ksiezna_pani1 27.01.13, 13:08 Co sądzicie o Częstowojnie? Lubie to imię, ale córki tak nie nazwę, odstrasza mnie ta "wojna". Częstowojna – staropolskie imię żeńskie, złożone z członów Często- ("często") i -woj-na ("wojowniczka"). Oznacza ono "tę, która często wojuje". Częstowojna imieniny obchodzi 30 sierpnia. Męski odpowiednik: Częstowoj Do 1994 roku nie miała nadań. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
dalenia Re: Częstowojna 27.01.13, 14:49 Jedno z gorszych imion, jakie kiedykolwiek słyszałam. Myślę, że akurat przypadek Częstowojny można już rozpatrywać jako "krzywdzenie dziecka", choć zazwyczaj jestem przeciwna takim sformułowaniom. Odpowiedz Link Zgłoś
eo_wina Re: Częstowojna 27.01.13, 15:50 Ja odebralabym troche inaczej znaczenie tego imienia. Niestety - nie doradzilabym tego imienia najgorszemu wrogowi. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Częstowojna 27.01.13, 17:16 - z tym właśnie obrazkiem kojarzy mi się to imię. Może przy dwusetnym dziecku bym je rozważała. Odpowiedz Link Zgłoś
niwius Re: Częstowojna 28.01.13, 00:08 Za bardzo kojarzy mi się z Częstochową. A Częstochowa z kolei kojarzy mi się bardzo niedobrze. Odpowiedz Link Zgłoś