ksiezna_pani1 26.10.12, 21:47 Co powiecie na temat Rozalindy? Jeśli chodzi o mnie, bardzo lubię to imię, uważam, że jest piękne i bardzo romantyczne. "Rozalinda — imię żeńskie pochodzenia germańskiego, oznaczające "łagodny koń" i złożone z członów: hros — "koń" i linde — "łagodny, czuły" (por. Adelinda). W późniejszym czasie łączono je z łacińską frazą rosa linda — "piękna róża". Jest to imię bohaterki komedii Szekspira Jak wam się podoba. W Kościele katolickim patronką tego imienia jest bł. Rozalinda, mniszka (zm. w 1329 roku). Rozalinda imieniny obchodzi 17 stycznia." Do 1994 roku odnotowano je 5 razy. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
abiela Re: Rozalinda 26.10.12, 23:49 Odbieram je jako kiczowate. Rozalia dużo lepsza. Odpowiedz Link Zgłoś
dziewczyna-szamana Re: Rozalinda 26.10.12, 23:57 Niestety, mnie się kojarzy z telenowelą która leciała w tv kilka lat temu. Odpowiedz Link Zgłoś
olinininka Re: Rozalinda 27.10.12, 09:35 Zgadzam się w zupełności - pierwsza myśl telenowela. Odpowiedz Link Zgłoś
ksiezna_pani1 Re: Rozalinda 27.10.12, 12:01 dziewczyna-szamana napisała: > Niestety, mnie się kojarzy z telenowelą która leciała w tv kilka lat temu. Niestety (a może stety) nie wiem, co leciało kilka lat temu. Nie mam skojarzeń z telenowelą, gdyż ich nie oglądam. Rozalinda kojarzy mi się z epoką, w której nikt nie słuchał o telenowelach... Rozalinda kojarzy mi się ze średniowieczem, a dokładnej z wczesnym Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: Rozalinda 27.10.12, 12:35 Dla mnie raczej przekombinowana. Brzmi mi trochę jak Nikoletta np. Swoją drogą, ja jakoś nie mogę przekonać się do takich "lindowych" imion .... Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Rozalinda 27.10.12, 13:11 Kiedyś odbierałam to imię jako lekko kiczowate, ale z czasem pozostały tylko pozytywne skojarzenia z "Jak Wam sie podoba" Szekspira i Mają Ostaszewską w roli Rozalindy, którą akurat z pewnych przyczyn oglądałam wiele razy. Doceniam też bardzo "porządność" tego dwuczłonowego imienia germańskiego, tj. pewne pochodzenie, którego nie ma np. Rozalia. Odpowiedz Link Zgłoś
uwierz_mirando Re: Rozalinda 28.10.12, 01:21 Nie podoba mi się, w przeciwieństwie do Rozalii. Odpowiedz Link Zgłoś