q_fla 28.12.12, 10:15 Znalazłam w pewnej książce przypadkowo i zestawiłam. Urodzeni pochodzą z obecnej północno - wszchodniej Polski, w latach 1890 - 1930. KOBIETY. 18. Helena 17. Janina 11. Zofia 10. Anna Maria 9. Marianna Stanisława 7. Eugenia Franciszka 6. Stefania 5. Irena Jadwiga 4. Adela Antonina Halina Władysława 3. Albina Aniela Dominika Leonia Pelagia 2. Alicja Alina Apolonia Czesława Elżbieta Genowefa Józefa Kamila Paulina Salomea Weronika 1. Albertyna Amelia Benigna Bogumiła Bolesława Cezaria Emilia Felicja Feliksa Filomena Honorata Katarzyna Kazimiera Klementyna Krystyna Leokadia Lidia Lucyna Marta Matylda Michalina Mieczysława Natalia Tekla Teofila Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
q_fla Re: Mężczyźni 28.12.12, 10:22 15. Franciszek Józef Stanisław 13. Mieczysław 9. Antoni 8. Jan 7. Wincenty 5. Henryk Karol Stefan Wacław Władysław 4. Edward Roman 3. Bolesław Czesław Eugeniusz Kazimierz Marian Tomasz 2. Aleksander Andrzej Bronisław Hipolit Jakub Leon Piotr Tadeusz Wiktor Zygmunt 1. Albin Dominik Edmund Erwin Grzegorz Ignacy Janusz Kacper Kalikst Kleofas Ksawery Krzysztof Lucjan Michał Paweł Romuald Ryszard Teodor Teofil Witold Wojciech Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: Imiona z pocz. ub. stulecia-zestawienie. Pere 28.12.12, 12:26 Uwielbiam imiona retro, więc takie historyczne zestawienia to miód na moje uszy i oczy Chciałabym wymienić te, które mi się podobają, ale to chyba bez sensu - musiałabym większość tu skopiować. Może powiem tylko, że zaskoczyły mnie 2 Kamile i 2 Hipolitów. Odpowiedz Link Zgłoś
q_fla Re: Dalenia 28.12.12, 12:55 Zawsze śledzę i oczekuję Twoich wypowiedzi w wątku WNŚ, bo są takie zwięzłe i trafne Mnie szalenie spodobała sie Cezaria. Ciekawe, że Ci ludzie wywodzili się z małego miasteczka (lub okolic), liczącego niewiele ponad 2 tyś mieszkańców. Szkoda, że nie podano drugich imion. Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: Dalenia 29.12.12, 08:01 q_fla napisała: > Zawsze śledzę i oczekuję Twoich wypowiedzi w wątku WNŚ, bo są takie zwięzłe i t > rafne Ależ mi miło Qflo! Normalnie aż oblałam się rumieńcem, dziękuję! A Cezarię też baaaardzo lubię - nawet ostała się na mojej liście, chociaż rozważałabym ją pewnie dopiero w okolicach 20stej córki Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Imiona z pocz. ub. stulecia-zestawienie. Pere 28.12.12, 21:30 A ja po raz kolejny stwierdziłam, że ogromnie podoba mi się Kleofas (obok Telesfora). Odpowiedz Link Zgłoś
corianna Re: Imiona z pocz. ub. stulecia-zestawienie. Pere 29.12.12, 09:24 Zatem wynika z tego, ze czas na Janinki ( ewentualnie też Stanislawy) zeby ta lista ( w częsci żenskiej) uwspolczesnila sie w calosci, bp pozostale imiona z pierwszych miejsc juz są nadawane. Ciesze się, bo lubię Janinki, milo bedzie częsciej slyszec to imię. Ale wszelkie -slawy raczej nie dla mnie Odpowiedz Link Zgłoś
solveiga1 Re: Imiona z pocz. ub. stulecia-zestawienie. Pere 29.12.12, 18:23 O, jest i moja Leonia Benigne, Adele, Teofile i Salomee mialam w moich przodkiniach urodzonych mniej wiecej w tym okresie. Teodor byl mocnym kandydatem dla mojego Maurycego. Bardzo ladne zesteawienie Odpowiedz Link Zgłoś
annthonka Re: Imiona z pocz. ub. stulecia-zestawienie. Pere 30.12.12, 13:01 Rzeczywiście perełki. Bardzo ciekawe zestawienie. Zdziwiła mnie taka obfitość Dominik. Zauroczyła mnie Albina, chociaż pewnie sama bym się na nią nie zdecydowała. Odpowiedz Link Zgłoś