku grubo po 60.
          wink))))
    • minerwamcg Re: Natalia! 04.11.04, 14:26
      Hm, ryzykujesz, że Twoja jedyna na świecie Natalia będzie w przedszkolu jedną z
      siedmiu Natalii w grupie. To dla dziecka nie jest najprzyjemniejsza sytuacja -
      ja sama mam imie dość oryginalne, ale w mojej klasie były cztery Doroty i czuły
      się głupio.
    • sara35 Re: Natalia! 04.11.04, 15:00
      Natalii jest dużo, dużo, dużoooooo, bardzo dużo. Cały czas. Obok Julii i
      Aleksandry w czołówce. Nie dajcie się zwieść, że w pobliżu nie ma żadnej.
      Pokażą się! W przedszkolu, szkole, na podwórku, w parku... Moi znajomi zmienili
      imię córce z Aleksandry na Dominikę. Kiedy w parku mama wołała "Ola" odzywała
      się połowa dziewcząt. Na szczęście ich Ola była jeszcze maleńka i nie było
      problemu po zmianie imienia.
    • iza131 Re: Natalia! 04.11.04, 23:04
      Nie przepadam za tym imieniem – strasznie mi zbrzydło, gdy okazało się, że
      większość znajomych małych dziewczynek to Natalki….
    • aneta157 Re: Natalia! 04.11.04, 23:23
      Nie przepadam za zbyt popularnymi imionami, a Natalia takim właśnie jest.
      Chociaż z drugiej strony myślę, ze jest wiele ludzi, którzy woleliby nie
      wyróżniać się w grupie i czują się lepiej mając popularne imię. Kto wie, jaką
      osobą będzie Twoja córeczka?
    • mashi Re: Natalia! 10.12.04, 22:58
      moja córcia będzie Natalią i już
      chyba że mąż uprze się przy Mariannie
      ale w końcu to ja rodzę
    • basia027 Re: Natalia! 11.12.04, 00:45
      Natalia-to bardzo sliczne i ładne imię.
      • mashi Re: Natalia! 13.12.04, 13:09
        mamy przyszłych natalii- wpisujcie się!
    • magda776 Re: Natalia! 13.12.04, 13:24
      Najważniejsze, zeby Tobie się imie podobało. Ja z mężem użereamy się z
      rodzicami o imię dla dziewczynki, bo chcemy Hanie, a rodzina kręci nosem, ale
      stwierdziliśmy, ze ot imię nam odpowiada i to jest najważniejsze. Pozdrawiam
      wszystkie Nataliesmile
      • iwcia75 Re: Natalia bardzo popularne 13.12.04, 13:58
        pracuje w szkole podstwowej - w kazdej klasie sa po 3, 4 Natalki oraz 3, 4 Ole.
        Julie i Jakuby sa ponoc teraz tak czesto nadawane, bo wsrod moich uczniow
        jeszcze sie nie pojawili!
        • gaudencja Julie i Jakuby 13.12.04, 14:47
          iwcia75 napisała:

> Julie i Jakuby sa ponoc teraz tak czesto nadawane, bo wsrod moich uczniow
          > jeszcze sie nie pojawili!

Nie wiem, jak Jakuby, ale tłumy Julek z przedszkola mojego synka mają po 6 lat.
          W szkole pojawią sie w przyszłym roku smile
          • iwcia75 Re: Julie i Jakuby 13.12.04, 15:34
            Kubusiow w szkole jak na razie wsrod pierwszakow w ogole nie ma, stad tez nie
            zdawalam sobie sprawy,ze to imie jest tak czesto nadawane. podobnie z Julkami.
            rzeczywiscie moze pojawia sie za rok? a na pewno za kilka lat.

na razie jest duzo mateuszow, piotrow, wiktorów, a z dziewczynek ola
            przewaza.natalek jest po kilka w klasach 4 i 5,wiec moze juz troszke moda
            przeminela
            • gaudencja Re: Julie i Jakuby 13.12.04, 18:54
              iwcia75 napisała:

natalek jest po kilka w klasach 4 i 5,wiec moze juz troszke moda
              > przeminela

Natalkii chyba dopiero sie pojawią; bardzo wysoka nadawalność w okolicach
              poziomu Oli zaczęła się od 2000 roku.
              • iwcia75 Re: Julie i Jakuby 14.12.04, 11:08
                czyli wyglada to tak- skoro w klasach 4 i 5 (przynajmniej w mojej szkole!) sa
                po 4 Natalkioraz Ole, to znaczy,ze moda panowala 10 lat temu. z tego,co
                piszesz, Gaudencjo, teraz moda na te imiona powrocila.

z Jakubami jest inaczej - w pięciu klasach czwartch mam zaledwie 2 Jakubow, w
                dwoch pierwszych zadnego, w dwoch klasach piatych rowniez zadnego(ale jestem ze
                dwoch w trezch klasach piatych,ktorych nie ucze). musi więc to imie byc modne
                od niedawna!(o ja nieswiadoma!) i za kilka lat pojawia sie Jakubowie z Julkami.
                Julek obecnie tez nie mam zadnych! jest jedna jedyna w calej szkole w klasie 5.
                • gaudencja Re: Julie i Jakuby 14.12.04, 20:47
                  iwcia75 napisała:

> czyli wyglada to tak- skoro w klasach 4 i 5 (przynajmniej w mojej szkole!) sa
                  > po 4 Natalkioraz Ole, to znaczy,ze moda panowala 10 lat temu. z tego,co
                  > piszesz, Gaudencjo, teraz moda na te imiona powrocila.

Widocznie to była lokalna wysoka nadawalnosć tych imion, bo ogólnopolskie
                  liczby mówią trochę co innego - w 1993 roku Ola była na piętnastym, a w 1994
                  roku - na ósmym miejscu co do ilości nadań; Natalia odpowiednio na 21 i 20-tym.
                  11 lat temu najczęściej nadawanymi imionami żeńskimi była Anna i Katarzyna, a
                  10 lat temu - Karolina i Paulina. Przez nastepne trzy lata Aleksandra jest już
                  na 2 miejscu (dzisiejsze dziewiecio- ośmio- i siedmiolatki), a potem - na 1.
                  Natalia przez te trzy lata była kolajno na 17, 12 i 6 miejcu. Dopiero wśród
                  dzisiejszych 6- i 5-latek Natalia jest na drugim miejscu, a 4-latek - na
                  pierwszym (w tym samym roku Jakub wysforował sie na pierwsze miejsce,
                  wyprzedzając Mateusza). Późniejszych danych ogólnopolskich nie znam.

Wygląda wiec na to, ze Twoja okolica znacznie wyprzedziła modę na Natalie smile
                  • iwcia75 Re: Julie i Jakuby 15.12.04, 12:27
                    mieszkam w województwie łódzkim- dokladnie Belchatow. co do Paulin i Karolin
                    zgadza sie- tez sa po 3,4 w klasach 4 i 5,ale w klasach pierwszych juz sie ich
                    nie spotyka- wiecej Oli i Klaudii
    • cwiatooschec Babcia Natalia 13.12.04, 14:27
      Natalia to imię mojej babci, która urodziła się w 1917 roku (nadal zresztą jest
      w dobrej formie!). Jednak nie nazwałabym tak dziecka ze względu na ogromną
      popularność tego imienia obecnie, sama znam 3 małe Natalie. Ale są osoby, dla
      których populaność imienia nie jest problemem, a wręcz przeciwnie - atutem. I w
      porządku, imię samo w sobie jest ładne.
      Nawiasem mówiąc siostry mojej babci to: Zuzanna, Maria i Cecylia.
    • mbuk Re: Natalia! 13.01.05, 09:21
      ja też wybrałam to imię dla swojej córeczki smile a imię wybierałam z dziećmi
      mojego brata. Jeden chodzi do zerówki, a drugi do przedszkola i to oni mi
      mówili jakich nie chcieliby imion bo będą się powtarzać z kolegami ze szkoły.
      No i od razu odpadła Julia, Oliwia, Martynka, Weronika i Ola. A Natalii nie
      znali żadnej, ja znam jedną, ale mieszka w Toronto.
      Pozdrawiam
      • gaudencja Re: Natalia! 13.01.05, 19:40
        mbuk napisała:

> ja też wybrałam to imię dla swojej córeczki smile a imię wybierałam z dziećmi
        > mojego brata. Jeden chodzi do zerówki, a drugi do przedszkola i to oni mi
        > mówili jakich nie chcieliby imion bo będą się powtarzać z kolegami ze szkoły.
        > No i od razu odpadła Julia, Oliwia, Martynka, Weronika i Ola. A Natalii nie
        > znali żadnej,

No tak, ale Twoja córeczka jest młodsza od nich i będzie znała sporo Natalek.
        Spójrz na obecne statystyki:
        Warszawa teraz
        Kalisz 2003

Nie chcę Cię bynajmniej odwodzić od decyzji, tylko uświadomić, że Natalia może
        mieścić sie obecnie w pierwszej czwórce najpopularniejszych imion żeńskich.
        • mbuk Re: Natalia! 14.01.05, 15:06
          No to chyba w naszym regionie nie znajduje się w pierwszej czwórce
          zwracam uwagę na imiona jakie nadają moi znajomi i znajomi znajomych i szczerze
          mówiąc nie słyszłam o żadnej Natalii. Bardziej powtarzają się imiona nie
          mieszczące się w statystykach: Alicja, Antonina, Sara, Maja, Klara, Helenka ...
          Widocznie u nas te popularne imiona z pierwszej 10tki z Warszawy już minęły
          • gaudencja Re: Natalia! 14.01.05, 16:57
            Natalia od roku 1996 do 2000 była w całej Polsce 2 co do popularnosci imieniem
            żeńskim, po Aleksandrze (50 tysięcy nadań w ciągu tych 5 lat). W samym roku
            2000 - pierwszym co do popularnosci imieniem żeńskim na skalę ogólnopolską.
            Wygąda na to, że ten trend był raczej trwały, Natalia przejęła palmę
            pierwszeństwa po Aleksandrze, która wcześniej królowała przez ładnę parę lat.
            Ja tylko ostrzegam, teraz nie masz Natalii wśród znajomych, ale pokażą się w
            przedszkolu czy szkole i moze sie zdarzyć, że będzie ich po kilka w klasie.
            Decyzja jest Twoja, tylko zebyś później nie była zaskoczona. Aha, Maja się jak
            najbardziej mieści w statystykach. Sara i Alicja też, choć już zdecydowanie
            niżej.
            • madziara1382 Re: NATALKA JEST SUPER:-) 21.01.05, 15:20
              MOJA NIUNIA MA NA IMIĘ NATALKA.NIEWAŻNE ŻE TO IMIĘ JEST NAWET POPULARNE.JAK
              TYLKO DOWIEDZIAŁAM SIĘ Z USG ŻE BEDE MIAŁA CÓRECZKE TO WIEDZIAŁAM ŻE TO
              NATALKA.MĘŻOWI TEŻ SIĘ TO IMIĘ ODRAZU SPODOBAŁO.Pozdrawiamy cieplutkosmile
              • abiela Re: NATALKA JEST SUPER:-) 21.01.05, 15:31
                madziara1382 napisała:

> MOJA NIUNIA MA NA IMIĘ NATALKA.NIEWAŻNE ŻE TO IMIĘ JEST NAWET POPULARNE.JAK
                > TYLKO DOWIEDZIAŁAM SIĘ Z USG ŻE BEDE MIAŁA CÓRECZKE TO WIEDZIAŁAM ŻE TO
                > NATALKA.MĘŻOWI TEŻ SIĘ TO IMIĘ ODRAZU SPODOBAŁO.Pozdrawiamy cieplutkosmile

A czemu tak krzyczysz? Oczy bola.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.