Dodaj do ulubionych

Hugo dla chlopca?! czy moze jakies inne imię?

01.09.12, 21:17
Witam

Mam mam mały problem z wyborem imienia dla Synka.
Po przeglądnięciu niezliczonej ilości stron internetowych - najbardziej spodobało mi się imię Hugo. Jednak nie bez wątpliwości.. Może ktoś zna jakiegoś chłopca/mężczyznę o tym imieniu i orientuje się jak mu się z nim żyje smile

A może macie jakieś inne propozycje?

Poszukuję imienia oryginalnego, ale nie pretensjonalnego.
Nie przypadają mi do gustu "starsze" imiona męskie typu: Stanisław, Antoni, Jan.
Nie przemawiają do mnie również ostatnio bardzo popularne: Oliwiery, Oskary, Kacpry, Igory, Bartusie itp.
Myślałam tez o Kornelu, ale w "rodzinie" nie przejdzie wink Chciałabym imię międzynarodowe, ze względu na możliwość wyjazdy do UK.
Jeśli kogoś moje "wymagania" nie przestraszyły, a wpadło mu coś na myśl, to będę wdzięczna za każdą podpowiedź smile
Obserwuj wątek
    • polonica7 Re: Hugo dla chlopca?! czy moze jakies inne imię? 01.09.12, 21:50
      Hugo jest ok ale wolę Hugona smile
      Może Bruno/Brunon ?
      • rose01 Re: Hugo dla chlopca?! czy moze jakies inne imię? 01.09.12, 22:18
        mnie się nie podoba, wolałabym Maxa, Alexa, Kamila, Bruna, Marka, Patryka, Dawida, Krzysztofa, Łukasza, Konrada
        • bociannakominie Re: Hugo dla chlopca?! czy moze jakies inne imię? 02.09.12, 17:47
          rose01 napisała:

> mnie się nie podoba, wolałabym Maxa, Alexa, Kamila, Bruna, Marka, Patryka, Dawi
          > da, Krzysztofa, Łukasza, Konrada

Bruna? A czy ta Bruna to nie jest żeńskie imię?
      • bociannakominie Re: Hugo dla chlopca?! czy moze jakies inne imię? 02.09.12, 17:44
        polonica7 napisała:

> Hugo jest ok ale wolę Hugona smile

Jak to? Wolisz Hugona od Hugona?
        Cóż, kobiety bywają kapryśnie smile
        • polonica7 Re: Hugo dla chlopca?! czy moze jakies inne imię? 02.09.12, 18:01
          Wersja Hugo. Wersja Hugon. Myślałam, że nie trzeba być specjalnie rozgarniętym umysłowo, żeby to odróżniać.
          • bociannakominie Re: Hugo dla chlopca?! czy moze jakies inne imię? 02.09.12, 19:16
            polonica7 napisała:

> Wersja Hugo. Wersja Hugon. Myślałam, że nie trzeba być specjalnie rozgarniętym
            > umysłowo, żeby to odróżniać.

Skoro o rozgarnięciu mowa... Polonico, z biernika nie zawsze wynika mianownik smile Wiesz, co mam na myśli?
            • ma_kra Re: Hugo dla chlopca?! czy moze jakies inne imię? 02.09.12, 21:43
              Droga/Drogi bocianienakominie,

wszyscy wiemy, że rose01 chodziło o imię" Bruno", podobnie jak polonica7 miała na myśli, dwie wersje podstawowe: Hugo i Hugon.

Ten wątek nie powstał, aby wytykać innym małe pomyłki (w tym przypadku w odmianie).
              Nie urażając, ale swoimi odpowiedziami nic nie wniosłaś/eś do dyskusji, więc uprzejmie odsyłam do mojej pierwszej wypowiedzi, tam znajduje się istota sprawy.

Pozdrawiam
              • bociannakominie Re: Hugo dla chlopca?! czy moze jakies inne imię? 03.09.12, 09:56
                Droga Ma_Kro, naprawdę nie widzisz, że moje wypowiedzi są odpowiedziami na Twoje pytanie, cytuję: "Może ktoś zna jakiegoś chłopca/mężczyznę o tym imieniu i orientuje się jak mu się z nim żyje"? I że pośrednio są nimi także wypowiedzi Forumowiczek, niepotrafiających odmieniać tych imion?
                Nie...? To w takim razie spróbuję dosłowniej:
                Otóż znam jednego Hugona (podstawówka, trzecia klasa), jednego Iwona (od dzisiaj 1 klasa podstawówki) i kilku Brunonów. Ich imiona najczęściej są odmieniane błędnie. Mały Hugo ma pecha, bo ma wykształconych rodziców. W domu więc słyszy formy: Hugona, Hugonowi, ale w szkole (również z ust nauczycieli!) padają formy: Hugi (sic! to ma być dopełniacz!) lub Huga, Hugowi itp. Zgadnij, jak chłopiec sie z tym czuje? Byłam też kiedyś świadkiem odwrotnej sytuacji: ktoś się zwrócił do małego Brunona per Brunonie, na co jego koledzy gruchnęli śmiechem. Bo w życiu nie słyszeli poprawnej formy! O Iwonie nawet nie wspomnę...
                Ma_Kro, czy teraz rozumiesz, że moje wypowiedzi - zgoda, niepozbawione szczypty ironii - były jednak odpowiedziami na postawione przez Ciebie pytanie?
    • dalenia Re: Hugo dla chlopca?! czy moze jakies inne imię? 01.09.12, 22:52
      Mnie się nie podoba - nadal mam skojarzenia z tym stworem z Polsatu. Niemniej, jeśli Twoje obawy wynikają głównie z "dziwności" imienia, to ja powiem tak - każdemu inaczej będzie się dane imię "nosiło". To, że znajdziesz sobie jakiegoś Hugona, który jest mega zadowolony ze swojego imienia, to nie znaczy, że i Twój syn będzie. No i na odwrót. Ale rozumiem, że masz wątpliwości i potrzebujesz potwierdzenia.

No to jeszcze odnośnie samego Hugona - imię nie jest złe, brzmi w porządku i na serio bym chciała, żeby mi się w końcu spodobało, ale chyba za często spędzałam "łikendy" przed telewizorem wink Mnie niepokoi jedynie jego odmiana - z tegoż względu na mojej liście widnieje Brunon, nie Bruno.

No dobra, to teraz sypnę moimi propozycjami:
      Aleksy, Beniamin, Bernard, Cyprian, Cyryl, Ernest, Edwin, Erwin, Edgar, Joachim, Jeremi, Jonatan, Kryspin, Kosma, Marceli, Miron, Natan, Olaf, Ruben, Roch, Tymon, Zachary
      • dalenia Re: Hugo dla chlopca?! czy moze jakies inne imię? 01.09.12, 22:53
        O, czekaj - jeszcze o Maksymie myślałam.
    • aneladgam Re: Hugo dla chlopca?! czy moze jakies inne imię? 01.09.12, 23:03
      znam jednego uroczego chłopca o imieniu Hugo
      poza kłopotem, który mają rodzice, kiedy ktoś nie wie, jak to imię się odmienia, nie zauważyłam jakichś uciążliwości
      • ma_kra Re: Hugo dla chlopca?! czy moze jakies inne imię? 01.09.12, 23:35
        Dziękuję bardzo za podpowiedzi.

polonica7, rose01, dalenia - Bruno/Brunon bardzo mi się spodobało. Na pewno rozważę tę propozycję.

rose01 - Max, Alex - ładne, jednakże, Maksiu miał na imię mój pies. Alex - polski odpowiednik Aleksander - troszkę za długie. Chyba, że Aleks. Konrad też ciekawe.

dalenia - ja również kojarzę tego potworka, o którym piszesz, ale akurat wywołuje on u mnie pozytywne emocje wink Odmiana nie jest dla mnie problemem. Brunon ( z końcówką - on) brzmi w porządku, jednak Hugon - jako imię podstawowe - już mniej mi się podoba.
        Beniamin, Jonatan, Natan - jak dla mnie za bardzo zagraniczne, 2 ostatnie dziwnie dla mnie wyglądają bez "h" w środku. Marceli z "i" jak i Maksym ładne, ale nie jestem przekonana.

I oczywiście zdaje sobie sprawę, że kwestią indywidualną jest lubienie swojego imienia. Niemniej jednak, jak usłyszałabym od 10 osób, że imię jest straszne, w dodatku 5 osób potwierdziłoby, że rodzice zrobili mu "krzywdę" nadając własnie to, a nie inne, to pewnie by mnie to mocno zastanowiło i może skłoniło do większych rozważać. I odwrotnie. Ale widzę, że rozumiesz co mam na myśli wink

aneladgam - dzięki! już coś na plus smile

Reasumując: tym Brunonem najbardziej mnie zaciekawiłyście smile

• dalenia Re: Hugo dla chlopca?! czy moze jakies inne imię? 01.09.12, 23:47
          No, ja Brunona bardzo lubię, głównie za mnogość zdrobnień, które jednak nie narzucają się tak bardzo. Chociaż - to w sumie tyczy się też Hugona smile Ten drugi z pewnością jest mnie popularny, o Brunonach/Brunach jednak czasami się gdzieś usłyszy.

A co do skojarzeń z tym stworem - dla mnie też są pozytywne wink Bardzo lubiłam go oglądać i nawet na komputerze taką grę miałam! No i generalnie mam miłe wspomnienia, bo zawsze rano z bratem w łóżkach i piżamach emocjonowaliśmy się programem (a ja po cichu wzdychałam do Bartka Wrony, ehhh wink). Ale właśnie to mi przeszkadza - ta jednoznaczność skojarzeń. No oczywiście jest też Kołłątaj - jasne, też znana postać. Co nie zmienia faktu, że mnie ten stwór się nasuwa jako pierwszy (tak, żadna patriotka ze mnie, wiem, powinnam się wstydzić!). Dla mnie to trochę zbyt jednoznaczne - nie powiem, że pozytywne czy negatywne, ale właśnie jednoznaczne. Ale jak Ty nie masz takich problemów, to spoko - popieram i Hugona, i Brunona smile
          • dalenia OT 01.09.12, 23:55
            Omg, Ma_kro - Twój wątek mnie tak zainspirował, że chyba całą noc spędzę dzisiaj tak -> www.hugogry.pl/ big_grin
    • olianka Re: Hugo dla chlopca?! czy moze jakies inne imię? 02.09.12, 00:08
      Uwielbiam to imię. Gdyby pasowało mi do nazwiska (a nie pasuje), to najprawdopodobniej nosiłby je mój syn.
    • poziomkazlasu Re: Hugo dla chlopca?! czy moze jakies inne imię? 02.09.12, 14:32
      Hugo wybitnie mi się nie podoba. Kojarzy mi się z tą śmieszną postacią z gry.
      Ostatnio moim faworytem dla chłopca jest Tymoteusz. Może rozważysz to imię?smile
    • wyczyny Re: Hugo dla chlopca?! czy moze jakies inne imię? 02.09.12, 19:09
      jeszcze chyba nie padla propozycja Samuela, spelnia kryterium miedzynarodowosci smile
      • ma_kra Re: Hugo dla chlopca?! czy moze jakies inne imię? 02.09.12, 22:00
        Dziękuję za kolejne wpisy.

Juz odpowiadam:

olianka: dzięki za (taką) opinię wink

poziomkazlasu: kwestię tej postaci już przerabialiśmy wink jednak myslę, że pokolenie mojego przyszłego Synka, nie będzie tego imienia kojarzyło z tą bajką. Chociaż jak pisałam wcześniej, wcale niepozytywnie mi się ona nie kojarzy. Taki wesoły stworek, ot tyle wink
        Tymoteusz - za długie do nazwiska.
        wyczyny - Samuelek to syn znajomych. Świetny chłopak! Jednak z wiadomych względów imię to odpada.
        • gag-nes Re: Hugo dla chlopca?! czy moze jakies inne imię? 03.09.12, 00:14
          Ale nie musi być Tymoteusz.... Może być krótszy Tymon smile Ja takie właśnie imię planowałam, gdybym miała drugiego chłopca smile
          Bruno też mi się bardzo podoba... Hugo już mniej smile
        • wyczyny Re: Hugo dla chlopca?! czy moze jakies inne imię? 03.09.12, 14:32
          a jeszcze przyszedl mi do glowy (raczej nie międzynarodowy) Bogusz albo Sambor, ktory za granica, mimo slowianskiego pochodzenia, nie powinien sprawiac trudnosci w wymowie smile
    • nati_28 Re: Hugo dla chlopca?! czy moze jakies inne imię? 03.09.12, 10:11
      A mnie się podoba i Bruno i Hugo. Abstrahując czy byłby to Brunon czy Hugon. To jest kwestia wyboru rodziców, niezależnie jednak od pisowni, obydwa imiona są bardzo ładne i nie mam tu absolutnie żadnych skojarzeń.
      • uwierz_mirando Re: Hugo dla chlopca?! czy moze jakies inne imię? 03.09.12, 13:25
        Bardzo mi się podoba, choć nie wiem, czy bym nadała, ze względu na odmianę.
        • bociannakominie Re: Hugo dla chlopca?! czy moze jakies inne imię? 03.09.12, 14:43
          uwierz_mirando napisała:

> Bardzo mi się podoba, choć nie wiem, czy bym nadała, ze względu na odmianę.

Mogę się pod tym podpisać. Imię świetne, męskie, z tradycją, ale nie nadałabym, bo wiem, że większość Polaków nie radzi sobie z jego odmianą, a błędna odmiana drażniłaby mnie okrutnie. Szkoda...
    • olinininka Re: Hugo dla chlopca?! czy moze jakies inne imię? 03.09.12, 16:25
      Nie znam żadnego chłopca o tym imieniu.
      W sumie odmiana ja osobiście szukałabym dalej.

Jeszcze inne propozycje:
      Tobiasz
      Tycjan
      Florian
      Hubert
      Sebastian
      Dominik
      Kajetan
      Miłosz
      Makary
      Krystian
      Damian
      Eryk
      Iwo
      Tytus
      • olinininka Re: Hugo dla chlopca?! czy moze jakies inne imię? 03.09.12, 16:26
        Nie znam żadnego chłopca o tym imieniu.
        > W sumie odmiana ja osobiście szukałabym dalej.
        Chciałam napisać że odmiana sprawia kłopot, dlatego szukałabym dalej.
    • koza_w_rajtuzach Re: Hugo dla chlopca?! czy moze jakies inne imię? 03.09.12, 20:24
      Podoba mi się to imię, ale nie nadałabym, ponieważ uważam, że jest dość ciężkie w użytkowaniu, tzn. chodzi o odmienianie tego imienia. Myślę, że ludzie mogą tworzyć takie kwiatki jak "Daj to Hugowi", zamiast "Daj to Hugonowi". Nie, nie zdecydowałabym się na to imię.
      No to zaproponuję Ci Maksyma, Gustawa i Teodora.
      • dagmara-k Re: Hugo dla chlopca?! czy moze jakies inne imię? 24.12.12, 11:09
        tylko nie dawaj tego Gustawu, jak razu pewnego ktos, kto sie za bardzo staral odmienicwink
    • ma_kra Re: Hugo dla chlopca?! czy moze jakies inne imię? 20.09.12, 20:02
      Dziękuję Wam za podpowiedzi.

Wszystkie imiona są piękne, jednak mogłam wybrać tylko jedno.
      Pomimo nietypowej odmiany, różnych skojarzeń itd. jednak zdecydowałam się na imię: Hugo smile

Pozdrawiam serdecznie.
      • dalenia Re: Hugo dla chlopca?! czy moze jakies inne imię? 20.09.12, 20:55
        Gratuluję wyboru smile Odezwij się, jak Hugo będzie już na świecie!
    • konik-galopek Re: Hugo dla chlopca?! czy moze jakies inne imię? 27.09.12, 13:10
      .. Może ktoś zna jakiegoś chłopc
      > a/mężczyznę o tym imieniu i orientuje się jak mu się z nim żyje smile
      >

Bardzo piekne imie. Kiedys zobaczylam takie na nagrobku wink i pomyslalam, ze gdybym miala drugiego synka to chcialabym mu dac jakies pierwsze imie dlugie i drugie Hugo aby sie ladnie komponowalo smile
    • ma_kra Re: Hugo dla chlopca?! czy moze jakies inne imię? 27.09.12, 22:53
      Dalenia - na pewno dam znać. Będzie takim moim Gwiazdkowym Prezentem wink

Konik - galopek - dziękuję za (taką wink ) odpowiedź.

Chyba, że Hugo zrobi psikusa i okaże się... Emmą wink
      • nastka1980 Re: Hugo dla chlopca?! czy moze jakies inne imię? 02.10.12, 12:55
        Oba świetne i Hugo i Emma. Życzę komfortowego użytkowania imion i wspaniałego prezentu gwiazdkowego1
    • ma_kra Feliks czy Fryderyk? 17.11.12, 23:36
      Już wybrałam i przyzwyczaiłam się, że mój syn będzie nosił imię Hugo. Spałam spokojnie, że moje dziecko nie jest już bezimienne, do czasu... Pomijając fakt, że ludzie (znajomi i nieznajomi) reagowali różnymi uśmieszkami (to akurat nie robiło na mnie większego wrażenia), ale nie dało się nie zauważyć, że większość faktycznie nie potrafi go odmieniać.
      Pewnej nocy miałam sen, że moje dziecko, na każdym kroku (DOSŁOWNIE!) tłumaczy odmianę swojego imienia. Doszłam do wniosku, że pewnie tak własnie by było - najpierw ja bym się denerwowała, potem on.

Zmuszona jestem wrócić do momentu wyboru imienia.

Kandydatami są: Feliks, który notabene zauroczył mnie tu na forum smile oraz Fryderyk.
      Problem polega na tym, że najchętniej w ogóle nie zdrabniałabym tych imion, ponieważ najbardziej podobają mi się własnie w pełnej wersji. Wiem jednak, że tak to nie funkcjonuje smile

I w takiej oto wersji, bardziej podoba mi się Feliks, jednak zdrobnienie Feluś, Felek w ogóle mnie nie przekonuje, nie jest dla mnie "łobuzersko urocze" wink, najzwyczajniej w świecie po prostu mi się nie podoba.
      Imię Fryderyk podoba mi się mniej, za to Frycek jest na swój sposób wdzięczny.

Pytanie: Feliks czy Fryderyk? smile)) Pomożecie? smile
      • gaudencja Re: Feliks czy Fryderyk? 18.11.12, 00:10
        Wybrałabym zdecydowanie Fryderyka.
      • paula.anna Re: Feliks czy Fryderyk? 18.11.12, 05:16
        Dla mnie Feliks, jednak nie jestem w tym przypadku ani trochę obiektywna smile
        • nastka1980 Re: Feliks czy Fryderyk? 18.11.12, 09:22
          Mi sie oba podobają bardzo z delikatną przewagą dla Fryderyka. Fryderyka w pełnej formie ciężko chyba byłoby używać, no ale ma fajne zdrobnienie (uwielbiam Frycka) , a z Feliksem nie powinno być problemu, nie musi być Felkiem.
          • ewela345 Re: Feliks czy Fryderyk? 18.11.12, 10:27
            Feliks. Uwielbiam to imię smile
      • dasza_dm Re: Feliks czy Fryderyk? 18.11.12, 11:47
        Zdecydowanie Fryderyk
      • dalenia Re: Feliks czy Fryderyk? 18.11.12, 15:08
        Hmm ... Ja oba mam na swojej liście i oba w związku z tym bardzo lubię. Na dzień dzisiejszy wybrałabym dla swojego syna Feliksa, ale ja tam uwielbiam Felka i Felusia. Myślę jednak, że Feliks jest na tyle krótki, że może funkcjonować bez zdrobnień. Fryderyk pewnie w większości sytuacji byłby Fryckiem.

A może któreś lepiej pasuje do nazwiska?
      • olianka Re: Feliks czy Fryderyk? 18.11.12, 20:46
        Strasznie szkoda Hugona! Z pozostałych dwóch zdecydowanie wolę Fryderyka.
    • ma_kra Feliks :) 21.12.12, 22:29
      Dziękuję jeszcze raz wszystkim za odpowiedzi, podpowiedzi, zainteresowanie
      i zaangażowanie smile

Z przyjemnością informuję, że Feliks jest już na świecie smile

Pozdrawiamy (już we dwójkę) wszystkich bardzo ciepło!

• dalenia Re: Feliks :) 21.12.12, 22:47
        Gratulacje! Przepiękne imię nosi Twój syn - wg mnie dużo lepsze niż Hugo smile
      • luska.s Re: Feliks :) 23.12.12, 13:50
        ładne imię gratulacje
      • paula.anna Re: Feliks :) 23.12.12, 14:35
        > Z przyjemnością informuję, że Feliks jest już na świecie smile

Jakże się cieszę z Feliksa!
        Gratulacje przeogromne.
      • gaudencja Re: Feliks :) 23.12.12, 16:39
        Bardzo Ci serdecznie gratuluję synka o starannie wybranym imieniu smile I cieszę się, że forum znów mogło zostać inspiracją.
        • ksiezna_pani1 Re: Feliks :) 28.12.12, 19:35
          Gratuluje!!
    • bociannakominie Re: Hugo dla chlopca?! czy moze jakies inne imię? 23.12.12, 16:20
      Ma_kro, serdecznie gratuluję i cieszę się razem z Tobą! Wybór - genialny! Uwielbiam to imię! Zrobnienia też smile
      No i cieszę się, że (jednak!) coś wniosłam do dyskusji smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.