Dodaj do ulubionych

Imię do nazwiska

31.10.12, 19:28
Ostatnio podczytuję to forum i jestem pod sporym wrażeniem różnorodnych propozycji dla osób zastanawiających się nad wyborem imienia. Po namysłach postanowiłam zapytać się Was o radę chociaż dziecko planujemy za około 2 lata. Nasze nawisko zaczyna się na Ch, jest w nim litreka r jako trzecia i kończy się na ski/ska. Jest dosyć długie (10 liter)
Póki co rozważaliśmy z mężem dla chłopca:
Aleksader- moj wymarzony Oluś ale ostatnio bardzo popularne
Olgierd- przemawia do mnie etymologia (mąż zaakceptował) i to , że tez mógłby to być Oluś
Ignacy Konstanty- ostatnio urzekło nas to połączenie (w moim mieście dosyć popularne imionia dawniej, jak jest na chwilę obecną nie wiem- ale widzę, że sporo Ignasiów na forum się przewija)
Dla dziewczynki
Laura - wybarana 5 lat temu wink trochę matrwi mnie fakt rosnącej poluraności tego imienia, poza tym lubię dosyć długie imiona więc rozważam na drugie Berenika lub Beatrycze
Apolonia- jw coraz bardziej popularne te Pole...
Poza tym nasze damskie typy zupełnie się nam rozjeżdzają
Ja chciałam w pierwszej wersji Aleksandra i Laurę bądź Olgierda i Kalinę- mąż Kaliny nie akceptuje. Podoba mi się jeszcze Honorata i Harold ale ponieważ nazwisko jest na Ch więc imiona na H raczej odpadają bo za dużo charczenia. Ciekawa jestem co Wy byście zaproponowali...
Obserwuj wątek
    • dalenia Re: Imię do nazwiska 31.10.12, 20:40
      Aleksander faktycznie dość popularny. Popieram jak najbardziej Olgierda. Zestaw Ignacy Konstanty niezupełnie mi się podoba, poza tym sam Ignacy faktycznie coraz popularniejszy. A Konstanty na pierwszy nie może być?

Laura jest całkiem ładna, ale tak jak mówisz - popularna coraz bardziej. Laura Berenika to świetny zestaw wg mnie. Apolonię baaaardzo lubię, ale mnie także popularność Poli niepokoi uncertain Nie wiem, czy na dzień dzisiejszy nadałabym Apolonię - myślę, że pewnie tak, ale już nie zdrabniałabym jej do Poli.

Ciężko coś dobierać nie znając tak naprawdę nazwiska. To, że jest na "ch" i kończy się na "ski" to niewiele mówi tak naprawdę smile
      • agrafka111 Re: Imię do nazwiska 31.10.12, 20:59
        nazwisko jakie bedą nosić dzieci to Chromiński (bardzo popularne w moich stronach, prawie jak drugi Kowalski), żeby było śmieszniej ja zostawiłam sobie jako pierwszy człon panieńskiego z dźwięcznym początkiem Dz. Co do Ignacego- sporo ulic ma w naszym mieście nazwę po sławnych Ignacych (politykach, wojskowych, biskupach), jeśli chodzi o Konstantego- imię super, również nasze wschodnie regiony ale nie ma fajnego zdrobnienia. Ignaś prawie jak Oluś mnie porywa, Kostek już nie- to samo z Berniką- dlatego rozważam je jako drugie imiona...
        • agrafka111 Re: Imię do nazwiska 31.10.12, 21:20
          Dodam jeszcze, że rozważaliśmy Maksymiliana(mąż badziej za niż ja), Stellę (znów mąż za, moim zdaniem źle brzmi z nazwiskiem ), Franciszka (mój pomysł ale mąz kręci nosem i zbyt popularne)... Poza tym jest jeszcze trochę imion które odpada bo występują w bliskiej rodzinie, dla mnie ważna jest etymologia imienia, jego znaczenie oraz brzmienie z nazwiskiem- odrzucam na przykład wiele imion bardzo biblijnych, hebrajskich- bardziej skłaniam się ku germańskim, łacińskim bądź wschodnim akcentom. Imiona staropolskie mnie nie porywają.
        • dalenia Re: Imię do nazwiska 31.10.12, 21:44
          Eee, wg mnie Honorata Chromińska brzmi nieźle. Stella także.

Aurelia, Adela, Anastazja, Aniela, Barbara, Dagna, Daniela, Delfina, Emma, Felicja, Florentyna, Gloria, Idalia, Ignacja, Julianna, Jaśmina, Judyta, Jadwiga, Kornelia, Klementyna, Leonia, Lidia, Ligia, Łucja, Marianna, Melania, Marcjanna, Malwina, Olga, Rozalia, Stefania, Sabina, Teresa, Urszula, Wanda, Waleria, Zoja, Zyta

Aleksy, Bruno, Błażej, Bernard, Cyprian, Cyryl, Dawid, Ernest, Eryk, Feliks, Fryderyk, Gustaw, Gabriel, Jonatan, Juliusz, Jeremiasz, Józef, Kajetan, Ksawery, Kornel, Ludwik, Leonard, Leopold, Norbert, Olaf, Remigiusz, Stefan, Tymon, Tymoteusz, Tobiasz, Witold
    • wyczyny Re: Imię do nazwiska 31.10.12, 21:00
      zamiast Aleksandra moglby byc jeszcze Aleksy, ale wtedy naturalniejsze zdrobnienie to Alek, inne propozycje Maksym, Witold, Samuel
      szkoda, ze mezowi nie pasuje Kalina, ale Berenika też swietna, jeszcze zaproponowalabym też: Kamelię, Zoję, Melanię
      • agrafka111 Re: Imię do nazwiska 31.10.12, 21:45
        Witold odpada bo w rodzinie jest osoba o takim imienu, nie kojarzy mi się za dobrze
        Samuel- kiedyś mąż był zdecydowanie na nie, dzis mógłby brać je pod uwagę ale ja mam wątpliwości co do "współgrania" z nazwiskkiem
        Imiona jakie pojawiały się i zostały odrzucone to Klara, Rebeka, Rozalia, Ożanna, Leon, Leopold, Maria Anna, Mariana, Wiktoria, Jędrzej, Maryla, Gabriel/a (mąż lub ja mieliśmy jakies "ale"))
        • wyczyny Re: Imię do nazwiska 31.10.12, 22:19
          no to jeszcze: Daniela Chromińska, Delfina Chromińska, Zefiryna Chromińska, Dagmara Chromińska, Adriana/Adrianna Chromińska, Ligia Chromińska
          a dla chłopcow: Jeremi/Jeremiasz Chromiński, Nikodem Chromiński, Maurycy Chromiński, Makary Chromiński, Dionizy Chromiński, Kosma Chromiński, Pacyfik Chromiński, Bazyli Chromiński
    • gaudencja Re: Imię do nazwiska 31.10.12, 23:28
      Moje propozycje to:
      Melchior Chromiński
      Wilhelm Chromiński
      Prochor Chromiński (wschodnie)
      Joachim Chromiński
      Eustachy Chromiński (tak, wiem że Eustachy się mało komu podoba wink)
      Bohdan Chromiński
      Achilles Chromiński

Melania Chromińska
      Michalina Chromińska
      Wilhelmina Chromińska

Apolonia Chromińska też jest całkiem fajna.
      Wiem, ze może niekoniecznie to są imiona akurat na fali, ale bardzo mi pasowały do nazwiska, więc podałam wink Znaczną część z nich sama nadałabym dziecku; w ogóle fajne macie nazwisko i bardzo wdzięczne do dopasowywania imion.
      • dalenia Re: Imię do nazwiska 01.11.12, 11:00
        Gaudencjo, serio wg Ciebie Prochor Chromiński to taki świetny zestaw?
        • gaudencja Re: Imię do nazwiska 01.11.12, 14:25
          Tak. Brzmi dobrze. Wadą Prochora jest to, że jest mało znany i może dziwić.
          • dalenia Re: Imię do nazwiska 02.11.12, 21:07
            E, to najwyraźniej po prostu zupełnie różne "uszy" mamy, bo wg mnie Prochor Chromiński brzmi strasznie, w przeciwieństwie do Kaliny Rogulskiej z innego wątku wink
      • georgia241 Re: Imię do nazwiska 01.11.12, 23:48
        Gaudencjo, co za dziwne propozycje. Po co tyle h i r ? Moim zdaniem lepiej złagodzić ten charchot w nazwisku imionami bez ch, h i r. Tylko z Melanią mi się podoba. Dla chłopca z tm nazwiskiem bym zaproponowała Kajetana.
        • gaudencja Re: Imię do nazwiska 01.11.12, 23:53
          georgia241 napisała:

> Gaudencjo, co za dziwne propozycje. Po co tyle h i r ? Moim zdaniem lepiej złag
          > odzić ten charchot w nazwisku imionami bez ch, h i r.

Nie ma żadnego charchotu w nazwisku. Gdzie Ty go słyszysz?
          • agrafka111 Re: Imię do nazwiska 02.11.12, 14:59
            Co do charczenia- moim zdaniem imiona mające w sobie H mogłyby taki charkot wraz z nawiskiem wytwarzać. Ja osobiście nie lubię większości imion z literą Z bo dźwięk tej głoski mi nie leży (wyjątek stanowi Józefina i Zofia ale tylko w ich zagranicznych odpowiednikach). Lubię za to imiona z literką R (mąż i ja takie mamy)- wydaje mi się, że potrafią dodać charakteru imieniu- no i R w imieniu jednak może trochę równoważyć Chr w nazwisku.
    • olinininka Re: Imię do nazwiska 01.11.12, 08:04
      Olgierd Chromiński brzmi świetnie
      Aleksander Chromiński też ok
      Konstanty Chromiński też ok , ale ze względu na Kostka odrzuciłabym
      Ignacy Chromiński brzmi najgorzej z tej 4
      Ignacy Konstanty Chromiński - oj dziecko będzie miało długi podpis ale Według mnie pasuje
      Laura Chromińska - średnio mi pasuje, ale jeśli Ci się podoba to nadawaj, popularność jej rośnie, ale do czołówki jeszcze daleko
      Apolonia Chromińska ładnie, wtedy nie dodawałabym drugiego imienia
      bo Apolonia Berenika Chromińska czy Apolonia Beatrycze Chromińska nie brzmi tak dobrze. Ale jak muszą być dwa to lepiej komponuje się Berenika.
      Do Waszego nazwiska lepiej pasują dłuższe imiona, niekoniecznie dwa
      ja bym wybrała jedno bo nazwisko bardzo fajne lecz długie.
      A może:
      Anastazja Chromińska
      Konstancja Chromińska
      Izabela Chromińska
      • agrafka111 Re: Imię do nazwiska 02.11.12, 14:15
        Dziękuje za wszytkie propozycje. Jeśli chodzi o chłopca- z tym mamy mniejszy problem i pewnie wybierzemy któreś z pierwszego posta. Ciekawa byłam, że Wam też "dobrze brzmią". Większy problem jest z wyborem kilku żeńskich propozycji. Dzięki Wam już wiem, że spokojnie mogę rozpatrywać dłuższe imiona bo do tej pory, nie wiem czemu, byłam przekanona, że pasują raczej te krótsze formy- a ja generalnie wolę dłuższe imiona bo w którkich brakuje mi, że tak to określę "powagi i dostojeństwa". Sama dostałam imię "po pewnej księżnej" i uwielbiam imiona typu- Antonina, Aleksadra, Konstancja, Józefina, Berenika, Gabriela spodobało mi się też Wilhelmina ale żadne z nich nie ma satysfakcjonującego mnie skrótu. Część z Waszych propozycji jest już "w rodzinie" w różnych pokoleniach i nie chcę ich powtarzać bo umówiliśmy się z mężem, że np. po przodkach imion nie nadajemy. Poza tym jest całkiem sporo imion żeńskich które odpadają ze względu na "złe skojarzenia" - jeśli mi się jakieś podoba- protestuje mąż i na odwrót. Jeśli macie jeszcze jakieś pomysły na ciekawe imiona (nawet niekoniecznie według klucza naprowadzającego na moje gustawink) to będę wdzięczna na propozycje co Wam brzmi do nazwiska.
        • gaudencja Re: Imię do nazwiska 02.11.12, 17:58
          Wilhelmina ma dość sporo fajnych zdrobnień, takich jak Wila i Minia.
    • abiela Re: Imię do nazwiska 02.11.12, 10:36
      Z Twoich propozycji podoba mi sie Olgierd, Ignacy Konstanty i Laura.
      Berenike takze rozwazylabym na pierwsze.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.